Horgász akciók 920

kősüllő címkével megjelölt cikkek

 

Viktor barátom a világ másik végére költözött, de a repülése előtt pár nappal még beiktatunk egy búcsúpecát. A horgászat végül összejött, de a nap fő attrakciója, a ladikban, pecázás közbeni halfüstölés sajnos nem úgy "sült" el, ahogy azt a korgó gyomrunk várta...

Furcsa dolog ez a „szezon” meghatározás, mert végeredményben mi is számít szezonnak? Csukát fogni egy kis szerencsével nyáron is lehet, de sokkal könnyebb a tilalom utáni hetekben. A kövesek kergetése szintén jó móka lehet akár a legnagyobb kánikulában is, a balin meg májustól szeptemberig úgy hörpinti le a felszíni csalikat, hogy az ütő megáll az emberben. Na meg ott a domi, a sügér, amik a tilalmi idejükön kívül egész évben partnerek lehetnek. De mégis: a hűlő víz, a deres hajnalok, a millió színbe öltözött természet… nekem ez jelenti a szezont kezdetét.

Az őszi-téli kövesezés remek móka, persze csak akkor, hogy megtaláljuk a bandát és folyamatosan van kapásunk. Ha órákat kell horgászni hidegben úgy, hogy kapásunk sincs, vagy csak néhány kisebb halat fogunk, érdemes az idő maradék részét újratervezni és/vagy más halak után nézni.

Csebu, cheburashka, cseburaska… Sokan még kiejteni sem tudják mégis egyre népszerűbb a plasztikcsalis horgászok körében, ez az írás a kezdő pergetőknek ad támpontot használatának előnyeiről, módjáról. Talán nem tévedek nagyot, ha azt állítom, a végtelenségig finomított UL horgászatnál van a legnagyobb jelentősége e módszernek.

A Berkley 2015-ös bot újdonságai közül az egyik figyelemre méltó sorozat az Urban Camo ND. Szeretek úgy írni újdonságokról, hogy nem a megjelenés másnapján, hanem egy alapos próbát követően számolok be. Ezúttal is pontosan így történik.

Mikor elindultunk kövesezni, két dologban bíztam, hogy nem hordták haza még az összeset, és hogy rommá fogjuk magunkat. Bejött, de ebből csak egy az, ami még most is igaz.

Még télen Gáborral a Dunán, addig nyáron a Balatonon hajtjuk a süllőket, így kiegyenlítődnek az erőviszonyok, mindenki horgászhat hazai pályán...

A süllőzésben két dolgot szeretek igazán: a kemény, egyértelmű rávágásokat, és azt, hogy ennek a ragadozónak valóban tudás kell a megfogásához. Egy kis szerencsével, féltudatosan, akár „rosszul” húzott csalival balint, csukát, de még harcsát is lehet fogni, viszont süllőzésnél – különösen a jiges módszereknél – nagyon nem mindegy a mit-hol-hogyan kérdése…

Ingyenhitel
hirdetés

Jó pár érdekes fejlesztéssel érkezett a Berkley a 2014-es szezonra. Szeretném csokorba gyűjteni a műcsali újdonságait, különös tekintettel a softbait-ekre, természetesen mindezt a hazai piac, és az itthoni horgászok szemüvegén keresztül. Azokra kívánok koncentrálni, melyek a mi vizeinken is leginkább hasznosak lehetnek.

A horgászatban a rengeteg szépség mellett azért van „némi” nehézség is. Főleg, ha nem csak az élményért pecázunk, hanem valamiféle koncepció, terv mentén haladunk. Ilyenkor az első tudatos lépés a halak megkeresése. Ez különösképpen télen okoz gondot, amikor a legtöbb hely leüresedik, és egyébként sem egyszerű kapásra bírni a lelassult ragadozókat.

 

Aki régóta követi írásaimat, bizonyára észrevette már, hogy a finomabb pergetőmódszerek nem igazán kaptak szerepet horgászataim során. Előfordult ugyan egy-egy kósza peca, amikor sügérek, kősüllők kerültek a célkeresztbe, de inkább a termetesebb halaknak szánt, nagyobb műcsaliknak szavaztam bizalmat kalandjaim során. Idővel azonban be kellett látnom, hogy vannak olyan szituációk, amikor egy érzékenyebb bottal, vékony zsinórral, apró jigekkel sikeresebben érvényesülhet az ember adott körülmények között. Ez okból rendszeresítettem eszköztáramban idén egy rövid, 10-30 grammos dobósúlyú jigger pálcát, melyre 2000-res peremfutó orsó és 0,08 as nanofil zsinór került. Az elkövetkezőkben elmesélek nektek két történetet, amikor kifejezetten a finomabb módszerek javára billent el a mérleg nyelve. Számomra igen tanulságosak voltak ezek az úttörő próbálkozások. Tovább »

Sokáig úgy gondoltam, ezt a bejegyzést meg sem írom. Kevés kép készült és az elkészültek finoman szólva is randák. Nem mutatok be módszert, nincs benne sok óriási hal (máskor sem szokott lenni, sokan viszont csak azért néznek posztokat). Bár mostanában ez minden bejegyzésemre igaz, azért bízom benne, hogy ez az utolsó ilyen. Az "ismeretterjesztés" kicsit elhagyta a blogot, és ezen szeretnék változtatni! Tovább »

Dunai pergetéseim során rádöbbentem arra, hogy a potenciális ellenfelem az UltraLight módszert alkalmazva főképpen a domolykó lehet. Ennek oka, hogy az általam horgászott szakaszokon egyértelműen ő a leginkább előforduló hal. Járulékos halként ott van még a jászkeszeg, a balin, a kősüllő, sőt még a süllő is, melyek közül az utóbbi 2 éjszaka a legjellemzőbb. Tovább »

Mindig nagy kérdés, hogyan lehet sikeresen pecázni a Balatonon nyáron. Persze lehet keszegezni, de lehet-e mást is fogni nagyobb mennyiségben? Lehet például kövest, és meg is mondom, hogyan. Tovább »

Jaj, hol is kezdjem. Sok mindent szeretnék megírni. Talán a legfontosabb, hogy egy 25 éves álmom vált valóra május 3-án vasárnap reggel 10 körül. De kezdjük az elején. Tovább »

Odaúton a búcsúzkodó éjszakai mélykék tiszta égen az éppen aludni készülő fogyatkozó telehold figyelt engem, visszaúton pedig a kipihent Vénusz hunyorgott rám az esteli fekete égbolton. Közöttük eltelt néhány óra, mialatt történt egy s más, mint ahogy általában. Röviden összefoglalva; kétszázhetven kilométer, szűk négy órás autó út, meleg baráti kézfogás, egy szivárgó lemezcsónak, egy ultra light és egy kisebb dobósúlyú pergető bot, hozzájuk mért plasztik csalikkal, csodaszámba menő szép február eleji időjárás, tizennégy darab süllő egy kivétellel, élménydús horgászat és jó hangulat. Nem is tudom érdemes lenne e tovább folytatni, mert a lényeget összegeztem és az agymenéseim hosszas olvasása nem biztos, hogy lekötne mindenkit. Sőt... és valljuk be manapság inkább vizuális lényekké váltunk, mint olvasóvá. Valójában azt hisszük, amit látunk, zagyvaságot meg bárki tud hazudni, azaz mostanában a hosszú rizsa senkit sem érdekel, főleg fotó nélkül... Tovább »

Novemberben igen szép süllőfogásokkal ajándékozott engem és barátaimat az öreg folyó. Gumival és wobblerrel is egyre-másra kerültek horogvégre a szebbnél-szebb tüskés hátú haramiák. Kíváncsian vártuk hát a folytatást. Vajon, ha beköszönt a decemberi hideg, megmozdulnak majd a testesebb példányok is? Ám, a természet ismét tréfás kedvében járt és lehűlés helyett egy erőteljes felmelegedéssel és emelkedő vízszinttel találtuk szembe magunkat. Ha ezt dobta a gép, akkor ezt a helyzetet kellett megoldani. Bár kellemesebb pulóverben pergetni, mint vastag termoruhában, kesztyűben és csuklyában, számítottam rá, hogy ez bizony nem a nagy süllők időszaka lesz... és sajnos, igazam is lett végül. Tovább »

Míg e tétova január lomhán, kínlódva vánszorog és a fagyos hidegen fénylő holdtól ónszínű szikrázó éjszaka új reményekről álmodik, illetve a nappalok erőltetettnek tűnő szeszélyes váltakozásai végső elkeseredéseiben egy - egy nyugodt pillanat régi szép emlékek között lépked felötlenek bennem és a mai napig eleven emlékek képsoraiként peregnek le agyamban gyermekkorom lázas horgászatai és az arravaló felkészülései. Tovább »


hirdetés

Már egy ideje kaptam a kommenteket a képeim, videóim kapcsán, hogy nem bánok elég kíméletesen a halakkal. Se szák, se könyörület. Hiába engedem vissza a halaim 95%-át, akkor is a lip grippel megsebesítem a száját, a hármashorgomon ott a szakáll és mennyire fáj mar a halnak, amikor az előkénél fogva emelem a hajóba. Tovább »

Hajnalban már vastag pulcsis hideg van, de napközben még mindig napozni lehet. Sokat vártunk rá, de végre itt van újra az ősz, vagy ahogy sokan illetik, a szezon. Bár majdnem egész évben a rablóhalakat kergetem, mégis van valami ebben az évszakban, ami kicsit furán szólva, de tényleg hivatalossá teszi a dolgokat... Tovább »

 

Felhívjuk a tisztelt horgászok figyelmét, hogy a mai naptól (március 1.) életbe lép a süllő, kősüllő, sügér és balin fajlagos tilalmi időszaka. Tovább »

A szabálytalankodó horgászok, amint meglátták a halőröket, nagy gázzal próbáltak meglépni a törvény elől. Rövid üldözés után meglettek. Tovább »

A kérdéssel már többször foglalkozott a BHNp Zrt. honlapján, azonban egy tegnapi eset miatt újra "elő kell vegyék" a témát. Történt ugyanis, hogy egy horgásztársunk arra hivatkozva tartotta meg az általa fogott kősüllőt, hogy a helyi horgászboltos tájékoztatása szerint már nincs rá tilalom... Tovább »

2016.06.16-án 0:00-tól újra fogható a harcsa és a compó is. Tovább »

Március 1-jétől tilos a süllő, a kősüllő, a sügér és a balin horgászata Tovább »

Lassan, nesztelenül csorogtunk csónakunkkal a tiszai éjszakában. Éppen ráfordultunk a legígéretesebb külső ívre, mikor a túloldalról reflektorfény borított el minket. Légy szíves ne világítson ránk! - kiáltottam át a kíváncsiskodó féljózan sporinak. A fény kihunyt, mi pedig dobáltuk tovább a part szélét. Itt sem kell harcsára számítanunk egy darabig – súgtam oda Pistinek. Még ötven métert sem tettünk meg, mikor ismét beragyogott minket a kereső reflektor. Miért kell ránk refizini? - kiáltottan dühösen az éjszakába, mire rögtön jött a válasz: Há mivaagy tééé? Éjjelimadááár? :oD Tovább »

Buzsáki tóegységben a mai napon lehalásztak 8000 db kősüllő ivadékot. Tovább »

Mivel a ragadozó halak ívási időszakában járunk, a Tisza-tavon is csak békés halakra lehet horgászni. Tovább »


hirdetés

Még a hó végéig tart a csuka tilalma, de a mai naptól újabb négy halfaj csatlakozott a fajlagos tilalmi időszakhoz. Tovább »

Vádemelési javaslattal zárta le a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a nyomozást a két badacsonytomaji férfi ellen. Tovább »