Etetőanyag házilag

2014.11.02. forrás: Zirci pecás

Etetőanyagot házilag én még sohasem készítettem, és nagyon nem is terveztem, inkább bíztam a gyári kajákban, vagy a gyári adalékokból általam összerakott keverékekben, amik egyébként nagyon jó fogási eredményt produkáltak. De akkor miért is kellett házi etetőkeveréket összeraknom? A következő sorokban az imént leírtak, miértjéről számolok be.

Ingyenhitelhirdetés

Régóta tervem volt az, hogy egy, a háztartásban megtalálható anyagokból készült, viszonylag olcsó keveréket összerakok, amivel még halat is lehet fogni. Ez egészen mostanáig tolódott, mivel eljött az az alkalom, hogy még fél kilónyi etetőanyagom sem volt, az meg 2 botos pecára aligha elég. Szóval jött a döntés, hogy most összerakom házilag. Kicsit olvasgattam a neten, és úgy gondoltam, hogy nem bonyolítom túl, csak próbáltam az összetevők arányára figyelni, hogy megfelelően ragadjon össze. Neki is láttam keresgélni, találtam darált kekszet. Ez jó lehet? Hogyne, épp múltkor olvasgattam, hogy a kekszes keverék mennyire jó egyeseknél. Akkor egy alkotó már meg is lenne. Kerestem tovább, találtam zabpelyhet. Döme Gábor filmjeiben is láttam már, szóval ez is ment a keverékhez. Volt még a spájzban reggeliző pehely, fahéjas ízben. Ez is nagyon jó! – Gondoltam magamban, másra nem is, keszegre jó lesz. Volt még kakaós rizspehely is? Ez is jó lesz, és még egy kis zsemlemorzsát is leemeltem a polcról ragasztóanyagnak az egyik legjobb lesz.

Az összetevők már megvannak, de ezek így aligha használhatóak fel horgászatra. Neki is láttam, felszereltem a horgászsarkamban egy darálót, és a szemes termékeket le is daráltam, csak a zabpehely egy részét hagytam meg egészre, hogy legyen egy kis szemes takarmány is közte, jobban oldódhasson. Darálás közben a fahéjas reggeliző pehelynél többször is meg kellett állnom pihenni, ugyanis a fahéjas por mindent ellepett. Viszont ízben talán az egyik legmeghatározóbb volt, a komponensek közül. Úgy véltem, hogy bizony ez egy keszeges keverék, mintsem pontyos, hisz a gyári kaják legtöbbje, mi keszegre készül, az fahéjas. Nem baj, ha sok kis hal lesz, az sem gond. A lényeg, hogy halat fogjak, nekem már az is siker lenne, ha a házi keverékemmel sikerülne.

Ezekkel a teendőkkel végeztem is péntek este, úgyhogy szombat délelőtt már pakoltam is bringát, hogy majd dél környékén indulni is tudjak. Igaz reggel nem volt túlságosan biztató idő. 3 fok, ködös, felhős, szemerkélő eső. És az időjósok 10 fok feletti napos időt mondtak. Lehet valahol süt a nap, de itt biztosan nem. De egy igazi horgásznak ez nem akadály, és már kerestem is a bakancsot, a téli thermonadrágomat, és kabátomat. Ruházatomat tudatosan, a hideg ellen összeállítottam, ami ilyenkor nagyon fontos, mert iszonyat könnyű megfázni. El is indultam kifele, láttam azért nem csak én vagyok az egyetlen nem normális, aki ilyen körülmények között horgászik. Vele kicsit beszélgettem, közben kiderült, hogy délelőtt igen jó fogás volt, a pontyok sorra jöttek. Azonban mikor kicsit javulni kezdett az időjárás, és a köd is felszállt, a pontyok helyét, felváltották a keszegek.

Ezt nem csak ő tapasztalta hanem én is. Mert a végszerelékek bedobása után hamarosan mind a két boton kapás volt. Mind a 2 boton dévérkeszeg. Nagyon örültem neki, mégiscsak ilyen szomorkás időben, ők is fel tudják vidítani az embert. Közben egyébként látszott, hogy a nap erőlködik a felhők mögött, próbál szerephez jutni. Én nem bánnám... Egyébként az etetőanyag körülbelül 1 kiló volt, bekeverése nem volt túlságosan egyszerű, van még mit továbbgondolni benne, de alapvetően látok benne fantáziát, akár egy, a saját célomra, még talán versenykeretek között is működő keverék felállításán. Ehhez lesz rengeteg időm, az őszi szünetben sokat fogok vele dolgozni, tesztelgetni. De ahhoz, hogy ez egy jó keverék legyen, rengeteg teszten, rengeteg körülmény között le kell tesztelni. Viszont egy saját fejlesztésű keverékkel nem lenne rossz sikerek elérni :)

A nap erőlködése sikerült, előbújt, a felhők pedig visszavonulót fújtak. Hogy is mondták az időjósok? Sütni fog a nap? Ezt tényleg nem gondoltam volna, hogy itt még ma fog sütni a nap.

Viszont azért a halaktól sem kellett elbúcsúzni, ugyanis volt egy szép kárász is, ami igazán küzdőszellemű volt, az elején azt hittem, hogy egy pontyot sikerült horgomra csalni. A horgászat struktúrája egyébként teljes mértékben kereső peca volt, alapozó etetést, sem a methodos botra, sem a finomabb szerelékes botomra nem végeztem. Viszont volt, hogy egyszerre 2 boton fárasztottam, igaz mindegyiken dévérkeszeget, de attól még jó volt! Lesz még időm pontyot fogni a szünetben. Egyébként az, hogy a nap folyamán jöttek a keszegek, én a fahéjas keveréknek tudom tulajdonítani.

Mi lenne az a keverék, amivel a pontyokat is horogra csalhatnám? Szerintem a pontyok alapvetően 2 féle keverékre kapnak, az egyik a halas, a másik a kukoricás. A kukoricabázisú keveréket házilag könnyű összeállítani. Meg is fogom próbálni! De az biztos, hogy lesz ennek a házi etetőknek további folytatása, mind cikkekben, mind pecákban. Szeretném a kedves olvasók elé is felfedni ezeket, hátha egy olcsó, de jó keveréket tudok nekik mutatni, amivel az általuk horgászott tavakon eredményesek lehetnek.


Egyébként ez a napsütés nagyon jó volt, még most, mikor a cikket is írom, érzem, ahogy sütött a nap. Rég éreztem ilyen erősnek.

Írta: Szakács Krisztián

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »