Horgász akciók 920

Berkley műcsali újdonságok 2014-re!

Jó pár érdekes fejlesztéssel érkezett a Berkley a 2014-es szezonra. Szeretném csokorba gyűjteni a műcsali újdonságait, különös tekintettel a softbait-ekre, természetesen mindezt a hazai piac, és az itthoni horgászok szemüvegén keresztül. Azokra kívánok koncentrálni, melyek a mi vizeinken is leginkább hasznosak lehetnek.

GULP! Alive Minnow

Hadd kezdjem az egyik leginnovatívabb Berkley termékkel, a GULP!-al. Csak emlékeztetőül: ez az alapanyag teljes egészében biológiai eredetű, ehető, emészthető, teljesen lebomlik a halak szervezetében.

Különlegessége, hogy egy speciális távcsaliban ázik, melyet az elképesztően jól kitalált porózus szerkezetű alapanyag magában tart, és folyamatosan képes kiadni azt a horgászat során. A távcsaliba visszatéve rövid idő alatt újra magába szívja a csalogató ízeket és illatokat, és ismét teljes értékű csalogató hatással bír.

A termék nem tartozik az olcsó kategóriába, ezért külön üdvözlendő, hogy kisebb kiszerelésben, új csomagolásban is elérhető, tehát ahhoz, hogy kipróbáljuk, nem kell olyan mélyen a zsebbe nyúlni, mint korábban. Ráadásul az új, lapos csomagolás, kevésbé borulékony, és könnyebben is szállítható.

Személyes kedvencem ebből a sorozatból a Minnow típus. Legújabban már egészen apró, 1 collos, azaz 2,5 cm-es hosszban is elérhető, ahogy 6,25 továbbá 7,5 és 10 cm-es méretezésben is.

Drop Shot Minnow

Maga a termék nem idei fejlesztés, de most két új, igen jónak tűnő színnel bővült a kínálat, amit mindenképp érdemes megnézni!

Ez a rendkívül jól kidolgozott, látványos műcsali a szakmai díjesőn túl a profi horgászok kegyeit is megnyerte. Élethű szemek, rendkívül jó anyagválasztás (ami a mozgásához elengedhetetlen) és kiváló színek jellemezték eddig is. Most két újdonsággal a Rainbow és a Minnow nevű modellekkel bővült a szortiment.

Olyan környezetben, ahol nagyon tiszta a víz és a halak "kitanultak" elképesztő fontosságú a valósághű kinézet és a természetes mozgásra hajazó felkínálás. A Tiszán és a Dunán is értem el velük sikereket. Az új színeket még nem próbáltam, de majd idén!

Gotam Shad

Az utóbb tárgyalt műcsali sikerén felbuzdulva készült el ugyanezzel a technológiával a tappancsos végű változat, a Gotham Shad. Az anyaga, a test kinézete és a fogóssága nagyon hasonlatos a villásfarkú testvéréhez.

Ezt a változatot leginkább használatos "inline" horgászatokhoz javasoljuk jobbára. Amikor nagyobb területet kell átvizsgálni a dobásokkal, akkor jönnek szóba a hagyományos tappancsos változatok. A Gotam Shad is elképesztően kidolgozott mintákkal, színekkel rukkolt elő.

Ha már megszokták a többi csalit, vagy rosszul esznek a süllők, kövesek, érdemes nekik ezt is megmutatni. Tényleg realisztikus és egyedi. Ilyet nagy valószínűséggel nem láttak még!

Power Bait Minnow

A Power Bait sorozatot hasznos lehet a terméksorban elhelyezni. Vannak ugye a GULP! alapanyagok, melyekről már írtam korábban. Vannak olyan plasztik csalik is, melyek szilikon alapanyagúak és nem ízesítettek és nem szagosítottak. Ezekről is lesz még szó.

Egyfajta logikát követve, ezek közé ékelődik be a Power Bait alapanyag, amiből elképesztő széles termékkínálat létezik, mind sós, mind édes vízre. A Power Bait termékek anyagukban ízesítettek, és laboratóriumi tesztek bizonyítják, hogy a ragadozók 18-szor tovább hajlandóak a megragadást követően a szájukban tartani, mint a sima szilikonokat. Az ízeknek és szagoknak alapvetőszerepük van a kapás kialakulásában is.

Amióta megjelentek a mindenki számára elérhető akciókamerák, egyre több víz alatti felvétel is születik ragadozók horgászatáról. Számtalanszor látjuk, hogy ragadozó megközelíti a műcsalit, az felkelti a kíváncsiságát, de a várt rávágás mégis elmarad. Valami nem volt megfelelő, és gyanút fogott. Az ilyen esetekben segíthet egy olyan alapanyag, ami ízében, illatában extra csalogató hatást jelent.

Ez bizony időnként a különbséget jelentheti a kapás és a nagy semmi között. A Power Bait Minnow a remek színeivel, jó méretezésével az egyik favorit DS műcsalim. Számtalan jászt, kövest és (nemes)süllőt is sikerült már becsapnom vele. Most új színekkel jelentkezik ez a család. Továbbra is 5, 7,5 és 10 cm-es méretben.

Power Bait Twitchtail Minnow

Egy vadonatúj formával is jelentkezik a Berkley az idei szezonra. A Twitchtail Minnow a jellegzetes végződésével legjobban a Drop Shot módszerhez ajánlatos. Ez a forma hihetetlenül fogósan vezethető.
12 Az ismert csomagolásban, oda kell figyelni a végződésre, hogy ne keverjük a Minnow-val
Nagyon rafinált alak, és a finom súlyelosztás miatt már apró belepöckölésre is valóságos hullám szalad végig a műcsalin, ami nagyon hasonlatos a kishalak természetes mozgásához. A DS-on felkínált, időnként megremegtetett, nagyon lassan visszahúzott műcsali, a jóllakott egy helyben alig mozgó, ha úgy tetszik sziesztázó kishalra emlékeztet. Ilyenkor nincsenek heves mozgások, durva eliramodások. A közeledő ragadozóban azt a képzetet kelti, hogy annak sikerült becserkészni az óvatlan kishalat.

A piacon jól ismert forma, végre ebben a kínálatban is elérhető. Power Bait alapanyagból, a legjobb színekből! A hazai vizeken is a legnépszerűbbnek számító 3 collos, azaz 7,5 cm-es méretben kapható.

Power Bait Shrug Minnow

A végére hagytam az egyik idei kedvencemet. A Shrug Minnow egy Japánban kifejlesztett, onnan átvett műcsali kifejezetten UL horgászathoz. 3,5 cm-es mérete szerintem elsősorban sügérre, pisztrángra, jászra és domolykóra teszi igazán fogóssá.

Kaptam belőle háromféle színből mintát, és ez volt az, amivel azonnal rohantam horgászni. Nagyon tetszik! Az újpesti öböl sügéreit szerettem volna elkapni, de nagy meglepetésemre egy darabos tükörponty volt rá az első jelentkező. Így aztán elmondhatom, hogy számomra a 2014-es szezon első hala egy ponty volt, s az első hal a Shrug Minnow-ra érkezett meg. (Egyébként szép kapással, gyönyörűen, belülre akadva a szájába.)

Látható, hogy a plasztik két oldalán a húzással szemben pozícionálva, található 1-1 kisz szárnyacska. Ez a vízáramba belefeszülve ellenállást tanúsít és a műcsali vibrációihoz és teljes mozgásához nagyban hozzájárul. Ezek a japók megint kitalálták!

Elképesztően jól mozog már lassú bevontatásnál is, így állóvízen is remekül fog teljesíteni. A sügérhorgászok mindig igyekeznek valami újjal meglepni a kis csíkosakat, hát itt van egy tuti plasztik, amit imádni fognak!

A 2014-es és egyik legfontosabb újdonsága még a FLEX sorozat bővülése a Cutt Shad modellel, erről feltétlenül egy teljes anyagban szeretnék beszámolni legközelebb. (X)

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 1200 34e

hirdetés