Horgász akciók 920

keszeg címkével megjelölt cikkek

 

A CUKK 1998-ban üzembe állította kísérleti tavát, melynek közepén egy szigetről csigalépcsőn le lehet menni a tó fenekére és körpanorámás üvegen keresztűl egészen közelről figyelhető meg a halak élete, táplálkozása, szaporodása, a halak kapcsolata a horgásszal, a csalival, a horoggal.

Habár a halaknak nincsen fülük, mégis régóta tudott, hogy hallanak. A környezetben kibocsájtott hanghullámokat teljesen másképp érzékelik mint mi, ennek ellenére igen is hatnak rájuk a testükön áthaladó kisebb nagyobb rezgések, a hangok. Ebben a cikkben néhány olyan trükköt szeretnék veletek megosztani, amit a mindennapi horgászatok alkalmával, de akár versenyszituációban is sikeresen alkalmazhattok.

A siker kulcsa az alapos felkészülés. Igaz ez, ha vizsgázni megyek, ha sportolni indulok, de eszerint vélekedek akkor is, amikor horgászni készülök. Korábban, mikor heti rendszerességgel volt lehetőségem időt szentelni szenvedélyemnek, általában nem komplikáltam túl a dolgot, de mióta ritkábban tudok csak horgászni, szeretnék biztosra menni. Telefonálgatok, böngészek, utánakérdezek. Mindenre kíváncsi vagyok. Hol fognak, melyik napszakban és mivel? Az alapos felkészülés ellenére sajnos így is belenyúlhatunk egy - egy megoldhatatlannak tűnő szituációba, de higgyétek el nekem, nincs lehetetlen, csak tehetetlen, mindig van megoldás.

Van botunk, orsónk, zsinórunk, végszerelékünk, etetőanyagunk, horogcsalink. Dobjunk hát be! Ne, még ne! Először: etessünk? Én nem szoktam. Biztos nem követünk el vele hibát, ha a kiszemelt horgászhelyet meghajigáljuk 8-10-12 kosár etetőanyaggal, de nem feltétlen kell.

Nem csak Magyarországon, de Európában is egyedülálló, hogy egy halcsalikat, etetőanyagokat gyártó vállalkozás saját kísérleti tóval és tesztbázissal rendelkezzen.

Nem árt időnként benézni a színfalak mögé, mert egy sikeres cég filozófiájából, céljaiból, a piachoz való hozzáállásából is sokat lehet tanulni.

A CUKK közel 200 féle horgászcsalit gyárt, mindegyiket kedvelik a horgászok, de nyilvánvalóan létezik a termékek között egy rangsor, amit a horgászok állítottak fel.

Képletesen szólva, elmorzsoltam egy könnycseppet, amikor a finomszerelékes pálcák végleg kiestek a kezemből. A keszegezés - különösen a folyóvízi fehérhalazás - szépsége számomra elsősorban abban rejlett, hogy sokféle fajú és méretű halat foghattam. Mindig volt egy kis izgalom a bevágásban, hogy vajon mi fog visszarúgni a zsinór végén. Akkoriban még gondolni sem mertem volna, hogy egyszer épp pergetve fogok egy száknyi keszeget, közel olyan változatosságban, mintha csontival úsztatnék…

Prologic Cruzade horgász szék
hirdetés

Idén a WalterLand Team versenyzői a szokottnál is többet horgásztak folyóvízen, hiszen több nagy hazai és nemzetközi versenyt is rohanó folyón rendeznek 2014-ben. Csillag Laci szerint ez az egyik legösszetettebb és legnehezebb ráadásul legélvezetesebb finomszerelékes módszer, így egyszerűen nem lehet eleget gyakorolni. A Duna fővárosi szakaszának egyes részei erre kiválóan megfelelnek, mert áramlási viszonyai és halfaunája is igen változatos, jól fogható a márna és a paduc, de a dévér mellett jelen van a szilvaorrú keszeg is, amelyek tipikus folyóvízi halak, a maguk sajátos viselkedésével.

Tudják Önök, hogy a Cukk már több, mint 30 éve áll a horgászok szolgálatában? A majd 200 féle termék egy része védett szabadalom.

 

Minden peca során van valami új tapasztalat, vagy szembe jön egy kérdés. Vagy több. Ez legutóbb sem volt másként. Isteni pickeres horgászat volt, rengeteg hallal. Tovább »

A történet valamikor 2005-ben kezdődött. Álltunk Tímárnál a Tisza partján, gumicsizmánk bokáig süllyedt az agyagba. A folyó meredeken mélyült a csizma orrától, a meghorgászott távon 5 méternél is mélyebben szaladt előttünk. Polyák Csabi mellettem készségesen magyarázott a bolognai botos pecáról, amit azonmód be is mutatott, én pedig rögtön gyakorolhattam. Keszegeket fogtunk, karikákat és néhány dévért. Nagyon tetszett az a horgászat, hosszú idő után az első folyóvízi élményem volt. Tovább »

Ennyi jutott a tavasz első valódi (azaz a halakkal közös…) pecájára, de nem is kellett több. Tényleg Tovább »

Most valami igazán figyelemfelkeltő bekezdéssel kéne előrukkolom, hogy itt tartsam mindenkinek a figyelmét a bejegyzésemen. Ezt nem teszem meg, mert a Dráva partján töltött kilenc nap alatt nem sikerült „Big fish-t” fognom, pedig milyen jó lett volna, persze hamar kijelenthetem, pikkelyes lett a kezem és örömöm is leltem a fogásaimban. Partra terhelhettem kedvenc halam és az arany hasú pikkelyesek közül is, tehát elmondhatom, hogy nem volt betlis a túra, ha ez csak és kizárólag halfogás szempontjából nézzük. Tovább »

Vasárnap olyat tettem, amit csak ritkán szoktam: versenyen pecáztam. A Verba tanyán már régóta elindulok két versenyen évente, de az számomra nem elsősorban a versenyzésről szól, sokkal inkább a társaságról, a vendéglátóról, a barátokról és a helyről, amit kedvelek. Persze kedvelem a Csőhídi pályát is, és ismerni volt szerencsém az indulók egy részét, szóval mondhatnám, hogy az RDHSz Egyéni Feederversenyén is hasonló okokból indultam. De ez nem lenne igaz… Tovább »

Dunai játszótársaimra tilalom van, így vasárnap délelőtt a Csőhídi-pályán keszegeztem egy közepesen jót, pickerrel. Jöttek igen darabos bodorkák, karikák, néhány szebb dévér. Tovább »

Első teljes mértékben amatőr videóm a fehérvárcsurgói tározó keszegeiről. Tovább »

Fantasztikus víz alatti felvételek vörösszárnyú- és dévérkeszeg kapásokról HD minőségben. Nem semmi, az biztos! Tovább »

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett
hirdetés

Igen, tudom, még nincs tavasz, de onnantól számítva, hogy először horgászunk békéshalakra az évben, nálam már tavasz-szagú a dolog... elnézést: illatú! Az első ilyen peca pedig... hát, hogy is mondjam? Katasztrofális! Tovább »

Március eleje van, holnap nőnap, de idén még nem sikerült halat fognom. Reggel keskeny napsugarak verődnek be a redőny apró résein, de a hőmérséklet még "negatív" értéket mutat. Igazából tanulást terveztem a mai napra, de amikor délben már 10 fok felett volt a hőmérséklet, és meglehetősen szélcsendes idő volt, tudtam, hogy nem ülhetek itthon. Gyorsan biciklire pattantam és még éppen el tudtam menni zárás előtt a horgászboltba, ahol némi élőcsalit, etetőanyagot és aromát vettem a mai bevetésre... Ebéd után átnéztem a biciklimet, hiszen egész télen állt... Kis szervizelés, majd is indultam a Kis-Dunára, megszokott helyemre. Tovább »

 

A Balatoni Szövetség fontosnak tartja, hogy az üdülőrégió vendéglátóegységei, büféi, halsütödéi balatoni halhoz juthassanak, ennek érdekében két megoldási javaslatot dolgozott ki - derül ki a Balatoni Szövetség (BSZ) elnökségének állásfoglalásából, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez. Tovább »

Április elsejétől újra horgászható a csuka és a harcsa is. A folyó vize már egészen tiszta, a jó idő hatására a víz már alkalmas harcsázásra. A Tiszán kívül a tározótér felgyorsult ütemben melegedő vizeiről is érkezett hír fogásokról. A hétvégén sokaknak sikerült fogni legnagyobb ragadozónkból, bár a nagyobb példányok még váratnak magukra. Tovább »

Ma várhatóan 1000 kg compót és 700 kg vörösszárnyú keszeget fognak a Balatonba telepíteni. A két és háromnyaras korosztályú halakat öt különböző helyszínen engedik a tóba. Tovább »

Elkalauzolnám az olvasókat a Balaton dinamikusan változó élővilágába. Nem is gondolnánk, mennyi új faj forgatta fel gyökerestől a tó életét az elmúlt évtizedekben. Tovább »

A körzeti megbízottak a halőrökkel közösen fogták el a tetteseket. Tovább »

Szeptember 29-én újra ivadékhálós mintavételt folytattak a Tiszafüredi-Holt-Tiszán, mely során hasznos információkkal gazdagodtak. Tovább »

Augusztus 28-án ismét ivadékokat fogtak a Tiszafüredi-Holt-Tiszán, hogy figyelemmel kísérhessék fejlődésüket. Tovább »

Július 31-én ismét kutatóhalászat céljával mentek a Tiszafüredi-Holt-Tisza partjára, hogy nyomon követhessék a Tisza-tó halivadékainak növekedését, fajösszetételét. Tovább »


hirdetés

Remek eredménnyel rukkoltak elő a magyar veterán finomszerelékes horgászak a portugáliai világbajnokságon. Tovább »

Egy hal után nyomozunk. Belebotlunk Mária Teréziába, az oroszokba és a déli szlávokba a halfajok sűrűjében. Brakkvizet ugyan nem iszunk, de a végén jót eszünk. Tovább »

 

Tovább a Fishing Time-ra »
Prologic Cruzade horgász szék

hirdetés