Horgász akciók 920

Hogyan válassz thermoruhát az őszi-téli horgászatokhoz?

Az ősz talán a legjobb horgászszezon, ilyenkor nem csak sokhalas horgászatokba futhatunk bele, de horogra csalhatunk néhány kapitális halat is. Főleg ragadozó halak esetén pedig télen sem áll meg a peca, a legnagyobb süllők és a legszebb csukák ilyenkor kerülnek horogra. De milyen horgászruházatot válasszunk a hideg hónapokra, hogy a kirándulás ne csak a vacogásról, hanem a halakról is szóljon? Nézzük át, hogyan érdemes thermo szetteket választani, hogy melegen tartsuk magunkat a mínuszokban?

Vízhatlanság és lélegzőképesség

Az őszi-téli horgász thermoruháknál azon kívül, hogy megfelelően vastagok, béleltek legyenek, két fontos dolognak kell megfelelniük, ha huzamosabb időt töltünk a vízparton: vízhatlannak kell lenniük és lélegző anyagból kell lenniük, hogy hogy a testünk által leadott pára távozni tudjon, magyarul ne izzadjunk alá.

Vízhatlanság: a ruhának az a tulajdonsága, hogy az anyag milyen módon gátolja meg a külső víz behatolását a ruházat belsejébe. Mivel thermoruhák vízhatlanná tétele sokszor felszíni kezeléssel érhető el, ezért annak stabilitása a ruha használhatóságát is befolyásolja. Természetesen az anyag kopásával, a ruha elhordásával a vízhatlansága csökkenhet. A csökkenés értéke más-és-más az anyag kialakításától függően - egy olcsóbb bevonatú vízhatlan ruha vízhatlansága rövidebb idejű, egy minőségi vízhatlanítás hosszabb életidejű, egy laminált anyag vízállósága viszont kiemelkedően tartós lehet. Tehát két azonosnak minősített ruha egy idő után már elég nagy különbségeket mutathat, így érdemes a minőségre is költeni!

Lélegzőképesség (szellősség): A horgászruha belsejéből kifelé történő páraleadási képességet jelenti. Érthető, hogy egy egyszerű, tömör nejlonruhába, bár a vizet kint tartja, azonban hamar beleizzadunk, ami nem csak kellemetlenné teheti a horgászatot, de könnyen megfázáshoz is vezethet. Ezért elvárás az őszi-téli thermo horgászruházat páraáteresztő képessége: ezt a ruhák párának történő ellenállásával mérik. Minél nagyobb ez az ellenállás, annál kevésbé megy át a pára, annál rosszabb szellőzésű a ruha. Minél kisebb az ellenállás (azaz minél jobb lélegzőképességű a horgászruha), annál hosszabb ideig tudunk benne kényelmesen és biztonságosan horgászni!

Thermo kabátok

Ha csak egyetlen alap ruhadarabot tervezel bevetni a hideg ellen - mert például csak ritkán jársz a hideg hónapokban horgászni, vagy nem akarsz túl sokat őszi-téli thermoruházatra költeni - akkor az az egy alap ruhadarab mindenképpen egy meleg horgászkabát legyen.

Jópár thermoszett elemei, azaz a nadrág és a nadrág külön-külön is megvásárolható, ezek közül érdemes választanod.

Figyelj arra, hogy kapucnis legyen, ugyanis a fejünkön veszítjük a leggyorsabban a hőt. Főleg szeles és esős időben jön jól, ha van a horgászkabátodon egy meleg és vízálló kapucni. Néhány modell - például ez is - merevített kapucnival rendelkezik, ami esőben nagy segítség, hogy ne csapja a széla vizet az arcodba.

Az összehúzható mandzsetta szintén hasznos felszereltség a thermo kabátokon: a kabát ujjának szűkítésével szintén csökkentheted a hőveszteséget.

Thermo nadrágok

Ha kabátod már van, a következő lépés a hideg elleni védelemben a thermonadrág. Ilyen - általában kantáros - téli nadrágot két esetben vesz az ember: vagy akkor, amikor már van kabátja, és ahhoz vesz egy nadrágot, vagy pedig egyből a kabáttal együtt, thermo szett formájában. 

Őszi-téli horgásznadrág választásakor szintén fontos - azon kívül, hogy meleg, bélelt anyagból legyen - a vízállóság. Egy őszi eső könnyen tönreteheti a pecát, de elég, ha egy nagyobb hal a szákoláskor csap egyet és beteríti a lábunkat vízzel - garantált a fagyoskodás a nap hátralevő részében.

Figyelj arra, hogy a thermonadrágod kantáros kivitelű legyen - ez garantálja azt, hogy nem lesz kint a derekad horgászat közben akkor sem, ha sűrűn lehajolsz.

Mikor érdemes thermo szettet vásárolni?

Ha fázós vagy, vagy ha huzamosabb ideig - több órát - tartózkodsz a vízen, vízparton, bizony jól teszed, ha beszerzel egy thermo szettet. Nem csak téli horgászatokhoz, hanem ősszel is jól jön, amikor 15 fok alá csökken a hőmérséklet, hogy beszerzel egy melegen tartó és vízálló szettet. Ősszel, amikor még viszonylag meleg van, akár egy vékony nadrág és póló is elég lehet alá, és ha kisüt a nap, a kabátot akár le is dobhatod. Hajnalban és este (éjjel pedig főleg) viszont már hidegek vannak, jól fog jönni, hogy ne fázz meg.

Téli horgászatkor a legjobb minőségű thermo ruha sem nyújt teljes védelmet a hideg ellen megfelelő aláöltözet nélkül. Javasoljuk, hogy a legalsó rétegként szerezz be egy nedvelvezető anyagból készült aláöltözetet, erre vegyél egy melegítőt, majd kívülre a thermo nadrágot és a kabátot. Egy ilyen öltözékben még a mínuszokban sem fogsz fázni, horgászhatsz egész télen.

A thermo szettek sok esetben megvásárolhatók külön-külön is (külön a nadrág és külön a kabát), de együtt, szettben vásárolva olcsóbbra jön ki. Így azonban csak azonos méretű darabokból álló együttest vásárolhatunk (például egy XL-es nadrágot csak XL-es kabáttal), míg ha külön vesszük őket, össze lehet párosítani például egy XXL-es nadrágot egy XL-es kabáttal. (Például, ha fázós a lábunk és szeretünk alulra venni még egy melegítőt).

Csendes (silent) thermo ruhák - vadászathoz is

Vadászok körében igen népszerűen a csendes anyagból készül ruhák - ez azért fontos, mert a vad akár száz méterről is meghallja a legkisebb neszt is. Egy mozdulat a ruhában világgá kergetheti a zsákmányt, így vadászathoz ezeket a csendes (silent) thermo szetteket ajánljuk.

Horgászat közben ez nem annyira lényeges tulajdonság, de van, aki a pecások közt is ezt preferálja.

A csendes anyagból készült thermoruhák is kaphatók külön-külön (külön a kantáros nadrág és külön a kabát), de együtt, szettben is. Így általában olcsóbb is. 

Horgász thermoruha ajánlataink

Az alábbi listában pedig összeszedtük a legjobb thermoruha ajánlatainkat:

 
Fox Rage Thermo ruha szett (kabát + nadrág)

Kifejezetten téli pergetéshez lett tervezve, a Rage téli ruhában teljes védelemben részesülünk az időjárás viszontagságaival szemben. A vízálló, mégis lélegző ruha szárazon tartja a horgászt, míg a kabátban és a kantáros nadrágban is megtalálható hőszigetelő rétegnek köszönhetően bent tartja a meleget. Könnyű mozgást tesz lehetővé a dobások és a gyaloglás közben egyaránt, így ez a csúcsminőségű ruha tökéletes megoldást kínál a téli pergető horgászoknak.

Ára: 57.990 Ft helyett 51.790 Ft

 

Prologic HighGrade Thermo Suit kétrészes thermo szett

Nagyon könnyű kétrészes öltözet, mely extrém hidegben is melegen tart. Zöld, illetve terepmintás Max 4 színben kapható. 100%-ig vízálló és szélálló, erős varrással, erős 210T nylon anyagból magas kopásállósággal, teljesen szigetelt 120 g/m2 polár béléssel, meleg, kényelmes vattabéléssel.

Ára: 38.990 Ft helyett 29.990 Ft

Prologic Max5 Comfort Thermoruha szett

100%-ig vízálló és szélálló, nagyon könnyű, kabátból és kantáros nadrágból álló téli horgászruha szett, mely extrém hidegben is melegen tart.

Ára: 55.000 Ft helyett 39.990 Ft

Fox Carp Thermo ruha szett (kabát + nadrág)

Csúcsminőségű hőszigeteléssel, mely melegen tart a leghidegebb hónapokban is. A kabát és a kantárosnadrág egyaránt PU bevonatú, mely 5000mm-es vízállóság. A kabát és a kantárosnadrág egyaránt 3000gsm/24hr lélegző anyagból készült. Kétutas főcipzár (takaróval) a kabáton és a kantárosnadrágon egyaránt. A kabát finomgyapjú béléssel rendelkezik a zsebeknél, a gallérnál és a kapucninál. A kapucni leszedhető és magasított gumis összehúzóval lett ellátva az állrésznél.

Ára: 57.990 Ft helyett 51.790 Ft

Trakker CORE MULTI-SUIT - Téli ruhaszett

A szuper meleg, multifunkcionális és praktikus ruha kombináció tervezésénél szinte mindenre gondoltak a Trakker Products fejlesztői. A kimagasló minőséggel, és hihetetlenül magas használati értékkel rendelkező három az egyben szett részét képezi egy kabát, egy nadrág és egy polár pulóver.

Ára: 43.990 Ft

 

Prologic LitePro Thermo szett

Nagyon meleg és vízálló / szélálló thermo szett (kantáros horgásznadrág + vastag kabát) meleg béléssel, lélegző anyagból.

Ára: 49.980 Ft helyett 37.990 Ft

Prologic Heritage Thermo szett Silent

Nagyon meleg és vízálló thermo nadrág + kabát szett lélegző anyagból, hogy ne izzadj be alá. Hangtalan, így vadászatra is alkalmas!

Ára: 54.980 Ft helyett 39.990 Ft

Prologic Max5 Thermo Armour Silent szett

Nagyon meleg és vízálló / szélálló thermo szett. Hangtalan, így vadászatra is alkalmas.

Ára: 89.990 Ft helyett 59.990 Ft

 

 

..
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Kiárusítás

hirdetés