Őszi-téli ruhavásár 2.

A MOHOSZ nem támogatja a halállomány javulását célzó intézkedéseket?

A minap landolt egy levél postaládánkban, miszerint a magyar horgászok érdekvédelmi szövetsége, a MOHOSZ szinte minden szigorítást bojkottálna a méretkorlátozásokat illetően. Nem adna felső limitet semminek, és például az UL pecások körében hatalmas népszerűségnek örvendő sügérre egyáltalán nem támogatják a méretkorlátozást.

Thermoruhák 640
hirdetés

 Néhány napja közzétettük a halgazdálkodási törvény végrehajtási rendeletének tervezetét, ami hatalmas előrelépés volna a magyarországi (amúgy kritikán aluli) természetesvízi halállomány javulása szempontjából. Az ország jelenlegi gazdasági helyzetéhez akár nagyban hozzájárulhatna a horgászturizmus, de ennek alapvető feltétele hiányzik, mégpedig sok, és nagy halak, pedig vizeink korábban bővelkedtek benne. A rendeletben található tilalmak, és korlátozások - persze megfelelő ellenőrzéssel, ahol nem csak a horgászt, de a halászt is rendszeresen ellenőrzik -, nem csak hogy ésszerű méretkorlátozással látná el a halakat, de számos fajra felső méretkorlátozást is bevezetne. Olvasónk levele szerint ezt a Szövetség kaszálná.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Lessi
6 éve

mawer,

ekkora bullshitet régen hallottam. Blikknek szóltál már? Aztán ki szüntetné meg vajon? Az államnak ugyanis semmi köze a mohoszhoz. A mohosz a horgászoké agytrösztkém.

23
mawer11
6 éve

Ma hallottam,h a MOHOSZ-t is meg akarják szüntetni és átveszi a helyét a természetvédelmi hatóság olyan helyeken ahol természetvédelmi helyen van horgász víz pl. az Ipoly ahol én is horgászok sokad magammal. Az információ szerint jan 1-től jún 30-ig lesz általános tilalom az Ipolyon mint a Szlovákoknál. A MOHOSZ kezelésben lévő tavakat "átadják" olyan magánszemélyek részére akik megfelelő anyagi kondíciókkal rendelkeznek ezek kiváltására. Ez érdekes lesz folyamat lesz szerintem. Ezek az információk egy balassagyarmati vezetőségi tagtól származik aki versenyhorgász is egyben és elég jó a kapcsolat rendszere. Ezeket a változásokat 2015-től jósolják de ezek nem tények majd látjuk,h mi valósul meg belőle.

22
nem-kell-mohosznem-kell-mohosz (fikanick)
6 éve

ha a mohosz elkaszálja a tervezetet (illetve már el is kaszálta), akkor a halászat is megmarad, gyakorlatilag ugyanabban a formában, ahogy eddig.
köszi mohosz!

21
hirdetés (x)
Zalán
6 éve

Ha átdolgozzák ezt a táblát akkor megint nem fog semmi változni :(
Azt meg nem tudom ki találta ki, hogy tavasszal nem lehet horgászni, én a tervezetben semmi ilyet nem láttam...

20
krisrob
6 éve

Köszönjük, MOHOSz!:-(
Még hogy érdekvédelem, meg halvédelem...!:-(

A Gazdasági Rádióban
elhangzott riport kivonata a halgazdálkodási törvény végrehajtási rendeletéről:

Riporter
Horgászni jó, télen is nyáron is. De a legtöbben egyet értünk abban, hogy a legjobb akkor, amikor elmúlik a tél végre látjuk a napot, végre ki lehet ülni a vízpartra, és végre megmozdulnak a halak.
Az eddigi törvények szerint erre volt is lehetőség és bár a legtöbb hal ívási, tilalmi időszaka tavaszra esik, mindig volt olyan faj, amire lehetett horgászni. Az új végrehajtási rendelet szerint ugyanakkor jelentősen változtak a tilalmi időszakok. Eddigi május helyett már április elejétől júniusig tilos lenne horgászni, tehát marad a vízparton ülés és a nap nézés, hal nélkül. Illetve van pár olyan tájidegen telepített faj, amire nem szól a rendelet. Igaz ezek többsége vagy nem kívánt zsákmány, vagy nem is mozog ilyen korán. Ráadásul a rendeletbe bekerültek a tilalom alá olyan eddig bármikor és bármilyen mennyiségben fogható fajok, mint a legnépszerűbb horgászzsákmány a dévérkeszeg, sőt úgy, hogy a felső méretet is meghatározták: 50 cm. És itt van a pont, amikor eldurran a horgász agya. Tovább olvassa a táblázatot és itt már nem hisz a szemének. Nem csak a dévér, hanem más keszeg is fent van a listán, felső méretkorláttal, de nem csak a keszegek kapnak felső korlátot. Az egyik legpompásabb magyar halat, a süllőt pl. 80 cm felett vissza kellene dobni a törvényalkotó szerint. A horgász a szívéhez kap, fibrillál és egyáltalán nem érti, miért van erre szükség és nyilván hívja az öregeket, a szakértőket látták-e a terveket, aki látta hasonlóan nem érti, aki nem látta nem is hiszi el.

Riporter
Itt az ideje, hogy megkérdezzük az illetékest, Bardócz Tamás a VM Erdészeti, Halászati, Vadászati Főosztályának vezetője nagyon hamar meglepő választ ad a felső méterkorlátozás bevezetésére. A megoldás a kárókatona, vagy kormorán ami egy madár és nagyon szereti a halat, de annyira, hogy naponta akár 10 kg-ot megeszik belőle, csapatban jár, és egy ilyen csapat akár pillanatok alatt is lerabol egy halastavat.

Bardócz Tamás
Vizeink szaporulatának egyik legnagyobb gátja, mostanában, az a kormorán mennyiség, amely egy Európai problémaként vizeinkre nehezedik és ez a halevő madár gyakorlatilag mindent ki bír enni vizeinkből kivéve a megfelelően nagy halakat. Az egyik legfőbb ökológiai oka, annak hogy igyekeztünk bevezetni ezt a felső méretkorlátozást, ez a kormorán volt, a másik ok pedig, hogy minél több szaporodásra képes egyedet hagyunk bent a vizekben, annál nagyobb az esély arra, hogy ez a természetes megújulás meg tud történni a vizekben.

Riporter
Már éppen kezdünk belenyugodni, hogy a kormoránok elintézték a tavaszi horgászatunkat és a nagy fogásokat, amikor váratlan fordulatot vesz a beszélgetésünk.Bardócz Tamás
Ez nem egy végleges táblázat. Sőt volt egy egyeztetésünk a legnagyobb horgászszervezet a MOHOSZ képviselőivel, ahol ők is kifogásolták ezeket a felső méretkorlátokat, és több fajnak felkerülését a tilalmi időszakkal és méretkorlátozással védett fajok közé. és drasztikusan változtatni fogunk ezen a táblázaton.

Riporter
Drasztikusan változtatni fognak. Ez azt jelenti, hogy ez az egész, most amiről beszélgetünk az sztornó?

Bardócz Tamás
Nem teljesen. Azt gondolom, hogy erről beszélni kell ennek a felső méretkorlátnak a bevezetéséről, csak lehet, hogy nem most, hanem majd egy két év múlva, amikor a horgásztársadalom is átlátja, hogy ezek az intézkedések nem ellenük, hanem értük történnek. Felső méretkorlátok eltörlésre kerülnek valószínűleg és kikerülnek a védett időszakból és méretkorlátozások alól a karikakeszeg, dévérkeszeg, laposkeszeg és a bagolykeszeg és több egyéb finomítás is történik.

Riporter
Úgy tűnik tehát, hogy a tárca nagyon nagy szakmai ellenállásba ütközött a horgászszövetségnél és be is látta, hogy túllőtt a célon. A minisztérium főosztályvezetője ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy a szakmai egyeztetések folytatódjanak. és egyelőre úgy tűnik mégsem ugrott a tavaszi horgászat.

19
v.eva
6 éve

TESSÉK BETILTANI A SZÁJBILINCSET!

...ugyanis állatkínzás. Az állatvédelmi törvény szerint tilos, a horgász törvények nem említik. Akkor hogy is van ez, kedves horgászok???

18
répafarépafa (fikanick)
6 éve

a mohosz szerintem a mának él, talán sosem az vezérelte, hogy a jövőben hogyan lehetne jobb hanem hogy most miből lehet azonnal pénzt csinálni, pedig ezek az intézkedések a jövő nemzedékének biztosítanák a halakat, de őket az érdekli, hogy ma fenntartsák a rezsimüket

17
kálmánkálmán (fikanick)
6 éve

Én meg kurvára nem.
Csak hogy egyértelmű legyen: a pirossal jelölteket a MOHOSZ törölni akarja a tervezetből.

16
nagyatika111
6 éve

Teljes mértékig egyetértek a MOHOSZ tervezetével.

15
kálmánkálmán (fikanick)
6 éve

durva, hogy egy 12-es süllőért 180.000 Ft büntetés jár
örülök neki, legalább lesznek nagy süllők, nem hordja el az a pár senkiházi, aki aztán a legelső étteremnek eladja 3-5e forintért

14
Ilem
6 éve

Ne bő arasz legyen, de a mostani 30 helyett 35, az már jobb. Én 40-re tenném a voksomat, de szívem szerint 45-öt javasolnék. Mit lehet kezdeni egy 40 cm-es süllővel? Engem nem boldogít :-((

13
jurinovics
6 éve

Csak hogy egyértelmű legyen (mert sokak számára talán nem az): az alsó és felső méretkorlátozások, tilalmi idők, kíméleti területek a HALÁSZOKRA is ugyanúgy vonatkoznak, mint a horgászokra.

Tehát az, hogy a horgászoknak szigorítottak, a halászoknak meg nem, ilyen formában nem igaz.

Az új szabályozás főleg a halászatot lehetetleníti el, meg egy kicsit a hús(~pénz)horgászokat.

12
johnydepp86
6 éve

Van amivel én sem értek egyet, például a tilalmi idők a karikakeszegre, dévérre.

A felső méretkorlátozások viszont már régóta kellettek volna, csakúgy mint a sügérre a 15, csukára az 50, harcsára 70 süllőre meg a 35 cm (inkább 40 kéne, de ez is valami)

A halászokat meg egyszer és mindenkorra ki kéne tiltani a természetes vizeinkről, ivadékot nem ment, pedig az is feladata lenne, viszont a hullámtérben lévő holtágakat lehúzni, na arra már van eszük. Tisztelet a kivételnek, de felénk ez a helyzet.

11
agóniaagónia (fikanick)
6 éve

én sem értem ezt a törvényt, nem kéne itt semmi mérethez hozzányúlni, inkább ennek a sok parasztnak kéne egy agymosás, aki az utolsó ebihalat is hazavinné, ti nem horgászok vagytok, hanem állatok, azok zabálnak meg mindent farja, méretre való tekintet nélkül

10

kedves józsef prodan
nem értem mért akarsz 10 cmes sügereket fogni..
illetve éertem - tudom milyen érzés ul pecával sügerezni.
-ám részemről még a 25 cm -es sügeret is visszadobom.
szerintem a 15 cm-es korléátozás teljesen jó ötlet.
-a csuka pedig evési célra nálam két kiló fölött kezdődik. -nagy hal nagy szálka. - kis hal kis szálka.
tehát az 50centi alatti csukát minek elvinni.

9

Azt a rengeteg varsát kellene összeszedni,ami a vizekben van,mert már horoggal azt is előbb lehet fogni,mint halat.Ezek használatát egyenesen megtiltanám!

8

Egyáltalán lehet még olyan halat fogni,amiért érdemes a méreg drága horgász engedélyt kiváltani???Mert szerintem nem!!Nem fogok 20-30ezer forintokat fizetni azért,hogy egy nyavajás snecit tudjak fogni,ha már például sügeret sem foghatok.Ritka a 15 cm-n felüli példány,de alatta azért akad szép számmal.Legalább 10cm lenne a határ náluk.Azt meg pláne nem tartom indokoltnak hogy a csuka csak 50 felett fogható ki!!

7

Semmit nem befolyásol a véleményem, de akkor én is hozzászólok; Ma engedtem vissza egy 39 cm-s balint, pedig imádom kisütve. Kollégám a minap egy 31-2 centis fogast, mert viccesen kicsike volt. Azt a gondolkodásmódot kéne kissé belátóbbá tenni, ami alapján "páran" a 39-es balint 40-nek mérik, az éppen méretes süllőt meg belátás nélkül pakolják szatyorba. Ez utóbbira természetesen adott a lehetőség, de nem mindig a jogszerű az igazságos is. Szeretem a halat, el is szoktam hozni, ha a centi és a jóérzés engedi valahol a húshorgászat és a C&R között félúton. A másik: Miért a horgászokat regulázzák folyton? Ha a halászatot szigorítják, rögtön az amúgy is agyon szabályozott pecázást is elő kell venni?! Legyen a sügér 15 centi, amúgy sem hoznám el a picikét, főleg, ha ritkán jön, de a csuka például 50-re lenne korlátozva? Miért? Mert az ártér előtt a befolyóknál évtizedekig egymást érték a varsák? Na ne! Rá is hagyom, mert még felbosszantom magam. Remélem nem bántottam meg senki jóérzését, ha igen, hát nem volt szándékos!

6
Mókica
6 éve

Addig amíg a halászok vihetnek mindent, és a Tisza tele van varsával, miről is beszélünk??????

5

Szerintem a jelenlegi méretkorlátozás ésszerű, és azt a vízterület kezelői amúgy is szigoríthatják. Sokkal inkább a sok rabsiccal van a baj. Én kifizetem a drága engedélyt a Ráckevei Dunára, és nem fogok halat, szemben a Gazshiék meg degeszre fogják magukat 25 centis kisponytokkal. Persze viszik is haza. Miért? Mert egész évben egyszer sem volt még halőr a környéken! Legalábbis egy ismerősöm se találkozott még velük. Ha megnövelnék az alsó korlátot, a rabsicok akkor is kilopnák belőlle a halat, és akkor se érdekelné őket a méretkorlátozás.

4
krisrob
6 éve

1. A MOHOSZ-t inkább nem minősítem, csak nagyon csúnyákat tudnék írni.
2. Azért ha 15 centi alatt senki nem vinné el, csak több lenne a nagyobb példány, nem? Csak mert nagyon sok helyen nem UL célhal a sügi, hanem gilisztával leirtják a tartásokról az apróságokat is, és viszik haza...
üdv
kr

3
Fishmageddon
6 éve

Ha nem lennének a sügérnek életfeltételei, akkor miért fognak (igaz, hogy ritkábban) kilós, másfeles példányokat?

2
Steve
6 éve

De a sügér nem azért nem nő meg akkorára mert elviszik, hanem mert nincsenek olyan biológiai feltételek. Nincsenek akkor természetes vizeink. Lásd egy 400l -es akváriumban tartasz pontyot akkor az nem fog megnőni kilósra... Horgásztam olyan helyeken ahol rengeteg sügér van és szinte érintetlen és még sincsenek tele kapitális példányokkal. Na, legalábbis nekem ez a véleményem. (Vitaképes vagyok, mert én sem tudhatok mindent!)

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés