kategóriák  
Ünnepi nyitvatartás
Online ingyenhitel
Bot+orsó kedvezmény

Ki is az a halőr, halászati őr? Megnéztük mit tehet, és mit nem!

2013.09.19. forrás: Fishing Time

Az új halgazdálkodási törvénnyel együtt a halőrzés is átalakul hazánkban, többek közt megkülönböztet társadalmi halőrt, valamint halászati őrt. A halászati őröknek előírásként szerepel, hogy rendészeti vizsgát kell tenniük.

Okuma orsó vásárhirdetés

A halászati őr a halgazdálkodási hatóságnál halászati őri vizsgát köteles tenni, ehhez párosul a rendészeti vizsga, amit a társadalmi halőrnek nem szükséges, igaz, a jogkörük is korlátozott.
A halászati őröknek törvényben meghatározott szolgálati igazolvánnyal, szolgálati jelvénnyel és egyen- vagy formaruhával kell rendelkeznie.
A törvény lehetőséget ad állami alkalmazású halászati őri csoport felállítására is, akik bármely halgazdálkodási vízterületen eljárhatnának, ugyanis a halászati őr, és a társadali halőr továbbra is csak ott intézkedhet, ahova megbízása szól.

Mire jogosult a halászati őr?

Ellenőrizni azt a személyt, aki a halgazdálkodási vízterületen, annak partján halászik, horgászik, hal kifogására irányuló tevékenységet végez vagy ahhoz előkészül. A kifogható mérettartományon kívüli, a területi jegyen meghatározott mennyiségen felüli, a tilalmi
időben kifogott, valamint a védett halat és más hasznos víziállatot a vízbe kíméletesen visszahelyeztetni, az élettelen halat ideiglenesen elvenni.
A horgászati vagy halászati jogsértő cselekményt elkövető, helyi horgászrendet megsértő személytől
a területi jegyet elvenni. Azoktól, akik tiltott eszközzel vagy tiltott módon, engedély nélkül, kíméleti területen horgásznak, halásznak, vagy attól, aki tilalmi időszakban a tilalom alá eső halat, védett hal kifognak, vagy általános tilalmi időben horgásznak vagy halásznak, illetve attól, aki a méret, és mennyiségi korlátozást megszegi elveheti az állami horgászjegyét. 

Ki lehet társadalmi halőr?

Társadalmi halőr az a büntetlen előéletű személy lehet, aki a halgazdálkodási hatóságnál díj ellenében halászati őri vizsgát és esküt tesz. Nekik kétévente továbbképzésen kell részt venni a hatóságnál.

Mire jogosult a társadalmi halőr?

Ellenőrizheti a halfogásra jogosító okmányokat, és átveheti azokat. Halászati, horgászati jogsértés gyanúja esetén a halfogásra jogosító okmányok visszatartására a halászati őrnek történő átadásáig, illetve bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja esetén a halfogásra jogosító okmányok visszatartására a halászati őr vagy a rendőrség megérkezéséig. Ellenőrizheti a kifogott hal faját, méretét, tömegét, valamint halászati, horgászati jogsértés gyanúja esetén a halat visszatarthatja míg megérkezik a halászati őr, vagy visszaeresztheti. A társadalmi halőr jogosult a halfogásra jogosító okmányokban foglalt személyes adatok kezelésére az intézkedése alapján indult eljárás megindításáig.

JRC ágy + hálózsák szett 640hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »