Mennyi?

2014.10.30. forrás: Szobapeca

Ahogy látom, a dunai fenekezős, békéshalas pecát alapvetően kétféle megközelítésben űzik a horgászok.

Ingyenhitelhirdetés

Az egyik módszer erős felszereléssel, markáns méretű, sokszor aromás csalival, nagy horoggal, gyakran etetőanyag nélkül, csak ólommal operál. Én a – nevezzük így – finomszerelékes vonalat viszem, ami persze a körülmények okán sokszor nem is annyira finom, de a rugalmas bot, a viszonylag vékony horogelőke, a kis horog és az etetőanyag használata még húzós vízen is jellemző. Ez utóbbi fajta peca tapasztalatom szerint sokkal több fogott halat produkál, az egyedsúly azonban átlagosan kisebb, mint a hagyományos módon horgászóknál. És még egy fontos különbség: drágább. Mit jelen ez a gyakorlatban? Számoljunk!

Először is ki kell váltani a zsugát. Én leggyakrabban a Duna fővárosi szakaszán horgászom manapság. Ide 15.000 Ft-ba kerül az éves engedély. A szezonban mondjuk 15-ször horgászom itt, így egy pecára 1.000 Ft jut ebből. Ha napijeggyel kell megoldani a dolgot, az 1.500 Ft-ba kerül.

Aztán oda kell jutni a horgászhelyhez. A legtöbbet látogatott horgászhelyem 15 kilométerre van a lakásunktól, oda-vissza az annyi, mint 30 km. Ennek költsége nagyjából 800 Ft körül van. Eddig mindegy, hogy milyen módon horgászom, az esetleges különbségek most kezdődnek.

Etetőanyag, csalik. Egy félnapos őszi feederes pecához 2 kilónyi etetőanyagot, egy kilónyi földet, egy kilónyi magmixet használok el. Kell hozzá még egy flakon valamilyen aroma, és persze legalább egy félliternyi csonti. Az etetőanyag 800 Ft, a föld 250, a magmix 500 Ft körül. A fél liter csonti 700 Ft, a legnehezebb ügy az aroma, amiből sokféle van, 400 körül van az alja 1.000 nagyjából a teteje, számoljunk, mondjuk 800 Ft-tal. Vigyünk még gilisztát, 400 Ft. Ez összesen 3.450 Ft.

Aztán ott van a Duna, ami kikövetel magának még további dolgokat. Kisebb méretű, 14-8 közötti horgokat használok. Élezni nem nagyon lehet őket, ha kicsorbul, kuka. Szakad is a cucc, néha sokszor. Egy jó nap 4-5 előke fogy el, egy rossz napon másfél tucat. Etetőkosarat nem hagyok bent sokat, de rossz szériák vannak. Eltelik két horgászat úgy, hogy nem szakad be egy sem, aztán a következő alkalommal három is odavész. Egy horog 20-40 Ft, az előkék madzagja általában a drágábbak közül való. Egy kisebb méretű kosár 250-300 Ft, egy nagyobb típus 500-600 Ft, a manapság divatossá váló „barbelcompetitionrivermittudomén” darabok pedig már négy számjegyűek. Szerintem nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, hogy egy horgászat alatt átlagban 800-1.000 Ft-ot elvesz a folyó.

Eszem is, iszom is, de ezt horgászat nélkül is megteszem, szóval erre most nem számolok fel semmit. Kassza! A fentiek alapján arra jutottam, hogy 6.250 Ft-ba fáj egy átlagos dunai pecám.

Lehet ez olcsóbb? Persze. Aki tömegközlekedik (településen belül, meglévő bérlettel), aki bringával megy, az nyilván spórol. Az általam használt etetőanyag nem drága, de van olcsóbb. A földet sem kell feltétlen zacskóban megvenni, a magokat akár otthon is el lehet készíteni. A csontin és az aromán nem nagyon lehet spórolni, bár ez utóbbi a különböző cukrászati és hasonló cuccokkal talán kiváltható. Van olyan ismerős, aki az etetőkosarat is maga csinálja. Mindent figyelembe véve a költségek nagyjából 2.500-3.000 Ft-ig csökkenthetők, ennél kevesebbe ez a finomszerelékes peca nem fog kerülni alkalmanként.

Sok? A válasz nyilván az adott embertől, annak aktuális élethelyzetétől függ, így e kérdésre nem tudok mások helyett válaszolni. Döntsön mindenki maga.

Az ilyen pillanatokban persze senki nem számolgat...:

 

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »