Őszi-téli ruhavásár 2.

Halásznemzet biztosan nem leszünk.

Nem. És eddig se voltunk, hiába van még ma is Vizafogó. És háromszázezer csendes őrült nem fog egységesen jobbra, na persze azért annyira nem, csak a kormánypártokig, szavazni bárhol és bármikor, hacsak nem akad fenn a parlament hálóján a halgazdálkodási törvény módosító javaslata. Amely szerint a kereskedelmi célú halászati engedély a 2016-os naptári évre, valamint az azt követő évekre nem adható ki. Ebből azt az elmés következtetést levonni, hogy ezzel a horgászokkal köztudottan szimpatizáló Áder Jánosnak, aki maga is forgatott már spiccbotot, tesznek viszonzó gesztust, ahogy korábban a balatoni halászat betiltásával tették, nettó baromság. Vajon akik ezt állítják – és írják –, azt gondolják, hogy a köztársasági elnök ezáltal tartalmasabban tölti el kevéske szabad idejét, és több küszt fog a Balatonból? Akkor már többre menne egy jó felhős etetéssel.

Thermoruhák 640
hirdetés

Az is kevés szürke agysejtet feltételez, hogy „a fogyatkozó táború kormányoldal a horgászok soraiból szeretne új híveket verbuválni”. Mert eddig mit csinált ez a háromszázezer marha, csak az úszóit bámulta a vízparton vagy a rezgőspiccek végét nézegette? Mert nincs köztük jobbos, balos, fradista, emtékás és dózsás, nincs köztük melós és professzor, nincs köztük értelmes és sík hülye, meg kicsi, nagy és közepes? Frászkarikát. Már csak azért is, mert a vízparton ezek az ellentétek elsimulnak, sőt, felszínre sem törnek. Ott nincsenek.

Másrészt tavaly, tehát választási évben – tululú, kinek van kukaca? –, bevezettek egy csomó szigorítást. Így tilalmi időszakok óvják az addig szinte semmibe sem vett halfajokat, méretkorlátozásokat vezettek be az addig csak a szeméthalak közé sorolt keszegnépség nem is egy képviselőjére, három centiméterrel emelték a kősüllő kifogható (pontosabban, elvihető) méretét, és szintén méretkorlátozással védték a híresebb, nevesebb halak közül a gardát és a compót is. Csak a paptetűt, hivatalos nevén a vágó durbincsot nem védi semmi. De újraszabályozták az elvihető halak mennyiségét is. Igaz, ez csak fél siker, mert az eredeti elképzelés elvérzett a horgász-halász lobbi ellenállásán.

Ehhez az ellenálláshoz pedig hozzá kell tenni, hogy a két tábor tényleg nemigen csípi egymást. Hogy a halászokat miért fűti a gyűlölet, nem tudom. A horgászoknak viszont alapvetően azzal van tele a horgászládájuk, hogy a halászok és – ez nagyon fontos – a rapsicok, gyakorlatilag kipucolták a természetes vizeket. A „természetes vízi halállományok túlhasznosítása elleni védelem” tehát nem politikai természetű indíték. Hanem tény. A Dunán, csak hogy hazabeszéljek, ott lehet jól halat fogni, ahol nincs halászat. Például a komáromi szakaszon. Ahol van, így az ercsi szakaszon, ott már bajosabb a helyzet. Mert azt nehéz elképzelni, hogy néhány éve ezen Duna-szakasz halászati hasznosítója körülbelül ezer kiló halban jelölte meg éves fogási mennyiségét. De nyugodtan képzeljék el, nyomtatásban is megjelent. És még el is hitték. Na, ez volt a legnagyobb baj.

A másik nagy baj a hallopás, amiben horgász és halász is érintett. Ezen segíthetne az ellenőrzés, csakhogy ellenőrizni – a kevés halászati őr mellett – a halászati hasznosító, természetes vizeken a halász jogosult. Az önellenőrzés pedig sosem vezet jóra. Aki ennek mégis az ellenkezőjét állítaná és be is tudná bizonyítani, az ne habozzon, kap tőlem egy zsebpecát.

Az tényleg igaz, hogy a halászok biztosítják bizonyos területeken a vendéglátás halszükségletét. Hol fehéren, hol feketén, de inkább mégiscsak feketén. Ettől persze még jó lenne megoldani, hogy a Balatonnál is lehessen sült keszeget kapni, ne csak a hekk ússzon be a papírtányérokra. Az viszont megint csak hülyeség, hogy „a halászok fontos szerepet játszanak a vizek ökológiai egyensúlyának fenntartásában”. Az viszont nem hülyeség, hogy „ők tudják kifogni azokat a nagy testű ragadozókat is, amelyek a legritkább esetben kerülnek horogra, viszont az ivarérett nemes halakat előszeretettel fogyasztják”. A szegény halászok pont ezt teszik, mert ezekért a ragadozókért – süllő, harcsa – kapják a legtöbbet. Ezek a csúnya ragadozók egyébként szintén nemes halak, és ha békén hagynák őket, többet tehetnének a természetes vizek ökológiai egyensúlyának megteremtéséért és fenntartásáért, mint az összes halászbokor együttvéve.
A paptetű egyébként, másokkal ellentétben, alapvetően nagyon kedves kis jószág.

 

Nagy Ottó

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

viziemberviziember (fikanick)
4 éve

Misem könnyebb mint a két tábort egymásnak ugrasztani, és a kis létszámú halász közösséget bűnbaknak kikiáltani! Azoknak akik azt hiszik, hogy a halászat megszüntetése után, a vizek dugig lesznek hallal, van egy rossz hírem,,,, több hal nem lesz, csak meghamisított statisztikák, esetleg újabb bűnbakok! (Rabsicok, szomszédos országok, globális felmelegedés, stb!) Ugyanis eddig sem a halászok miatt nem volt hal a vizekben! Még csak nem is a gyatra, csak papíron létező telepítések miatt! A haltalnság legfőbb oka a vízszabályozás és a környezet szennyezés! A lecsapolások, a gátak és a meder átalakítások miatt az életterek beszűkültek! Ezeken a beszűkült élettereken, az erőművek, vízlépcsők miatt hirtelen vízszint ingadozások vannak és a természetes szaporodás, szinte lehetetlen, Mindezekhez társult, hogy sok vízen évek óta elmaradt, a maradék ártereket is elöntő zöldár! A kevés halat ami van, megdézsmálja a kormorán és a maradékon kellene osztozkodnia a horgászoknak és a halászoknak! Lehet, hogy lesznek akiknek ez az újdonság erejével hat, de létszámukból adódóan, még a horgászok is több halat fognak éves szinten, mint a halászok. Ezek után látható, hogy a legkisebb okot szüntették meg, a halászok kiiktatásával, csak azért, hogy ezzel a látszat intézkedéssel, gesztust tegyenek, egy sok százezres potenciális szavazó tábornak!

8
hirdetés (x)
halászok
5 éve

Mi károsittyuk a természetet?A horgász állásokba a sok szemét pl. csonttis doboz gilisztás doboz etettőzacsko pillepalack sörös doboz. Plusz a vizet tele dobáljátok nehézfémel pl. ólom. plusz krisztus elött is 3000 ével volt halászat

7
frankómondófrankómondó (fikanick)
5 éve

Héjj a kurválkodás is ősi mesterség, mégis büntetik!
akko??

6
vidrapok
5 éve

Reméljük igaz lesz a halászat megszűnik a Kőrösökön és természetes folyóinkon!

5
csucsu43csucsu43 (fikanick)
5 éve

Az ellentét nagyon nagyon régen meg van a halászok és horgászok között.Régen a halász bérelt egy egy folyó szakaszt ott kirakott egy két varsát egy esetleg két úgynevezett átkötőst.reggel megnézte az apróbb halakat a varsából visszadobálta és ment a piacra árulni.Most a kifogott halakat tekintet nélkül a méretre az apraja jó lesz alaplé sűrítménynek )viszik a HTSZ feldolgozójába.A nagytestű ragadozókról csak annyit: a Pó folyon lehet fogni 70-80 kilós harcsákat de ugyanakkor foghatók hatalmas 10-kg és nagyobb pontyok valamint egyéb más halak

4
csucsu43csucsu43 (fikanick)
5 éve

Az ellentét nagyon nagyon régen meg van a halászok és horgászok között.Régen a halász bérelt egy egy folyó szakaszt ott kirakott egy két varsát egy esetleg két úgynevezett átkötőst.reggel megnézte az apróbb halakat a varsából visszadobálta és ment a piacra árulni.Most a kifogott halakat tekintet nélkül a méretre az apraja jó lesz alaplé sűrítménynek )viszik a HTSZ feldolgozójába.A nagytestű ragadozókról csak annyit: a Pó folyon lehet fogni 70-80 kilós harcsákat de ugyanakkor foghatók hatalmas 10-kg és nagyobb pontyok valamint egyéb más halak

3
ákosákos (fikanick)
5 éve

Sziasztok!

A vágó durbincs nem védett? Én úgy emlékszem.

Üdv

2
ThajuThaju (fikanick)
5 éve

Ez úgy látom a népszabis cikknek szólt, ami tényleg tartalmaz blőd faszságokat. Nem tartozik ezek közé a cikk elején említett téma. Lehülyézni azt, aki egy politikusról azt mondja, hogy a népszerűségre hajt, inkább a szerző butaságát, vagy nagyfokú részrehajlását "dicséri", válassza ki magának. A többivel egyetértek

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés