Horgász akciók 920

UL pergetés címkével megjelölt cikkek

 

Crankbait vagy minnow, mono vagy fonott? És még sok kérdés, ami felmerül folyton azokban, akik jászozásra adják fejüket. Az első felszerelés kiválasztása sokakat bizonytalansággal tölt el, jól jöhet néhány támpont, amire alapozva már döntés születhet.

A tavalyi szezonban nem kényeztette el a magyar vizek pergetőit Patrick Sebile, a világ talán legfelkapottabb wobblertervezője, de idén ősszel néhány remek újdonsággal és pár klasszikus Sebile műcsali újragondolásával újra hasznos wobblerekkel örvendeztet meg bennünket. Nézzük át, milyen újdonságokkal jöttek idén ősszel!

Az idei nyár különösen csapadékos, frontokkal tarkított időjárással kedveskedett a horgászat szerelmeseinek. A folyamatosan változó körülmények az én kísérletező kedvemet is meghozták, gyakran faggattam a város környéki patakokat domolykók és más ragadozók után kajtatva. Általában csak néhány órát töltöttem a parton munka előtt, vagy után, de ez elég volt ahhoz, hogy kipróbáljam magam és tapasztalatot gyűjtsek néhány újszerű szituációban.

Az Ipoly, északi határfolyócskánk igazán szerethető víz: ha nem is mindig hallal, de vadságával és kiszámíthatatlanságával gyakran tud meglepetéseket okozni. Aki pedig szeret kisgatyában határt sérteni, annak kifejezetten ajánlott rajta egy gyors domolykózás.

Szép hal a jász. Szép, de rafinált. Sokszor sokadmagával ott lapul, ahol dobálsz rá, de még csak egy koppintásig sem jutsz el. Máskor meg nem tudod, miért, de egyre-másra fogod őket pergetve. Van azonban néhány dolog, amire ha figyelsz, egy eredménytelennek induló kora tavaszi horgásznapot is átfordíthatsz "mészárlásba".

Alig két éve, hogy az ultralight pergetés és ezzel egyidőben a patakpeca szerelmese lettem. Temérdek szakirodalmat és beszámolót átolvastam, hogy minél ügyesebb és sikeresebb horgászává váljak az aprócska vízfolyásoknak, de be kellett látnom, ez így nem működik, bizony mindent a magam bőrén kell megtanulnom. Abban bízok, miközben írom ezt az összefoglalót, hogy majd Te, kedves Olvasó, a magad hasznára tudod fordítani a történteket, tanulsz az én hibáimból, sikereimből.

Hazánkban eddig többnyire ismeretlenül csengett a lengyel Dorado műcsaligyártó cég neve, néhány bennfentes horgászon kívül nem sokan használták ezeket a wobblereket. Az idei évtől azonban ez változni fog, mert már a hazai kereskedelemben is kaphatók. Összeszedtük a legérdekesebb Dorado műcsalikat, amiket érdemes lesz idén kipróbálnod. Van köztük néhány igazi különlegesség!

Az őszi-téli kövesezés remek móka, persze csak akkor, hogy megtaláljuk a bandát és folyamatosan van kapásunk. Ha órákat kell horgászni hidegben úgy, hogy kapásunk sincs, vagy csak néhány kisebb halat fogunk, érdemes az idő maradék részét újratervezni és/vagy más halak után nézni.

Ingyenhitel
hirdetés

Csebu, cheburashka, cseburaska… Sokan még kiejteni sem tudják mégis egyre népszerűbb a plasztikcsalis horgászok körében, ez az írás a kezdő pergetőknek ad támpontot használatának előnyeiről, módjáról. Talán nem tévedek nagyot, ha azt állítom, a végtelenségig finomított UL horgászatnál van a legnagyobb jelentősége e módszernek.

Reggel óta csónakban voltam, végigdobáltam legalább tíz folyamkilométernyi helyet, amiken mindig szokott akadni ez-az. "Felesleges is beülnöd, sehol semmi" - fogadtam a késő délután betársuló nagybátyámat.

 

Ennyire nem mostanában kívántam a horgászatot, és bár hétköznap sorra követték egymást a legszebb tavaszi napok, hétvégére hidegfronttal riogattak. Úgy voltam vele, ha nyűtt otthonkás, vékony bajszú éltes hölgyek jönnek az égből, akkor is kimegyek. Tovább »

Dunai pergetéseim során rádöbbentem arra, hogy a potenciális ellenfelem az UltraLight módszert alkalmazva főképpen a domolykó lehet. Ennek oka, hogy az általam horgászott szakaszokon egyértelműen ő a leginkább előforduló hal. Járulékos halként ott van még a jászkeszeg, a balin, a kősüllő, sőt még a süllő is, melyek közül az utóbbi 2 éjszaka a legjellemzőbb. Tovább »

Endorfin, más néven boldogsághormon: olyan fehérjemolekula, amelyet az emberi szervezet termel fizikai hatásokra, izgalmi állapot esetén, az orgazmus pillanatában, fájdalomérzetkor, továbbá fűszeres ételek, vörösbor, édes ételek, joghurtok fogyasztásától valamint friss levegőtől, napsütéstől, meg még a jó ég tudja miknek a hatásaitól, amik fájdalmat csillapítanak és kellemes érzést idéznek elő. Hatása állítólag akár tizenkét óráig is eltarthat... Tovább »

Az én közelségemben nincs se Duna, se Tisza, se Körös, sem nagyobb terjedelmű értelmes természetes víz ahova, ha van két szabad órám leugorhatnék egy jóízűt horgászni, a tutinak vélt helyekre, jó halak reményében. Sajnos a legközelebbi elérhetőségi pontja is gyakorlatilag felemésztené azt a kis horgászatra szánt időt. A távolság rengeteg időt, pénzt és energiát igényel. Most nem akarom fejtegetni, hogy csak ezekben a folyókban élnek jó halak és nem is panaszként említem, de nekem vagy nekünk az Alföld keleti, gyermekeinek ezeknek a nagyobb vizek horgászati lehetőségeinek a megérintése igen szűk korlátok közé szorult. Nyilvánvaló, hogy ott sem ugrálnak csak úgy a csónakba a szebbnél szebb méretű halak és az is biztos, hogy az évek alatt, ha azon a tájékon gazdagítjuk tapasztalatainkat erről a témáról egyértelműen máshogyan vélekedünk. Tovább »

Sokszor van úgy, hogy egy csónakos úszózás végén azt mondom Dórinak: "- Csak még kettőt dobjunk a csukáknak..." Általában ezzel ki is verem a biztosítékot, mert ha egyszer megyünk, akkor megyünk és valószínűleg már így is késésben vagyunk. Tovább »

Halas és nem halas képek. Benne a legújabb egyéni rekorddal. Végre kijutottam! Nem nagyon volt mostanában poszt. Ennek oka nem a halakban, de még talán nem is a horgászban keresendő. Egyszerűen nem mentem. Voltak más dolgok is az életben, amik előnyt élveztek a bloghoz, de még a horgászathoz képest is. Ilyen ez: mégis csak egy hobbiról beszélünk. Lehet, hogy lassan átalakul a kisgyerek-blog, és egyedfejlődésének új szakaszába ér, ahol már a Dolgozó horgász blogja címet fogja viselni. Még nem tudni, hogy kajakos vagy kajaktalan dolgozó horgász lesz-e, de nem teljesen mindegy, ha szimplán csak nem jut ki? Tovább »

A minap azon gondolkoztam, mennyi nehézséggel is jár az, hogy a vízben gázlós pecáink valóban élvezhetőek legyenek. Könnyen megeshet,hogy a kellő felszerelés nélkül sok bosszúságban lehet részünk... Nem botra, orsóra és zsinórra gondolok, hanem azokra a kiegészítőkre amiket érdemes magunkkal vinni! Ezeket a cuccokat próbáltam egy csokorba gyűjteni. Tovább »

Elérkezett a hétvége, szombaton egész nap azon gondolkoztam, hogy hova menjek horgászni: össze-vissza repkedtek a gondolatok a fejemben. Nem tudtam dönteni a szinte biztos, de kisebb méretű és a nagyobb, bár kevesebb eséllyel horogra keríthető halak között. Tovább »


hirdetés

Üres és kopár a kis híd környéke, csak a sziget belseje felé tartó autók suhannak el a víz felett átívelő piciny átjárón, de rajtuk kívül nincs élet a vidéken. Szomorúan tekintek lefelé a lassan ide-oda kóválygó vízre, várva hátha valaki megtöri annak felszínét, de mindhiába, akár egy szellemváros... Tovább »

Bizony itt az új év. Már bőven a január napjait tapossuk... Kedvenc vizem egész sokáig ellenállt a tél próbálkozásainak, de semmi se tart örökké... Most a meleg szobából tekintek kifelé az ablakon át, lélekben még mintha a parton lennék, de tudom, hogy csak a csend és a horgászatot ellehetetlenítő jégpáncél várna rám... Erős szél hajtogatja a csupasz fákat és egyre kövérebb szemekben hullik a hó... Tovább »

 

Lassan, nesztelenül csorogtunk csónakunkkal a tiszai éjszakában. Éppen ráfordultunk a legígéretesebb külső ívre, mikor a túloldalról reflektorfény borított el minket. Légy szíves ne világítson ránk! - kiáltottam át a kíváncsiskodó féljózan sporinak. A fény kihunyt, mi pedig dobáltuk tovább a part szélét. Itt sem kell harcsára számítanunk egy darabig – súgtam oda Pistinek. Még ötven métert sem tettünk meg, mikor ismét beragyogott minket a kereső reflektor. Miért kell ránk refizini? - kiáltottan dühösen az éjszakába, mire rögtön jött a válasz: Há mivaagy tééé? Éjjelimadááár? :oD Tovább »