Horgász akciók 920

A 2016-os Berkley botokról

A Berkley pergetőbotok szempontjából fontos év a 2016, mert a két legjelentősebb sorozata, nevezetesen a Skeletor és a Pulse is teljesen megújult. Mindenképp kiemelésre érdemes, hogy tavaly, az egyrészes Urban Camo botoknál bemutatkozó QLT botépítési technológiával kapcsolatosan kiemelkedően jó tapasztalatok halmozódtak fel, így ez végigkíséri a magasabb osztályba sorolt botok specifikációit.

Induljunk el az alacsonyabb árfekvésű botoktól és haladjunk feljebb soroltak felé, kitérve arra, hogy miben nyújtanak egyre többet.

CHERRYWOOD HD SPIN

A legjobb árú és egyben a legnépesebb sorozat ez, melyben nem kevesebb, mint 19 bot található. Az alapanyaga egy nagyon kellemes arányérzékkel tervezett karbon kompozit, ami az évek során folyamatosan javult, tökéletesedett. Mára a piac egyik legnépszerűbb olcsó kategóriás pergetősorozata lett.

Klasszikus értékeket képvisel a teli parafa nyelével és a kétrészes blankjaival. DPS orsótartóba rögzíthetjük az orsókat, miközben a zsinór a fonottakat is kompromisszum nélkül kezelő LTS gyűrűkben fut. A nevét a meggybordó alapszínéről kapta.

A sorozatban 2 db casting botot is találunk, sőt még pickere is van háromféle hosszban HD Quiver néven.

FIREFLEX SPIN

Ezek a botok egy 24 tonnás remek karbon alapanyagból építkeztek már tavaly is. A dobósúly akkor 4-12 grammtól indult, és a szériában 8 bot volt található. 2016-ra további 8 modellel egészítették ki a sort, jellemzően az alacsony dobósúlyok kipótlásával. Az újak anyaga high modulus karbon, az összes bot kétrészes, K-dizájnú (a zsinór gyűrűre tekeredését megakadályozó) LTS gyűrűkkel van szerelve, és mai modern lekönnyített osztott nyeleket használja. A nyélen vegyesen használja egy modellen belül is a parafát és az EVA alapanyagot.

Mindössze 3 hosszban áll rendelkezésre a 16 modell. A 210-esekből 8 darab van, 6 db 240-es és két 270-es a végére. A 0-7 g-os legkisebb dobósúlytól a 20-60-ig.

A casting stílus kedvelői is találhatnak 7 db modellt, 5-18-as dobósúlytól 15-40 ig.

Ezek a botok 10.000 Ft körüli árról indulnak és a nagyobb dobósúlyok is se sokkal drágábbak. Kiváló ár/érték aránnyal rendelkeznek.

PHAZER PRO II SPIN

Egy jól bevezetett, de ritkábban választott sorozat, amely a szerényebb és a komolyabb botok közötti szűk résben bújik meg. Igazából ez egy olyan kompozit botépítési technológiára épül, mely az erősebb nyelek érdekében kissé engedi a bot önsúlyát elszaladni.

Ez hazánkban kevésbé népszerű. Egy 270-es 15-40 g-os bot 271 grammos önsúllyal már sok a hazai kifinomult pergetők számára.

URBAN CAMO ND SPIN

Ezzel a modellel jelentőset ugrunk a minőségi létrán. Tavaly mutatkozott be a széria 4 db egyrészes speciális bottal. A bizonyos QLT (Quadra Layer Technology) csodát tett a botokkal. Tavaly így emlékeztünk meg erről: " Nagyvonalakban arról van szó, hogy egy karcsú központi blankra először egy speciális fonott szálerősítés kerül, majd erre további két nagyon magas tisztaságú 30 tonnás tömörítésű karbon lepelből kerülnek rétegek, 90 fokos elforgatással. A blank így továbbra is karcsú marad, és a megtartott pehely könnyű súlya ellenére igen feszes és a rugalmas lesz."

Ez a botépítési technológia került a magasabbra pozícionált Pulse és Skeletor botokba is. Az Urban Camo 2016-ra kétrészes, illetve 4 részes utazó botokkal egészült ki.

A kétrészesek esetében a toldásos megoldáson túl az egyrészesek mikro gyűrűinek elhagyása szembeötlő. Ez eredményezett némi hízást az önsúlyban, de a nyelek így is könnyűek és harmonikusak maradtak. A K-típusú gyűrűk itt is megakadályozzák, hogy a zsinór a gyűrűkre tudjon tekeredni. Az osztott nyél a fiatalos dizájnt erősíti, és súlycsökkentő tényező is.

A bot külalakja nagyon tetszetős, fiatalos, már-már merész, erősítve a modern streetfishing stílusjegyeit. Egy nagyon kellemes sorozat, a minőségéhez képest kordában tartott árakkal. Személyesen nyúzok két egyrészes modellt, amiről korábban már be is számoltam. Akit részletesebben érdekel ez a sorozat, annak érdemes elolvasni.

PULSE XCD SPIN

A legelső Pulse sorozatból jó pár évvel ezelőtt a kétrészes 5-20 grammos modellt szúrtam ki, tiszai könnyű jiges horgászathoz. Akkor azt mondtam, hogy erre a feladatra soha nem volt még jobb botom. Azóta két újabb generációt is elfogyasztott a Pulse, folyamatosan újult a széria, de hadd legyek őszinte, nyilván ez szubjektív, de úgy éreztem, hogy képtelenek voltak az első generáció zseniális feelingjét visszahozni.

Amikor a 2016-os vadonatúj széria 5-20-asát újra kézbe vettem, széles vigyorra húzódott a szám, mert visszakaptam ezt az érzést. nem könnyű ezt pontosan leírni, de érzi azt mindenki, amikor egy olyan pálca van a kezében, ami az egyéni igényeit maximálisan kielégíti, amikor a kapás villámként fut végig a boton, és nem nyűg, hanem épp öröm a bottal végighorgászni egy egész napot.

A sorozat igen széles spektrumú lett. Már a legkisebb 0,4-6g-os dobósúlyban is találunk különböző hosszokat, és 15 modellen keresztül eljutunk a 15-50-es maximális erejű nyelekhez. S ha már az első generációs Pulse szóba került, arra is emlékszem, hogy az árfekvése még szerényebb volt, mint a mostaninak. persze azóta sokat fejlődött a technológia, s ebből a Pulse is jelentősen profitált.

A Berkley legújabb Pulse sorozata a legendás legelsőt idézi, és meg is haladja azt. Az Urban Camo sorozatnál már korábban bevállt QLT gyártási technológia elképesztő vékony blankokat eredményez, s ezt a Pulse-nál egy "Ultra Low Resin" eljárás egészíti ki. Utóbbi lényege, hogy carbon alapanyag rétegek ragasztásához extrém kevés gyantát használnak, ami nagyon jót tesz mind az akciónak, mint a bot önsúlyának. A sorozat alapvetően osztott EVA nyeles, de a három leghosszabb modell full parafa nyelet kapott. Sokak szerint mellékes, de ezek a botok külalak szempontjából is újat hoznak, kifejezetten szépek!

SKELETOR XCD Spin

A pergetés szerelmeseinek már régóta ismerősen cseng a Skeletor név, több mint 10 éve van a piacon a Berkley egyik legnépszerűbb sorozata. A 2016-os esztendőre teljesen megújult, persze az alapvető karakterét megtartotta. Sosem volt a nagyon rövid botok szerelmese, most is 2,10-től indul, és több 3 méteres modellt is ajánl, ami manapság - a modern szériákban - már nem alapvető. A "sima" pergető sorozatban 9 botot találunk, a castingosok számára 3 készült, s ráadásnak megtalálhatók a vertikális horgászat és a drop shot speciális pálcái is.

Technikai oldalról tekintve egy hagyományosabb, IM7-es alapokra épülő blankot használ, ami mindig az erejéről volt híres. Az IM7-es alapanyagra egy spirális erősítés kerül, s még erre jön a keresztszál-erősítés. Az eredmény tényleg meggyőző. Hihetetlen miket bír ki a bottest! A sorozat a nevéhez hűen tovább viszi az osztott, skeletor nyelet és a már jól ismert speciális orsótartót.

Van személyes élményem is a 305 cm-es 8-32-es modellel. A Tisza-tó fénykorában az volt az a bot, amivel a 13 grammos Orkla villantót a legjobban lehetett vezetni. Megvolt az ereje, hogy a bomladozó sulyom szárából egy gyors, de rövid rántással kiszabadítsuk a vasat, de a hosszúsága és az érzékeny spicce miatt a villantó mozgásából nem vett el, és a nagy csukák fárasztása is élvezetes volt vele. Egy legenda volt az a bot - és még ma is kapható a 2016-os változata.

Az már szubjektív, hogy az új, fekete-fehér dizájn kinek mennyire tetszik, de aktuális és modern a megjelenése, az biztos.

Az idei Berkley kínálat tartalmas és innovatív, saját szubjektív véleményem szerint a Pulse sorozattal dobta a legnagyobbat az amerikai gyártó, nekem már megvan a kedvencem az 5-20-as modell személyében.

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 1200 34e

hirdetés