Horgász akciók 920

Mennyi?

Ahogy látom, a dunai fenekezős, békéshalas pecát alapvetően kétféle megközelítésben űzik a horgászok.

Camping - Prologic Cruzade 640
hirdetés

Az egyik módszer erős felszereléssel, markáns méretű, sokszor aromás csalival, nagy horoggal, gyakran etetőanyag nélkül, csak ólommal operál. Én a – nevezzük így – finomszerelékes vonalat viszem, ami persze a körülmények okán sokszor nem is annyira finom, de a rugalmas bot, a viszonylag vékony horogelőke, a kis horog és az etetőanyag használata még húzós vízen is jellemző. Ez utóbbi fajta peca tapasztalatom szerint sokkal több fogott halat produkál, az egyedsúly azonban átlagosan kisebb, mint a hagyományos módon horgászóknál. És még egy fontos különbség: drágább. Mit jelen ez a gyakorlatban? Számoljunk!

Először is ki kell váltani a zsugát. Én leggyakrabban a Duna fővárosi szakaszán horgászom manapság. Ide 15.000 Ft-ba kerül az éves engedély. A szezonban mondjuk 15-ször horgászom itt, így egy pecára 1.000 Ft jut ebből. Ha napijeggyel kell megoldani a dolgot, az 1.500 Ft-ba kerül.

Aztán oda kell jutni a horgászhelyhez. A legtöbbet látogatott horgászhelyem 15 kilométerre van a lakásunktól, oda-vissza az annyi, mint 30 km. Ennek költsége nagyjából 800 Ft körül van. Eddig mindegy, hogy milyen módon horgászom, az esetleges különbségek most kezdődnek.

Etetőanyag, csalik. Egy félnapos őszi feederes pecához 2 kilónyi etetőanyagot, egy kilónyi földet, egy kilónyi magmixet használok el. Kell hozzá még egy flakon valamilyen aroma, és persze legalább egy félliternyi csonti. Az etetőanyag 800 Ft, a föld 250, a magmix 500 Ft körül. A fél liter csonti 700 Ft, a legnehezebb ügy az aroma, amiből sokféle van, 400 körül van az alja 1.000 nagyjából a teteje, számoljunk, mondjuk 800 Ft-tal. Vigyünk még gilisztát, 400 Ft. Ez összesen 3.450 Ft.

Aztán ott van a Duna, ami kikövetel magának még további dolgokat. Kisebb méretű, 14-8 közötti horgokat használok. Élezni nem nagyon lehet őket, ha kicsorbul, kuka. Szakad is a cucc, néha sokszor. Egy jó nap 4-5 előke fogy el, egy rossz napon másfél tucat. Etetőkosarat nem hagyok bent sokat, de rossz szériák vannak. Eltelik két horgászat úgy, hogy nem szakad be egy sem, aztán a következő alkalommal három is odavész. Egy horog 20-40 Ft, az előkék madzagja általában a drágábbak közül való. Egy kisebb méretű kosár 250-300 Ft, egy nagyobb típus 500-600 Ft, a manapság divatossá váló „barbelcompetitionrivermittudomén” darabok pedig már négy számjegyűek. Szerintem nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, hogy egy horgászat alatt átlagban 800-1.000 Ft-ot elvesz a folyó.

Eszem is, iszom is, de ezt horgászat nélkül is megteszem, szóval erre most nem számolok fel semmit. Kassza! A fentiek alapján arra jutottam, hogy 6.250 Ft-ba fáj egy átlagos dunai pecám.

Lehet ez olcsóbb? Persze. Aki tömegközlekedik (településen belül, meglévő bérlettel), aki bringával megy, az nyilván spórol. Az általam használt etetőanyag nem drága, de van olcsóbb. A földet sem kell feltétlen zacskóban megvenni, a magokat akár otthon is el lehet készíteni. A csontin és az aromán nem nagyon lehet spórolni, bár ez utóbbi a különböző cukrászati és hasonló cuccokkal talán kiváltható. Van olyan ismerős, aki az etetőkosarat is maga csinálja. Mindent figyelembe véve a költségek nagyjából 2.500-3.000 Ft-ig csökkenthetők, ennél kevesebbe ez a finomszerelékes peca nem fog kerülni alkalmanként.

Sok? A válasz nyilván az adott embertől, annak aktuális élethelyzetétől függ, így e kérdésre nem tudok mások helyett válaszolni. Döntsön mindenki maga.

Az ilyen pillanatokban persze senki nem számolgat...:

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Kedves peter.pinter1 kicsit tévedtél, ha havi alkalommal mennél olcsóbb lenne, az éves díj jóval több felé osztódna el, de úgy gondolom, havi 20 alkalom már nem is annyira kevés, ha így kijön (havi 20 000 Ft-ra) már nem hiszem annyira drága hobbi. Gondold el, akkor a 30 napból 10-et ezzel töltöttél egy hónapban.

9

A hozzászólásokból annyit leszűrtem, hacsak az anyagiakat nézem, alkalmanként 3000 ftba kerül egy pecázás! Havi 10 alkalommal számolva 30.000Ft. Ha 8 hónapot veszek alapul, 8 x 30000=240000 ft. Ha nyugdíjas vagy ezt nem tudod megfizetni! Ha aktívan pecázol ennyi halat nem tudsz fogni ami ezt az összeget fedezi. Akkor meg miről beszélünk?

8
hirdetés (x)
Pecás57Pecás57 (fikanick)
6 éve

Szerintem a Dunán a legszarabb pályákon sem 10-20dekásak a keszegek. Dévérből itt az apraja 50-70deka

7
Pecás57Pecás57 (fikanick)
6 éve

Bocsi nem 15 hanem 1,5. Az egyik spori a nyáron amurozott, egy napon fogott 6darabot, az 100kg volt...én mondjuk amurozni nem szoktam a Dunán

6
Pecás57Pecás57 (fikanick)
6 éve

Naszóval:tényleg igazak a leírtak, de ez természetesen nem mindig, de jobb napokon ez megy. A Solti szakaszon szoktunk horgászni. Hangsúlyozom hogy csónakból, ez egy parti horgásznak szerintem nem elérhető.... Nade: egy keszeg általában nem 15dkg hanem 0,5-15kg az átlag, de ha odaáll egy darabosabb egyedekből álló dévér, vagy paduccsapat ez az eredmény simán elérhető. Főleg hogy általában ha beugrik egy ponty, nagyobb márna, jön pár darab nagyobb dévér. És általában jön. És még így is rengeteg kapás nem lesz meg.

5
Secunder
6 éve

egy keszeg 10-20dkg közötti általában, legyen 15dkg. 30-50kg akkor legyen mondjuk 40 kg, ami 4 óra horgászat során 10 kg/óra. 10kg keszeg 15dkgval 67 db, vagyis több mint percenként egy darab. még ha ketten is vannak, elég feszített versenytempó ....

4
agombi
6 éve

Pecas56: "Egy jobb délelőtt mondjuk 7-11-ig ketten megfogunk 30-50kiló keszeget. Így egy peca elég olcsó szerintem..."
- 30-50 kilo keszeg? Melyik reszen szokott horgaszni a Dunanak? Ez igen hihetetlenul hangzik szamomra, aki a Duna fovarosi szakaszan szokott havonta 1-2 alkalommal pecazni. Volt nem is egyszer ebben az evben olyan, hogy a Marigit hid es az Arpad hid kozott talalhato soderes szakaszon reggel 7 es 11 kozott egyetlen egy paducot sikerult fogni jofajta etetes, finom szerelekes uszos pecaval melles csizmaval vizben allva. Igen siralmas az errefele jarkalo halallomany az utobbi honapokban. Szerencses, ha tenyleg igazak a fent irtak.

3
Pecás56Pecás56 (fikanick)
6 éve

Ha az ember csónakból feederezik teljesen más... Általában elég egy 30g ólom mert csak magam alá lógatom be a cuccot.nagyritkán bent marad egy-két horog,ólom. Etetés: takarmányboltból: kukoricadara, búza, kukorica főve, kenyér, a disznók etvágyfokozásához használt vanília aroma, kevés csonti, kőszendvicsek, ez krumpliszsákban, kővel lesüllyesztve, műanyag flakon bójával. Egy jobb délelőtt mondjuk 7-11-ig ketten megfogunk 30-50kiló keszeget. Így egy peca elég olcsó szerintem...

2
Hegge
6 éve

Nos az én rakós botos pecám így néz ki: 3kg Tímármix alapetető 1000ft
Agyag: ingyen van . Kavics: Ingyen van. Fél liter csonti 600ft. 1 konzerv kukorica 200ft. Oda-vissza 15km de céges autóval 0ft amíg szét nem rúgják a s...gem. Engedély 18000Ft/év. Kb 10x tudok rakózni a Dunán ez 1800ft lenne, de azért horgászok mást is, így számoljunk rá 600ft-o. Horog ez az bent marad nagyritkán csorbul 150ft / peca Nekem 2550ft jött ki. Na paraszthúshorgász módra ez 5kg keszeg ára. Hááát nem mindig van meg, sőt leginkább csak 2-4kilót szedek össze, és annak is jelentős része megy vissza.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Prologic Cruzade 1200

hirdetés