Őszi-téli ruhavásár 2.

Meszeltek a halászatnak!

...olvasható magyarországi társadalmi oldalakon, tehát nem nálunk történt – Az új horgászati-halászati szabályozásnak a szomszédos országok vizeire kiterjedő hatásával kapcsolatban nemzetközi konferenciát tartanak Szegeden. Buzás Mihály

Thermoruhák 640
hirdetés

 „A halgazdálkodási jog a halgazdálkodási vízterületen elsősorban horgászati célú halgazdálkodásra jogosít. Halászat vagy haltermelés a horgászat mellett, vagy önállóan akkor végezhető, ha a horgászati célú halgazdálkodás megvalósítására nincs mód” – írja a szeptember 1-jén életbe lépett magyarországi halgazdálkodási és halvédelmi törvényben.

Tehát – a végsőkig leegyszerűsítve – halászni ott lehet, ahol horgászni nem lehet. Bár nem kételkedünk abban, hogy az idézetben olvashatót bárki számára is a könnyebb megértés végett újra kell magyarázni, mégis megtettük. Mert olyan jól hangzik.

Persze, nem ment ilyen könnyen. Nem a megértés volt bonyolult, hanem a törvény meghozataláig vezető út volt rögös, a küzdelem pedig nehéz.

Az egyik oldalon 300 halász állt, velük szemben 340 000 horgász. És évtizedeken keresztül százak érdeke érvényesült a százezrekével szemben. A rossz nyelvek szerint azért mehetett így, mert a halászok ügyét képviselő lobbi „erősen motivált” volt. Ennek részleteiről, és az alkalmazott erő méreteiről publikus adatok nem állnak a nyilvánosság rendelkezésére. Ezek az állapotok mindaddig uralták a mezőnyt, amíg a horgászok elő nem vették az államkassza „motiváltságát” halügyekben. És mellékelték hozzá a publikus számtant.

Ennek értelmében a halászok által kifogott és legális úton forgalomba hozott egy kiló hal után az államkasszába mintegy 400 forint fut be; a suba alattival nem foglalkoztak. Ugyanakkor ha horgász fogja ki azt az egy kilót – felszerelés, költségek, ráfordítás... –, akkor 3200 forint jut a közösbe. Suba alatti nélkül. Miután az ennyit beszorozták annyival, kiderült, hogy elég. Mármint a halászásból (volt) elég.

Ennek megpatkolása végett a büntető törvénykönyvre is rátettek egy-két lapáttal. Orvhalászás esetén – a végsőkig leegyszerűsítve – a csúcs két évig terjedő fogda. Ide kívánkozik, hogy egy kalap alá vonva orvhalászásnak minősül mind az éj leple alatt árammal való halászás, mind a megengedettnél több bottal történő „szabályos” horgászás. Meg minden, ami e végletek közé befér. Velejárója: a művelet során használt valamennyi eszköz – peca- és halászcucc, csónak, motor, de még a parton várakozó autó – elkobzása is, alapos házkutatással fűszerezve.

Jól hangzik. Még akkor is, ha egyelőre csupán áthangzik a szomszédból.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, nem biztos, hogy előre lefutott mérkőzésnek vagyunk szemlélői. Nem vehető tutira, hogy a vizeket évtizedek óta kitartóan és módszeresen vámolók – ismerjük a fajtát – egykönnyen és minden tiltakozás nélkül lenyelik a békát. Ám annak aládúcolására, hogy komolyan gondolják, ide kívánkozik egy friss sztori, mely két-három nappal a törvény életbelépését követően történt. Az illetékesek eljutottak egy tilosban járó varsa gazdájáig, a házkutatás során a mélyhűtőben 48 centis (50 cm a méret) harcsát találtak, és ebből is bűnvádi lett.

A témát nemcsak azért vettük elő, mert jó hallani. Ugyanis házunk táján is elhangzott már – még ha kötetlenül és kellő ismételgetés nélkül –, hogy az államnak végre utána kell néznie, mekkora közvetlen haszna, és ugyanakkor közvetett kára származik a halászatból. A halállomány mértéktelen vámolásán túlmenően akár haszonkiesés formájában is az idegenforgalom terén.

Ennek kapcsán kell szóvá tenni, hogy országunkban a szerződéses halászás többnyire szűkebb hazánk területére korlátozódik. Számos vízgazda ugyanis sikeresen működik anélkül, hogy vizeire halászati engedélyeket bocsátana ki. Ráadásul ezek halőrszolgálatának munkáját is megkönnyíti a hálómentesség.

A magyar halgazdálkodási és halvédelmi törvény tehát az egész Kárpát-medencében – országtól függetlenül – hasznos tapasztalatokat kínál. Ezek megosztása az érdekeltekkel hamarosan megtörténik.

A Víz-Hal-Ember közhasznú alapítvány szervezésében a közeljövőben – várhatólag november 22-én – Szegeden nagyszabású nemzetközi konferenciát tartanak, melyre 350 részvevőt várnak, és valamennyi szomszédos ország képviselteti magát. A konferencián neves halászati, vízügyi és idegenforgalmi szakemberek tartanak előadást. A szervezők angol, német, szerb és román fordítást biztosítanak. Érdekesnek ígérkezik.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

ez alapján a bankrablónak is szabad lehessen bankot rabolni, hiszen annak meg az a megélhetése nem?
te tökfej

8
oldfishermanoldfisherman (fikanick)
6 éve

aki meg ebből élt az le van szarva.. tényleg jó törvény... nem tudom te mit szólnál hozzá, ha megélhetésed egy mozdulattal kivágnák alólad mások hobbija miatt te... aki meg a vizeket ismeri tudja, hogy ha van viz van hal, ha nincs viz, akkor nincs a halasznak sem... amikor a nagy arviz volt, te voltal gatat erositeni? mert a halaszok voltak,,,

7
hirdetés (x)
bardijozsi
6 éve

Majd halmentesítés címén ugyanúgy kimentik a halat elölünk,és mi ugyanúgy hoppon maradunk!!! Ez a rendelet igazából a rabsicok ellen van .De már ez is haladás!!

6
ÁDI
6 éve

Sziasztok!!A múltkor valahol olvastam hogy az usa-ban a nemzeti jövedelem hány % a folyik be a költségvetésbe!!!..Csakhogy itt nálunk egy-két buta ős-tulok aki nem a piac-gazdaságba nőtt fel nem fogja fel !!!EGY KIS PÉLDA!!!Pestről lemész mondjuk TASS-ra: benzin áfa tartalama.kb 21,96 %.AZAZ KB 800 FT.veszel csalit: magyar kereskedő-től...kb 1000 ft. áfa haszon 200 ft.....tehát ha nem fogsz semmit akkor is megy az államnak kb egy ezres...plusz bot plusz felszerelés.plusz engedély...ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI......

5
miska
6 éve

De csak akkor,ha végre is hajtják!

4
OkoskaOkoska (fikanick)
6 éve

Azért a végrehajtási rendelet lesz itt az alfája meg az omegája ennek a törvénynek!

3
Fishmageddon
6 éve

Tehát szerinted több hal lenne, ha továbbra is maradna a halászat? Meg ha nem tennének semmit a rapsicokkal? Érdekes elképzelés...

2

Nekem az a véleményem,hogy ez az egész egy nagy marhaság.Miéertis? itt mindenröl szóvban csak arrol nem,hogy honnan a fenéböl lesz hal a vizekben.Ha minden embert a börtönbezárnak és nagynehezen sikerül minden horgásszal megutáltatni avizek látogatását,Nembeszélve arrol,hogy lassan már minden állampolgár az ország elhagyását mérlegeli merem állitani,hogy akkorsem lessz a folyokban több a hal töle.Tudnák néhány tippetadni,hogy lehwetne de szerintem itt már semmi értelme nincs.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés