Őszi-téli ruhavásár 2.

Balaton: elégedettek a horgászok!

Évente átlagosan több tízezren horgásznak a Balatonnál. Az utóbbi időszakban számos módosítás történt a helyi horgászrendben...

Thermoruhák 640
hirdetés

Az elmúlt két évben a horgászat és halászat területén bekövetkező változásokról az a tapasztalat, hogy nagyon sok a pozitív és előremutató dolog, amely kedvez a horgászoknak – tudta meg a lap Balogh Tibortól.

A Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke megemlítette, hogy az a 2013-as törvény, amely a halgazdálkodásról és a halak védelméről szól, láthatóan működik, így az őshonos balatoni halak védelmét is szolgálja.

Újra van menyhal
– Ezeknek a fajoknak az ívóhelyét és életterét védeni kell. A törvényhez igazodva vannak a halak méretére vonatkozó előírások, amelyek szintén ez utóbbit szolgálják – tette hozzá Balogh Tibor. Fontos és pozitív változásként könyvelték el azt is, hogy a busa tenyésztése tilos a Balatonnal összeköttetésben lévő vizekben, hiszen ezt a fajt nagyon nehéz horgászni és kifogni. Balogh Tibor igazi kuriózumnak véli, hogy Tihanynál a valaha őshonos, de a hatvanas évek közepén kipusztult menyhalat telepítették vissza a tóba.

 

Az egyik legnagyobb változás az utóbbi időben a balatoni horgászok életében, hogy felfüggesztették a gazdasági célú halászatot a tónál, majd pedig ebben az évben minden természetes vizen is.

– Azoknak a horgászoknak, akik a kikapcsolódás, a sport miatt horgásznak, nem pedig azért, hogy lerabolják a Balatont, ez igazi örömhír volt – mondta el a szervezet elnöke.

A gazdasági célú halászat leállításának első eredményeit már most érzékelik a horgászok. – A keszegek száma és mérete érezhetően megnőtt, illetve a horgászható pontyok mérete is, ami azért jó számunkra, mert csak a minimum 35 centis példányokat szabad szákba tenni – tette hozzá Balogh Tibor.

Nagy az egyetértés
– Általánosságban elmondható, hogy pozitív dolgok történtek a horgászokkal kapcsolatban, és a 2014. év végi balatoni horgászrend módosítását is csak minimális kritika érte. Érdek-képviseleti szervként gyűjtjük a tapasztalatokat, de az mindenképpen elmondható: nagy az egyetértés abban, hogy a módosítás a horgászokat segíti, és az ő érdekeiket szolgálja – mondta el a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke.

Még évek kellenek
A Balatonnál külön engedéllyel, kijelölt helyeken lehetőség van a bojlis horgászatra is, de az ilyen engedéllyel rendelkező horgász csak az 5 kilósnál kisebb őshonos halat tarthatja meg.

– A bojlis horgászat jó dolog, de voltak olyan horgászok, akik jelezték: mindez nem a megfelelő ellenőrzés mellett zajlik, és így sokszor a nagyobb halak lerablása zajlik. Szükség lenne tehát hatékonyabb ellenőrzésre ezeken a területeken, amelyre a horgászok akár pluszösszeget is áldoznának – árulta el a szakértő.

Összességében a horgászok nagyon pozitívnak látják a jelenlegi helyzetet. – Jó most balatoni horgásznak lenni, azonban ahhoz, hogy a helyzetet visszaállíthassuk a 1960–1970-es évekbeli állapotra, szükség van még 15-20 évre, és ésszerű, megfelelően ellenőrzött halgazdálkodásra a tónál – tette hozzá a szövetség elnöke.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

momentáánmomentáán (fikanick)
4 éve

"békéshalak" túrása során felkavart üledék hozzájárul a Balaton esetében gyakran előforduló kékalgák időszakos megjelenéséhez.
Tisztelt kajak,
Ezt nem én írtam!
Viszont erre válaszoltam!
Tehát a "sánta" valóban sántít.

8
hirdetés (x)
kajakcanoe
4 éve

..amennyiben utána meleg, csapadékos időjárás várható, igen. A viharos hasonlat azért sem helytálló és "sántít," mert egy vihar nem termel szerves anyagot, míg egy hal - különösen egy bentosz fogyasztó ponty - igen. Gondolj bele egy egyszerű példán keresztül, mely ugyan nem 100%-ig fedi a valóságot, de hasonló az eredménye: A nád ugyan tisztítja a vizet (kivonja a szerves anyagot), de amennyiben nem vágják, az elszáradt régi nád, visszahullva a vízbe éppen, hogy ellentétes eredményt generál, többletet termel.
Ez nem az én koncepcióm, de megtisztelő, hogy egy lapon említesz olyanokkal, akiktől tanulhattam.

7
momen-tánmomen-tán (fikanick)
4 éve

kajakcanoe,

Vannak megfontolásra érdemes észrevételeid,de a "békéshalas" túrásos koncepciód enyhén szólva is sántít a kékalgával párosítva. Ezek szerint,ha több napig viharos szél tombol,ami a híg iszapot becsülettel kimozdítja a nyugalmi állapotából,akkor egy alga burjánzás várható?

6
kajakcanoe
4 éve

Büfék, éttermek, sütödék: ukrán süllővel, nílusi sügérrel helyettesítik a balatoni süllőt (korábban is kiegészítették velük a halászoktól, rabsicoktól vett mennyiséget). Meg nem mondod a különbséget, ha jó a séf...
Szürkeharcsát már nem lehet kapni az éttermekben, afrikaiból készül a pöri és a rántott harcsa...nem is egy liga...
Busák: 2004-ben ott voltam, mint tihanyi növendék kutató, mikor Marcaliban megnyitották a tározó zsilipjét és láss csodát, az áramlással szemben felúszó busákat rekesztéssel ragyogóan ki lehetett fogni. Kérdés: vajh', miért nem csinálják mostanában?
Megemelt méretkorlát: ennek így nincs értelme! Vallom, hogy meg kell emelni, de nem ennyivel, hanem minimum 15 cm-rel a tóban ívni képes halaknál (pl. süllő). Ugyanis, 5cm bőven azon a határon belül van, amit egy hal egy évben el tud érni, azaz, ezzel nem járulunk hozzá érdemben ahhoz, hogy MÉG EGY ívással többször járulhasson hozzá akár a természetes, akár a részben természetes szaporodáshoz (borókafészek, természetes ívás, permetkamrás ikraérlelés, előnevelés, majd kihelyezés).
Ezenkívül, célszerű lenne elgondolkozni a felső méretkorláton is a ragadozók esetében. Azért veszem külön, mert - ugyan, szembe megyek a bojlis felfogással - a vízminőség szempontjából a nagy méretű (értsd.: ragadozók táplálékaként nem szereplő) "békéshalak" túrása során felkavart üledék hozzájárul a Balaton esetében gyakran előforduló kékalgák időszakos megjelenéséhez. Ui., elzárják a fényt a zöld növények elől és igen komoly egészségügyi kockázattal is jár a sekély vízben az emberre nézve.
Rabsickérdés: alakulgat, de ameddig a vitorlásokat közvetlenül a vízen és a kiköőbe érkezéskor képtelenek ellenőrizni, addig sok jóra nem számítok. Nyilván, ez ember, idő, technológia és súlyos pénzkérdés, hagyjunk időt nekik ezzel kapcsolatban. Sajnos, azzal, hogy az emberek 85%-a (és még akkor igen engedékeny voltam) egész egyszerűen képes állat módjára viselkedni, az nem csak balatoni jelenség: lop, rombol, pusztít, trendi módon, a rakparton filozofálgatva b..sza oda az üres üveget a kőnek, dobja el a PET-palackot...
A halászat, mint hagyományőrzés... Sokan puffognak, hogy nincs halászat és így feledésbe merül, mint hagyomány... Öööö...nem hiszem, hogy a nagyüzemi elektromos aggregátot és az acélsodrony-alinos hálót hiányolni kéne. Utóbbit azért sem, mert ENNEK KÖSZÖNHETŐEN szűntek meg a mélyvízi hínarasok (egész egyszerűen feltépték őket), ahol rengeteg hal élt. Azonban, hogy ne legyünk nagyon egyoldalúak, a kenderháló és a kisszerszámos halászat, mint mesterség turisztikai jelleggel művelhető...lehetne, csak nem itthon... Abszolút lehetőséget adhatna a kiskapuknak, amelyekben valljuk be, világelsők vagyunk...
Én is kipuffogtam magam... :-P

5
bmate
4 éve

Pedig minden balatoni ismerosom (van jopar...) azt allitja, hogy miota nincs halaszat, tobb halat fog. Akkor hogy is van ez? A bufekben meg ugyanugy lehet halat kapni.

4
bmate
4 éve

Pedig minden balatoni ismerosom (van jopar...) azt allitja, hogy miota nincs halaszat, tobb halat fog. Akkor hogy is van ez? A bufekben meg ugyanugy lehet halat kapni.

3
cfcf (fikanick)
4 éve

Kisütött a nap és kék az ég :)
Nem tudom mi van most a balatonnál, utoljára 2000 előtt voltam valszeg épp telepités után. Fenekezőre kukoricára jöttek a pontyok mint a snecik. Gondoltam jó buli lesz, de miután kb 2 óra alatt fogtam minimum 30 szabványméretű pontyot meguntam, eleresztettem az összeset és mentem bulizni. Mindegyik szinte pontosan ugyanakkora volt 1,5 kg sem egyéb halfaj, sem egy kicsit nagyobbacska példány. Amúgy, hogy a cikkhez is érdemben szóljak hozzá: 2015 van tehát elvileg 2 év alatt csoda történt (ejj de nehéz elkerülni a politizálást).

Az ellenőrzés fontos lenne de ez megvalósithatatlan. A zsebpecával sneciző gyereket-felnőttet könnyű megbünteni mert fogalma sincs arról, hogy szabályt sért, az orvhalászt orvhorgászt aki ismeri a dörgést és rendesen rákészül a lerablásra, óriásponty szállitásra meg lehetetlen. (illetve drónokkal lehetne, de tudtommal még a dróntövényig sem sikerült eljutni)

2
momentánmomentán (fikanick)
4 éve

Már megint előkerült egy semmirekellő,és semmit sem tevő érdekképviselő,a pénzhez értő szakértő!
Vajon mely törvény az,amelyik tiltja a busa tenyésztését,a Balatonnal összeköttetésben lévő tavakon?- igen kíváncsivá tett a szakértő érdek-képviselő.
Már most érezhető a halászat leállításából fakadó úgymond halbőség. - Álmodj király lány!
Mind ez igaz az eljövendő- 60-70-es éveket idéző- halbőségre ami vár ránk.
Hát,előbb lesz a parton paradicsomos a horgász,mint a Balatonból horgász paradicsom.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés