Őszi-téli ruhavásár 2.

A balatoni polgármesterek kitalálták, hogy kerülhet balatoni hal az éttermekbe

A Balatoni Szövetség fontosnak tartja, hogy az üdülőrégió vendéglátóegységei, büféi, halsütödéi balatoni halhoz juthassanak, ennek érdekében két megoldási javaslatot dolgozott ki - derül ki a Balatoni Szövetség (BSZ) elnökségének állásfoglalásából, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez.

C-protekt
hirdetés

A Balatoni Szövetség helyi polgármesterekből és képviselőkből álló szervezet, elnöke Szigliget polgármestere, de az elnökségében az összes nagyobb balatoni város vezetője megtalálható.

A szövetség most emlékeztet arra, hogy a Balatonon megszűnt a halászat, a vendéglátósok jelenleg csak halastavakból vagy külföldről tudják beszerezni az alapanyagot, a balatoni hal fogyasztása így csak a horgászok kiváltsága lett. A szervezet vezetése a megoldást nem a halászat visszaállításában látja, mivel egyetért a horgászturizmus fejlesztésének fontosságával.

1. megoldás: úsztatott halak értékesítése

A szövetség egyik megoldási javaslata az úgynevezett úsztatott halak értékesítése. Ennek lényege egy már bevált technológia, amely során a környező halastavakból származó halakat a Balaton elkülönített részén tartanák egy meghatározott ideig, amíg a halak íze hasonlóvá válik a Balatonban élőkéhez.

2. megoldás: halfelvásárlói hálózat létrehozása

A másik lehetőség egy halfelvásárlói hálózat létrehozása lenne a térségben, ahol az engedéllyel rendelkező horgászok leadhatnák, illetve értékesíthetnék a Balatonból kifogott halakat.

A BSZ elnöksége támogatni szeretné azt a "gasztronómiai forradalmat", amely a Balatonnál is zajlik, és amelynek sajátossága, hogy a vendéglátóipar helyi alapanyagot használ fel termékeihez. A halételek esetében ez a balatoni hal - mutatnak rá.

A szövetség törvénymódosítást, illetve a jogszabály kiegészítését tartja szükségesnek annak érdekében, hogy a térség vendéglátóegységei ismét hozzájuthassanak a halételekhez szükséges helyi alapanyaghoz.
Balassa Balázs, a BSZ elnöke az MTI-vel közölte, a kezdeményezésről a szervezet legutóbbi elnökségi ülésén született határozat. A következőkben egyeztetik a javaslatokat szakértőkkel, és az érintett tárcák elé tárják.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

karchaszkarchasz (fikanick)
3 éve

Tényleg nagyon jó ötlet, az én pénzemből telepített halat a helyi (a halőrökkel egyébként is jóban levő, ezért neki sokmindent elnéző) mindennap kintlévő nyugdíjas, még el is adhatná... Érdekes, hogy én itt a homokhátság közepén, mindig meg tudom venni a szükséges mennyiségű harcsát-tokot ha főzni akarok egy jó lét, sőt néha még a pontyot is veszem bele. De szegény vendéglátósok nem tudnak venni, szívem szakad meg értük

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Super Spin szett

hirdetés