Adunk egy 1.500 Ft-os kupont, ha feliratkozol hírlevelünkre! Részletek »

Benyújtották az új halászati törvényjavaslatot!

2013.05.14. forrás: FishingTime

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter benyújtotta kormánya nevében a sokunk által várt T/11113. számú, a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

Szezonindító akciókhirdetés

A benyújtott tervezet még több módosításon is át fog esni, de gerince, változó hozzáállása a témához már jelenlegi formájában is tetten érhető. Mi horgászok egyöntetűen azt várjuk ettől a törvénytől, hogy a természetes vizeinken szoruljon vissza, vagy végleg tűnjön el a kereskedelmi (rabló) halászat, legyen végre hatékony, felelős halőrzés, a telepítések történjenek meg, és induljon el végre egy olyan szisztematikus munka, melynek eredményeképp a halállomány érezhető bővülése elindulhat. Minden percért kár, amit a halászok a Dunán, Tiszán, Körösökön vagy a Balatonon tölthetnek!

A törvénytervezet jó néhány pontban tartalmaz igen biztató részleteket, ezekből kiemelnénk néhányat.

Végre a horgászat fogalma elkülönül a halászattól:

2. §/ 1
8. halászat: a halnak vagy más hasznos víziállatnak megengedett módon és eszközzel halgazdálkodási vízterületen történő rekreációs vagy kereskedelmi célú fogása, továbbá gyűjtése, ide nem értve a horgászatot;

2. §/ 1
15. horgászat: rekreációs célból a halgazdálkodási vízterületen a halnak megengedett módon és horgászkészséggel vagy a csalihalnak 1 négyzetméternél nem nagyobb emelőhálóval való fogása;

A hasznosítás részletezésében a horgászat elsőbbsége egyértelműen megjelenik:

5. §
(1) A halgazdálkodási vízterületek halgazdálkodási hasznosítása során a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez más hasznosítási módokkal szemben.
(2) A halgazdálkodási jog a halgazdálkodási vízterületen elsősorban horgászati célú halgazdálkodásra jogosít. Halászat vagy haltermelés a horgászat mellett vagy akkor végezhető, ha a horgászati célú halgazdálkodás megvalósítására nincs mód.

Reméljük ez azt jelenti, hogy a 2015-ös vízkezelői pályázatok alkalmával majd a pályázó horgászszervezetek előnyt fognak élvezni a halász Kft.-kel szemben, és a halászat gyakorlatban is kiszorul szeretett vizeinkről!

Több olyan rendelkezés is található, mely addig is alaposan megnyirbálja a halászok jogait, amíg a jelenleg hasznosított szakaszokon folytatják tevékenységüket:

46. §
(2) A fajlagos tilalmi idővel érintett naptári időszakban tilos minden olyan halászeszköz alkalmazása, amelynél nem biztosítható a fajlagos tilalommal érintett egyedek azonnali, kíméletes visszaengedése.
(Értelmezésünk szerint ezáltal tilos mind a varsa, mind a nyakzóháló használata az említett időszakban.)

A törvénytervezet teljes szövege letölthető a Parlament honlapjáról: http://www.parlament.hu/irom39/11113/11113.pdf

A tervezet először az illetékes parlamenti szakbizottságokhoz kerül megvitatásra, majd az Országgyűlés is napirendre tűzi a vitáját, ahol még nagy valószínűséggel jó pár módosításon át fog esni. Reméljük ezek a horgászat számára kedvező változások lesznek!
 

 

Ingyenes szállításhirdetés


Horgászhírek

Még több horgászhír »