Őszi-téli ruhavásár 2.

Itt vannak az új tilalmak! HIVATALOS!

A Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája közzétette azt a táblázatot, mely a Magyar Közlönyben hamarosan megjelenő végrehajtási rendelet részeként összefoglalja az új fajlagos tilalmi időket és méretkorlátozásokat. A minisztériumi anyag már véglegesnek és hivatalosnak tekinthető.

Thermoruhák 640
hirdetés

Azt láthatjuk, hogy jobbára szigorításokat tartalmaz, de például a ponty tilalmi ideje 2 héttel lerövidül. Ezt egyrészről bizonyára az indokolja, hogy a legtöbb horgászvizünkön a ponty telepítése intenzíven történik, s a legnépszerűbb horgászhal  fogását szeretnék a döntéshozók kevésbé korlátozni - hisz a pótlása és az állomány fenntartása jórészt úgyis mesterségesen van megoldva.

Véglegessé vált, hogy a kősüllőből és a compóból naponta maximum 3 darab vihető el, s mindkét faj méretkorlátozása 25 cm lesz.

Tilalmi idő fogja védeni a domolykót, a jászt, a paducot a szilvaorrút, a gardát és a sügért is (a utóbbitól eltekintve méretkorlátozás is fog vonatkozni az említett fajokra), miközben ilyen irányú szigorítás nem lesz a dévér, a karikakeszeg, a laposkeszeg és a bagolykeszeg tekintetében.

 Az amur és a fekete sügér, mint nem őshonos fajok, már méretkorlátozással SEM szerepelnek a listán.

Nagyon fontos tudni, hogy a vízkezelő indokolt esetben ezeknél szigorúbb intézkedéseket is hozhat, és további védelmet biztosíthat bizonyos fajoknak belátása szerint. Az amur minden bizonnyal sok vízen meg fogja tartani méretkorlátozását, hisz jövevényfaj státusza ellenére, országszerte megbecsülik, mint horgászhalat, s az is biztosra vehető, hogy a fekete sügér tekintetében is védelemmel fog élni minden progresszív, a hal dinamikusan növekvő népszerűségét kihasználni akaró vízkezelő.

Fontos tudni, hogy az új tilalmi rendszer a Magyar Közlönyben való megjelenése pillanatában azonnal hatályba lép!

A részletes táblázat itt elérhető:


 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

tonoka11
6 éve

A menyhallal az volt a baj,hogy a takipapáék elvittek mindent ami horogra jött,azért nem volt idejük megnőni.Majd ha hagyták volna megnőni őket 30.cm re akkor 3 is elég lenne.

23
SÁNDOR NAGY
6 éve

Én nagyon szeretem fogni a csukát,élőhalasan,pergetve és fogyasztani de szerintem most kellet volna a méretkorlátozást 10cm-rel bőviteni 50cm-re.Mert aki pucolta láthatja a fej sokat fel vesz nem beszélve a hús tömege és a szálka méretéről.A menyhalazásról osztom Takipapa véleményét.SzSzB-megyéből Levelekről elkocsikázni 4-en egy eredményes pecázásra 12db-ért luxus.Kivétel a mostani időjárás amikor élmény osztó lehet.

22
hirdetés (x)
SÁNDOR NAGY
6 éve

Én nagyon szeretem fogni a csukát,élőhalasan,pergetve és fogyasztani de szerintem most kellet volna a méretkorlátozást 10cm-rel bőviteni 50cm-re.Mert aki pucolta láthatja a fej sokat fel vesz nem beszélve a hús tömege és a szálka méretéről.A menyhalazásról osztom Takipapa véleményét.SzSzB-megyéből Levelekről elkocsikázni 4-en egy eredményes pecázásra 12db-ért luxus.Kivétel a mostani időjárás amikor élmény osztó lehet.

21
vilmoskorte62vilmoskorte62 (fikanick)
6 éve

Egyenlőre csak ismerkedem az új rend szabályzattal.Majd eldöntöm,hogy csatlakozzak-e a magyarországi horgászok népes táborához.Takipapának igazat adok.Volna ezen még mit csiszolni!!!

20

zabálj füvet te,kecske.én maradok a halnál!

19

zabálj füvet te,kecske.én maradok a halnál!

18
lota1lota1 (fikanick)
6 éve

Semmit nem kéne elvinni. Mindenki zabáljon füvet!

17
lotalota (fikanick)
6 éve

majd elég lesz, ha három darab 40 centist tudsz hazavinni

16
filéfilé (fikanick)
6 éve

3db menyhal? A 25 cm-el egyet értek, de a darabszám az nagyon kevés, Én szeretek rá horgászni, nagyon szeretem enni is. De 3 db az nem igazán elég még 2 embernek sem. :(

15
KigyoKigyo (fikanick)
6 éve

A kecsege maradt a régi? mondjuk én harcsánál kicsit sokallom a 60 cm-t eddig is örültem ha fogtam 50cm felettit, nem tudom mi van a Tiszával mert harcsa van dögivel de valamiért olyan mintha a nyúl sz@rta volna egyformára mindet méretkorlát alá pár centivel.
A többivel ki vagyok békülve, talán még a sügér szúrja a szemem mert az azért elég gyorsan szaporodik, sok ikrát rak, de legyen jó hal az legyen sok :)

14
paddictpaddict (fikanick)
6 éve

A harcsánál a vélelem az, hogy már kevésbé vesz részt a szaporodásban, mint ahogy sokak szerint az igazi kapitális öregek, már semennyire. Igazából az én véleményem szerint ez az 1 méter karcsú, mert a 2 méter körüli harcsák szoktak kb 60 kg körüliek lenni (persze ez változó) amiről feltehető, hogy már kevésbé aktív szaporulat hozó. Fészkét védő harcsa szinte mindig 1 méter körüli, így számomra tényleg furcsa ez a szabály.

13
sasitati
6 éve

Na... el olvastam az egészet , DE .. csak ránk vonatkozik ismét minden szabály , és módosítás ?? És a halászok ????? Látom szemeim előtt , hogy dobálják vissza a kifogott halaikat mert kicsi ,és tilalmi idő alatt áll éppen !!! Takipapa , teljesen igazad van , a menyusokkal kapcsolatban , mert én is járok hideg éjjel , most már 3db- ért !Röhej !Át kellet volna nézetni szak emberrel is !

12
takipapa
6 éve

Nagyon nem értem akik hozták e rendelkezéseket nincsenek tisztában dolgokkal. pl süllő 30 cm miért kb húsz deka inkább emelnék 50 re de ez csak az én véleményem . A másik a menyhal tömérdek van belőle ki az az őrült horgász aki kimegy menyhalazni TÉLEN ÉJSZAKA 3 DB HALÉRT . volna még ezen mit csiszolni . vagy esetleg szakértöt belevonni aki azért horgász szemszögből is gondolkodik

11
Fishmageddon
6 éve

Amúgy igen, nálunk is korábban ívik a jász. Április végére már simán túlvannak rajta. Még csak fel sem kell bontani őket, látszik a behorpadt hasukon.

Biztosan nem olvasták a szabályozást.

10

Bogyó Bácsi! A csuka és a süllő legkisebb kifogható méretei ezek!!..................

Más:... valaki mégis csak ért a halak szaporodási idejének a meghatározásához...Pld. Tavaly április végi horgászaton a Dunán több szebb Jászt fogtunk, és elítélhető módon meg is tartottuk (szeretjük a halat) azokat! Mikor pucoltuk a halakat láttuk hogy már leívtak....tehát előre kell hozni a tilalmi időt, és ez most reális is, és a méretkorlátozás is fedi a valóságos ivarérettségi mutatót! Nem rossz ez a törvény, csak be kell tartani!

9

Ezek a változások is nagyon fontosak és örülök nekik, de amit nem értek: 40 centis süllő kb 1 kiló, 50 centis csuka másfél kiló. Ez alatt miért lehet elvinni a halat? Mit kezd valaki egy 30 centis süllővel és a ceruzányi húsával?
Azt sosem értettem, hogy ívási időszakban miért lehet a 100 centi fölötti harcsát elvinni. Valaki fel tudna világosítani róla, hogy ennek a kivételnek mi az oka?

8

Ennyit a változásokról...indulhat az újabb aláírásgyűjtés!

7
Fishmageddon
6 éve

Milán, a süllőnél konkrétan semmi változás nem történt az eddigiekhez képest.

6

A süllőkre szerintem kicsit eltullózták naah mind1 Áprilisban akkor csak a csuka lesz a fő célpontom! :)

5
lucius
6 éve

A dévér is hiány cikk..))

4
lucius
6 éve

Én nem látom a kecsegét és az angolnát sem...

3

A marhák! hát nincs senki aki ismeri a halak szaporodását, vagy legalább a életüket?
Annyit tudnak róluk, hogy a többségük vízben él! :-P

2
Zalán
6 éve

Végülis jobb, mint volt, de azért az eredeti tervezet jobban tetszett...

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés