Horgász akciók 920

amur címkével megjelölt cikkek

 

A CUKK halcsalik több évtizede segítik hozzá a horgászokat rekordhalak fogásához. Íme egy csaknem 30 éves és egy teljes friss példa erre.

Az esős, hideg, késő őszi napokat egy hét erejéig tavaszias, meleg napsütés váltja fel. Télies vackolódásából felébred körülöttünk az élővilág, megelevenedik az erdő és a vízpart. Ez a vénasszonyok nyara, és úgy gondolom, a pontyhorgászoké is, hiszen sikerrel cserkészhetjük be a lehűlő víz felélénkült bajszosait és a gyönyörű természet különleges látképpel járul hozzá a tökéletes kikapcsolódáshoz.

Ha el akarom kerülni a pontyokat, nagy mennyiségben szórom a kukoricát, általában beválik, májusban pedig épp aktuális, hogy nékülözzük a bajuszosokat.

"Az én tavam" egyedülálló lehetőséget kínál számodra. Kibérelhetsz pár napra egy egész tavat, ahol nyugodtan horgászhatsz és pihenhetsz a családoddal, senkitől sem zavartatva. Olvass tovább, és tudj meg többet!

A CUKK Halcsali az elmúlt negyed évszázadban egyszemélyes vállalkozásból nagy forgalmú elismert céggé fejlődött, miközben világ-szerte jelentős forgalomra és hírnévre tett szert.

Egy bojlis horgász életében mindig vannak meglepetések és fordulópontok. Amint a horog, persze a bojlival együtt a vízbe kerül, kétségek között vergődünk, mert nem tudhatjuk, hogy kudarc vagy egy életre szóló élmény vár ránk az elkövetkező néhány órában. Ez az írás egyik legsikeresebb horgászatomról szól, amikor minden tökéletesen összejött és egy kicsit dejà vu érzésem is volt horgászat közben!

Sokan nem is gondolnák, folyóink milyen mennyiségű amurt rejtegetnek. Kevesen horgásszák, pedig igen jó sporthal, és nem ritka a tíz kiló feletti példány sem. Horgászata nem kíván különösebb extra felszerelést, és speciális etetőanyagot, egy dézsa kukoricával is kiváló eredményt érhetünk el.

Nem olyan rég kergetem a dunai nagytestű békéshalakat, mint a ragadozókat, de a kitartó munka szinte mindig meghozza eredményét. Ahogy a nagy harcsánál, úgy a nagyobb pontyoknál, amuroknál is figyelmesen kell összeállítani a felszerelést, mert ezek a halak rögtön megtalálják mi a hiba a gépezetben, s oda a sok vízen töltött óra, nem beszélve a halról.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett
hirdetés

Az amur jövevényhal. Ez természetesen mit sem zavarja a hazai horgászokat, akik előszeretettel horgásznak őkelmére. Teszik ezt azért, mert egy hazai vizekben gyorsan növekedő, kapitális példányokat is felmutató fajjal van dolguk, akinek küzdeni tudásáról csak elismerően lehet nyilatkozni. Lehet tájidegen, akit ma már telepíteni is tilos, de ott, ahol szép állománya alakult ki, ha összeakad egy termetes jószággal az ember, azt nem fogja elfelejteni soha! A történteket visszapörgetve, Egedi Robi barátom, a Maros Mix feederes versenyzője is olyan élményekkel gazdagodott, amit biztosan szívesen fog mesélni a hosszú, horgászat nélküli téli estéken.

 

Az utóbbi években amikor telepített tavakon horgásztam, gyakorlatilag minden alkalommal a method módszer valamely változatát használtam. Érdekes és eredményes peca. De minél többször próbálkoztam sikerrel (néha nem is olyan nagy sikerrel…), annál erősebben akartam valami mást (is). Tök jó volt legutóbb Ölbőn, ahol a hosszúelőkés módszer ugyanúgy adta a halat, mint a method. Ezúttal nem csak szerelési módot, de módszert is váltottam. Úszóval próbáltam szép halakat fogni a Verba-tanyán. Tovább »

Általában a zord téli hónapok kecsegtetnek a legszebb süllőkkel a Dunán... na de hogyan is indult ez az esztendő? Hát horgászati szempontból bizony katasztrofálisan. :o( Az év elején beköszönő erőteljes felmelegedés magával húzott egy zavaros árhullámot, ami egészen elsőfokú árvízig csúcsosodott, hosszú hetekre elvágva a gumihalas pergetés lehetőségét előlünk. Felmerül bennünk egy tiszai horgásztúra ötlete is, de ott meg a befagyott tározóról alvízre húzódó kormoránok 1500-2000-es raja szállta meg a folyót, megtizedelvén a békésen vermelő halakat. Szinte lehetetlen, de egész januárban sarokba kényszerült pergető botom, én pedig inkább más programokat szerveztem magamnak a horgászat helyett. Ám, minden nap lesegettem a vízállás előrejelzést, mikor jön végre el az idő, hogy újra próbára tehessem szerencsémet szeretett folyómon. Tovább »

Az erjesztett, más néven büdös kukorica széles körben használt etetőanyag és csali. Főként a nyári időszakban sikeres, kifejezetten meleg vízben. Nemcsak pontyot, de amurt, nagyobb dévérkeszeget is foghatunk vele. Tovább »

A hétvégére elterveztük, hogy megkérdezzük a halakat, mit szólnak, ha saját bojlival támadjuk őket, a Nagyegyházi Park-tavon? Csak azt nem terveztük el, hogy a "jó idő" ezen a hétvégén, azt jelenti majd, hogy kegyetlen kánikulában lesz részünk! Tovább »

Utóbbi egymást követő kilenc szárazhomokkal teleszórt szájízű pergetőhorgászat után már végre kénytelen voltam belátni, hogy a folyó most nincs a legjobb kedvében. Legalább annyira halott, mint majd az élő emberek lesznek ezen a földön a pillanatnak tűnő létezésük után. Persze szó sincs elmúlásról, csak a halakra utaló jelek tűntek el. Alacsony vízálláshoz szigorú némaság tartozik, a vízfelszín betegesen mozdulatlan, életnek semmi jele. A lezárt zsilipek kapui szigorú őrként rothadnak két vízvilág dimenziói között. Koszos vizű befolyók, melegtől fortyogó álló vizei a pusztulást idézik. Mégis, oly csábos és kecsegtető most a vízillat, de aki ismeri az tudja, hogy ilyenkor a folyó nem igazán ad halat. Csak a panaszt hallom minden horgász felől. Csodálkozni azt hiszem, még sem nagyon kell, mert egy ilyen rendkívüli enyhe tél, illetve alapjában véve a hosszantartó csapadékszegénység után, ugyan mit is várhatnánk ... Víz csak vízből terem ... Tovább »

A hétvégén, az Erőmű-tónál jártunk egy kicsit pihenni. Mivel valóban pihenni szerettem volna, inkább a nyugis bojlizást választottam horgászatnak. Nem szeretek bojlizni, egy matches úszózást ezerszer többre tartok, persze a jó hal reménye mindenkit vonz, még engem is. Viszont az utóbbi években, azt vettem észre, hogy ez valami trend lett, hogy mindenki ezzel a horgászattal ismerkedik meg először, anélkül, hogy tudná, mi is zajlik körülötte a parton. Tisztelet a kivételnek! Majdnem hogy csak úgy néz ki kívülről, mintha a horgászat ebben az értelemben, csak pénz kérdése volna. Vannak, akik ezzel kapcsolatban sokkal szigorúbban és szinte már lenézően beszélnek a bojlizásról, néhol sznobságnak is tartva az egészet. Na, azért talán az a véglet is túlzás, mert amiért mégis szimpatikus, ha valaki ezzel kezd, az a Catch&Release fogalmának gyakorlása, az első perctől! És hogy miért érdemes visszaengedni a szép halat? Tovább »

1-2 óra match-csezés belefér, ha szerencsés az ember és közel a tó. Néha még akkor is, ha sűrű a hétvégi tennivaló. Az Erőműn, a torony melletti részen nem kell messzire dobni, ha azt akarjuk hogy egy törésen, kemény talajon horgásszunk. Tavaly sokat jártunk ide a fa mellé, de mióta van csónakkikötő, kicsit messzebb kell ülnünk. Az amurok kedvelik ezt a terepet ilyenkor. Sajnos pontyokból nemhogy jót, de még egy másfelest is nehéz megfogni... na, nem mintha nem jönne, de annyi a kagyló, hogy olyan érzése van az embernek, mintha egy erdőnyi zsilett pengén pecázna! Ja, tízből egy potyka jön ki! Legtöbbször - ha szél is van - már akkor elvágja a főzsinórt félúton, amikor bevágsz... aztán nézel, mint a luki-nyúl! Tovább »

Vajdaság, Szerbia, csukák földje. Négy éjszaka, két évszak. Túrabeszámoló képekkel nem csak horgászoknak – első rész! Tovább »

Prologic Cruzade horgász szék
hirdetés

Atyafi bejegyzésére reflektálva úgy gondoltam, itt az ideje egy új horgász halhatározó létrehozásának, persze a mai magyar viszonyokhoz idomulva. A régi, múlt századbeli határozók ugyanis elavultak, most, a különféle dip-ek és a szalmótrill korában szükség van kisebb-nagyobb frissítésekre. Ezen bejegyzés keretein belül ezt a hiányosságot próbálom pótolni, remélve, hogy a változtatások belekerülnek majd az Amit a horgásznak tudni kell című kis kiadványba is. Tovább »

Töklevél, “amur álom”, “ananászos popup”, matchbot, dévér, compó, puhakukorica, pergetőbot, stupek, bojlitű, támolygó, horgászkajak, sátor, napégés, egésznapos eső, harcsa, csuka, ponty…nincs kakukktojás, ez mind Háromfa. Tovább »

 

Megkezdődött a baranyai vizeken a horgászati szezon Tovább »

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 2017. március 08-án (szerdán) ponty -és amur telepítést végez a kezelésében lévő Vas és Zala megyei horgászvizeken. A telepítés során 12.800 kg fogható méretű három nyaras ponty és 400 kg amur kerül a Szövetségi horgászvizekbe. A tavaszi telepítés során az állóvizek mellett a Rába folyó ikervári szakaszába és Láhn patakba is lesz ponty telepítve. Örömmel tájékoztatjuk a pecásokat, hogy a Csánigi-horgásztó halgazdálkodási jogát ismét elnyerte a Szövetség a következő 15 évre. Jelenleg folyamatban van a Földművelésügyi Minisztériummal a haszonbérleti szerződés megkötése, melynek lezárultát követően – várhatóan még márciusban - kerülhet sor a Csánigi-tó szezonindító pontytelepítésére. A halasítás miatt általános horgászati tilalom lép életbe az állóvizeken a telepítés napjától, azaz 2017. március 08. (szerda) 9.00 órától 2017. március 11. (szombat) reggel 6.00 óráig. A haltelepítések elvégzése után a Szövetség a vízpartokon kiközli az általános horgászati tilalomra vonatkozó információkat. A telepítés elosztása az alábbiak szerint történik. Tovább »

Elutasította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Tolnai Horgász Egyesület kérelmét az Északi-holtágba történő amurtelepítésre. Ám bizonyos feltételek megléte esetén nem kizárt a növényevő hal telepítése. Tovább »

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság eljárást indított orvhalászat vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy nagykörűi és egy szolnoki lakos ellen. Tovább »

NYÍREGYHÁZA. Vajon megváltozik-e a halászcsárdák étlapja? Honnan, s vajon milyen halakat tudnak majd beszerezni ezek a vendéglátóegységek? A kérdések jogosan vetődnek fel, hiszen mint lapunkban is beszámoltunk róla, 2016 januárjától megszűnt a kereskedelmi célú halászat hazánkban a természetes vizeken, s mivel a halászok korábban a kifogott halakat főleg a csárdáknak értékesítették, most már megszűnik számukra ez a forrás. Tovább »

A helyi horgászok, illetve a tóparton kirándulók döglött halakra lettek figyelmesek a napokban a gyopárosi északi tónál. Tovább »

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 2015. március 19-én (csütörtökön) ponty és amur telepítést végez a kezelésében lévő Vas és Zala megyei horgászvizeken. A telepítés során 10.550 kg fogható méretű három nyaras ponty és 500 kg amur kerül a Szövetségi vizekbe. Tovább »

Az Öreg-tó őszi lehalászása javában tart ezekben a napokban. Hétfőn viszont nem csak a hálóikat kivetők örülhettek a zsákmánynak, hanem azok a horgászok is, akik az Által-ér alsó szakaszán próbáltak szerencsét. A megszokott kisebb-nagyobb keszegek és kárászok helyett ugyanis hatalmas pontyok, amurok és busák is akadtak a horgaikra. Tovább »


hirdetés

November 9-én a Pécsi tóba 6609 kg ponty (átlagsúlya 2,6 kg/db) és 1440 kg amur (átlagsúlya 1,8 kg/db) került kihelyezésre, így összesen tehát 8049 kg hal. Tovább »

A halfajok közti népszerűségi verseny egyértelmű nyertese a ponty – ezt kedvelik leginkább a magyarok. A halfogyasztási szokásainkról készített felmérés szerint még mindig nagyon kevés halat eszünk. Erről is szó volt a Napközben pénteki adásában. Tovább »