Fekete péntek 8.

Fesztóry: Ilyenre 50 éve nem volt példa!

Fesztóry Sándorral, a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetsége ügyvezető igazgatójával, a MOHOSZ alelnökével beszélgetett a Szabolcs Online.

Fekete péntek hétvége - 640
hirdetés

Mostanában egyre inkább téma a sporthorgászok körében, hogy mi lesz jövőre a horgászvizekkel. Vajon milyen változások várhatóak a horgászok háza táján? Melyek azok az aktualitások, amelyekről a horgászoknak érdemes tudniuk, mielőtt nekivágnak a 2016-os esztendőnek?

Eddig csak húsz százalék volt

– Olyan változások vannak folyamatban, melyekre ötven éve nem volt példa. Úgy látszik, megérte türelmesnek lenni, mert lassan a helyükre kerülnek a dolgok a horgászatban is. Gondolok itt elsősorban a napokban a Parlament által elfogadott – méghozzá több mint 90 százalékos egyetértésben – halgazdálkodási törvénymódosításra – kezdte tájékoztatását Fesztóry Sándor.

– Ennek az a lényege, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség és rajta keresztül a jól működő megyei horgász szövetségek akár kijelölés útján is a hasznosítói lehetnek a jövőben a természetes vizeknek. (Ez az ország összes olyan vízterületére is vonatkozik, ahol a halgazdálkodási jog a magyar államot illeti meg.) Így azokra a vizekre, amelyek kijelölés útján kerülnek haszonbérbe, nem kell pályázni, s végre a horgászok, a horgász szervezetek gazdálkodhatnak rajtuk. Ez igazán jó hír azok után, hogy a megyénkben eddig csak a vizek 20 százaléka volt horgászkezelésben.

Lejárnak a szerződések

Arra a kérdésre, hogy mit jelent ez a gyakorlatban, a következőket válaszolta az ügyvezető igazgató:

– A természetes vizekre kötött haszonbérleti szerződések jelentős része – országosan közel 800 vízterület érintett ebben – 2015. december 31-ével lejár. Itt 2016 évtől változás következhet be a hasznosítók személyében. Sajnos, megyénkben elég sok olyan vízterület van, aminek a bérlete csak később jár le. Van olyan is, ahol 2017. december 31-éig szól a megállapodás, ilyen például a Tisza folyó, de léteznek olyan jelentősebb kiterjedésű víztározóink is (a szabolcsveresmarti, a leveleki stb.), ahol még ebben az évben rendezni kell a hasznosító személyét.

Egységes horgászokmány

– Amennyiben elfogadják a javaslatainkat, 2016-tól egységes horgászokmány kerülhet forgalomba, ami csökkenti a horgászok és a jegykiadók adminisztrációs terheit. Az „Állami horgászjegy” és a „Fogási napló” egy okmány lenne, azaz a „Fogási napló” fedőlapja lesz az „Állami horgászjegy”. Egyszerűsödik és főként célszerűsödik a „Fogási napló” szerkezeti felépítése is, valamint ezeket az okmányokat a MOHOSZ a tagszervezetein keresztül fogja értékesíteni. Emellett még nagyon sok más dolog is van a tarsolyunkban, de ezekről már egy másik alkalommal számolnék majd be – tette hozzá Fesztóry Sándor.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 


hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Fekete péntek hétvége - 1200

hirdetés