Őszi-téli ruhavásár 2.

Ha elfelejtesz X-szelni a fogásiban, könnyen ráfázhatsz

Első alkalommal figyelmeztetést, másodszorra viszont már halvédelmi bírságot kaphatnak azok a horgászok, akik nem vezetik az új, VM által kiadott, állami fogási naplót.

Thermoruhák 640
hirdetés

Az új szabályok értelmében a fogási naplóban jelölni kell X-szel azt a napot, amikor horgászati tevékenységet végzünk - a horgászat megkezdése előtt - valamint fel kell tüntetni az adott vízterület kódját, elnevezését is.

"A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az új naplóval növelte a horgászok adminisztrációs terheit, és például arra is kíváncsi, ki mely napokon nem horgászik vagy mely napokon nem fog halat. A VM és több halgazdálkodásra jogosult szervezet szerint a többletadminisztráció hozzájárulhat ahhoz, hogy hatékony halászati őrzéssel meg lehessen szüntetni a „szabadrablást” a vizeken. Számos horgász viszont úgy véli, hogy a tárca értelmetlen előírásokkal vegzálja a nagy többségben lévő, tisztességes horgászokat, illetve felesleges vitáknak „ágyaz meg” a horgászok és az ellenőrök között. A VM a feszültségeket úgy tompítaná, hogy egy rendeletmódosítással bizonyos szigorításokat már a napokban visszavon." - agrárszektor.hu

A módszerhez hasonló adminisztrációt korábban már bevezették a Balatonon, ahol jól működött korábban, egyes horgászok szimplán hangulatkeltésnek vélik az ezzel kapcsolatosan megjelenő cikkeket, miszerint nagy felháborodást keltett az országosan kötelező plusz adminisztráció, mások valóban túlzásnak tartják, a horgászatonkénti egy X-et, és pár számot, betűt felvezetni a fogási naplóban. 

Bardócz Tamás, a VM főosztályvezetője azért tartja fontosnak a horgászattal eltöltött napok számának jelölését, mert ebből az éves összesítés során az is kiderül milyen arányban állak egymással a sikeres, és sikertelenü, azaz fogás nélkül eltöltött napok száma, valamint segítséget nyújtha a vizek szabadrablásának meggátolására is. Ellenben a vízterület kódját, és nevének rögzítését várhatóan március végén, a Vhr-ben történő módosításokkal eltörlik, azaz csak abban az esetben kell majd jelölni, ha hala fogtunk, és azt meg is tartjuk.

A főosztályvezető azt is elmondta, hogy aki nem ikszel, azt elsőre figyelmeztetik, másodjára viszont bírságra számíthat, tudtuk meg az agrárszektor.hu-tól.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

bobóbobó (fikanick)
5 éve

idiota barom irodakukac volt aki ezt a fogási naplót megtervezte
nagyon kicsik a rublikák , alig lehet a számokat beleírni
föleg a víz partja nm iroda ahol tiszta körülmények között lehet írni ..
csak így tovább hülye horgászvezetöség 1

27
antirabsicantirabsic (fikanick)
5 éve

rabsic a birság joggos volt a géb is hal ara is kel engedéj és nem kel unszipaikusan viselkedni a harőrel, pláne ha hivstásos hatóságot tisztelni kell
mephisto az ismerosöd is megerdemelte mert a torény nem tudása nem mentesit a büntetés alol az eltiltást is megrdemli a sok elégedetlenkedő
a halörök csak a horgászok érdekében dolgoznak és mégis folyton bántják öket

26
MephistoMephisto (fikanick)
6 éve

Pár évvel ezelőtt egyik ismerősömtől azért vonták be a engedélyét mert a felesége egy sneci szerelékkel próbált kishalat fogni,bár az is annyit ért a horgászathoz mint tyúk a tőzsdéhez,mindegy a lényeg,hogy nem az ilyeneket kellene büntetni hanem azokat akik éjszaka mázsaszámra lopják a halakat a Keleti-főcsatornából!!!

25
hirdetés (x)
"rabsic" (fikanick)
6 éve

Azért is fáj az egész, mert ez volt életem egyetlen szabálysértése, és nem tervezek kilépni a törvényesség keretei közül a későbbiekben sem, így nem írom le. Amúgy az is megfordult a fejemben, hogy ő sem tudott volna bizonyítani semmit, ha bedobom, a kb max 1000 ft összértékű cejgot jó messzire (tudom, ez meg szemetelés és bűnjelek eltűntetése), csak ugye nekem meg el kellett ismerni a súlyos bűnömet. Amúgy ha jól értem, ezek szerint a halőr a vízpart istene és igazából azt tesz amit akar, felelősséggel pedig igazán nem tartozik semmiért?

24
Fishmageddon
6 éve

az a baj, hogy hiába köcsögség, amit tett, ha nem tudod bizonyítani és nem ismeri el (nem fogja), nem sokra mész.

inkább ha már úgyis fikanikkel vagy fent, netezz olyan helyről, ahonnan nem tudnak azonosítani (netkávézó, kapucnis pulcsi) és írd meg a nevét, azonosítóját, az egész sztorit :)

23
"rabsic" (fikanick)
6 éve

Amúgy bocs az offért, de máshol nem olvasnak ilyesmit. Esetleg van valakinek ötlete, hogy ha úgy érzem, hogy a halőr nem volt korrekt, akkor hol és kinek lehet bejelenteni (bírságot kifizettem, ebben az életben többször nem horgászom Magyarországon tehát az eltiltást is betartom). Nevét és azonosító kódját tudom, mivel a feljelentési papíron rajta volt. A problémám egyébként nem a bírság tényével van, mert az jogos (szőrözőknek), hanem a 100000-es hazudozásról és a 30 ezres hétvégi horgászvizsgával.

22
"rabsic" (fikanick)
6 éve

Akkor én is írnék egy rövid horgásztörténetet: tavaly nyáron lementem a dunapartra gébre horgászni egy 1,5 méternél rövidebb bottal, 0,22 g úszóval és ehhez való ólommal kis khoroggal. Annyit tudtam, hogy a géb kártékony, és hallottam, hogy brutálisan sok van a dunában. Engedélyem nem volt ez igaz, de a "szerelékem" sem volt alkalmas károkozásra, a gébfauna érdekelt. A horgászat megkezdése után kb 20 perccel jött egy éber halőr, igazoltatott, büntetett, közölte, hogy a bírság 100000 ft lesz, de ha 2 napon belül bemegyek hozzá horgászvizsgát csinálni 30 ezerért a népszigetre, akkor megúszom a 100000-et. Az interneten utánanézve láttam, hogy a bírság max 30000 lehet, ennyi is lett. Sajnos ez már régen volt, amúgy sem hinném, hogy bármit thetnék a halőr ellen amiért félre akart vezetni, meg időm sincs rá. Amit viszont sikerült ezzel a bírsággal elérni: mostantól a horgászat szóról ez a halőr és a hozzá tartozó hányigerrel vegyes undor jut eszembe.

21
Csukuci
6 éve

"...a többletadminisztráció hozzájárulhat ahhoz, hogy hatékony halászati őrzéssel meg lehessen szüntetni a „szabadrablást” a vizeken." Nem attól lesz több hal a vízben, hogy beírok minden egyes napot, hanem attól (lenne), ha valaki rendszeres ellenőrzést végezne.
A következő meg tényleg az lesz, mint ahogy lentebb az egyik kolléga is írta: "Ennyi időtök van horgászni? Akkor fizessetek még többet az engedélyért stb..."
Igazából nem jelent nagy gondot az a fél perc, míg beirkálom a dolgokat, de mivel az esetek 95%-ában elengedem a halat, feleslegesnek tartom.
Mellesleg pergetőhorgászként év végén lehet lesz vagy száz X a naptárban, aki megnézi (bár kétlem, hogy összesítik, de sose lehet tudni), foghatja a fejét, hogy "hú, ez de ráért"... holott pl egy bojlis horgász, akinek lesz 30 X-e, órában számolva többet tölt vízen, mint én.

20
tonoka11
6 éve

Egyet értek!!!!!!!!!!Jó lenne ha rend lenne,de az lesz még soká,sajna.

19
Fishmageddon
6 éve

Egyetértek!
Ráadásul akik mindenféle fórumokon szidalmazzák az ikszelést, azok több karaktert leírnak ezzel, mint amennyit ikszelnének. :)

18
deekline12deekline12 (fikanick)
6 éve

Tisztelt Hölgyek, Urak!
Aki szereti a horgászatot és szeretne minden büntetés nélkül pecázni annak nem hiszem, hogy nagy gondot okoz egy X megtétele az adott napon. 20 éves fejemmel eltudom fogadni, hogy a horgászat elött egy 1 perces adminisztrációt kell csinálnom akkor szerintem mindenki eltudja fogadni és betudja X-elni azt a kis kockát anélkül is, hogy fikázná a rendszert. Elkell fogadni, hogy vannak kötelességek az előtt, hogy behajítod a szereléked. Pár hete egy 75éves úr jött oda hozzám, hogy x-eljem be és irjam be a viztérkódját! Egy 75 éves úr, aki 60 éve horgászik még ő is, ha saját maga nem, de külső segitséggel megoldotta! Görbüljön!

17
halászati-joghalászati-jog (fikanick)
6 éve

a halászati jog minden esetben az államé, akárki is a tulajdonos
ezt régen is így volt

ugyanúgy, ahogy megvehetsz egy földet, de attól még nem kezdhetsz el rajta bányászni

16
betalock
6 éve

Én magántavon horgászom,megvettük annó.
Most mindenféle bejegyzésekre köteleznek azon a vizen amit mi telepítünk,tartunk rendben. Mikor a gátunk majdnem átszakadt a nagy esőzések ,miatt saját pénzből kellett javítanunk. Próbáltunk némi segítséget kérni(mohosz és a jó ég)a válasz"magántóra nem adunk". Most államijegyet kell vennem,megszabják hogyan és mikor horgászhatok a saját tavamon.

15
Fishmageddon
6 éve

nem mindegyikre írják rá állítólag

14
Zalán
6 éve

Vidrapok: ráírják

13
vidrapok
6 éve

Miért nem irják rá a területi engedélyre a víztérkódot.?És honnan lehet megtudni?

12
hawk-1
6 éve

Szervusztok!
Több lesz az adminisztratív szabálysértés, és a beszedett bírság! Pénz-pénz-pénz...!
Persze kíváncsi vagyok, hogy melyik aktatkukac fog majd éjszaka odamenni a kemény maghoz! Az idősödő, már rossz látású, esetleg kissé feledékeny nyugdíjasokkal persze majd könnyű lesz emberkedni!
Ez az irány nagyon gáz!!

11
baloghj
6 éve

ja nem elég hogy drága az engedély még így is pénzt akarnak ki csikarni nem hogy azzal foglalkoznának hogy a vizeinket rendbe raknák !!!ha má füzetünk !!!

10
lucius
6 éve

Igen ,ez elég nagy probléma...
1.Én ,ha van időm minden nap pergetek 1-2 órát ,halat pedig csak ritkán viszek haza....
2.A következő az lesz,hogy na neked van időd pecázni ,akkor dolgozz többet !!Vagy fizess többet az engedélyért !!!

9

Lenne egy kérdésem. Mi a helyzet akkor, ha egy torkolatnál pergetek és hol a patakba, hol a folyóba dobok? Minden dobásnál új x? Mert ha jön a halőr és éppen nem az van utoljára beírva, ahova dobtam, az szabálytalan. Beírom én minden dobásnál, de akkor naponta mehetek új naplót kérni. Halat nem viszek haza, tehát üres lesz a napló.
Inkább adnák olcsóbban a jegyet a C&R horgászoknak, nekem nincs szükségem telepítésre, ami nem elég, hogy a hozzáértést nélküli, de konkrétan hazudnak az év végi összesítésnél. Olyan patakba raktak száz kiló pontyot, ami ki volt száradva egész évben.
Igazi agyatlan barom volt, aki ezt kitalálta.

8
nagycsaba.tb
6 éve

Baromság, idén minden halat visszaengedtem, de az nem sikertelen horgászat volt. Megint csak kábítás van :-D

.... "horgászattal eltöltött napok számának jelölését, mert ebből az éves összesítés során az is kiderül milyen arányban állak egymással a sikeres, és sikertelenü, azaz fogás nélkül eltöltött napok száma,...."

7
Zsoze1000
6 éve

És ha csak egy órát dobálok, kis x, ha egész nap, akkor nagy X :-)
Mert biztos nagyon meg fogják nézni, hogy ki mennyire sikeres! És majd ezt a 300000 fogási napló alapján összesíti?
Ugyan már! És pont nem a rabsicok ellen van!
Fejétől büdösödik a hal!

6
sasitati
6 éve

Hát...igen ! Én ha véletlen 1-szer hibázok , nem x-elek megmossák a vejem ! Másodikra BÜNTI , lehet birságot fizetni ! Szűrés ? Hüjeség ! Tudni akarják , mennyi a szabad időm ? Ha kell , megmondom bünti nélkül is !!! Egyébként , látom hogy a halászok is hogy X-elnek !!!!!! Mi pedig akkor is fizetünk , ha van érvényes éves engedélyünk , csak egyszerűen elfelejtettem x-elni !! Na ez a szuper megoldás !!Egyébként , a rabsicot meg úgy sem fogják meg , mert azok nem szoktak a parton szétpakolva horgászni ! szoktam látni ! De mi normális horgászok ott ülünk .. minket egy x-ért lehet büntetni , mert nem SZALADUNK el !! Köszi , ha valaki egyet ért velem !!

5
Andrewboy28
6 éve

Urak lenne egy kérdésem!
Nekem azt mondta a hölgy ahol kiváltottam tegnap előtt az engedélyt, hogy a víztérkód mellett balra a dátumot írjam be, mert a víztérkód arra van, hogy tudják hol pecázom.
Ez igaz?
Meg régebben ha fogtam egy potykát,akkor az időpontot is be kellett írni/óra,perc/, most meg csak a dátumot ahogy elnézem, vagy vaksi vagyok és nem láttam?
Válaszokat előre is köszönöm szépen.

4
csera
6 éve

Szerintem meg ha becsületesen beírom a fogásokat,senkinek semmi köze hozzá hogy egy évben hányszor megyek horgászni.Ezt személyes ellenőrzésnek tartom!!!!!!!!!!!

3
Fishmageddon
6 éve

Ne higyj nekik, csak azért mondták, hogy náluk költsd el a pénzedet.
MINDEN magyarországi vízterületre kell.

2
kleiszati
6 éve

Azt szeretném kérdezni, hogy a nem állami területekre is vonatkoznak ezek a szabályok, naptár x, dátum stb.?
Mert találkoztam most olyan egyesületi, magán tavakkal aki nem kérnek semmilyen bejegyzést a Horgászigazolványba, csak a kiadott napijegyre!
Köszönöm.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés