Horgász akciók 920

A bolognai módszer technikája

Európában több nemzet is aktívan űzi a hosszú, gyűrűsbotos horgászatot. Ez a metódus méltán közkedvelt, hiszen a felszerelés terjedelme és súlya is csekélyebb, és egyes szituációkban eredményesebb, mint egy match vagy rakósbot. Az olasz specialitás szerb változatának bemutatásra kértem fel Ambrus Tibort, aki egy tiszai folyószakaszt választott a teszthorgászat helyszínéül.

Honnan indult útjára ez a módszer?

Mint az a nevéből is kiderül, a bolognai módszer Olaszországból származik, és az olasz horgászok „csiszolták” tökéletesre a hozzá használt végszereléket annak érdekében, hogy megfogják az itáliai folyók óvatos domolykóit. A hatékony technikát több náció is átvette, így minden országnak kialakult a saját bolognais technikája, alkalmazkodva a helyi körülményekhez.
Az angolok például kifejlesztették a stick úszós horgászatot, aminek lényege, hogy egy vastag antennás, speciális úszóval, láncólmozással, kenyérrózsával és más csalikkal, vízben állva horgásszanak. Igaz, hogy ők ezt a műfajt gyakran végzik matchbotokkal.
A franciák is kitalálták a saját végszereléküket. Ők inkább dundi úszókat és a rakós botos horgászatnál ismert ólmozásokat ötvözik a tipikus francia finomsággal.

Sokan nem tudják, hogy román és szerb barátaink is otthonosan mozognak a témában. Romániában saját szememmel láttam, amint kisméretű (0,5-1 g) úszókkal, láncólmozással januárban fogták a Fekete-Körösön a paducokat, hosszú bolognai botokkal. Szerb szomszédjaink pedig egészen különös technikát dolgoztak ki a mélyebb folyószakaszokra, amit ezúttal Ambrus Tibor fog részletesen bemutatni nekünk a Szeged feletti Tiszán.

A szerb iskola

S szomszédos Szerbiában profi módon kezelik a horgászok a bolognai módszert. A Tisza viszonylag mélyebb folyó, így alkalmazkodni kellett a körülményekhez. A helyi versenyzők már régóta törték a fejüket egy olyan módszeren, amivel a folyó medréből is ki lehet varázsolni a nagyobb dévéreket, jászokat és márnákat. Erre elsősorban azért volt szükség, mert a szeszélyes folyó vízállása gyakran ingadozik és egy erőteljes apadásnál a halak a mélyebb részekre húzódnak. A távoli folyómedret pedig semmilyen más úszós technikával nem lehet elérni.

Ami ott működik, az nálunk is eredményes! Hiszen a Tisza Szeged feletti szakasza is igen mély. 8 méteres vizét ugyan több módszerrel is meg lehet horgászni (ezt korábbi cikkeimben már részleteztem), de bolognai módszernek mégis meg van a maga varázsa.

Kezdődhet az úsztatás

Tibor egy állítható lábú asztalt és a nélkülözhetetlen bolognai botokat hozta magával a megbeszélt találkozóra. A nehéz terep miatt a lepakolás majdnem egy órát vett igénybe, de végül minden, precízen a helyére került. A két bolognai a bottartón várta a bevetést. Szakértőnk első lépésként máris csalit tűzött a horogra és találomra beállította az úszó-horog közötti távolságot, körülbelül 6 méterre. Majd egy határozott mozdulattal belendítette a szereléket, és ezzel meg is kezdte a horgászatot.
Úsztatásonként állította egyre mélyebbre az eresztéket, majd rövid idő múlva, 8 méternél elérte a meder alját. Ekkor az előre meggyúrt etetőgombócokat sodrástól lefelé, kissé balra kezdte bedobálni az úszó távolságába. A 15-20 darab, nagyméretű gombóc egy időre elzavarta a halakat. De Tibor szerint a folyóvízi horgászathoz nélkülözhetetlen a nagy alapozó etetés, mivel a halak megérkezéséig a folyó elsodorja az etetőanyag egy részét.

Receptúra bolognai botos horgászathoz
3 kg Maros Mix Seria ECO Hidegvízi keszeg
1 kg Maros Mix Seria ECO Hidegvízi Dévér Special
2 kg Maros Mix Seria Additives lösz
0,25 kg Maros Mix Seria Additives vegyes angolmorzsa
0,5 kg Maros Mix Seria Addtives vegyes süllyedő morzsa
0,5 kg Maros Mix Seria Additives PV1 (a tapadás növelése miatt)
1 flakon Maros Mix World Champion Dévér Special folyadék aroma
1 kg Tubertini sóder

Ambrus Tibor végszereléke
7 méteres Tubertini bolognai bot
40-es méretű orsó
10 és 12 grammos csúszó bolognai úszó
0,18-as Tubertini Tatanka EVO főzsinór
Előre megkötött,70 cm hosszú horogelőke (0,12-es zsinór és Tubertini Seria 2N, 14-es horog)

Telt-múlt az idő és már lassan fél órája nem volt semmi kapásra utaló mozdítás. Ez várható is volt, hiszen a novemberi, lehűlt vízben nehezebb horogra csalni a folyó keszegjeit. Hamarosan megtört a jég és a lassan vezetett úszót hirtelen lerántotta valami. A határozott kapásra azonnali bevágással reagált Tibor és egy perc múlva meg is szákolta az első, gyönyörű jászkeszeget. Szákba helyezte a halat és a horogra ismét három szem friss csontit tűzött. Újra belendítette a szereléket és lassan elkezdte sodortatni a szereléket…

Csúsztassuk az úszót

A szerb technikát elsősorban mély folyószakaszokon érdemes használni. Mivel az úszó csúszóra van szerelve, akár rövidebb bolognai botokra is fel lehet rakni.

Nézzük meg közelebbről, hogyan kerül az úszó a főzsinórra és hogyan lehet az eresztéket beállítani. Egy hagyományos típust fixen, szilikon csövekkel rögzítjük. Ez is jó megoldás, de egy 8 méteres víz esetében szükségünk lehet egy 10 méter hosszú botra. Ezt pedig egész nap kézben tartani nem kis munka.

A szerb típus, az úszón található apró fémgyűrűk segítségével fel van fűzve és így szabadon képes fel-le csúszni. Eresztéket pedig az alul-fölül, két-két cérnából kötött ütközővel és apró gyöngyökkel tudjuk kontrollálni. Dobáskor az apró ütközők becsúsznak a gyűrűk közé, így teszik egyszerűbbé a horgászatot. Mint azt Tibor horgászatán is látni lehetett, az úszó jellege, formája és hosszabb antennája miatt csak lassítani lehetett a szereléket, de teljesen megállítani nem. Viszont a jász- és karikakeszeg horgászatához nem is kell állított csalit alkalmazni, sokkal jobb a megfelelően felkínál mozgó csali.

Az ólmozás kialakítása épp olyan fontos, mint az úszó kiválasztása. Barátunk a nagyméretű sörétekből kirakott főólmozást és egy kisebb jelzőólom használatát részesíti előnyben. Így a csali gyorsan megérkezik a nyolc méteres mélységbe, de az utolsó egy méteren lassan hagyja azt lesüllyedni. A hosszú előkének pedig meg van az az előnye, hogy abban a pillanatban ahol Tibor egy akadót vél, megtartja szereléket, ekkor az előke felemelkedik a fenék közeléből, és, szinte „átemeli” a csalit a kő fölött.

Horgászat közben a mester elárulta, hogy szerinte késő ősszel a legjobb a folyón horgászni. Ilyenkor kevesebb halat lehet ugyan megfogni, de az átlagsúlyuk lényegesen nagyobb, mint máskor. Állítása a horgászat végére teljesen beigazolódott, ugyanis 5-6 halat sikerült fogni a különleges módszer segítségével, de a legnagyobb jász súlya közel két kilós volt.

Gyakori kérdések

Mekkora az ideális orsó a bolognai módszerhez?
A matchbotozáshoz használt orsók tökéletesek erre a célra, de sokan szeretik az egészen kicsi 20-as, 30-as modelleket is. Ambrus Tibor például kizárólag a 40-es méretet részesíti előnyben.

Mikor használjunk bolognai botot?
Ha a folyók apadásban vannak, a folyami halak előszeretettel húzódnak be a mederbe. Ilyenkor ideális lehet jól összeállított bolognai.

Mikor alkalmatlan a bolognai módszer?
Nagy szélben lehetetlen a csalit vezetni. Az enyhe, folyással ellenkező szélirány kifejezetten előnyös, de erősebb szélben már lehetetlen kontrollálni és bedobni a szereléket.

Mi a legnagyobb meghorgászható távolság?
Kényelmesen 25-30 méter, de sok dunai horgász a spicc alatt horgászik márnákra, pontyokra.

Mire lehet még használni a hosszú gyűrűs botot?
Vidó Ferenc, a Maros Mix csapat tagja kizárólag süllőzéshez használja a bolognai módszert. Egy apró szivarólommal és fűzött csalihallal kapitális ragadozókat fog a hidegebb hónapokban.

 

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 1200 34e

hirdetés