Szezonindító horgász akciók 920

Őszi pontyozás

Az ősz beköszöntével vizeink hőmérséklete egyre csökken, a víz lassan letisztul, a víz természetes táplálékkészlete jelentősen megcsappan. A pontyoknak a téli vermeléshez való felkészülés jegyében fokozódó mennyiségű tápanyagot kell elraktározniuk, ennek következtében intenzívebben táplálkoznak a pocakosok.

Ilyenkor még az öreg, elővigyázatos pontyok is félreteszik az óvatosságukat. Nem csoda, hogy ilyenkor fogják a legtöbb nagy pontyot is, szerintem nyugodtan mondhatjuk, a pontyhorgászat második legsikeresebb időszaka.

Vannak horgászok, akik ekkor már szögre akasztják felszerelésüket gondolva, hogy nem lesznek sikeresek, és van a másik réteg aki tud harcolni a hideggel és megfelelően felkészült a hidegebb vízi horgászatra, jó időben jó helyen, egy megfelelő etetőanyag és csali kiválasztásával fantasztikus élményekkel gazdagodhatunk.

Ősszel több időt fordítsunk a helykeresésre, a pontyok pontos tartózkodási helyének feltérképezésére. A horgászhely kiválasztásánál előnyben kell részesíteni a mélyebb részeket és a vermelő helyek környéket. Tartós napsütés, felmelegedés képes lehet kicsalogatni a halakat a sekélyebb vizekbe, így ott is próbálkozhatunk. Figyeljük az apró jeleket is, mert sokszor elárulják a bandába verődött halak a tartózkodási helyüket. Egy-egy ritka pontyugrás árulkodó jel lehet, mivel ott több ponty is tartózkodik. Elég egy ilyen jel, és a szerelékem máris repül!

Etetés

Tapasztalataim szerint a pontyok hidegebb vízben is táplálkoznak, ezért kisebb mennyiségű, de tartalmas etetést szoktam készíteni. Az egyik taktika 10-15 szem bojli és pár szem félbevágott, egy kis pellet és egy kis magmix. Ennyit szórok a bójám köré.

A másik taktika: aromásabb és könnyen emészthető keveréket készítek, amit gombóc formájába juttatok a vízbe. A különféle összetételű energiabombákkal gyorsan és könnyedén az etetőhely közelébe csalogathatjuk a pontyokat. Ez jól bevált (etetőanyag, pellet, bojli, melasz, kukorica és apró mag) keverékből áll. Az etetési technikák közül többféle is szóba jöhet, akár csónakból, vagy partról, spod bottal könnyedén az etetésünkre jutathatjuk a táplálékot.

Csalizás

Ebben az időszakban egy pontos hely egy jó csali választással megfelelő végszerelékkel (és egy adag szerencsével) a siker kulcsa. Az egyik alapvető feltétel, hogy a bojlink ilyenkor tartalmazzon valamilyen alkohol bázisú összetevőt, mivel ezek az összetevők könnyebben terjednek a hidegebb vízben is. Sokféle csalikombinációval szoktam kísérletezgetni. A ponty nagyon kíváncsi fajta, egy feltűnő színű csali biztosan felkelti érdeklődését. Sokszor párosítok különféle ízvilágú bojlikat, világos színű , vagy flou pop-up-ok is nyerők lehetnek.

A pasztának is nagy szerepe van, hiszen a hideg vízben egy lágy paszta jóval nagyobb intenzitással adja ki magából az aromákat. Amit minden csalim mellé teszek egy kis PVA hálóban, egy kis mikro pellet vagy bojli , dipelve, és egy kis method mixbe forgatva, ami egy felhőt képez csalim körül. A letisztult vízben jobb a látótávolság, így könnyen felkeltheti a pontyok érdeklődését.

Felszerelés

A sikeres horgászat reményében a felszerelések összhangjának is nagy szerepe van. A botok kiválasztásánál a lágyabb horgászbotokat részesítem előnyben, ezért a JRC Powerplay botokat szoktam használni, hiszen a fárasztások során a hidegebb vízben már nem küzdenek olyan hevesen a pontyok. A tökéletes párosítás érdekében a Penn Affinity 8000 Long Cast orsókat használom.

Végszerelékemet teljesen lefinomítom, 6-8-as horognál nem kötök nagyobbat, az előkezsinórom pedig 10-15LB-nál nem vastagabb. A partról történő dobálós pecánál, Safety clips-es szereléket használok, mert az ilyen típusú szerelékeknél kevésbé gubancolódik a horogelőke, és a halak védelmét is jobban szolgálja. Ha elakad a szerelékünk megvédi halunkat, ugyanis a beszakadt ólomnehezéktől könnyen megszabadulhat.

Remélem, ezzel a kis írásommal tudtam segíteni azoknak a horgászoknak akik ilyenkor se adják fel!

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

petya-2003
2 éve

Szia József én petya vagyok horgász youtube videókat csinálok és az lenne a kérdésem hogy ezt a cikket fel használhatnám az új videómhoz? , kérlek írj vissza
Elöre is köszönöm

1
hirdetés (x)
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Szezonindító horgász akciók 1200

hirdetés