Horgász akciók 920

fenekezés címkével megjelölt cikkek

 

Nem vagyok az a kifejezetten ponty-fanatikus, azonban van olyan víz, ahol olykor szívesen horgászom rájuk. Ezen a vízen általában nem jön gyorsan a siker, ugyanis nagy területű és tekintélyes mélységű hegyvidéki víztározóról van szó. A hatalmas területnek, a sok természetes tápláléknak, valamint a pontyok szeszélyességének köszönhetően meg kell dolgozni a sikerért. A helyszín természetesen nem titok, a zeteváraljai víztározó vad pontyait szoktam üldözőbe venni. A tavaly is rájuk szántam pár napot.

Az ősz beköszöntével vizeink hőmérséklete egyre csökken, a víz lassan letisztul, a víz természetes táplálékkészlete jelentősen megcsappan. A pontyoknak a téli vermeléshez való felkészülés jegyében fokozódó mennyiségű tápanyagot kell elraktározniuk, ennek következtében intenzívebben táplálkoznak a pocakosok.

A szürke erdő – megkopott a völgy aranyló bevonata, s nem csak a fák vetették le színes köntösüket, kifakult a vízpart is. Egészen nagy a nyugalom, nem táncolnak már a küszök a vízfelszínen, a megdőlt nádat is már csak a rigók zörgetik, énekükkel megtörve a környék csendjét. Idén kifejezetten későn érkezett ez a jelentős lehűlés, így volt időm bőségesen agyalni, milyen hidegvízi technikákkal lássak neki a téli pontyozásnak.

Az esős, hideg, késő őszi napokat egy hét erejéig tavaszias, meleg napsütés váltja fel. Télies vackolódásából felébred körülöttünk az élővilág, megelevenedik az erdő és a vízpart. Ez a vénasszonyok nyara, és úgy gondolom, a pontyhorgászoké is, hiszen sikerrel cserkészhetjük be a lehűlő víz felélénkült bajszosait és a gyönyörű természet különleges látképpel járul hozzá a tökéletes kikapcsolódáshoz.

Megjött az ősz, s mind ez pillanatok alatt történt. Egy reggel, mikor kiléptem az ajtón jellegzetes friss, hideg levegő fogadott, a felkelő nap csak erőlködött, hogy sugaraival felszárítsa a hajnali harmatot. Szeretem ezt az érzést, igazán felébreszt. Úgy éreztem horgásznom kell, méghozzá mihamarabb.

Hatalmas akciók, bemutatók, programok és sok-sok újdonság november második hétvégéjén a hatodik PontyShow-n!

Talán kevesen gondolnák, hogy a CUKK horgászcsalik magyarországi sikere csak a jéghegy csúcsa. Ausztrálián kívül valamennyi kontinensre szállítanak termékeikből, ami a jelentős versenyhelyzet miatt a kiváló minőség garanciája is. Hisz a CUKK termékeit akár több ezer kilométerre is megéri utaztatni, a kiváló árfekvés és a megbízható minőség okán.

A számos jól bevált Horváth-féle kiegészítő közül most a ragadozóhalas horgászok kedvéért mutatunk be néhányat.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett
hirdetés

Biztos vagyok benne, hogy sokan fognak a Dunán pontyot, de abban is, hogy még többen szeretnének. Volt idő, hogy én is úgy tekintettem rá, mint valami elérhetetlen célra, aztán rászántam magam és egyre többet áztatom a kukoricát.

A számos jól bevált Horváth-féle kiegészítő közül, most a ragadozóhalas horgászok kedvéért mutatunk be néhányat. A cikksorozat első részének végén még egy horgásztársunk is beszámol tapasztalatairól és szép halairól.

 

Az idei év utolsó ilyen posztját teszem most ki. Az utóbbi hetekben kevés dologgal találkoztam az angol lapokban/oldalakon, ami felkeltette az érdeklődésemet. A felhozatal gyenge, vagy csak én figyeltem másra? Nem tudom. Azért akadt pár cucc, ami áttörte az ingerküszöbömet. Tovább »

A mai napon több dolgot terveztem élesben tesztelni itt a Duna fővárosi szakaszán. A magas vízállás miatt a jelenlegi helyszínünkön nagyon húzott a víz, ezért kénytelen voltam nagyobb, számomra már szinte „felfoghatatlan” tömegű kosarakat használni. A hömpölygő vizet a lábunk előtt lepakolt kövezés igyekezte a medrében tartani (amennyire csak tudta), még akkor is, ha ezen a szakaszon hamar mélyül a part, nincs hosszan elterülő sóderos lapály, ahol a víz szépen kiterülne. Tovább »

Etetőanyagot házilag én még sohasem készítettem, és nagyon nem is terveztem, inkább bíztam a gyári kajákban, vagy a gyári adalékokból általam összerakott keverékekben, amik egyébként nagyon jó fogási eredményt produkáltak. De akkor miért is kellett házi etetőkeveréket összeraknom? A következő sorokban az imént leírtak, miértjéről számolok be. Tovább »

Ahogy látom, a dunai fenekezős, békéshalas pecát alapvetően kétféle megközelítésben űzik a horgászok. Tovább »

Szeretném megosztani azokat a feeder végszerelékeket, amik személy szerint nekem a legjobban beváltak. Nem árulok el nagy titkot, ha megmondom, mind a három rendkívül egyszerű, de nagyon jól használható! Épp egyszerűségükben rejlik erejük és hatékonyságuk. Ezekkel a szerelékekkel majd minden szituációt meg lehet oldani, csak egészen szélsőséges esetekben kell improvizálni. Tovább »

Utóbbi egymást követő kilenc szárazhomokkal teleszórt szájízű pergetőhorgászat után már végre kénytelen voltam belátni, hogy a folyó most nincs a legjobb kedvében. Legalább annyira halott, mint majd az élő emberek lesznek ezen a földön a pillanatnak tűnő létezésük után. Persze szó sincs elmúlásról, csak a halakra utaló jelek tűntek el. Alacsony vízálláshoz szigorú némaság tartozik, a vízfelszín betegesen mozdulatlan, életnek semmi jele. A lezárt zsilipek kapui szigorú őrként rothadnak két vízvilág dimenziói között. Koszos vizű befolyók, melegtől fortyogó álló vizei a pusztulást idézik. Mégis, oly csábos és kecsegtető most a vízillat, de aki ismeri az tudja, hogy ilyenkor a folyó nem igazán ad halat. Csak a panaszt hallom minden horgász felől. Csodálkozni azt hiszem, még sem nagyon kell, mert egy ilyen rendkívüli enyhe tél, illetve alapjában véve a hosszantartó csapadékszegénység után, ugyan mit is várhatnánk ... Víz csak vízből terem ... Tovább »

Eleinte fixen állítottam össze a szereléket, amivel több baj volt, így saját problémáimon tanulva és olvasgatva összeállítottam azt a végszereléket, amellyel mostanában pontyozni járok. Leírom az idevezető utat, a hibákat, amikbe belefutottam, hátha másnak is hasznos lesz. Az alapvetések, amelyek arra sarkalltak, hogy változtassak az eredeti felálláson, a következőek voltak. Tovább »

Ismét egy hosszú napot töltöttünk a tavunkon, amely sok tapasztalattal látott el bennünket, és akadt a horgokra is bőven. Tovább »

Prologic Cruzade horgász szék
hirdetés

November van... A nemrég még gyönyörű sárgás, vöröses színekben pompázó fák levetett ruhája, immáron eső áztatta, puha avar szőnyegként borítják az erdők talaját. A csupasz ég felé meredő fák ágai, melyekről egykor erőtől duzzadó, méregzöld levelek árnyékából, csodás hajnali madárfütty szólt, most csupán hangoskodó éjfekete madarak hadának ad estére szállást. Kéményekből felszálló füst illata fűszerezi be a környező kihalt, sötét utcák hűvös levegőjét. Tovább »

Szeptember közepét írjuk. Számomra a márnaszezon lassan a végéhez közelít, de ezidáig egyetlen egy példányt sem sikerült elcsípni kedvenceim közül. Nemhogy nekem, de barátaimnak is nagyon soványan adta a Duna a halat ezen a nyáron. Tovább »

 

Három szem puffasztott rizsre harapott rá a ragadozó az Esztergom melletti tónál, ahol egyébként a hőség miatt naponta több százan fürdenek – hangzott el a Híradóban. Tovább »