Ha elfelejtesz X-szelni a fogásiban, könnyen ráfázhatsz

2014.03.26. forrás: Fishing Time

Első alkalommal figyelmeztetést, másodszorra viszont már halvédelmi bírságot kaphatnak azok a horgászok, akik nem vezetik az új, VM által kiadott, állami fogási naplót.

Oldalsátras ernyőhirdetés

Az új szabályok értelmében a fogási naplóban jelölni kell X-szel azt a napot, amikor horgászati tevékenységet végzünk - a horgászat megkezdése előtt - valamint fel kell tüntetni az adott vízterület kódját, elnevezését is.

"A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az új naplóval növelte a horgászok adminisztrációs terheit, és például arra is kíváncsi, ki mely napokon nem horgászik vagy mely napokon nem fog halat. A VM és több halgazdálkodásra jogosult szervezet szerint a többletadminisztráció hozzájárulhat ahhoz, hogy hatékony halászati őrzéssel meg lehessen szüntetni a „szabadrablást” a vizeken. Számos horgász viszont úgy véli, hogy a tárca értelmetlen előírásokkal vegzálja a nagy többségben lévő, tisztességes horgászokat, illetve felesleges vitáknak „ágyaz meg” a horgászok és az ellenőrök között. A VM a feszültségeket úgy tompítaná, hogy egy rendeletmódosítással bizonyos szigorításokat már a napokban visszavon." - agrárszektor.hu

A módszerhez hasonló adminisztrációt korábban már bevezették a Balatonon, ahol jól működött korábban, egyes horgászok szimplán hangulatkeltésnek vélik az ezzel kapcsolatosan megjelenő cikkeket, miszerint nagy felháborodást keltett az országosan kötelező plusz adminisztráció, mások valóban túlzásnak tartják, a horgászatonkénti egy X-et, és pár számot, betűt felvezetni a fogási naplóban. 

Bardócz Tamás, a VM főosztályvezetője azért tartja fontosnak a horgászattal eltöltött napok számának jelölését, mert ebből az éves összesítés során az is kiderül milyen arányban állak egymással a sikeres, és sikertelenü, azaz fogás nélkül eltöltött napok száma, valamint segítséget nyújtha a vizek szabadrablásának meggátolására is. Ellenben a vízterület kódját, és nevének rögzítését várhatóan március végén, a Vhr-ben történő módosításokkal eltörlik, azaz csak abban az esetben kell majd jelölni, ha hala fogtunk, és azt meg is tartjuk.

A főosztályvezető azt is elmondta, hogy aki nem ikszel, azt elsőre figyelmeztetik, másodjára viszont bírságra számíthat, tudtuk meg az agrárszektor.hu-tól.

Kolibri gumicsónakokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »