Őszi-téli ruhavásár 2.

Százmilliárdos üzletté vált a horgászat

Egy fontos fideszes politikus kezébe került a hazai halak sorsa. A nevéhez köthető törvény a horgászszervezeteknek adja 2016-tól a hazai vízterületek kezelési jogát, az új halfogási szabályok pedig a halállományt védik. Szerinte az sem gond, ha még szigorúbb szabályokat vezetnek be egyes vizeken, mert a nagy halaknak már nincs helyük a konyhán. Nemrég a Magyar Országos Horgász Szövetség elnökének is megválasztott Szűcs Lajos a horgászatot százmilliárdos üzletnek látja, amit érdemes támogatni, így akár 10 milliárd forint uniós pénz is juthat a szektornak.

Thermoruhák 640
hirdetés

Ön a gazdája a tavaly elfogadott új halgazdálkodási törvénynek. Mit szerettek volna elérni az új szabályozással?

A célunk az volt, hogy a közel 400 ezer horgász érdekeit képviseljük. A horgászat ma már egy 100 milliárdos nagyságrendű, nemzetgazdasági szempontból is értékelhető történet. Azzal, hogy a kereskedelmi célú halászatot próbáljuk visszaszorítani, a horgászat turizmusra, kereskedelemre és a teljes gazdaságra gyakorolt hatását akarjuk tovább növelni.

A törvény a halászok helyett elsősorban a horgászati hasznosítóknak adja 2016-tól a természetes vizek kezelését. Miért vár ettől olyan nagy változást?

A halászati hasznosítóknak nem csak a horgászoknak kiadott engedélyekből van bevételük. Vannak különböző tavaik, ahol termelnek is, és ebből is van bevételük. Már ez is nehezíti, hogy a horgászok érdekeiben járjanak el, de sajnos még az is megtörtént, hogy egy, a szervezetre bízott természetes vízből a halak a saját tavakba kerültek.

A Balatonon most is halászati hasznosító van, mégis olyan szigorú szabályokat vezetne be a halfogásra, amilyeneket még az ön által jegyzett törvény sem ír elő. Mostantól a darabszám-korlátozás alá eső halakból évente legfeljebb 100-at lehet kifogni. Ez óriási szigorítást jelent az eddigi napi limitekhez képest, és elsősorban a helyi horgászokat érinti rosszul.

Meghatároztunk egy keretszabályt, amiben benne van, hogy egyes halfajok mikor foghatók, milyen mérettől és pontosan hány darab. De a vízkezelők saját maguk dönthetnek, és elsősorban szigorúbb szabályokat vezethetnek be a vizeiken. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy az adott területen a halak ott tudjanak maradni.De egy új területi jegy vásárlásával újra kifogható a 100 darab hal, így csak egy újabb bőrt húznak le a helyi horgászokról.

Én is egy kis egyesület elnöke, vezetője vagyok Örkényben, ahol 25 pontyban van meghatározva az éves limit. Hasonló korlátozásra a Balatonon is szükség lehet, mert ott tavaly a horgászok 5 százaléka fogta ki a halak 35 százalékát. Volt, aki például 5-600 süllőt is fogott. Ez már nem egy család fogyasztása. Az új rendszerben elsősorban a horgászok érdekei lesznek a mérvadók a hasznosító horgászszervezeten keresztül. Így, ha ilyen szigorú szabályok születnek, akkor azt a horgászok is akarják.

Az új hasznosítóktól is azt várja, hogy a törvényben foglaltaknál szigorúbb szabályokat vezessenek be? Például, hogy legyenek méretre vonatkozó felső korlátok, amik a törvény tervezetében még szerepeltek, de később kikerültek?

Én személy szerint akkor sem vinnék haza egy méret feletti halat, ha ingyen adnák. Egy anyapontynak már nincs akkora élvezeti értéke a konyhában.

A horgászok többsége alig fog halat, nehéz elvárni tőlük, hogy engedjék vissza, ha egyszer egy kapitális példány akad a horgukra. És nagyon nehéz is lehet ellenőrizni, hogy ki mit visz el egy folyópartról.

A nemzetközi tapasztalat inkább az, hogy a horgászok figyelnek ezekre, ha azt látják, van értelme. Az ilyen szabályok elsősorban nem is az ilyen esetek miatt születnek, hanem olyan halrablások miatt, amikor egy-egy nagyobb példány magántavakba kerül. Ez óriási üzlet lett Magyarországon.

Ahogy a szavaiból kiveszem, a várakozásai szerint többen kezdenek majd el horgászni, tehát többet is költenek majd, több jut a költségvetésbe is. Többet is hajlandó költeni az állam a vizekre és a horgászat támogatására?

Ezt szeretnénk a következő évben elérni. Terveink szerint a természetes vizek halgazdálkodását elnyerők pályázni tudnak majd uniós pénzekre.

A Mohosznak lehet pénzosztó szerepe ebben a rendszerben?

A horgászszövetség nem ezt a feladatot látja el, szeretne kezelő lenni, pályázatokon részt venni és szolgáltatni. Azt szeretnénk, hogy a hazai horgászok ne menjenek külföldre horgászni, sőt, a külföldiek jöjjenek ide.

És mire pályázhatnak az új hasznosítók? A halállomány javítására, vagy eszközöket is vásárolhatnak?

Is-is. Akár tízmilliárd forint is rendelkezésre állhat majd. A legfontosabb, hogy ezek a szervezetek meg tudják őrizni a területüket. Fontos a szemléletváltás is, és ennek a támogatása, hogy az új szabályok betartását ellenőrizni is lehessen.

A horgászok gyakran panaszkodnak, hogy a jelenlegi horgászjegyrendszer túl bonyolult és elavult. Változhat-e ezen a téren valami?

A Mohoszon belül is teszünk ezért, de akár miniszteri rendeletekkel is próbálunk segíteni, hogy a horgászjegyek egyszerűen megvásárolhatók legyenek, akár az interneten is. A Mohosz elfogadott egy plasztikkártyát, ami kiváltja majd az engedélyeket. Ezt biztosan bevezetik 2016-ban, de csak jövőre dől el, hogy milyen funkciókat kap még ez az eszköz. Azt is szeretném elérni, hogy a jelenlegi területeknél sokkal nagyobbakra lehessen pályázni jövőre.

Mikor kezdődhet meg az új vízterületek pályáztatása?

Még nem jártak le a régi használati jogok. A minisztérium még dolgozik a jövő évi pályázatok feltételeinek kidolgozásán. De azt tervezzük, hogy a jövő év első felében kiírhatjuk a pályázatokat, és eredményt is tudunk hirdetni az év végéig.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

tonoka11
5 éve

tarnoki!Ezidáig az volt a baj,hogy megöregedett a régi rendszer emberei voltak a Mohoszban,meg minek a Mohosz?Ezt mondtam én is (lsd.szalai ferenc álláshalmozó nyugdíjas a Megyei szövetségeknél sajna még mindíg így van!)Most végre ismert a horgászatért tenni akaró embereket választottak most ez a baj.Először időt kellene adni nekik,és utána nyilatkozni.

12
hirdetés (x)
tarnokj
5 éve

Ez nagy baj ,hogy a mocskos politika ide is elküldte dr.képviselőjét !Bárkivel beszéltem mindenkinek ez a véleménye.Mutyigép beindul és lenyúlás lesz minden területen.Első lesz a hatalmi harc majd a tollasodás.Hogy velünk horgászokkal mi lesz....az kit èrdekel!

11

van köztük olyan ember aki többet ért a halhoz mint egy horgász??? haltenyésztő, biológus, ichtiológus??

10
lallerlaller (fikanick)
5 éve

Előbb a földek, most meg a vizek!:(

9
miska
5 éve

peter.pinter1
Ha ennyire a jövőbe látsz,a lottó számokat is közöld velünk.

8

A Fideszhez került megint egy ágazat! A pénz beszél! A pályázati pénzek megint a maszek tavakhoz kerülnek! A gazdagok sportja lesz a horgászat! A nyugdíjasok kis pénzűek megint nem tudnak horgászni! Az éves engedélyek, plusz a vízterületi jegyek, valamint a horgászat kellékei megfizetetlen lesz e szegények részére! Egy nyugdíjasnak átlagban 60.000-80.000 ft -ba kerül! / Éves összesítésem alapján két vízterületre a horgászat kellékei csalik, horgok, halpárna stb/ Megint a gazdagok sportját támogatja az állam meg az eu.

7
bobóbobó (fikanick)
5 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

6
bojlibábojlibá (fikanick)
5 éve

NÁLUNK MISKOLCON A CSORBA TAVAT EGY ILLETŐ MEGPÁLYÁZTA ÉS MEG IS NYERTE . SAJNOS NEM TETT SEMMIT A TAVON CSUPÁN ANNYIT HOGY AZ EGÉSZ FÁT KIVÁGTA A TÓ KÖRÜL TELEPITENI AZT NEM ! " 20ÉVE TAGJA VOLTAM ÉS MOST A MOHSZ ÁLTAL ANNO TELEPITETT HALAKKAL HIRDETI MAGÁT .SZERINTEM ITT PONT EZ VAN VÁRJÁK A PÁLYAZATI ZSÉT ÉS LÉPNEK .

5
miska
5 éve

Talán majd mehetünk halatmenteni a kubikokra,nem lesz elhordva vagy halálra ítélve a milliónyi ivadék?

4
pikkpakkpikkpakk (fikanick)
5 éve

Lesznek itt még meglepetések.....

3

Csak nehogy sumák legyen a tó,és élővizek gazdáinak kiválasztásánál!

2
Fishmageddon
5 éve

Jöhetnének már azok a pályázatok, és mehetnének a halászok a bús picsába!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés