Már a halgazdálkodást tervezik

2016.03.22. forrás: Kisalföld

A város egyik gyöngyszeme lehetne a Vár-tó, melynek halgazdálkodási tervét most dolgozzuk ki" - emelte ki dr. Késmárki István, a Mofém Horgászegyesület elnöke.

Ingyenhitelhirdetés

Sok változással kell szembenéznie az utóbbi időszakban a horgász- és halásztársadalomnak. A halgazdálkodásról szóló törvény módosításai számos újdonságot hoztak, s betiltották a kereskedelmi halászatot. Tavaly év végén lejárt az állami tulajdonú vizek haszonbérleti szerződése. E jogot végül a Magyar Országos Horgász Szövetség szerezte meg (Mohosz).

– Alapvetően dicsérem, hogy megszüntette a törvény a kereskedelmi célú halászatot. A halászat – melyet szinte rablógazdálkodásként folytattak, nulla ellenőrzés mellett – ellen korábban minden fórumon felszólaltam, ahogy korábban tettem a villanyhalászattal szemben is – osztja meg véleményét dr. Késmárki István, a Mofém Horgászegyesület elnöke.

A közel hatszáz tagú egyesület tavaly év végéig a tulajdonában lévő (Halászi II. és a dunakiliti kavicsbánya), valamint az állami, ám használatában lévő másik két vízen (Feketeerdei-holtág és a Lajta jobb parti csatornája) rendelkezett horgászati joggal. Egy hete írtak alá új szerződést az országos szövetséggel (Mohosz).

– A két eddigi állami területünknek a Mohosszal kötött szerződés szerint alhaszonbérlői vagyunk, és 2030-ig a miénk a horgászati joga a tulajdonunkban lévő két tónak is. Újdonság továbbá, hogy a Malom-ági Lajta és a Vár-tó horgászati joga is hozzánk került 15 évre – magyarázza az egyesületi elnök.

– Lassan hat évtizede élek a Vár-tó közelében, ennek a területnek minden kínját ismerem. Amikor az országos szövetség megkeresett, hogy átvennénk-e a Malom-ági Lajtával együtt, rövid mérlegelés után igent mondtunk. A tó és környéke a város egyik gyöngyszeme lehetne, ám ma környezete elhanyagolt, szemetes és a vandálok sem kímélik. A vize tápanyagdús, könnyen felmelegedik, ezért gyorsan szaporodnak benne a vízi növények. Ezeket évente többször el kellene távolítani – vázolja a helyzetet dr. Késmárki István. Mint elmondta, az egyesület elsősorban a vízi környezetért felel. Már kineveztek egy tógazdát, aki halellenőrökkel együtt figyeli a rendet. Újdonság továbbá, hogy 18 éven aluliak és felnőtt mozgáskorlátozottak horgászhatnak itt.
A terület karbantartását évek óta a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. végzi. A hulladék időnkénti begyűjtése mellett a fű- és a sövényvágás hárul rájuk. Dr. Késmárki István még az önkormányzati rendészetre is számít a rongálások megakadályozásában.

Már lehet horgászni a Bágeren

A mintegy 380 tagot számláló Mosonmagyaróvári Horgászegyesület vízhasználatát év végéig hosszabbították meg a Báger- és a Rókadombi-tóra. Mészáros Miklós elnök tájékoztatása szerint mindkét vízen március 19-től lehet horgászni. Bízik benne, hogy 2016 után is megtarthatják itt a horgászati jogot.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »