Horgász karácsony 3.

Finomszerelékes horgászat

A horgászsporton belül is kiemelten kezeli a Horgász Egyesületek BAZ Megyei Szövetsége (HEBOSZ) a fogyatékkal élő horgászok számára szervezett programokat, hiszen fogyatékkal élő embertársaink közül is sokan hódolnak a horgászatnak, de sajnos, ha egyéb feltételek biztosítottak is, kevés olyan vízterület van, amit meg tudnak közelíteni, a számukra kiírt verseny pedig még ennél is ritkább. Ezért döntött úgy a Megyei Szövetség, hogy hagyományteremtő szándékkal az idén első alkalommal a Hoór-völgye Horgász Egyesülettel közösen megrendezi a Kelet-Magyarországi Látás- és Mozgássérült Horgász Kupát 2016. 07. 23.-án a halban híresen gazdag Hoór-völgyi tározón, ahol minden feltétel adott a versenyzéshez.

Habár a halaknak nincsen fülük, mégis régóta tudott, hogy hallanak. A környezetben kibocsájtott hanghullámokat teljesen másképp érzékelik mint mi, ennek ellenére igen is hatnak rájuk a testükön áthaladó kisebb nagyobb rezgések, a hangok. Ebben a cikkben néhány olyan trükköt szeretnék veletek megosztani, amit a mindennapi horgászatok alkalmával, de akár versenyszituációban is sikeresen alkalmazhattok.

Idén a WalterLand Team versenyzői a szokottnál is többet horgásztak folyóvízen, hiszen több nagy hazai és nemzetközi versenyt is rohanó folyón rendeznek 2014-ben. Csillag Laci szerint ez az egyik legösszetettebb és legnehezebb ráadásul legélvezetesebb finomszerelékes módszer, így egyszerűen nem lehet eleget gyakorolni. A Duna fővárosi szakaszának egyes részei erre kiválóan megfelelnek, mert áramlási viszonyai és halfaunája is igen változatos, jól fogható a márna és a paduc, de a dévér mellett jelen van a szilvaorrú keszeg is, amelyek tipikus folyóvízi halak, a maguk sajátos viselkedésével.

A domolykók mindig azok a halak közé tartoztak, amelyekre szívesen horgásztam. Az első csetlő-botló pergetős lépéseimet is velük kezdtem, de nem csak a műcsalis megfogásuk motivált, hanem más módszerekkel is szívesen vadásztam rájuk. A tavaszi olvadást követően ők voltak az elsők, akiket célba vettem a patakokban, folyókban és tavakban egyaránt. Ilyenkor mindig úszós módszerrel kerestem a melegedő vízben őket. Sok kellemes tavaszi napot köszönhettem nekik, ezért is döntöttem úgy, hogy az idei tavaszt a szép emlékek tiszteletére nekik szánom. A finomszerelékes horgászatot kissé mellékeltem az elmúlt években, így a kettőt most jól össze tudtam kapcsolni.

Ahogy napról napra hidegebb lesz, egyre kevesebb lehetősége nyílik a békéshalak szerelmeseinek kedvenceik becserkészésére. A halak összebandázva szép lassan elindulnak téli vermelő helyeik irányába. Egyre kisebb szerepet kapnak a különböző etetőanyagok és még inkább hangsúlyosabbá válik a helyismeret és a finomabb technikák használata.

Éveken keresztül csak a tavak partjáról horgásztam, kezdetben hagyományos fenekező módszerrel, később különféle finomszerelékes technikákkal. Mint a legtöbb horgásznak, számomra is a pontyok jelentették a legnagyobb sikert. A legkülönfélébb módszerekkel és csalikkal horgásztam rájuk. Később ahogy egyre több időt töltöttem horgászattal és nagyobb tapasztalatot szereztem, számos új barátságra is szert tettem. Így kerültem a Duna partjára is Gyulai Ferenc oldalán, vele bátran vágtam neki a folyóvízi horgászatnak.

Már nagyon vágytam a folyóra. Nem tudom, hogy a folyó hogyan gondolta, de az sem zavart, ha ez a vonzalom csak egy oldalú. Szükségem volt a víz tiszta leheletére, a Duna köveken megtörő hullámainak locsogására. Békére vágytam, amit csak a halak törhetnek meg. Ismeretlenül nem akartam beállítani, így ajánlót kértem az Öreg Hölgyhöz, elvégre az illem, az illem. Különösen adni kell az ilyesmire, ha éltes korban jár, akit meglátogatni szeretnék.

A horgászat alapvetően szórakozás, kikapcsolódás, elszakadás a hétköznapok rohanásától. Van azonban egy szűk réteg, akiknek mindez bizonyos értelemben „életforma” is. Ők a horgászatot versenyszerűen űzők egyre népesebb tábora. Hazánkban pusztán a horgászatból megélni még nem lehet, a szó jó értelmében vett hivatásos horgászok táborába tartozók többsége nem a horgászatból, hanem az ehhez köthető vállalkozásokból fedezi mindennapjait. Ergo ha nem lenne a pecát biztosító háttér, nem tudna horgászni, és nem azért van a pecához köthető erős bázis, mert horgászik.

Horgász karácsony 4.
hirdetés

Egy adott vízterületet sokféle módszerrel meg lehet horgászni. Legyen az rakós-, feeder- vagy bolognai, a lényeg, hogy mindig a körülményekhez igyekezzünk alkalmazkodni. Ambrus Tiborral ezúttal az M43-as autópálya, újonnan megépült Tisza hídja alatti kövezést kerestük fel azzal a céllal, hogy egy szép októberi napon horogra csaljuk a folyó jászkeszegjeit.

Európában több nemzet is aktívan űzi a hosszú, gyűrűsbotos horgászatot. Ez a metódus méltán közkedvelt, hiszen a felszerelés terjedelme és súlya is csekélyebb, és egyes szituációkban eredményesebb, mint egy match vagy rakósbot. Az olasz specialitás szerb változatának bemutatásra kértem fel Ambrus Tibort, aki egy tiszai folyószakaszt választott a teszthorgászat helyszínéül.

 

Tovább a Fishing Time-ra »
Őszi horgászruha 1200

hirdetés