Fekete péntek 8.

Benyújtották az új halászati törvényjavaslatot!

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter benyújtotta kormánya nevében a sokunk által várt T/11113. számú, a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

Fekete péntek 5.
hirdetés

A benyújtott tervezet még több módosításon is át fog esni, de gerince, változó hozzáállása a témához már jelenlegi formájában is tetten érhető. Mi horgászok egyöntetűen azt várjuk ettől a törvénytől, hogy a természetes vizeinken szoruljon vissza, vagy végleg tűnjön el a kereskedelmi (rabló) halászat, legyen végre hatékony, felelős halőrzés, a telepítések történjenek meg, és induljon el végre egy olyan szisztematikus munka, melynek eredményeképp a halállomány érezhető bővülése elindulhat. Minden percért kár, amit a halászok a Dunán, Tiszán, Körösökön vagy a Balatonon tölthetnek!

A törvénytervezet jó néhány pontban tartalmaz igen biztató részleteket, ezekből kiemelnénk néhányat.

Végre a horgászat fogalma elkülönül a halászattól:

2. §/ 1
8. halászat: a halnak vagy más hasznos víziállatnak megengedett módon és eszközzel halgazdálkodási vízterületen történő rekreációs vagy kereskedelmi célú fogása, továbbá gyűjtése, ide nem értve a horgászatot;

2. §/ 1
15. horgászat: rekreációs célból a halgazdálkodási vízterületen a halnak megengedett módon és horgászkészséggel vagy a csalihalnak 1 négyzetméternél nem nagyobb emelőhálóval való fogása;

A hasznosítás részletezésében a horgászat elsőbbsége egyértelműen megjelenik:

5. §
(1) A halgazdálkodási vízterületek halgazdálkodási hasznosítása során a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez más hasznosítási módokkal szemben.
(2) A halgazdálkodási jog a halgazdálkodási vízterületen elsősorban horgászati célú halgazdálkodásra jogosít. Halászat vagy haltermelés a horgászat mellett vagy akkor végezhető, ha a horgászati célú halgazdálkodás megvalósítására nincs mód.

Reméljük ez azt jelenti, hogy a 2015-ös vízkezelői pályázatok alkalmával majd a pályázó horgászszervezetek előnyt fognak élvezni a halász Kft.-kel szemben, és a halászat gyakorlatban is kiszorul szeretett vizeinkről!

Több olyan rendelkezés is található, mely addig is alaposan megnyirbálja a halászok jogait, amíg a jelenleg hasznosított szakaszokon folytatják tevékenységüket:

46. §
(2) A fajlagos tilalmi idővel érintett naptári időszakban tilos minden olyan halászeszköz alkalmazása, amelynél nem biztosítható a fajlagos tilalommal érintett egyedek azonnali, kíméletes visszaengedése.
(Értelmezésünk szerint ezáltal tilos mind a varsa, mind a nyakzóháló használata az említett időszakban.)

A törvénytervezet teljes szövege letölthető a Parlament honlapjáról: http://www.parlament.hu/irom39/11113/11113.pdf

A tervezet először az illetékes parlamenti szakbizottságokhoz kerül megvitatásra, majd az Országgyűlés is napirendre tűzi a vitáját, ahol még nagy valószínűséggel jó pár módosításon át fog esni. Reméljük ezek a horgászat számára kedvező változások lesznek!
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

lupuska
7 éve

Világosan meg kell határozni, mi minősül horgász kezelésű vízterületnek, és melyek a halászati tevékenységre használhatók. Másképp nem a kútba, csak a szélére...
A természetes vizeken folyó rablás elképesztő. Sokszor voltam szemtanúja. A halászok mindent elvisznek, tekintet nélkül tilalmi időre, méret- és darabszám korlátozásra. Mi jóérzésű horgászok meg betartjuk a szabályokat. Egyszóval kategorikusan szét kell választani a kettőt, és igen szigorú ellenőrzéssel kell megvédeni a halakat, és a horgászok érdekeit. A vétkezőket pedig nagyon keményen meg kell büntetni!

3
jani.ordog.5
7 éve

Csatlakozom az elöttem szoló jános véleményéhez,tökéletesen igaza van!

2
hirdetés (x)

Az a véleményem,hogy ez igy nem fog menni.Ha jolértettem minden haltenyésztésre alkalmas vízböl horgászvizet akarnak csinálni.legelöb elkéne dönteni,hogy a halastó az haltermelésre való. Az ugynevezett vadvizek legyenek horgászvizek.Ide viszont az adott területröl kell egyesületeket szervezni.Az nem megfelelő ha halászokra bizzák,mert visszaélhetnek vele.Mindketőre szükség van,de nemossuk ösze a ketöt.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Fekete péntek 3.

hirdetés