Horgász akciók 920

Szarvas Zoltán írásai

 

Amikor a Duna már lassan két hónapja áradt, zavaros, a Tiszán is épp levonult egy kisebb hullám, és tisztulóban van, kapóra jött a csukázás lehetősége.

A Mitchell az úgynevezett halo rotoros orsókkal folytatja a tavaly megkezdett utat, de vadonatúj top szériával jelentkezett. Érdemes megjegyezni az "R", az "RZ" és az "RZT" betűket, mert ebben a sorrendben minőségi lépcsőket állított fel.

A ragadozóhorgászok számára május elseje már réges rég nem a munka ünnepét jelenti, hanem a balinos-süllős szezon kezdetét.

Bár időm nagy részében pergetek, de igazából szinte mindenféle horgász módszerrel szívesen horgászom. Legalább annyira szeretek a nádban feltolózni, mint a dunán úsztatni, vagy feederezni. Ezúttal az utóbbiról lesz szó.

Magyar nyelven szinte nem is található információ arról, hogy az amerikai Berkley cég PowerBait elnevezésű igen széles termékcsaládja milyen jellemzőkkel rendelkezik és miért hatékonyabb egy átlagos szilikon csalinál.

A Berkley pergetőbotok szempontjából fontos év a 2016, mert a két legjelentősebb sorozata, nevezetesen a Skeletor és a Pulse is teljesen megújult. Mindenképp kiemelésre érdemes, hogy tavaly, az egyrészes Urban Camo botoknál bemutatkozó QLT botépítési technológiával kapcsolatosan kiemelkedően jó tapasztalatok halmozódtak fel, így ez végigkíséri a magasabb osztályba sorolt botok specifikációit.

A sügérhorgászat sosem volt nálam az első sorban, de sosem utasítottam vissza, ha sok kapásra és jó szórakozásra volt kilátás. Azért, ha van esély süllőre vagy csukára, ritkán indulok el kifejezetten sügérezni.

Már jó néhány hete teljesen komplett az ABU Garcia következő szezonra összeállított pergető bot kollekciója. Szeretném bemutatni ezeket a sorozatokat kiemelve a legfontosabb tulajdonságaikat, és megfogalmazva némi gyakorlati ajánlást is.

Szezonindító akciók
hirdetés

Bár alapvetően folyóvízi pecás vagyok, és az alkalmak hatalmas hányadában a Dunán és a Tiszán horgászok, a hidegebb hónapok beköszöntével elcsábulok 1-2 tóra is, ahol kizárólag ragadozó halakra horgászom.

Sokat írtam már a Tisza-tavi gumihalas süllőzés hőskoráról, a 90’-es évek elejéről, amikor nem csak mennyiségben, de nagy egyedsúlyban is csodát tudott produkálni a víz. Az a fajta halbőség több okból sem jöhet vissza többé, de szerencsére 1-1 jobb hal azóta is tiszteletét teszi a horgunkon. Most egy ilyen esetet szeretnék felidézni.

Szinte pontosan 2 évvel ezelőtt írtam a Fishing Time virtuális hasábjaira a dunai kuttyogatásokról egy beszámolót. Szeretném az azóta gyűlt tapasztalataimat megosztani, mert szerencsére van miről beszélni.

A nyári forróságban szinte felüdülést jelent az éjszakai horgászat, s jó szórakozás is, ha az ember műcsalival szeretné a ragadozókat becsapni. Néha még meglepetések is adódnak.

Így a szezon kellős közepén összeszedtem nektek a 4 legjobbnak gondolt balinos csalimat, kiemelve, hogy milyen víztípuson, milyen fényviszonyok között, melyik évszakban milyen mélyen tartózkodó balinok esetén javaslom.

A Berkley 2015-ös bot újdonságai közül az egyik figyelemre méltó sorozat az Urban Camo ND. Szeretek úgy írni újdonságokról, hogy nem a megjelenés másnapján, hanem egy alapos próbát követően számolok be. Ezúttal is pontosan így történik.

A Sebile wobblerek a Puncher nevű családdal bővültek 2015-re. Az első modelleket már tavaly késő ősszel kézbe kaphattam, de talán 2-3 horgászaton voltak csak bevetésen. Akkor már inkább a gumikat húztam, így pár szebb domolykón kívül mást nemigen tudtam felmutatni.

Tavaly Pázmány Péter barátommal meglátogattunk egy pontyos tóként népszerűséget szerzett vizet, ahol "mellékesen" igen szép csukaállomány növekedett fel. Mivel pergetni csak C&R elvek alapján lehet, az állomány stabil, és növekszik az átlagos egyedsúly.

A svéd ABU Garcia ma már itthon is legalább olyan híres a multipikátoros orsóiról, mint a peremfutókról, én most mégis inkább az utóbbi szegmens nagyobb érdeklődésre számot tartó modelljeit mutatnám be.

A Mitchell erre az esztendőre szánt botjairól már olvashattak egy összefoglalót magazinunk hasábjain, most az orsókat vesszük górcső alá.

A héten sikerült pár napot a kedvenc folyómon tölteni, így egyrészről friss információkkal szolgálhatok a vízről és a fogási lehetőségekről, másrészt lehetőségem nyílt egy új szerzemény kipróbálására is.

Így év vége felé nem csak összegezni szoktuk a mögöttünk álló esztendőt, de már egyre gyakrabban előre is tekintünk, hogy mi vár ránk 2015-ben. Most a Mitchell botok közül szeretném bemutatni az új évad szortimentjéből a saját szubjektív listám legjobbjait.

 

..
Tovább a Fishing Time-ra »
Kiárusítás

hirdetés