Horgász akciók 920

Halgazdálkodási és halvédelmi törvény 2013

A halgazdálkodási és halvédelmi bírság szabályait tartalmazó rendelet többszöri módosítását a napi gyakorlatban előforduló esetek indokolták. Tovább »

A város egyik gyöngyszeme lehetne a Vár-tó, melynek halgazdálkodási tervét most dolgozzuk ki Tovább »

Fesztóry Sándorral, a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetsége ügyvezető igazgatójával, a MOHOSZ alelnökével beszélgetett a Szabolcs Online. Tovább »

Miközben továbbra is tartja magát olyan vélemény, hogy a busát ki kell halászni a Balatonból, a tó köszöni szépen, jól van, idén rekordalacsony volt a természetes elhullás is. Tovább »

A jövőben kijelölés útján is odaítélhető a halgazdálkodási jog, nem csak vagyonkezelési vagy haszonbérleti szerződéssel - ezt is tartalmazza a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló jogszabály módosítása, amelyet kedden fogadott el a Ház. Tovább »

Szűcs Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő a horgászoknak kedvező önálló indítványt terjesztett elő a héten a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013-as törvény módosítására, amellyel szélesítené a halgazdálkodási jog hasznosításának lehetőségét. Tovább »

Módosult a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet. A módosításokat tartalmazó 56/2015. (IX.24.) FM rendelet a Magyar Közlöny 137. számában, a 19831-19837. szakaszokban jelent meg, mely néhány bekezdés kivételével már szeptember 25-én hatályba lépett. Tovább »

Évente átlagosan több tízezren horgásznak a Balatonnál. Az utóbbi időszakban számos módosítás történt a helyi horgászrendben... Tovább »

Őszi készletkisöprés
hirdetés

De újraszabályozták az elvihető halak mennyiségét is. Igaz, ez csak fél siker, mert az eredeti elképzelés elvérzett a horgász-halász lobbi ellenállásán. Tovább »

Nemrég a Magyar Országos Horgász Szövetség elnökének is megválasztott Szűcs Lajos a horgászatot százmilliárdos üzletnek látja, amit érdemes támogatni, így akár 10 milliárd forint uniós pénz is juthat a szektornak. Tovább »

Egyszer, s mindenkorra véget vethet a kormány az ősi mesterség álcája mögé bújtatott kizsákmányoló halászatnak. De miért is lenne másként, hisz már 2006-ban is ez volt a cél. Tovább »

A VM szigorítana, a tiltott módszerrel való halfogás százezrekbe kerülhet. Tovább »

A 2013 decemberében hatályba lépett 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet első komolyabb módosítása máris aktuálissá vált! A változások egy része a mindennapi horgászatunkra és az azzal kapcsolatos adminisztratív kötelességekre is hatással van! Tovább »

Több halfajra is tilalmi idő kezdőik április 15-től. Összegyűjtöttük őket. Tovább »

A halászat megszűnéséről szóló hírünk természetesen április 1-i tréfa volt. Tovább »

Első alkalommal figyelmeztetést, másodszorra viszont már halvédelmi bírságot kaphatnak a horgászok. Tovább »

Felkészülést elősegítő tananyag a halászati őri vizsgára. Tovább »

Azok, aki most szeretnének horgászvizsgát tenni, itt elérhetik a felkészüléshez szükséges tananyagot. Tovább »

Ebben a cikkben felsorolunk minden jelentős változást, amit a horgászoknak feltétlenül tudniuk kell, ha a vízpartra látogatnak. Tovább »

Számos, horgászokat érintő változás lépett életbe január 1-től. Ezek többek között az állami horgászjegyeket, a fogási naplókat, az egyes kifogható halfajok méretét és mennyiségét érintik. Tovább »

Megjelent a Magyar Közlöny 2013. december 29-i számában az év közben hatályba lépett új halászati törvény Végrehajtási Rendelete (VhR). Hivatalos nevén Tovább »

Az Országyűlés 2013. december 17. -ei döntésével módosítotthalgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény , valamint a kihirdetés előtt álló a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló, 2014. január 1-jén hatályba lépő VM rendelet alapján a horgászoknak a következő legfontosabb változásokra kell felkészülniük. Tovább »

Az új halászati törvény végrehajtási rendeletét még mindig nem fogadták el, s addig a jövő évre nem tud állami horgászjegyet forgalmazni a szövetség. Tovább »

A Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája közzétette azt a táblázatot, mely a Magyar Közlönyben hamarosan megjelenő végrehajtási rendelet részeként összefoglalja az új fajlagos tilalmi időket és méretkorlátozásokat. A minisztériumi anyag már véglegesnek és hivatalosnak tekinthető. Tovább »

A fajlagos tilalmi időszak és a kifogható méretkorlátozás minden horgászra és halászra vonatkozik, míg a napi kifogható mennyiséget a horgászoknak és az állami halászjeggyel halászóknak kell betartaniuk az új szabályozás alapján, amely hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-t. Tovább »

Nagyrészt elvetette a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azokat a szabályozási terveket, amelyek a jövő évtől drasztikusan szigorították volna az őshonos halfajok horgászatát a természetes vizekben. A legfontosabb enyhítés, hogy sehol sem vezetnek be felső fogási mérethatárokat és nem kerülnek fel újabb keszegfélék a fajlagos fogási tilalmi időszakkal védett halfajok listájára. Új korlátozások azonban így is bőségesen lesznek: a kecsegét például Tovább »

Talán jobb lesz, mint az előző – jegyezte meg a hivatalosan szeptember elsején életbe lépett, ám megfelelő rendelet híján még nem végrehajtott halgazdálkodásról és a halvédelemről szóló új törvényről... Tovább »

A miértekről a Vidékfejlesztési Minisztériumot és a Magyar Országos Horgász Szövetséget is kérdeztük. Az interneten szétnézve pedig furcsa statisztikákra és álláspon­tokra bukkantunk, közülük leginkább talán ez tükrözi a hazai állapotokat. Tovább »

Ezt a levelet nemrég kaptuk egy olvasónktól, barátunktól, információnk szerint a kérdésben illetékes, kompetens személyek postaládájában már kora reggel landoltak e sorok. Tovább »

Az idén hatályba lépet új halgazdálkodási törvény végrehajtási rendelete körül igen komoly vita bontakozott ki. Először a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztálya társadalmi vitára bocsátott egy tervezetet, mely a korábbi szabályozással ellentétben jelentősen szigorította volna méretkorlátozásokat, a fajlagos tilalmi időt, a korlátozásba bevont volna abban eddig nem szereplő (főleg keszeg) fajokat, és az elvihető halaknak egy felső mérethatárt is megállapított volna, ami felett a visszaengedés kötelező lenne. Sőt a napi maximálisan elvihető halmennyiséget is meghatározta volna 10 kg-ban. Tovább »

Az állam átadná a természetes vizek kezelését a horgászszervezeteknek, hogy horgászati célú halgazdálkodást folytathassanak rajtuk - közölte Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója szerdán az MTI-vel. Tovább »

A júniusban széles társadalmi és szakmai egyetértés mellett elfogadott új halgazdálkodási törvény végrehajtását több rendelet is szabályozza. Az általános szakmai végrehajtást szabályozó miniszteri rendelet megalkotása a több körben történt egyeztetés után november közepéig lezárul. A beérkező vélemények alapján a legnagyobb vitát az egyes halfajok fogására vonatkozó tilalmi időszakok és méretkorlátozások váltották ki. Tovább »

A minap landolt egy levél postaládánkban, miszerint a magyar horgászok érdekvédelmi szövetsége, a MOHOSZ szinte minden szigorítást bojkottálna a méretkorlátozásokat illetően. Nem adna felső limitet semminek, és például az UL pecások körében hatalmas népszerűségnek örvendő sügérre egyáltalán nem támogatják a méretkorlátozást. Tovább »

A halgazdálkodási törvény teljesen új alapokra helyezte a horgászatot, a halászatot, és a hal védelmét, ezt egészíti ki a hamarosan érkező végrehajtási rendelet, ennek tervezetéből olvashatunk most egy kis ízelítőt. Tovább »

Az előzetesen kapott információk szerint e hó végére készül el és várhatóan november elejétől lép majd hatályba a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény végrehajtási rendelete - írja a Magyar Országos Horgász Szövetség weblapja. Tovább »

...olvasható magyarországi társadalmi oldalakon, tehát nem nálunk történt – Az új horgászati-halászati szabályozásnak a szomszédos országok vizeire kiterjedő hatásával kapcsolatban nemzetközi konferenciát tartanak Szegeden. Buzás Mihály Tovább »

Az új halgazdálkodási törvénnyel együtt a halőrzés is átalakul hazánkban, többek közt megkülönböztet társadalmi halőrt, valamint halászati őrt. A halászati őröknek előírásként szerepel, hogy rendészeti vizsgát kell tenniük. Tovább »

Komoly megszigorításokat jelent a halászok számára a szeptember 1-jén életbe lépett halászati törvény. Bár a horgászoknak is korlátokat szab, adott esetben a halfogásból élők mindennapjait is megnehezítheti. Tovább »

Sírhatnak a preparátorok és a rekordlisták összeállítói, teljesen megváltozik ugyanis a horgászat rendje, többé nincs gigantikus döglött hal a falra akasztva, és megszűnik a kecsege horgászata. Tovább »

A Népszabadság információi szerint radikálisan átalakítaná a horgászat szabályait a nyár elején elfogadott halászati törvénynek a nyilvánosság kizárásával készülő végrehajtási rendelete: a lapunk birtokába került tervezet a keszegfélék esetében is bevezetné a tilalmi időszakot és a legkisebb kifogható méretet, a nemeshalaknál pedig felső méretkorlátozást tenne kötelezővé, ami azt jelentené, hogy a „méret fölötti” halakat vissza kell dobni. Tovább »

Szeged - A halászok nem használhatnak horgot, sem olyan hálót, amelyben sérül, elpusztul a hal, limitált lesz a zsákmányuk, és ha eladják, tanúsítványt kell írniuk róla. Ilyen korlátozásokat vezet be a vasárnap óta hatályos új törvény, amely a halfogók népesebb táborának, a horgászoknak kedvez. Tovább »

2013. szeptember 1-jével teljesen új törvény vonatkozik a horgászokra, halászokra egyaránt. Bár a kapcsolódó végrehajtási rendeletek még nem készültek el, de az új törvény egyértelműen a halaknak, ezáltal a horgászoknak kedvez. Tovább »

2014. január 1-től csak rendészeti vizsgával rendelkezők láthatnak el halászati őri tevékenységet. Összegyűjtöttük a vizsgához szükséges tananyagot, és annak kérdéssorát. Tovább »

2013. szeptember 1-től hatályba lép az új törvény, ez teljesen eltér az eddigi, 1997. évi halászatról és horgászatról szóló törvénytől. Minden horgászt érint. A törvény teljes tartalmát alább olvashatják. Tovább »

Július elsejével hatályba léptek az orvhalászatra is vonatkozó, jelentősen szigorított új Büntető Törvénykönyv passzusai. Sokan reméljük, hogy ezek fordulópontot jelentenek majd az orvhalászat elleni küzdelemben, ugyanis a korábbi szabályozással ellentétben, mostantól kezdve valódi visszatartó ereje lehet az ilyen jellegű cselekményekért kiosztható büntetéseknek. Tovább »

„Vége a természetes vizek lerablásának, a halgazdálkodásról szóló új törvény elfogadásával győztek a sporthorgászok” – monda Szűcs Lajos. A fideszes országgyűlési képviselő szerint azzal, hogy a természetes vizek kezelése a horgászok kezébe kerül, meg tudják majd védeni a halpopulációt, ráadásul az úgynevezett utánkövetéssel azt is meg tudják majd mondani, honnan került a hal az asztalra. Tovább »

A halállomány természetes megújítása, a természetes vizeken folyó halászat szigorú szabályozása és korlátozása, a horgászsport és a horgászturizmus fejlesztése mellett a halászati hagyományok megőrzését is támogatja a halgazdálkodás újraszabályozása. Közlemény. Tovább »

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter benyújtotta kormánya nevében a sokunk által várt T/11113. számú, a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Tovább »

Dr. Áder János köztársasági elnök véleménye a horgász-halász ellentétről a következő Tovább »

Ott volt mindenki, aki Magyarországon meg tud különböztetni egy pontyot egy kereszténydemokratától. Tovább »

Baráth Zsolt vs Illés Zoltán (2013-03-25) Tovább »

FeHoVa 2013. - Horgászat jövője Tovább »

 

Friss fórumtémák:

Hirdessen nálunk
..
Tovább a Fishing Time-ra »
Kiárusítás

hirdetés