Adunk egy 1.500 Ft-os kupont, ha feliratkozol hírlevelünkre! Részletek »

Fesztóry: Ilyenre 50 éve nem volt példa!

2015.11.30. forrás: Szabolcs Online

Fesztóry Sándorral, a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetsége ügyvezető igazgatójával, a MOHOSZ alelnökével beszélgetett a Szabolcs Online.

Őszi készletkisöpréshirdetés

Mostanában egyre inkább téma a sporthorgászok körében, hogy mi lesz jövőre a horgászvizekkel. Vajon milyen változások várhatóak a horgászok háza táján? Melyek azok az aktualitások, amelyekről a horgászoknak érdemes tudniuk, mielőtt nekivágnak a 2016-os esztendőnek?

Eddig csak húsz százalék volt

– Olyan változások vannak folyamatban, melyekre ötven éve nem volt példa. Úgy látszik, megérte türelmesnek lenni, mert lassan a helyükre kerülnek a dolgok a horgászatban is. Gondolok itt elsősorban a napokban a Parlament által elfogadott – méghozzá több mint 90 százalékos egyetértésben – halgazdálkodási törvénymódosításra – kezdte tájékoztatását Fesztóry Sándor.

– Ennek az a lényege, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség és rajta keresztül a jól működő megyei horgász szövetségek akár kijelölés útján is a hasznosítói lehetnek a jövőben a természetes vizeknek. (Ez az ország összes olyan vízterületére is vonatkozik, ahol a halgazdálkodási jog a magyar államot illeti meg.) Így azokra a vizekre, amelyek kijelölés útján kerülnek haszonbérbe, nem kell pályázni, s végre a horgászok, a horgász szervezetek gazdálkodhatnak rajtuk. Ez igazán jó hír azok után, hogy a megyénkben eddig csak a vizek 20 százaléka volt horgászkezelésben.

Lejárnak a szerződések

Arra a kérdésre, hogy mit jelent ez a gyakorlatban, a következőket válaszolta az ügyvezető igazgató:

– A természetes vizekre kötött haszonbérleti szerződések jelentős része – országosan közel 800 vízterület érintett ebben – 2015. december 31-ével lejár. Itt 2016 évtől változás következhet be a hasznosítók személyében. Sajnos, megyénkben elég sok olyan vízterület van, aminek a bérlete csak később jár le. Van olyan is, ahol 2017. december 31-éig szól a megállapodás, ilyen például a Tisza folyó, de léteznek olyan jelentősebb kiterjedésű víztározóink is (a szabolcsveresmarti, a leveleki stb.), ahol még ebben az évben rendezni kell a hasznosító személyét.

Egységes horgászokmány

– Amennyiben elfogadják a javaslatainkat, 2016-tól egységes horgászokmány kerülhet forgalomba, ami csökkenti a horgászok és a jegykiadók adminisztrációs terheit. Az „Állami horgászjegy” és a „Fogási napló” egy okmány lenne, azaz a „Fogási napló” fedőlapja lesz az „Állami horgászjegy”. Egyszerűsödik és főként célszerűsödik a „Fogási napló” szerkezeti felépítése is, valamint ezeket az okmányokat a MOHOSZ a tagszervezetein keresztül fogja értékesíteni. Emellett még nagyon sok más dolog is van a tarsolyunkban, de ezekről már egy másik alkalommal számolnék majd be – tette hozzá Fesztóry Sándor.

Ingyenes szállításhirdetés


Horgászhírek

Még több horgászhír »