Horgász akciók 920

Utcai egyrészesek

A Berkley 2015-ös bot újdonságai közül az egyik figyelemre méltó sorozat az Urban Camo ND. Szeretek úgy írni újdonságokról, hogy nem a megjelenés másnapján, hanem egy alapos próbát követően számolok be. Ezúttal is pontosan így történik.

A téli szezonban egy tiszai balinozás apropóján már volt szó az egyik pálcáról, de most sorra veszem mind a négyet a sorozatból. A botok karakterükben illeszkednek az Európában egyre népszerűbb "street fishing" érzésvilághoz. A külalakjuk fiatalos, kifejezetten modern, szerepet kap benne a piros szín, ami visszafogottnak azért nem nevezhető. Nem szeretném túldimenzionálni, de ma már missziója, üzenete van a botsorozatoknak, melyet a külalaknak is közvetítenie kell. Az Urban Camo ND abszolút megfelel a városi, modern irányvonalnak, amibe a street fishing életforma is illeszkedik.

A mi dolgunk, hogy átlássunk a marketingen, és a lényegre fókuszálva megfejtsük, hogy mire is való leginkább ez négy, egyrészes pálca. Először is a botépítésben egy speciális eljárást alkalmaznak, aminek a neve QLT, azaz Quadra Layer Technology. Nagyvonalakban arról van szó, hogy egy karcsú központi blankra először egy speciális fonott szálerősítés kerül, majd erre további két nagyon magas tisztaságú 30 tonnás tömörítésű karbon lepelből kerülnek rétegek, 90 fokos elforgatással. A blank így továbbra is karcsú marad, és a megtartott pehely könnyű súlya ellenére igen feszes és a rugalmas lesz.

A Berkley egyik fejlesztő mérnökével sikerült erről pár mondatot váltanom tavaly az EFTTEX-en. Nagyon jól rámutatott, hogy nagyon sok márka botanyagainak kiválasztása jobbára nélkülöz mindenféle saját fejlesztést. A kínai gyárak bemutatják, hogy mit tudnak előállítani "blank-fronton", a márkák képviselői pedig kiválasztják, hogy melyik bot-alapanyagra milyen festés és design elemek kerüljenek. Ezzel szemben azok a gyártók, melyek sok-sok saját fejlesztés és teszt után jutnak el egy-egy kiváló blankhoz - mint a Berkley is, minden kategóriában jobb és megbízhatóbb blankkal szolgálják ki a saját márkás botjaikat. Ez azért lényeges különbséget ad! Főleg a végterhelés közeli állapotban. Egyik blank törik, míg a másik még vígan bírja. Ez átlagos körülmények között egyébként soha nem derül ki. Csak a legnagyobb halaknál. Ott viszont már általában késő.

A bot gyűrűzését a 3 könnyebb modell esetében egytalpas Fuji K gyűrűkkel oldották meg. Ezek titán kerettel és SIC vagy Alconite betétekkel rendelkeznek. A K széria egytalpasai esetében a zsinór nem képes rágubancolódni a gyűrű szárára. Ennek fizikai okai vannak. Íme két kisfilm, ami bemutatja az előnyöket.

A rövidebb a lényegre koncentrál:

A hosszabb szépen végigvezeti a nézőt, hogy miért 70 fokban áll a gyűrű, és hogy kísérletekkel bizonyított, hogy a szél okozza a legtöbb gyűrűre csavarodó zsinórt. Erre megoldásként jött a K sorozat. Akinek van 9 perce, nagyon érdemes végignézni.

Amikor 2014 nyarának legvégén bejelentette a Berkley ezt a vadonatúj sorozatot, azon szerencsések közé tartoztam, akik a családba tartozó mind a 4 botot kézbe vehették. Áttekintve a saját bot arzenálomat, a hiányzó méreteket és dobósúlyokat, úgy döntöttem, hogy a 191 cm-es 4-11 g-os, és a 195 cm-es 7-22 g-os modelleket szerzem be magamnak. (Az 5-12g-ból a Berkley legendás "sárga csíkos" Ripple Próját használom, a legnehezebb súlytartományból pedig a Mitchell Mag Pro Advanced 8-32-esét nyúzom. Így a másik kettő kimaradt.)

A legfinomabb nyél 4-11 grammos, ez nálam kövesezni való, vagy jászozni kifejezetten kis wobblerekkel. Nagyon szépen lövi ki (főleg Nanofil zsinórral) a nagyon könnyű csalikat, és nem az a túlfeszített marketing 4-11, hanem valós. Néhány grammal nehezebb csalik még beleférnek, de a gyári adat nagyon jól belövi az optimális dobósúlyt. Light jelölésű (L).

Az 5-12 grammos pálca dobósúlya nem sokban különbözik, de egy árnyalattal erősebb, és a karaktere is különböző. Ezzel már süllőzni is érdemes megpróbálni azoknak, akik szeretik könnyű cuccokat. Ez már ML, azaz Medium Light. Kissé feszesebb a 4-11-nél, azoknak is kiváló lehet, akik ragaszkodnak a monofil zsinórokhoz.

A harmadik 7-22-es bot egy univerzális pergetőpálca! Süllős jigeléshez is kiváló, de a téli balinozáshoz is ezt használtam. A gyári önsúlya 121 gramm, de a saját példányom csak 114 grammos. Nagyon könnyű, tényleg élvezet vele a horgászat, mert nagyon sok és pontos visszajelzést ad a csaliról. A kapások áramütés-szerűen száguldanak végig rajta. A Igazán gyors bot, így bevágások jó ütemben kivitelezhetők, a fárasztások alkalmával pedig 5-6 kilóig nemigen vannak kérdőjelek. Nagyobb halnál sincs gáz, csak ott már az általam használt vékonyka fonottak és a fluorocarbon előkék miatt jobban oda kell figyelni. Ezzel horgásztam a legtöbbet, fogtam már vele rengeteg kövest, jó pár süllőt, néhány csukát (véletlenül) és balint már biztosan 100 darab felett. Nagyon jó véleménnyel vagyok róla. Bátran mondhatom, hogy kivan próbálva!

A legerősebb tagja a családnak 195 centis, csakúgy, mint a 7-22-es. A 10-32-es dobósúllyal ez már azoknak való, akik húzósabb vízen (pl. Dunán) jigelnek gumikkal, vagy nagyobb wobblereket húznak. Ez a modell már erősebb lábú (de szintén pillekönnyű) gyűrűket kapott, de másban teljesen megegyezik a testvér pálcákkal. Önsúlya is remek 125 gramm (itt a mérleg 119-et mutatott). Ezzel már bátran horgászhatunk nagyobb testű csukákra is, sok tartalék van a botban. Ezzel személyesen nem horgásztam, csak "szárazon" volt a kezemben, de jól érezhető volt a különbség a 7-22-höz képest.

(UPDATE: íme egy videó egy extrém tesztről. Azok kedvéért, akik nem bírják az angolt: a 10-32-es botot használják, egy teszt Mitchell orsót, ami 2016-ban fog debütálni, 0,12mm-es FireLine Red zsinórt, és a halat 48 m mélyen akasztják....)

Mindegyik bot a maga nemében nagyon jól eltalált. Törött példányról még nem hallottunk, s mivel egyrészes, és a gyűrűk is (3 modellen) egytalpasak rajta, a "gyári hiba" lehetősége minimális. Az egyrészes botok, emiatt is sokkal kevésbé törősek, a többrészesekkel összehasonlítva. Akik szeretik kiélvezni a toldás nélküli blankok hibátlan parabolisztikáját, meg fogják találni számításukat ebben a sorozatban.

A bothoz használt blank, a gyűrűk, az orsótartó és a nyelezés minősége alapján a bot kiváló ár/érték arányú. Az ár a kategóriájában egyáltalán nem magas, és valódi minőséget kapunk érte.

Végezetül íme egy kisvideó, amit már a balinos anyagban kapcsán láthattak, most érdemes botra koncentrálva is megnézni:

Kapcsolódó írások:

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Deeper Chirp 1200

hirdetés