Őszi-téli ruhavásár 2.

Évszázados háborút zár le a halvédelmi törvény

Szeged - A halászok nem használhatnak horgot, sem olyan hálót, amelyben sérül, elpusztul a hal, limitált lesz a zsákmányuk, és ha eladják, tanúsítványt kell írniuk róla. Ilyen korlátozásokat vezet be a vasárnap óta hatályos új törvény, amely a halfogók népesebb táborának, a horgászoknak kedvez.

Thermoruhák 640
hirdetés

 A névváltozásnak is van jelentősége: a korábbi halászati törvényt halgazdálkodási és halvédelmi törvény váltotta szeptember elsejétől. Az országgyűlési kétharmadot gyakran éri a bírálat, hogy nem egyeztet eleget az érdekeltekkel. Ez esetben az előkészítés évek óta tartott, és az érintettek legnépesebb csoportjának, a horgászoknak az érdekképviselete a legtöbb javaslatát viszontlátta a törvényben. Ugyan nem tiltotta be az országgyűlés a halászatot a természetes vizeken, viszont elfogadta a horgászat és a hozzá kapcsolódó vállalkozások legfőbb érvét. Eszerint a hazai természetes vizek horgászati, turisztikai célú hasznosítása több bevételt hoz az államnak is, ha korlátozza az üzemszerű halászatot.

Az új jogszabály limitálja a halászok által kifogható hal mennyiségét – ez a horgászok esetében régóta így volt –, rögzíti, hogy a zsákmányról tételenként fogási tanúsítványt kell kiadniuk. Ez végigkíséri a természetes vizekből kifogott halat a vendéglői asztalig, ahogy a halgazdasági árut a számla. Kimondja a jogszabály, hogy tető-, csapó- vagy sorhorgot már nem használhat a halász, és tiltott az „olyan állított halászeszköz, amelynek fogási elve a hal megakadásán alapul, és a megfogott egyed rövid időn belül való elpusztulásához vezet". – A törvény nem mondja ki, de ez a marázsa, a meslenc, amely nem hagyományos halászeszköz. Tiltólistára kerültek a damilhálók, amelyek sérülést okoznak a halnak – értelmezi a jogalkotó szándékát az előkészítésben részt vett Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke, Láda Gáspár. – A korábbinál nagyobb hangsúlyt kap a halak védelme, őrzése, előírja a törvény a halmentést a kubikokból árhullám után, ami eddig nem volt rendszeres. A természetes vizekből kifogott őshonos halak nem telepíthetők át olyan tóba, ahol más halgazdálkodás folyik, például horgásztavakba sem. Vélhetően ez is a halászat piacát szűkíti. Kimondja, hogy a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése élvez elsőbbséget a természetes vizeken.

Ez a Tisza szempontjából érdekes. 2015-ben újból pályáztatják a folyó szakaszait, és erre a jelenlegi gazda, a halászati szövetkezet mellett a megyei horgászegyesületek szövetsége is készül.

Kimondja a jog: a hal akkor kerül a horgász, halász tulajdonába, ha beírta a fogási naplójába. Ez azzal jár, hogy aki elmulasztja beírni a zsákmányt – abban reménykedve, így több halat elvihet, mint amennyi egy nap megilleti –, és rajtakapják, nem szimpla halvédelmi szabálysértésben, hanem lopás vétségében találják bűnösnek.

Viszont 3 éves kortól 15 éves korig, illetve 70 év fölött ingyenes az állami horgászjegy, ingyen jár az állami jegy mozgásszervi, hallásszervi fogyatékosoknak, az értelmi fogyatékosok pedig horgászvizsga nélkül válthatnak engedélyt, felnőtt felügyelet mellett pecázhatnak. Turista horgászjegyet vezetnek be május elsejétől, amely régen, a Balatonon létezett. Online regisztráció útján lehet hozzájutni, vizsga nélkül, így hátha még többen megszeretik a horgászatot.

Láda Gáspár információi szerint a törvényhez három végrehajtási rendeletet tervez a Vidékfejlesztési Minisztérium, az első most készül.

Ezt várja Ujhelyi Dezső, a másik érintett csapat, a Tisza Halászati Szövetkezet elnöke is, aki szerint nagyon fontos részleteket nem tisztázott egyértelműen a törvény. – Sorhorog alatt mit kell érteni? Három, tizennégy vagy százötven szemeset? Ha a damilhálók maradandó sérüléseket okoznak a halnak, a horgászok horga nem? – sorolta Ujhelyi Dezső. – Én javasoltam, hogy a háromágú horog használatát tiltsák be. Erről egyelőre nincs hír.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

baggiobaggio (fikanick)
6 éve

ujhelyi dezső javasolta,hol,kinek,otthon az ebédnél.

15
hirdetés (x)
Lajcsi66Lajcsi66 (fikanick)
6 éve

Végre várhatunk valami változást, reméljük lesz aki betartatja a törvényt

14

Ez a tiltsuk be a 3as horgot a megdöglött a lovam,dögöljön meg a szomszédé is tipikus esete. Vajon mi okoz nagyobb sérülést? Egy max 3db 3as horoggal felszerelt fahal vagy egy több 10 méter hosszú pl nyakazó háló??? Én 24 éve horgászok,de egy kezemen meg bírnám számolni,hogy hány darab halat fogtam kabátba akadva műcsalival.

13

Tokajnál, a Tisza-Bodrog környékén horgásztam évekig.A halászok méretkorlátot,és hallimitet nem ismernek.Mindent visznek.Még a tenyeres Pontyokat,csukát ,süllőt.Egyszóval mindent.Ja és az ellenőrzés .Engem 6 év alatt csak tavaly nyáron igazoltattak a Tisza-Bodrogon.Előtte még halőrt sem láttam.A halászok azt csinálnak amit akarnak.Nevet nem írva a felső Tisza telepítéséért ,és a halászok,horgászok ellenőrzéséért egy ember a felelős.Őt évek óta senki nem kíséri szemmel.Épp ezért van ennyi rapsic,ill.különféle tekergő csavargó halász,horgász.Kik a méretet nem nézve visznek mindent.Mindegy nem is bosszantom magam tovább.Köszönöm hogy elolvastatok,és köszi a türelmet.üdv.

12
pal.kubanyi
6 éve

Sajnos nekem is voltak rossz tapasztalataim a halászokall kapcsolalatban minden halat elvittek méret és faj és darab korlát nélkül !!!!!

11
miska
6 éve

Csaba!
Úriember biztosra nem fogad!

10

"Én javasoltam, hogy a háromágú horog használatát tiltsák be."
Azért nem örülnék ha az összes rapalámról lekéne szedni a kis 3-as horgokat^^

9
miska
6 éve

Ha a "gyüttmöntnek" valami nem tetszik,vissza lehet ballagni oda,ahonnan szalajtották.

8

Akkor remélem felezünk :) Mert nyertél!

Tudod mindenkinek megvan a maga Kukucskája :)

Nem szúrok ki magamnak senkit szándékosan, hogy aztán szisztematikusan rászálljak...

Van egy sztem viszonylag nagy ingerküszöböm, de ha valaki azt átlépi, és eléri hogy billentyűt ragadjak az kap belőlem egy adaggal.

Újhelyi Úr ezt folyamatosan tudja produkálni... Kvázi nem én tehetek róla :)

7
vasscsaba
6 éve

Nacsa, komolyt pénzt tettem rá, hogy Ujhelyi Dezső (az az ujhelyi, akinek állítólag? megbukott a fia villannyal) név láttán megjelensz!

6

Hát ez annyira jellemző, és annyira kicsinyes...

Az egész világon megengedett a 3-as horog használata, csak egyes vizeken nem, ott általában C&R szabályok is vannak. A világ minden táján ezzel szerelnek műcsalikat. A természetes vízi halászat a civilizált világban valami olyan utópia, mint a szabályos bukósisak nélküli motorozás országúton... Újhelyi Úr szerint ez nem elfogadható... Mindezt azért, mert a Hátba akasztott domolykók és kárászok majd arra felakadó és akár egy-két napig ott csüngő ragadozó nem szenved (szerinte)
De ha ezt valaki mégis annak tartja, akkor ugyanakkora barbárság egy kapás kivárása után partra terelt, majd utána a horogtól megszabadított ragadozó szenvedése!

Közlöm Újhelyi Úrral: Kurvára nem ugyanaz!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ha esetleg arról lenne szó, hogy az élő csalis horgászatot kellene betiltani, ami során a csalihal szenved, a préda pedig nagyobb eséllyel nyelheti mélyre a horgot, megpecsételve ezzel saját sorsát, azt mondanám van valóságtartalma.

Erre azért még talán nem ért meg a horgásztársadalom, bár én teljes mellszélességgel támogatnám az élő csalis horgászat megtiltását.
De haladjunk csak szépen sorjában.

Egyenlőre már az is nagy öröm számomra, hogy zsugorodik az a nagy mellény kedves Újhelyi ÚR :)

5

a halászatot kellett volna betiltani igazából!majd a fogási naplóért állandóan basztatják a horgászokat az ellenőrök!ha halászat működni fog továbbra is akkor szart se ér a törvény!

4

Ujhelyi Dezsőt, inkább egy krokodil oboázza le. Nekem az a bajom, hogy ettől, ugyan úgy fognak halászni a halászok, mert a ki halőr, az halász is, legalábbis mi felénk :D Vagyis, saját magát nem fogja megbüntetni.

3

Köszönjük Ujhelyi Dezsőnek de maradjon csendben eddig pofátlanul rabolhatták a vizeinket!

2
apjafaszaapjafasza (fikanick)
6 éve

Ujhelyi Dezsőt szopja le egy puma!!!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés