Őszi-téli ruhavásár 2.

Hamarosan elkészül a halgazdálkodást szabályozó miniszteri rendelet

A júniusban széles társadalmi és szakmai egyetértés mellett elfogadott új halgazdálkodási törvény végrehajtását több rendelet is szabályozza. Az általános szakmai végrehajtást szabályozó miniszteri rendelet megalkotása a több körben történt egyeztetés után november közepéig lezárul. A beérkező vélemények alapján a legnagyobb vitát az egyes halfajok fogására vonatkozó tilalmi időszakok és méretkorlátozások váltották ki.

Thermoruhák 640
hirdetés

 A rendelet-tervezetet kidolgozó Vidékfejlesztési Minisztérium szakemberei számára a törvény egyértelműen megszabta a részletszabályozás új irányait. A jogszabály ugyanis kimondja, hogy a természetes vizek halállományát védeni és növelni kell, amelyhez a legfontosabb eszköz a halak természetes szaporodásának elősegítése. Ennek egyik fontos eszköze az ívási időszakban sérülékenyebb, ívásra érett halak védelme. A rendelet-tervezet minden olyan fajra fogási tilalmi időszakot javasol a horgászok és a halászok számára, amelyek állománya intenzíven hasznosított, vagy fontos szerepük van egy növekvő, természetes halállomány kialakításában. Így például a keszegfélék szaporodásának elősegítése nemcsak azért fontos, hogy legyen mire a jövőben eredményesebben horgászni, halászni a horgászoknak és a halászoknak, hanem azért is, mert e fajok különböző korosztályai biztosíthatják több ragadozófaj táplálékbázisát, mely nélkül azok mennyiségi növelése elképzelhetetlen. Az elmúlt évtizedek környezeti és időjárási változásai miatt a halak ívási ideje sok faj esetében változott, jelentősek az országon belüli eltérések is. A tilalmi időszakok javasolt új rendszerét a szakemberek már erre tekintettel állították össze.
A természetes szaporulat növeléséhez elengedhetetlen az is, hogy minél több olyan egyedet tartsunk meg az adott élőhelyen, amelyek sikeresen szaporodva nagy mennyiségű utódot hoznak létre. Ezt a célt szolgálják a kifogható halak méretére vonatkozó korlátozások. A korábbi hazai szabályozásokban ennek alapelve az volt, hogy minden halnak meg kell adni a lehetőséget, hogy életében legalább egyszer szaporodjon, ezért a legkisebb kifogható méretet a halak ivarérési méretéhez kötötte. A kutatási eredmények szerint azonban sok faj esetében az ilyen méretű halak még képtelenek a sikeres szaporodásra, ezért javasolja a tervezet több esetben a legkisebb fogható méret növelését.

Van azonban egy másik lehetőség is a természetes halszaporulat növelésére, ez pedig a bizonyos mérethatár feletti, jellemzően gyorsan növő és sikeresen szaporodni képes egyedek számának növelése. Ez abból a szempontból is fontos, hogy ezek az egyedek már kinőttek a halragadozók és a különösen nagy problémát jelentő kárókatona szájából, így állandó szaporodási tartalékot, törzsállományt jelenthetnek egy adott élőhelyen. A rendelet-tervezet elsősorban azon fajok esetében javasolja felső mérethatár bevezetését, amelyek állománya sérülékeny (például a kárókatona miatt) és nem jellemző a mesterséges szaporításból származó egyedek telepítése.

A javasolt korlátozások természetesen jelentős mértékben érintenék a horgászok fogási lehetőségeit, azonban elsősorban nem is annak mennyiségét, hanem annak faji összetételét. Rövidtávon egy horgász kevesebb őshonos halat vihetne el egy napon egy adott vízterületről, míg hosszú távon a megnövekedett őshonos hazai halállományból több horgász, gyakrabban és sok halat foghatna, reményeink szerint az inváziós fajok visszaszorulása mellett.
A hosszú távú cél eléréséhez a javasolt szabályozást be is kell tartatni, ezért a rendelettervezet szigorúan előírja, hogy adott méretű halgazdálkodási vízterületen legalább hány halászati őrt kell alkalmazni. Így a természetes vizeken dolgozó halászati őrök száma várhatóan jelentősen nőni fog. A halászati őrzés fejlesztéséhez a törvény lehetővé teszi a halgazdálkodás állami bevételeinek felhasználását, így a halgazdálkodók többletterhei ebből a forrásból támogathatóak lesznek.
A javasoltak azonban nem hajthatók végre a horgászok és a halászok támogatása nélkül. A következő napok feladata ezért az, hogy további szakmai alapokon nyugvó egyeztetésekkel olyan kompromisszumos előírásrendszert alakítsunk ki, amely a horgászok és halászok támogatását is élvezi úgy, hogy közben a már elfogadott törvényből fakadó elvárásokat is kielégíti.


Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Budapest, 2013. október 31.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

gumihal01
6 éve

A baj ott kezdődik a szabájokkal hogy egyáltalán nem védik a halakat.Azért mert csak az ívási időre korlátozódik PL: február15-március31ig vagy süllő március 1-április30ig.És mi van az ezelőtti időszakban fogott halakkal??A csukában és süllőben már októberben sok ikra van.!!! Ha ezeket a halakat elvisszük akkor ezzel is vétünk a szabályok ellen,hisz megöljük a következő szaporulatot.DE ez miden halfajra igaz keszegtől a harcsáig!Így nem lesz azoknak a halaknak esélyük a szaporodásra amelyek kikelnének az ikrából!Hogy is van ez???Nyugodtan hordjuk haza a halakat az ívási idő előtt mert majd az ívás alatt a még megmaradt halak úgy is annyi ikrát fognak lerakni hogy az elég legyen az elkövetkezendő évekre.Hát persze!!!Vagy csak az ember ennyire gyarló??

3
kálmánkálmán (fikanick)
6 éve

megnézném azt a kormit, ami halálra sebzi a tizes pontyot vagy huszas harcsát :)

2
hirdetés (x)
ogabor83
6 éve

Kárókatona nem válogat. Ha nem tudja lenyelni halálos sebet ejt és a hal elpusztul. Összefogás a vadászokkal. Hogy is hívják, amikor pl. a vaddisznókat tömegesével ritkítják, hogy ne legyen olyan sok? Vagy valami? Na a kormoránokkal is ezt kéne csinálni.
Oké. Halőr ne Komáromból jöjjön szökőévben egyszer Győrbe. A vízirendőr a parton ne csak fényes nappal hozzá rá a szívbajt a horgászra, mikor a hátamögé settenkedve elkiáltja magát, hogy horgász ellenőrzés. :D (Saját tapasztalat.)

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés