Őszi-téli ruhavásár 2.

Retteghetnek az orvhalászok július 1-től!

Július elsejével hatályba léptek az orvhalászatra is vonatkozó, jelentősen szigorított új Büntető Törvénykönyv passzusai. Sokan reméljük, hogy ezek fordulópontot jelentenek majd az orvhalászat elleni küzdelemben, ugyanis a korábbi szabályozással ellentétben, mostantól kezdve valódi visszatartó ereje lehet az ilyen jellegű cselekményekért kiosztható büntetéseknek.

Thermoruhák 640
hirdetés

Eddig ugyanis csak az állatvédelmi törvény, bizonyos mondatait lehetett a gereblyéző, vagy nyakzóhálózó elkövetőkre ráhúzni, és állatkínzásért volt kiszabható a felfüggesztett, vagy letöltendő szabadságvesztés. A statisztikák szerint már ennek is volt jól érzékelhető visszatartó ereje, de az igazi fekete leves csak most következik.

Az új Büntető Törvénykönyv 246.§ -a így fogalmaz:
Aki
a) jogosulatlanul halászhálóval vagy más halászati eszközzel – a horgászatot kivéve – halfogásra irányuló tevékenységet végez,
b) külön jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A "halfogásra irányuló tevékenység"-be beletartozik sok minden. Elég az is, ha a vízparton nála van a háló, vagy a zsebéből előkerül az ólomba öntött hármashorog. Eddig nagyon komoly problémák voltak a bizonyíthatósággal, azt nyilatkozták az elkövetők, hogy találták, megsemmisíteni viszik a tiltott eszközt, vagy egyéb mesék kerültek elő, melyek gyakran elégnek bizonyultak, hogy a fejüket kihúzzák a hurokból. Az BTK ebből a szempontból egyszerűsíti a helyzetet.

Ezzel együtt fokozott figyelemmel kell eljárni azoknak a törvénytisztelő horgászoknak, akik tiltott eszközt találnak (pl. nyakzóhálóba akad a horguk), mert az új szabályozással, ha nem elég óvatosak, magukat is gyanúba keverhetik. A legjobb az, ha azonnal értesítik az illetékes halőrt, vagy rendőrt hívnak. Ha csak lehetséges, hozzá se szabad érni a fellelt tiltott eszközhöz.

Az új BTK végre kemény szigorral csap le az elkövetéshez használt egyéb eszközökre is. Ami már jó néhány európai országban ragyogóan bevált!

A 72. § (1) bekezdése kimondja: El kell kobozni azt a dolgot,
a) amelyet a bűncselekmény elkövetéséhez eszközül használtak vagy arra szántak,
b) amely bűncselekmény elkövetése útján jött létre,
c) amelyre a bűncselekményt elkövették, vagy amelyet a bűncselekmény befejezését követően e dolog elszállítása céljából használtak.

A megfogalmazás szerint nem csak a csónak, csónakmotor, GPS készülék, mobiltelefon kobzandó el, de a szállító eszközök, tehát az autó is. Ráadásul a megfogalmazás szerint "amelyet ...használtak, vagy arra szántak", tehát nem is kell megvárni míg bepakolnak, így a tettenérés is egyszerűbb lesz, és a bírók mérlegelési köre is szűkül, mert a törvény nagyon szigorúan fogalmaz.

Még egyszer ki kell emelni, hogy a tisztességes állampolgároknak is nagyon körültekintően kell eljárni, ha tiltott eszközbe botlanak, mert ezzel a szabályozással nehéz lesz az eseteket kimagyarázni.

Üdvözlendő, hogy a halállományra leselkedő két fontos veszélyes "elem", a természetes vízi halász, és a rabsic is kőkemény szabályozással találja szemben magát. Tényleg elindulhat végre a természetes vizek halállományának felfutása? Már csak a környezeti feltételeken kell javítani, ahol lehet, hogy a természetes ívást és a halak biztonságos telelését elősegítsük, és rövid időn belül érezhetővé fog válni a halállomány bővülése. A halőrzés hatékonyságának növelésével, a horgászok egy részénél tapasztalható mértéktelen hozzáállás megváltoztatásával, és az ifjúság horgászatra nevelésével lehet majd szép lassan teljes a kép. Mindennek az alapja a hal, és a sikerélmény. Talán valami elindult...
 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

küszfutárküszfutár (fikanick)
6 éve

Üdvözlöm a szigorítást a kommenteket olvasva igazat adok a halgazdának teljes mértékben.
Visszakanyarodva az új törvényre-nem tudom hogy mi lenne a jó megoldás gondolok itt a talált tiltott eszközökre.Nemegyszer találtam a Dunán hálót amit annak rendje módja szerint apróra vágtam és ezután sem lesz másképp mert ha jelentem még engem csuknak le.

17
nagyapo59
6 éve

Tavasember!
Mikor jártál a GATEra? Pince? Írj ide: nagyapo59@gmail.com. mert ez nem ide tartozik.

16
Droli
6 éve

A horgászoknak is van felelőssége bizony!
Ilyet senki nem csinálhat és ha ilyet lát egy horgász azt nem szabad hagyni!
A vége nagyon durva!
http://www.youtube.com/watch?v=WgRAUxyEsAs

15
hirdetés (x)
Tavasember
6 éve

Örülök, hogy megvitathatjuk a különböző nézeteinket.....hiszem, hogy ez is előbbre visz..

Szóval szép sorjában.

Nagyapo59
Gyakorlatilag ugyanarról beszélünk, örültem a hozzászólásodnak. A nagy magukat bojlis horgászoknak nevező "sporttársak" is lopják a halat. Magán tóról, természetes vizekből nekik mindegy....és jól látod...amíg van olyan tógazda aki fizet nekik a lopott halért...addig ez meg is fog történni. ...de itt kanyarodnék vissza ahhoz amit írtam....." a bottal fogott és ellopott halért ugyanolyan büntetés kell.
A baj abból adódik,hogy sok kolléga ...csúnyán mondom Az édesanyját is eladná....egy nagy pontyért.....és magasról tesz az etikára,hogy elpusztulhat a hal, hogy betegséget hurcol be....
Bojkottálni egy tavat nem lehet.....semmiféle eszköz nincs, ha nincs tetten érés...akkor tehet lépéseket a halászati felügyelő......de a vendég továbbra is oda megy ahol nagy hal van (sarkítva)

Kedves laszlozsolt.turi
A videó amit linkeltél önmagáért beszél, vitathatatlan. Azonban én nem az orvhorgászokról beszéltem csak.....nem csak a nagy tételben történő hallopás miatt nincs hal a vizekben...
Elmesélek egy sztorit ami velem esett meg.....három éve szenzációs méretű, gyönyörű vörösszárnyú keszegeket telepítettem az egyik horgásztóba.....80deka....1 kiló...jó volt nézni őket:) úgy gondoltam,hogy okozzon másnak is örömet ezért tilalmat vezettem be rájuk....kifogás után azonnal vissza kellett dobni.....de sajnos a kedves horgászok másképp vélekedtek erről.....szaros keszeg...még alaplébe se lehet vinni....és nagyon fogták....két hónapig.....aztán fogyott...fogyott és következő évre egy ....igen egy darab nem maradt.....nem ellopták....ennyit nem tudnak....csak elmaradt a horogszabadító használata...kihúzta a horgot belőle...szorongatta kopoltyú alatt mint a "nagy versenyhorgászaink" nem szákolta meg ésatöbbi....az összes elpusztult...szépen lassan. Soha többé nem telepítek ilyen különleges halakat.....

Orbit.....
Halász vagyok -e? ...Nekem életem a hal....az elmúlt harminc évben mindent megtanultam amit a halról, vízről kis hazánkban lehet......Horgászvízkezelő és tógazda vagyok, Vízi állat egészség őr, Halász haltenyésztő, A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végeztem. Abban a szerencsés helyzetben vagyok,hogy hét éve minden nap tóparton dolgozhatok és saját horgásztavakat üzemeltethetek........ha valaki akkor én látom,hogy a hétköznapi horgász milyen pusztításra képes pusztán a hozzá nem értése miatt.....kopoltyúba nyúlás, le ejtés, szákból csere, porban hempergetés, megnyomás és még sorolhatnám.....Nem vitatom,hogy a halászok is kárt okoznak,ezt te jobban látod......csak nekünk horgászoknak is változtatni kell,hogy majd jobb legyen!
.......Mit tettem a megyénkben? Az egyetlen tógazda vagyok aki "mindenért" szól. Cserél a szákból egy féldöglött halat....szólok neki....persze sok nem érti,hogy két nap múlva nekem azt miért kell elásnom hiszen elúszott......vagy megérti,vagy többet nem jöhet.....kopoltyúba nyúlva fényképeznek, ledobják odamegyek...elmondom, hogy óvatosan, mit miért mi az a bölcső ott a parton, mire való.........és nem csak azért vállalom a konfliktust,hogy a "megyében jobb legyen" hanem saját érdek is....1500Ft-ot befizet és csinál 20 000 Ft kárt....tönkremegyek....úgy ahogy a természetes vizek.....szépen lassan......Bízom benne ,hogy most már nem úgy látod ,hogy trollkodok a neten.....

Szóval mindent összefoglalva a halászok mellett a horgászoknak legalább akkora a felelőssége. Sok kicsi sokra megy....

14
nagyapo59
6 éve

Tavasember!

Volt egy tó. Legyen neve is Nógrádban.
Volt egy bojlis módszerrel horgászó ember.
Ez az ember beetetett, majd az etetését meghálózta behordás címén, majd 40kg. halat vitt el. Értelmes volt és eldicsekedett a horgászboltosának. Az meg azonnal vissza mondta a tó üzemeltetőjének. Gondoltam egyből kizárják az embert a tóról és legalább a megye, de inkább az összes nagy bojlis tóról. Nem ez történt. Bezárt a tó egy évre.
Másik eset.
Van egy tó és annak egy gazdája az M7 környékén. Települnek tavába a szép nagy halak. Megbukik egy bojlis módszerrel horgászó ember és a szállító autó aki egy másik tóbol fogott 10 os kifogott, majd kipányvázott, végül szállítóra rakott több hallal megyen a tóról. A vallommása szerint a célállomás ezen másik tó volt, megrendeló a tógazda. És történt valami is? NEM.
Ha TI horgásztó üzemeltetők nem fogtok össze magatok, egymás és a természet védelmében mi a röszsebet vártok tőlünk egyszerű horgászoktól, akik alsó hangon agyon vertük volna az embert, akik max bojkottálni tudják azt a tavat?

13

Tavasember na ezt nézd meg:

http://www.youtube.com/watch?v=7jKSESROQGc

Akkor te miről beszélsz????Az tény van orvhorgász sajnos nem kevés,de a halász mennyit rabol a varsákkal,egyéb hálókkal????Én egy Zsilip kezelőtől tudom halottam mikor ment ki a víz a holtágból a varsákat pár óránként ürítette mert jócskán tele volt!
Remélhetőleg most már ennek vége lesz ennek az esztelen rablásnak amit a halászok műveltek....

12
Orbit
6 éve

Tavasember,

hogy "mérhetetlen szellemi sivárság" . Halász vagy? Vagy csak szimplán elképesztő tájékozatlan. A harmadik lehetőség a szövegértési nehézség.

Szerencsés ember vagy ha még nem láttad, hogy mit művelnek a halászok a Tiszán, Dunán, Körösökön. A velejéig korrupt megyei halászati felügyelőkkel karöltve (akik anyahal befogás címén engedélyezik ívás időben is a tilalommal védett fajok hálózását), nyílt színi rablás folyik. Ha csak az a halmennyiség benne marad a vízben, plusz hagyják a halat leívni, az már óriási lépés lesz!

Másrészről a cikk az orvhorgászat visszaszorításának lehetőségéről (is) szól. Látom nem sikerült észrevenni.

Harmadrészt megkérdezem, te mit tettél személyesen azért, hogy a helyzet változzon a megyétekben? Mert trollkodni a neten, az nem segítség.

11
Tavasember
6 éve

A törvényi szabályozással teljesen egyetértve írom a sorokat :) én még bővítettem volna a kört.....aki horgászbottal fogott halat lop el, az is hasonló büntetést kapjon.

10
Tavasember
6 éve

Úgy tűnik mindent a halászokra kennek....
...és mi van a horgásszal...aki lopja a halat....kicsit nagyot..mindegy.... tavakat üzemeltetek ....tudom, látom mennyit lopnak, próbálnak lopni.....
Veszélyes elem a természetes vízi halász.....mondhatnám azt is,hogy buta a cikk írója de ezzel nehezen tudnám kifejezni a mérhetetlen szellemi sivárságát...
A megyénkben nincs halászat...még sincs hal a természetes vizekben.....tehát érdemes elgondolkodni mielőtt másra mutogatunk.....ja ,hogy ez Magyarország?

9
nagyapo59
6 éve

A törvény értünk van. Értünk a becsületes emberekért. A törvény arra van, hogy betartassuk. Ésszel. Nem állítom elő igazolás miatt a polgárt a lakásától 50 m.-re mert nem tudja magát igazolni. Ugye, mert nem ésszerű. A Tisza tavon meg nem kezdek eljárást azon horgász ellen, aki oldalba akasztott egy potykát, pláne ha ott van nála a matrac, meg a fertőtlenítő is és tán vissza is engedné az halat. Mert hogy ez nem gereblyézés. A btk. a szándékos bűncselekmények közé sorolja az orvhalászatot. No ezt azért bele kéne verni egy két szuper inteligens halőrünk fejébe. Mondjuk baltával, amikor a marok lőfegyvere agyát szorongatva FUT felém Poroszlón a gáton a halőr, hogy most aztán azonnal igazoljam magam. (rendesen kipakolva gyerekkel pecálok) Elmagyarázom neki, hoy ilyet ne tegyen, mert hirtelen netán megijedek, oszt lelövöm, mert nem csak nála van netán fegyver. Jó. Megérti. Hiszem én, mert másnap ugyan ez a szitu ugyan ott lejátszódik. Na görbüljön, mert túl hosszú lettem.

8
nagyapo59
6 éve

Hétvégén Velencei tavon négy idősebb pecással beszéltem ( körbe tekertük a tavat). Fura módon ugyan azt mesélték." Hal? Ugyan már. Annyi itt a rabsic, mint égen a csillag. Mindenki tudja aki kint van a vizen, hogy melyik faluból ki az. Néz szerint is. De a halőr meg csak nappal jön ki.Csesztet egy két horgászt azt kész. Éjjel nem látunk egyet sem közülük, pedig akkor él a vízen a rabsic.Jó 15 éve halott ez a víz." Ez azért elgondolkodtató. Új Btk ide, új BTK oda. Ennyit a Velencei tóról.

7
ronny84
6 éve

Sajnos ott kezdődik a legnagyobb baj,amikor be jelentem hogy a nálunk található Kis Túron kenuzva észre veszem,hogy itt is ott is varsa és tükör háló van letéve,mire a hatóság ki jönne,szólnak az ismerős bennfentesnek,hogy "be vagy jelentve,mire kint leszünk,ugyan szedd már fel a dolgaidat!"Na ez a fel háborító!De bízom benne hogy ez hamarosan el múlik!Sikeres horgászatot mindenkinek!

6
Zalán
6 éve

A jelenlegi rendszerben is voltak lebukott rabsicok és sokszor nagyon kevéssel megúszták, ezért nem féltek tovább folytatni a dolgaikat. Ugyan nem fog több ember lebukni, mint eddig, de talán a komolyabb büntetéseknek lesz valamennyi visszatartó ereje. Nem nagy lépés, nem oldódik meg minden probléma, de legalább a jó irányba történt az elmozdulás.

5
CzKaresz
6 éve

Sziasztok!

Csak legyen aki betartassa... Ne legyen igazam, de minimálisan fognak a dolgok változni. Pl egy Balatonra, Velencei tóra, Dunára, Tiszára hány halőr kéne ? Hány elhivatott halőr aki tényleg tenni akar azért, hogy jobb legyen? Velencei tóra van max 10 halőr meg vagy 20 társadalmi halőr, s hiába is jön bármilyen új szabály mert 20-30 emberrel 1500 hektárt ellenőrizni lehetetlen.... Semmit sem érnek az íróasztal mögött kitalált, akár jó szabályok, szabályozások, ha nincs kivel betartani, mert a "betartatásra" nincs pénz :(

Kívánom, hogy ne így legyen...

4

ÉS? Én kb 8 évig jártam évente 2-3x néhány napra Szigetközbe 4-5 haverommal horgászni. Mindig megvettük a napijegyet, tartottuk a fogási limitet, sőt, sokkal kevesebbet hoztunk el mint amit lehet, mert sátraztunk és ott nincs hűtő, uhcsak azt hoztuk el amit aznap meg is ettünk, napi 1 max 2 balint vagy nagy domit. Az elmúlt 2 évben olyan szintű halhiány volt tapasztalható Szigetközben, ami példátlan... Hova lett a Balinállomány??? Régen nem volt olyan nap h ne fogtunk volna Balint, na meg a Domolykó bandák? Eltűntek... Pár éve amikor még volt hal, egyik kedvenc kis sóderdombunkon pergettünk, amikor jött egy táplis halász, megállt a sziget alatti visszaforgóban és sorra szedte ki a Balinokat, én nem tudom mennyit.... Én nagyon örülök mindenféle szigorításnak, mert amit egyesek művelnek... Én a méretkorlátozást is szigorítanám süllő min 35cm, de inkább 40, kősüllő min 25cm, de inkább 30 és kősüllőt is nemes halnak mondanám. Ami télen a Hárosi-öbölben folyik kősüllő irtás... szörnyű. Elvisznek 3kg kövest, amik 20cm-sek... vagy 30db-ot fejenként és ez még nem elég neki, ha fog egy 30cm-s süllőt felakasztja még azt is :(

3
kalacsgyerek
6 éve

Lakosságának

2
kalacsgyerek
6 éve

Ha ezt be is tartják akkor szigetköz lekosságának felel sittre kerül :)

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés