Őszi-téli ruhavásár 2.

Meghátrált a minisztérium. Mégsem lesz felső méretkorlátozás?

Az idén hatályba lépet új halgazdálkodási törvény végrehajtási rendelete körül igen komoly vita bontakozott ki. Először a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztálya társadalmi vitára bocsátott egy tervezetet, mely a korábbi szabályozással ellentétben jelentősen szigorította volna méretkorlátozásokat, a fajlagos tilalmi időt, a korlátozásba bevont volna abban eddig nem szereplő (főleg keszeg) fajokat, és az elvihető halaknak egy felső mérethatárt is megállapított volna, ami felett a visszaengedés kötelező lenne. Sőt a napi maximálisan elvihető halmennyiséget is meghatározta volna 10 kg-ban.

Thermoruhák 640
hirdetés

A tervezet hatalmas vitát váltott ki, sokan üdvözölték, de a horgászok másik része tiltakozásának adott hangot. A legnagyobb hazai horgász szervezet, a MOHOSZ is - szervezetivel egyeztetve - azon az állásponton volt, hogy a szigorítások halmazának nem minden eleme időszerű, összefoglalt módosítási javaslatait a minisztérium elé tárta.

A legújabb fejlemény az ügyben, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztályának vezetője, Bardócz Tamás a Gazdasági Rádiónak nyilatkozva komoly fordulatról számolt be.

"Ez nem egy végleges táblázat. Sőt volt egy egyeztetésünk a legnagyobb horgászszervezet a MOHOSZ képviselőivel, ahol ők is kifogásolták ezeket a felső méretkorlátokat, és több fajnak felkerülését a tilalmi időszakkal és méretkorlátozással védett fajok közé és drasztikusan változtatni fogunk ezen a táblázaton."

"Azt gondolom, hogy beszélni kell a felső méretkorlátnak a bevezetéséről, csak lehet, hogy nem most, hanem majd egy két év múlva, amikor a horgásztársadalom is átlátja, hogy ezek az intézkedések nem ellenük, hanem értük történnek. Felső méretkorlátok eltörlésre kerülnek valószínűleg és kikerülnek a védett időszakból és méretkorlátozások alól a karikakeszeg, dévérkeszeg, laposkeszeg és a bagolykeszeg és több egyéb finomítás is történik."

Úgy tűnik, a tervezett végrehajtási rendelet számos pontja vonatkozásában meghátrál a minisztérium, és egy kevésbé drasztikus "csomagot" kapnak a horgászok jövőre.

Fölmerül a kérdés, hogy mit akar valójában a horgászok többsége? Az ugyanis teljesen nyilvánvaló, hogy a horgásztársadalom megosztott. A konzervatív vonal továbbra is szeretné a megfogott kapitális halait hazavinni, és feleslegesen szigorúnak találta a tervezetet, míg egyre növekvő súllyal szerepelnek a progresszív irányvonal, a C&R horgászok képviselői, akik most a MOHOSZ beavatkozással felpuhított előzetes végrehajtási rendeletet siratják.

A nyilatkozatokból nem derül ki egyértelműen, hogy a legkisebb kifogható méretre vonatkozó változtatási javaslatok átmentek-e a szűrőn, vagy azokat is megtorpedózta za országos szövetség.

Azt hiszem nagyon sokan várjuk már, hogy a hivatalos végrehajtási rendelet napvilágot lásson, és biztos vagyok benne, hogy a bejelentést követően is folytatódni fog a társadalmi vita.
 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Ha felső méret korlátozás nem is lesz, de tilalmi idő minden képen kellene a keszeg félékre is, így megszünne az hogy, egy-két kedves horgász az 1nm kishal hálóval szedi ki az ívó dévéreket, keszegeket! Mert ugyebár akkor már nem foghatja rá hogy horgászbottal fogta! :)

15
laccci1973
6 éve

miskának!
Üdv!
Jól mondod, hogy általában, mert nemrég hallottam, hogy a magyarok éttermeknek akarták eladni a kifogott nagy harcsákat olaszba! Egyébként én megeszem amit fogok, de ez évente pár darab hal, nem a fagyasztót tömöm, mégis húshorgász vagyok? Egy kalap alá tartozom ezekkel? Az élményért meg nem kell külföldre menni! Itt a Sajó felső szakaszán ember nagyságú harcsák vannak, itt próbára teheti magát a horgász, mert ezekkel megküzdeni és kifogni őket nem az olasz kategória!!! Más, a csukát meg azért nem engedném 60 alatt, mert a vadvizi csukák nyurgák alatta (legalábbis mifelénk) egy kínlódás megenni, nem ér annyit az egész, hogy megöljem érte...nem is szoktam!

14
hirdetés (x)

Régóta horgászom szerintem is védeni kell a halakat, de a halakhoz értő szakemberek véleménye hogy nem a kapitális egyedek a továbszaporitásra alkalmas egyedek hanem a közép méretüek. A horgászok tömegét pedig az vonza hogy egy nagy példányt zsákmányoljanak,ezért jár ki ha kell hónapokig ez az értelme a horgászatnak. Ha maradt volna a felső korlátozás ezt vette volna el sokezer horgásztól és valószínü hogy nagyszámu lemorzsolódás lett volna a horgászok közűl. A keszegek méretkorlátozása a gyerek horgászokat sujtotta volna ami megint nem cél. Szrintem inkább azokat a megoldásokat kellene keresni amikor az ivások után visszahuzódó viz miatt ivadékok milliói maradnak védtelen pusztulásra itélve. Ezeket megfelelő szervezéssel a horgászok kimenthetnék, és megfelelő vizekbe menekithetnék.

13
miska
6 éve

Laccci 1973-nak!
Akik a Po-ra és más külföldi vizekre járnak horgászni,ÁLTALÁBAN az élményért teszik,nem a fagyasztólyukat akarják hallal feltölteni.Hidd el,ha a magyar vizeken hasonló lenne a halbőség maradnának itthon.

12
allstar
6 éve

És miert jó ez? Azért, hogy a te hozzád hasonlók tovább rabolhassák le a vizeket?
Egyebként te fiatal korodhoz képest kicsit szebben komentálhatnál, nem kell mindig rágalmazni!

11
amurfogo2001
6 éve

kedves laci... lószart!! ez az 50 is bőven elég

10
laccci1973
6 éve

Aki a Póra jár horgászni, az ne pofázzon!!! Egyébként a csukát fel kéne már emelni 60centire, a süllőt meg 50-re!

9
intersza
6 éve

Jó a 10kg max! Ha 5kg keszeg után fog 8kg harcsát,irány haza!

8
Halas
6 éve

Azért ennyire nem rossz a helyzet! A halászatot háttérbe szorítják, és ez volt a lényeg! Nem a pecások miatt tünt el a hal eddig sem főleg úgy,hogy egyre nagyobb része visszadobja! Feleseleges lett volna ennyire szigorítani! Ráadásul ha horgászszervezetek kezébe kerül a víz akkor azok még tudnak rajta szigorítani, és a halászatot az adott területen teljesen le tudják tiltani! Szerintem ennyi elég egyenlőre!

7
nem-kell-mohosznem-kell-mohosz (fikanick)
6 éve

kösz, mohosz.
a halastó/halászmaffia nyomására szembeköptétek a 350e horgászt.
nézzetek tükörbe.

6
nagycsaba.tb
6 éve

Lehet hogy a MOHOSZ nem a jövőt és tagjait képviseli már, Ideje lenne szétrobbantani már ezt a vegetáló, pártállamból ránk maradt szervezetet.

5
C&RC&R (fikanick)
6 éve

Ennyit erről, valóban felesleges volt reménykedni. Sajnálom!

4
jánosbármaijánosbármai (fikanick)
6 éve

Hahaha rohaték tetves haltolvaj az egész banda biztos azért harcolnak ezért mert ezek is mindet megzabálnak..!!! Megyek a Póóra eztán is!!!! Ezek meg zabáljanak 30centis csukákat!!!!

3
kovikovi (fikanick)
6 éve

ha ez így lesz, akkor ez az egy esélyünk volt, hogy csodás vizeinkben csodás halak éljenek újra... sajnos nincs mit megköszönnöm horgászbarátaim nevében, akik hozzám hasonlóan 10 év múlva is itthon szerretnének kapitális halakat fogni
TÖRÖLJÉK EL A KÖTELEZŐ EGYESÜLETI TAGSÁGOT!!! ILYEN BARMOKAT NEM ETETEK! EZ A LEGNAGYOBB MERÉNYLET, AMIT SZERVEZET A ELKÖVETHET MAGYARORSZÁG VIZEI, HALAIVAL SZEMBEN!

2

Szerintem az elvihető halak maximális lekorlátozás és ennek túllépésénél való kötelező visszaengedés igen csak ésszerű döntés lenne csak a napi 10 kg mennyiséggel vannak problémák egy két nagyobb halfaj esetén pl harcsa

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés