Fekete péntek 4.

Horgászokat, halászokat, rapsicokat érintő legfontosabb változások

Ebben a cikkben felsorolunk minden jelentős változást, amit a horgászoknak feltétlenül tudniuk kell, ha a vízpartra látogatnak.

Fekete péntek hét - 640
hirdetés

Elsőként kezdjük a Btk. 247. paragrafusával, ami 2013. július 1-én lépett hatályba. Nézzük ki az, aki bűncselekményt követ el, és mit kaphat érte:

Aki
a) jogosulatlanul halászhálóval vagy más halászati eszközzel – a horgászatot kivéve – halfogásra irányuló tevékenységet végez,
b) külön jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ehhez párosul, hogy nagyjából mindent bukunk, amit a hallopáshoz használtunk:

A 72. paragrafus (1) bekezdése kimondja:

El kell kobozni azt a dolgot,
a) amelyet a bűncselekmény elkövetéséhez eszközül használtak vagy arra szántak,
b) amely bűncselekmény elkövetése útján jött létre,
c) amelyre a bűncselekményt elkövették, vagy amelyet a bűncselekmény befejezését követően e dolog elszállítása céljából használtak.

Aztán szeptember 1-én hatálybalépett a halgazdálkodási törvény, majd 2014. január 1-ével a végrehajtási rendelete is, ami nagyban átírta az eddigi szabályokat, méreteket, darabszámokat, tilalmi időket stb.

A legfontosabbak:

- tilos a természetes (halgazdálkodási) vizekből a halakat áttelepíteni máshová (halászoknak is)

- kívülről akadt halat tilos megtartani

- 30 centinél nagyobb halat tilos élve elszállítani a partról

- november 1-től március 15-ig tilos horgászati tevékenységhez szonár (radar) használata

- a megtartani kívánt darabszám korlátozás alá eső halat azonnal, a horogtól való megszabadítás után be kell írni a fogási naplóba

- a fogási naplóban meg kell jelölni minden horgászat előtt az adott napot, valami feltűntetni meghorgászni kívánt víz nevét, víztérkódját

- 50 hektár feletti vízeken kötelező lesz halászati őröket alkalmazni

- állami horgászjegy ezentúl január 31-ig érvényes

- fogási napló leadási határideje február 28., aki ezt követően, vagy hibásan adja le, az is válthat állami jegyet, de dupla, 4.000 forintos áron

- kecsege, széles kárász nem fogható halak közé került

- csuka tilalmi ideje korábban, február 1-én kezdődik

- rövidült a potny tilali ideje, május 31-én ér véget

- kősüllő és a menyhal méretkorlátozás 25 cm lett, és naponta 3 db tartható meg

- harcsa méretkorlátzoás 60 centire változott, tilalomban 100-ra

- 25 centis mértkorlátozást vezettek be: domolykó, compó, 20-at pedig a következőkre: garda, paduc, jászkeszeg, szilvaorrú keszeg

- április 15-től tilalom van május 31-ig: domolykó, márna (ez is változott), garda, jász, szilva, paduc

- compó is kapott tilalmi időt, május 2-től júni. 15-ig

- a sügér pedig március 1-től április 30-ig

- busából, törpeharcsából, ezüstkárászból bármennyit megtarthatunk

- a halászoknak a halászot megelőzően 24 órával be kell diktálni, hogy hova mennek halászni, gps koordináttákkal meghatározni, hol pakolják ki a halat

- 21 négyzetméternél nagyobb passzív (állított) hálót nem tehetnek le

- varsákat, és állítótt hálókat (passzív hálók) sem lehet 50 méternél egymáshoz közelebb tenni

- minden halászeszközt meg kell jelölni a tulajdonos nevével, jól látható módon

- a halászokra is vonatkozik fogási limit

- tilos a nyakzóháló (kivéve, ha valaki kap rá engedélyt)

- a halőr, és a halászati őr fogálmát a törvény elkülönítni, különböző jogokkal ruházza fel

- halászati őr ezentúl csak rendészeti vizsgával rendelkező személy lehet (plusz eszközök: bilincs, gumibot)

Hasznos linkek:

Btk:

http://fishingtime.hu/horgaszhirek/uj_btk_20130702

Halgazdálkodási törvény:

http://fishingtime.hu/horgaszhirek/halgazdalkodasi20130704

Végrehajtási rendelet:

http://fishingtime.hu/horgaszhirek/hivatalos_a_vhr_20131229

Fogási napló vezetése:

http://fishingtime.hu/horgaszhirek/allami-fogasi-naplo-2014-leadasi-hatarid

Víztérkódok:

http://fishingtime.hu/horgaszhirek/vizterkod-harom-szektoros

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

tonoka11
6 éve

Urak! Ne keressétek a kákán a csomót,vissza kell engedni,ez így tiszta!!Aztán lehetne ragozni tovább de nem kell.

20
Halas
6 éve

Köszi az infót! Én is logikusabbnak tartom, hogy vissza kelljen dobni a halat! A kívülről akasztást szigarúbbnak kellene venniük mint a hal visszaengedést, bár jó lenne ha fogyna a busa a vízből! :D:D

19
nagycsaba.tb
6 éve

Halas ez jó kérdés, és kb 20 napja elküldtem a helyi kormányhivatal halászati felügyelőjének, hogy ők ezt hogy értelmezik.
Az én értelmezésem szerint, mivel egy paragrafushelyen belül felsorolás jelleggel szerepel, azért a fontossági sorrendet a bekezdések számozása adja. Tehát e szempont alapján a 15. bekezdés rendelkezik a kívülről akadt halról, míg a visszaengedés tiltásáról a 17. bekezdés. Ebből következik, hogy a 15- bekezdést kell alkalmazni, azaz vissza kell dobni.
Persze szeretnék választ kapni azért a kormányhivataltól, mert nem csak erre vonatkozó kérdést tettem fel.

18
hirdetés (x)
Halas
6 éve

Minden kívülről akasztott halat vissza kell engedni!!! Ha fogsz egy busát (külső akasztással) akkor mindenféleképp megbüntetnek! Ha visszadobod, akkor azért ha nem akkor azért! Ne fogd ki, tépd bele a horgot vagy üsd agyon, és úgy enged vissza! De lehet azért is megbüntetnek! :D

17
otto.kiss.52
6 éve

tisztelt matyimisi.
nagyon jó a kérdés,szerintem ha ponty kivűlröl akad,vissza kell engedni,viszont a busát nem,ugyanis nem őshonos és a nem őshonos halat tilos visszaengedni..

16
otto.kiss.52
6 éve

tisztelt horgásztársak.
az én esetem a következő: három éve fontolgatom a halradart,-vegyek-ne vegyek.vannak akik agyon dicsérik,vannak akik megvették,2 szer használták és azóta egy sarokba porosodik.halraj keresésről szó SINCS.sőt,aki sokat tartózkodik lent a vizen(magam is tapasztaltam)---mindez télen--hogy a halraj vándorol.volt hogy 5 napon át minden hajnalban kint voltam és BIZONY más -más hejeken jelentkeztek a halak.-ugyértem 10-15 percen át forgatják a viz felszinét,és utánna minden elcsendesedik.tehát a radarral az én belátásom szerint törölhetem a se.......
és mind ez stabil vizállásnál történt.NEM beszélve arról,hogy ha 20-25 cm megárad a viz,AUTOMATIKUSAN a halak is más hejre állnak be!!!ezt is tapasztaltam.tehát meggyőződésem,hogy semmit sem érek el azzal tisztelt bogdanzsolt.gyor hogy ma radarozok,holnap ráálok.

15
matyimisi
6 éve

Pontyhorgászat közben gyakran előfordul a szájba akadás de KIVÜLRŐL !!!!! Pergetés közben akadt busát ???
Ezentúl ezeket is vissza kell dobni ???

14
radativi53
6 éve

Igazán szép és értelmes hozzászólások vannak.Az ember szíve majdnem megszakad a sok szép gondolatot olvasva.Most már tudom,hogy igaz a mondás.Isten az észt osztotta el a legigazságosabban,nem ment senki vissza,hogy Ő keveset kapott.

13
goldenpapo
6 éve

hát kicsit le döbenttem a hozzászolásokon!! főleg azokon akik a jol meg érdemelt pihenésüket féltik!!!
1 kérdésem:ha nincs mitől félnetek akkor miért sirtok???? második:ha ugy tudtok pihenni hogy sem a viz területben értem itt a partot vagy a környezetet vagy a vizi világban nem tesztek kárt. miért féltek a halőröktöl???
ha csak pecázni menttek és nem pusztitani mintt már nagyon sok év alatt tapasztaltam a vizpartokon értem itt a sörösdöbozokon az ott eldobált szemetet a bokrok tövében az emberi ürüléket ahol esetleg mások is eltöltenének a családdal pár szép órát! emberek miért zugolodttok ha ezt az állapotot javitani szeretné az illetékes hatóság???
továbbá!! irigykedve nézzük ahogyan más országokban fogják a szabbnél szebb halakat mindeggy melyik fajrol van szó!!!
a mohosz által kezelt vizterületekről pedig lassan csak ebihalat lehet majd fogni mert sokan csak 1-2 mázsa halért mennek ki!!!
és szoltam meg sok halászt aki a fonott hálok szemei mögé is benézett hogy nem e maradtt ott valami nehogy vissza engedje!!!
és ez a tilalmi időkre még fokozottaban érvényes!!
mikor ivnak a fogasok csukák harik ponttyok akkor járnak le a legjobban!! a család meg hordja hazu nullába a rengetek halat mérettöl fajtol függetlenül!!
felteszem hát a kérdést!!! AKARTOK MÉG JÖVŐRE HALAT FOGNI, SZORAKOZNI KULTURÁLTAN,ÉLVEZNI A TISZTA KÖRNYEZETET A TISZTA HALBAN GAZDAG VIZET?????????
VÉGEZETÜL AKINEK NEM INGE NEM ÖLTÖZKÖDIK!!!!

12

Ez pont olyan mikor olyan emberek hoznak törvényeket akiknek lövésük sincs arról miről döntenek!Szégyen milyen és mennyi hülye döntést hoztak már megint odafent! Uraim! Muszáj önöknek mindenbe belenyúlni????

11
tonoka11
6 éve

Egyetértek teljesen Fishmageddonnal.

10
Halas
6 éve

Ez a törvény megint arról szól, hogy ellehetetlenítsék a horgászatok meg az emberek kikapcsolódását! Félj a vizen nehogy vmit elronts mert akkor ugrik a zsuga! Olyan törvények ezek hogy ha tetszik a po...ám a halőrnek akkor nem büntet meg ha pedig nem akkor megbüntet! Horgászati tevékenység az az amikor a zsinór a vízbe lóg, különben csak csónakázom! A szonár lehet kötelező felszerelés is amit a rendőr kérhet, rengeteg hajóba be van építve, azok majd kiszerelik?? Meg az is, hogy indulás elött be kell írkálnom az engedélybe, miért nem elég az ami elött elkezdek pecázni, és ha nem pecázom csak csónakázok a családdal és van nálam peca akkor is irjam be! Az Rsd-n van olyan, hogy ívást 50 méteren belül horgászbottal megközelíteni tilos!!! Papa lesétál bedobja a fenekezőjét, tőle 10 méterre vékonyan ívik a sneci, ha épp ballábbal kelt fel a halőr akkor ugrik a zsuga, vagy ki dönti el hogy vonatkozik e rá vagy sem??? Idióták!!

9
HáborgóHáborgó (fikanick)
6 éve

Erről a plakátról, egy 56-os plakát jut eszembe: "SÖTÉTBEN BUJKÁLÓ RÉMHÍRTERJESZTŐ ELLENFORRADALMÁR RESZKESS!" A bőrkabát meg eldöntötte, hogy ki az.

8
Fishmageddon
6 éve

érdekes, amikor még csak a tervezet volt meg az új törvényből és lehetett volna finomítani, kutyát nem érdekelt. most meg mindenki sír. én amúgy azt mondom, hogy még most is túl megengedő.

7
BlaireauBlaireau (fikanick)
6 éve

Ez lett a sok sírás-rívásból.A sok panaszkodás juttatta idáig el az egyszerű kikapcsolódásról szóló horgászatot a megnevezhetetlenségig,mert ami itt megy arra már nem lehet szót találni.Ahogy elnézem a családon belüli erőszaknál vagy a rablásnál nincs ilyen durva törvény :D de így legalább a sok "mezei" iQ harcos halőr kitudja magát élni.HAJRÁ MAGYARORSZÁG ÉN ÍGY SZERETLEK !!!!!!!

6
oceanfighter
6 éve

Otto Kiss!Ezzel a kérdéssel én is ,és sok horgász is így van.Logikusan úgy értelmezi az ember hogy halradar és horgászfelszerelés nem lehet a kijelölt időben a csónakban.De külön-külön igen!Ercsi környékén horgászunk a Dunán. Az itteni IQ bajnok halőr mindenkit les,és be akarja vonni önhatalmúlag a horgászengedélyt akinél szimplán halradart talál.A Dunaújvárosi vizirendőr azt mondta hogy saját tulajdon,és személyi épség megóvása érdekében nyugodtan lehet halradar,amivel vízmélységet,sebességet stb lehet mérni. Kinek hihet az ember?????

5

bogdanzsolt.gyor: Ha nincs nálad halfogásra alkalmas eszköz, a halőr tehet egy szívességet. :)

4

otto.kiss.52:
Nem használhatsz radart, ha nálad a horgászcucc. Viszont ha kimész radarozni ebben az időszakban de nincs nálad a horgászcucc majd hazamész és újra kimész már a horgászcuccokkal meghorgászva azt a helyet, ahol mondjuk a vermelő halakat vagy törést találtad, szerintem vétkezel. A lényeg ugye, hogy a vermelő halakat ne zavarják meg és ne támadják be a horgászok. Az, hogy az ellenőr mondjuk kérdőre von a tilalmi időszakban radarozás közben, de nincs nálad horgászfelszerelés (és nem is áll szándékodban horgászni) viszont horgászcsónakból teszed ezt, egyéni megítélés kérdése lehet, hogy szabályos avagy sem.


boroszozo: Eddig is el lehetett vinni tilalmi időben a 80cm feletti harcsát, most ez változott 100 cm-re. Szóval május 2-től június 15-ig csak a 100 cm fölötti harcsát tarthatod meg, az év további részében pedig a 60 cm fölöttieket. Farokúszó nélkül természetesen.

3
boroszozo
6 éve

Én ezt nem igazán értem: " - harcsa méretkorlátzoás 60 centire változott, tilalomban 100-ra! " mi az hogy tilalomban?? tudtommal tilalom azért van hogy akkor egyáltalán nem lehet fogni!!

2
otto.kiss.52
6 éve

nem értem telyesen azt a kifejezést,hogy :
horgászati tevékenységhez szonárt,(radart ) használni nov-1 töl.
pl én ha lemegyek radarral(botok nélkűl) a vizre pl február közepén azzal a szándékkal hogy tavaszra megtaláljak néhány törést ,gödröt,stb,akkor ezzel vétkezem?

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Fekete péntek hét - 1200

hirdetés