Őszi-téli ruhavásár 2.

Ki is az a halőr, halászati őr? Megnéztük mit tehet, és mit nem!

Az új halgazdálkodási törvénnyel együtt a halőrzés is átalakul hazánkban, többek közt megkülönböztet társadalmi halőrt, valamint halászati őrt. A halászati őröknek előírásként szerepel, hogy rendészeti vizsgát kell tenniük.

Thermoruhák 640
hirdetés

A halászati őr a halgazdálkodási hatóságnál halászati őri vizsgát köteles tenni, ehhez párosul a rendészeti vizsga, amit a társadalmi halőrnek nem szükséges, igaz, a jogkörük is korlátozott.
A halászati őröknek törvényben meghatározott szolgálati igazolvánnyal, szolgálati jelvénnyel és egyen- vagy formaruhával kell rendelkeznie.
A törvény lehetőséget ad állami alkalmazású halászati őri csoport felállítására is, akik bármely halgazdálkodási vízterületen eljárhatnának, ugyanis a halászati őr, és a társadali halőr továbbra is csak ott intézkedhet, ahova megbízása szól.

Mire jogosult a halászati őr?

Ellenőrizni azt a személyt, aki a halgazdálkodási vízterületen, annak partján halászik, horgászik, hal kifogására irányuló tevékenységet végez vagy ahhoz előkészül. A kifogható mérettartományon kívüli, a területi jegyen meghatározott mennyiségen felüli, a tilalmi
időben kifogott, valamint a védett halat és más hasznos víziállatot a vízbe kíméletesen visszahelyeztetni, az élettelen halat ideiglenesen elvenni.
A horgászati vagy halászati jogsértő cselekményt elkövető, helyi horgászrendet megsértő személytől
a területi jegyet elvenni. Azoktól, akik tiltott eszközzel vagy tiltott módon, engedély nélkül, kíméleti területen horgásznak, halásznak, vagy attól, aki tilalmi időszakban a tilalom alá eső halat, védett hal kifognak, vagy általános tilalmi időben horgásznak vagy halásznak, illetve attól, aki a méret, és mennyiségi korlátozást megszegi elveheti az állami horgászjegyét. 

Ki lehet társadalmi halőr?

Társadalmi halőr az a büntetlen előéletű személy lehet, aki a halgazdálkodási hatóságnál díj ellenében halászati őri vizsgát és esküt tesz. Nekik kétévente továbbképzésen kell részt venni a hatóságnál.

Mire jogosult a társadalmi halőr?

Ellenőrizheti a halfogásra jogosító okmányokat, és átveheti azokat. Halászati, horgászati jogsértés gyanúja esetén a halfogásra jogosító okmányok visszatartására a halászati őrnek történő átadásáig, illetve bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja esetén a halfogásra jogosító okmányok visszatartására a halászati őr vagy a rendőrség megérkezéséig. Ellenőrizheti a kifogott hal faját, méretét, tömegét, valamint halászati, horgászati jogsértés gyanúja esetén a halat visszatarthatja míg megérkezik a halászati őr, vagy visszaeresztheti. A társadalmi halőr jogosult a halfogásra jogosító okmányokban foglalt személyes adatok kezelésére az intézkedése alapján indult eljárás megindításáig.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

livro
3 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

18
reklám & dicsekvésreklám & dicsekvés (fikanick)
3 éve

Ironikus közlés, én értem. ;-)

17
hirdetés (x)
pókerpojáca alfahímpókerpojáca alfahím (fikanick)
3 éve

Na én is kihívtam őket, ám sajnos nem úgy alakult, ahogy én terveztem.
Merthogy én kinéztem magamnak egy jó helyet a folyón, úgy 3 éve. Aki meg több, mint 25 éve pont és csak oda jár, na azt meg el akartam onnan terrorizálni ugye. (Már több, mint másfél éve fenyegetem és riogatom azt az idősebb faszit.) Mivel nem ijedt meg az idősödő ürge az én erősebb (és ifjabb) fizikumomtól, hát ráhívtam egy csapatnyi társadalmi halőrt (is). Hát, sajnos nem adtak igazat nekem, tehát ezzel sem nyertem. Ráadásul a megyei halászati (hivatásos) őr utasított mobilon keresztül, hogy menjek már arrébb legalább, mivel ugye én érkeztem oda később akkor. És hiába éreztettem fenyegetően, hogy alfahím vagyok ott (is) a parton ugye. (Más esetekben, ha én előbb értem oda, keményebben terrorizáltam el onnan az ürgét ám.) Szóval, beégtem az ipse előtt csudára, amikor arrébb kellett kotródnom és pont a halőr utasítására, akiben én úgy bíztam, hogy csakis az én oldalamon fog valamit cselekedni ő is.
(Szomorú emotik itt)
Már az összes ászomat beblöfföltem pedig.
Az a vén hülye meg - állítólag - felvette az egészet valami ruházatra erősített kis mp4-es kamerával?
(idegesen rágyújtok emotik)

16
karchaszkarchasz (fikanick)
3 éve

Az idén az általam látogatott Duna szakaszon szinte minden második alkalommal ellenőriztek, volt hogy este is és reggel is. Nagyon korrekt udvarias "srácok", remélhetőleg marad ez az intenzitás.

15
KovácsTibi
3 éve

Fontos munka, de nem túl hálás:
https://www.youtube.com/watch?v=atOLUhVvcs8

14
gyor.lili
3 éve

Ezt találtam hozzá: https://hello.inetrack.hu/t/elmentem-horgaszni-de-hol-a-halor/274/2
szerintem azért nem rossz, ha tudja bizonyítani a halőr, hogy merre van épp..

13

TISZTELETEM .
A TÁRSADALMI ŐRNEK MILYEN IGAZOLVÁNY VAN EGY MINTÁT HA LEHETNE
KÖSZÖNÖM

12
Fishmageddon
6 éve

annak szántam :)

11
"rabsic" (fikanick)
6 éve

picit mintha demagóg hasonlat lenne :)

10
"rabsic" (fikanick)
6 éve

hö hö

9
Fishmageddon
6 éve

én a bankrablással voltam így, hallottam valahol, hogy károsak a bankok, így gondoltam, kirabolok egyet.
csak játékpisztoly volt nálam, amivel nem lehet kárt okozni. sajnos megbüntettek engem is. szemetek! nincs igazság!

8
"rabsic" (fikanick)
6 éve

Akkor én is írnék egy rövid horgásztörténetet: tavaly nyáron lementem a dunapartra gébre horgászni egy 1,5 méternél rövidebb bottal, 0,22 g úszóval és ehhez való ólommal kis khoroggal. Annyit tudtam, hogy a géb kártékony, és hallottam, hogy brutálisan sok van a dunában. Engedélyem nem volt ez igaz, de a "szerelékem" sem volt alkalmas károkozásra, a gébfauna érdekelt. A horgászat megkezdése után kb 20 perccel jött egy éber halőr, igazoltatott, büntetett, közölte, hogy a bírság 100000 ft lesz, de ha 2 napon belül bemegyek hozzá horgászvizsgát csinálni 30 ezerért a népszigetre, akkor megúszom a 100000-et. Az interneten utánanézve láttam, hogy a bírság max 30000 lehet, ennyi is lett. Sajnos ez már régen volt, amúgy sem hinném, hogy bármit thetnék a halőr ellen amiért félre akart vezetni, meg időm sincs rá. Amit viszont sikerült ezzel a bírsággal elérni: mostantól a horgászat szóról ez a halőr és a hozzá tartozó hányigerrel vegyes undor jut eszembe.

7
adika644
6 éve

NÉHA A HALÖRÖK NAGYON BELEÉLIK MAGUKAT HISZ OJAN SZINTE CSINÁLJÁK HOGY A BARÁTI SZEMÉJEKTÖL, MÉG ENGEDÉLYT SEM KÉRNEK. SÖT,FELHIVJÁK TELEFONON HOGY TILOSBÓL JÖJJENEK KI. UGYE EZ NEM IS KÜLÖNCKÖDÉS MÁR MINT SZEMÉJEKRE VONATKOZOKRA. AMÁSIK MEG:AZ EFEM OJAN BÜNTETÉST SZABKI SZEMÉJEKRE AKINEK MÁR VAN ENGEDÉLYE, ÉS BEVONJA. ODÁIG MEGÉRTEM DE ,MÉRT BÜNTETT HÁROMSZOR IS ENGEDÉLY BEVONÁSA PÉNZ BIRSÁG TÖBB 10 EZER, MEGASZTÁN 1,2,3, ÉVRE NEM VÁLTHAT ENGEDÉLYT NA MIJENNEK IS MERT ÉN SAJNA IGY JÁRTAM. DEAKI CSONAKBÓL HORGÁSZIK KÉSÖ ESTE A TILOSBAN ÉS MEGKÉRIK JÖJÖN KI NA AZT NEM BÜNTETIK A KISKÖREI DUZZAZTON A 403 FOLYÓ KM NÉL . UGYE EZ NEMIS DZEMÉTSÉG!

6
harcsajajjharcsajajj (fikanick)
6 éve

Végre valami mozdul ráadásul jó irányban.

5
vladimir3
6 éve

A Tiszán (pl Kisköre alsó)is ideje lenne normális ellenőrzéseket csinálni. Főleg ponty tilalmi időszakban. Elássák illetve felakasztják a fákra a potykákat az "eszes sporthorgász társak". De azt sem értem miért jó hazavinni a nagyobb potykákat. Miért nem jó az 1-5 kg-osat megsütni illetve főzni a családnak. Akinek meg kicsit több esze lenne és mindenáron ezen akar meggazdagodni akkor miért nem adja el olyan tavaknak amik elég jó összeget fizetnek kg-ként egy 10 kg feletti halért.

4
jaj-jajjaj-jaj (fikanick)
6 éve

Ez a törvény a halászok érdekét szolgálja! Amíg a halász halőr is lehet, addig csak a szabad rablás van!
A halász-halőr minden jogot megkap a horgászok vegzálására, a törvény maximálisan őt védi! Kíváncsi lennék, hogy melyik halász mikor fog megbukni először! Egy horgász egész életében nem vesz ki annyi halat a vízből, mint egy halász akár egy jó napon! Be kell szüntetni a halászatot...............!!!

2
szegény anyád ha látnaszegény anyád ha látna (fikanick)
6 éve

már megint a pecásokat b.sztatják majd ezzel hogy minden majom kötöszködhet!a halászokat ki fogja ellenőrizni?nem az ők visszatartására lett meghozva a törvény?

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés