Online ingyenhitel
Bot+orsó kedvezmény

Balaton: elégedettek a horgászok!

2015.08.21. forrás: Metropol

Évente átlagosan több tízezren horgásznak a Balatonnál. Az utóbbi időszakban számos módosítás történt a helyi horgászrendben...

Camping - Prologic Cruzade 640hirdetés

Az elmúlt két évben a horgászat és halászat területén bekövetkező változásokról az a tapasztalat, hogy nagyon sok a pozitív és előremutató dolog, amely kedvez a horgászoknak – tudta meg a lap Balogh Tibortól.

A Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke megemlítette, hogy az a 2013-as törvény, amely a halgazdálkodásról és a halak védelméről szól, láthatóan működik, így az őshonos balatoni halak védelmét is szolgálja.

Újra van menyhal
– Ezeknek a fajoknak az ívóhelyét és életterét védeni kell. A törvényhez igazodva vannak a halak méretére vonatkozó előírások, amelyek szintén ez utóbbit szolgálják – tette hozzá Balogh Tibor. Fontos és pozitív változásként könyvelték el azt is, hogy a busa tenyésztése tilos a Balatonnal összeköttetésben lévő vizekben, hiszen ezt a fajt nagyon nehéz horgászni és kifogni. Balogh Tibor igazi kuriózumnak véli, hogy Tihanynál a valaha őshonos, de a hatvanas évek közepén kipusztult menyhalat telepítették vissza a tóba.

 

Az egyik legnagyobb változás az utóbbi időben a balatoni horgászok életében, hogy felfüggesztették a gazdasági célú halászatot a tónál, majd pedig ebben az évben minden természetes vizen is.

– Azoknak a horgászoknak, akik a kikapcsolódás, a sport miatt horgásznak, nem pedig azért, hogy lerabolják a Balatont, ez igazi örömhír volt – mondta el a szervezet elnöke.

A gazdasági célú halászat leállításának első eredményeit már most érzékelik a horgászok. – A keszegek száma és mérete érezhetően megnőtt, illetve a horgászható pontyok mérete is, ami azért jó számunkra, mert csak a minimum 35 centis példányokat szabad szákba tenni – tette hozzá Balogh Tibor.

Nagy az egyetértés
– Általánosságban elmondható, hogy pozitív dolgok történtek a horgászokkal kapcsolatban, és a 2014. év végi balatoni horgászrend módosítását is csak minimális kritika érte. Érdek-képviseleti szervként gyűjtjük a tapasztalatokat, de az mindenképpen elmondható: nagy az egyetértés abban, hogy a módosítás a horgászokat segíti, és az ő érdekeiket szolgálja – mondta el a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke.

Még évek kellenek
A Balatonnál külön engedéllyel, kijelölt helyeken lehetőség van a bojlis horgászatra is, de az ilyen engedéllyel rendelkező horgász csak az 5 kilósnál kisebb őshonos halat tarthatja meg.

– A bojlis horgászat jó dolog, de voltak olyan horgászok, akik jelezték: mindez nem a megfelelő ellenőrzés mellett zajlik, és így sokszor a nagyobb halak lerablása zajlik. Szükség lenne tehát hatékonyabb ellenőrzésre ezeken a területeken, amelyre a horgászok akár pluszösszeget is áldoznának – árulta el a szakértő.

Összességében a horgászok nagyon pozitívnak látják a jelenlegi helyzetet. – Jó most balatoni horgásznak lenni, azonban ahhoz, hogy a helyzetet visszaállíthassuk a 1960–1970-es évekbeli állapotra, szükség van még 15-20 évre, és ésszerű, megfelelően ellenőrzött halgazdálkodásra a tónál – tette hozzá a szövetség elnöke.

Camping - Carp Spirit sátor - 640 60ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »