Szezonindító horgász akciók 920

A dunai sodrásban

Bár időm nagy részében pergetek, de igazából szinte mindenféle horgász módszerrel szívesen horgászom. Legalább annyira szeretek a nádban feltolózni, mint a dunán úsztatni, vagy feederezni. Ezúttal az utóbbiról lesz szó.

Már sokszor jutottam el oda, hogy a Dunán jobb, ha elfelejtem, amit a Tiszán megtanultam. Ebben semmi különös nincs. A két folyó sebessége, szinttája és emiatt a halállománya is különbözik. A Tisza-tó régióban, ahol leginkább otthon vagyok, a folyó viszonylag lassú, a partmenti sáv igen gazdag táplálékban, a meder iszaposabb, és a potenciális táplálék sokkal inkább helyben van, mint a Dunán.

Legnagyobb folyónk viszont folyamatosan szállítja a táplálékot, a sodrást kedvelő fajok leginkább a gyorsabb részeken találják meg a betevőt. Hiába keresnénk ezeket a szemre kecsegtető meglassulásokban, vagy visszaforgókban. Ezek bizony a gyors vizet részesítik előnyben. Ha őket célozzuk, fel kell venni a kesztyűt, és meg kell horgászni a húzós vizet! Nem könnyű, de megéri.

Ha a Dunán feederezek, egész jól el tudok különíteni két halcsoportot, melyek szóba jöhetnek a horgászat során. Ez a két halcsoport rendre más-más víztípuson található meg. Van persze  némi átfedés, de egy nyári, 20 fok körüli vízhőmérsékleten nagyon jól súlyozhatók ezek a fajok. Ha mélyebb, lassabb vízben horgászom, sokkal nagyobb esélyem van dévérre, karikára és pontyra. Ha a húzós, de sekélyebb részeket célzom meg, a zsákmány nagy része paduc, szilvaorrú, márna, esetleg bagolykeszeg lesz. Előfordul persze egy-egy szép dévér a húzósban, vagy egy kósza márna a mély lassúban is, de az arányok magasan az adott víztípust kedvelő halak felé tolódnak.

Technikailag nagyon sokat segít, hogy csónakból horgászhatok, mert a helyválasztás szabadsága nagyon nagy előny. Volt pár horgászatom, ahol megtanultam, hogy ha a paduc, szilva, márna vonalból szeretnék zsákmányolni, akkor a leggyorsabb vizeket ugyanúgy el kell kerülnöm, mint a leglassabbakat. Ez időnként csupán néhány méter távolságot jelent a parttól. Hogy azért egyszerű se legyen, a pontos hely vízállásonként más és más.

A sodorvonal is változik a mederben található vízmennyiség függvényében, így egy bizonyos hely is lehet jobb, vagy rosszabb. Alacsony vízállásnál szívesen horgászok egy kavicsos szakaszon, ahol egy folyással párhuzamos, nagyjából 25-30 méter hosszú, 6-8 méter széles árkot fedeztem fel. Szépen folyik rajta a víz, de kb. 25-30%-kal lassabb a 10 méterre elhúzó fő sodorvonaltól. Ha hajnalban kimegyek, azt látom, hogy a halak nem a durva húzósban fürdenek, hanem a "pályám" vonalában, a jól folyó, de azért némileg lassabb részen. Budapesti 230-250-es vízen az árokban 2,5 méteres víz lehet, míg a környezetében olyan 80-100 centivel kisebb. Ha a fővárosi vízmérce felmegy 300 fölé, mint oly sokszor az idén, a víz a pályán megváltozik, a sodorvonal távolabb kerül, és már nem a mélyebb gödör adja a halat (talán túlságosan is lassú lesz), hanem a környezetében található sekélyebb rész, ami ilyenkor áll be kb. 2,5 méteres mélységre. Amikor legutóbb felkerestem ezt a helyet, az utóbbi szituációban kellett horgásznom.

Az olyan pályákat kedvelem, ahol viszonylag nagy távolságig adott a hasonló kialakítású mederszakasz. Tapasztalatom szerint az etetés hatására igen nagy távolságból is érkeznek halaink, s ha a csalogató anyagunk hasonló mélységű vízen sodródik egyre messzebb jó esélyünk van, hogy több hal van a hosszabb pályán, ami pont ezt a víztípust kedveli, és egyszerűen több halat foghatok.

A felszerelés összeállításánál mindig a legfontosabb érvem az egyszerűség. A csónakos horgászat során nem kell messze dobnom, így a gubancgátlót simán kihagyom. Egyszerűen kötök egy nagy fület a zsinór végére, amit asszimetrikusan vágok el. Így kapok egy rövidebb, 30-40 cm-es, és egy hosszabb, 80-90 cm-es ágat. A rövidre kötök egy forgókarikás kapcsot, a hosszabbra pedig a horog kerül. A kapocs szerepe kettős. Egyrészt a visszacsévélések alkalmával esetlegesen elforduló etetőkosár okozta zsinórcsavarodást mérsékli, másrész a horgászat befejeztével a nehéz kosarat könnyedén eltávolítom, és a felszerelt botot karc- és sérülésmenetesen szállíthatom.

A horog méretét a csalihoz, vagy a várható halak méretéhez igazítom, de befolyásolja az is, hogy mennyire eszik a hal. Ha finnyásak a kapások, eredményesek leszünk a kisebb horgokkal, míg ha egy pezsdülésben zabálnak, akkor egyszerűbb lesz a dolgunk egy nagyobb horoggal. A kisebbek nálam 8-as, 10-es méretűek, a nagyobbak 4-es, 6-os osztályúak. Ha tényleg nehéz kapást kicsikarni, esetleg felkerülhet még kisebb horog, de mindenképp erősebb, vastagabb húsú termékeket választok. Az erős sodrásban egy jobb márna, vagy egy combosabb paduc nagy ramazurit csaphat, kell a "horogerő" is, hogy a csónakhoz pumpálja az ember. Nem sietettem a fárasztásokat, egy gyors folyón ez hiba is lenne, de a másik véglet sem célravezető, amikor annyira finom a cucc, hogy egy hármas márna fárasztása kicsúszik a negyedórából.

Ha a duna felszerelés állítja össze az ember, bizony jól jön egy kisebb nyeletőfékes orsó a feederbotra. Ha várható jobb ponty, vagy amur, esetleg éjszakai is horgászunk és kevesebb, de nagyobb halat célzunk, a kapások között hosszabb idő is eltelhet, ami a figyelmünket tompíthatja. Egy vehemens amur, vagy egy dunai nyurga úgy rántja ki a botot a csónakból, hogy megmozdulni sincs időnk. Szóval ezekben a szituációkban a nyeletőfékes orsó elkerülhetetlen. Ha a szaporább keszegezés van soron, akkor persze nem feltétlenül kell. De ha már összeállít az ember egy dunai szettet, és nem akar orsót cserélgetni, akkor a nyeletőfékeset kell választani. Én a Mitchell újdonságát tesztelgettem az AvoCast Free Spool sorozat 4000-es méretű modelljeit. Ezek dobjára is rámegy 220 m 0,30-as zsinór - ami untig elég. Főleg, hogy inkább kisebb átmérőjű zsinórokban gondolkodom.

Fontos a jó bot is, de itt más elvek alapján választunk, mint a pergetőknél. Feederes horgászat során nem tartjuk kézben a botot egész nap, az extrém könnyű önsúly nálam nem érv. Sokkal fontosabb, hogy a bot erős legyen, stabilan dobhassunk vele, és a fárasztásoknál se legyünk bajban. Viszont a túlméretezett bot se kellemes, ha végig azt érezzük, hogy feleslegesen erős a nyél, akkor elveszik a horgászélmény. Szóval, mint az élet sok területén, itt is egy középutat javaslok.

A Mitchell nagyon jó árú Fluid Feedereit választottam 3,60-as hosszban és 60-120-as dobosúlyban. A bot kompozit anyagból készült, így bátran terhelhető. Nagyon szép íve van dobáskor és fárasztáskor, s ami fontos, sikerült az akcióját jól eltalálni. A bot eleje megoldja a kisebb halakat, könnyebb kosarakat, de gerince erős, azt használhatjuk távolabbi, lendületes dobásokhoz, vagy kapitális halak fárasztásához. Egyelőre néhány kilónál megálltam, ami a halak méretét illeti, de alig várom, hogy az első dunai amur lecsavarja, és próbálgathassam a határait.

 A Dunán érdemes a feederes horgászatra pár órát rászánni, mert a folyamatos etetés hatására egyre több hal érkezhet, s az időszak vége felé egyre kevesebb időt kell várni a kapásra, s nem ritkán az egyedsúly is egyre nagyobb.

Mivel nem tartok meg soha békés halat, ezért nem is használok haltartó szákot sem a Dunán. Néha jó lenne egy gazdag zsákmányt egy fotó erejéig megmutatni egy beszámolóban, de azt tapasztaltam, hogy a nagyméretű, hosszú, elvileg kíméletes varsaszákokban is alig egy óra alatt a sodrás úgy össze tudja törni a halat, hogy azzal csak felesleges sérülést okozunk nekik. Uszonyaik vége kopik, kisebesedik, és a szák oldalára kenik a nyálkájukat, gyakran a szájuk, és a hasuk is kipirosodik, bevérzik a szák első részére való megérkezéskor. Ez a csónakos horgászat egyik hátránya. Parton találhatunk a száknak lassabb szakaszt, ami kevésbé gyötri meg a halat. Így aztán a zsákmány fotóhoz való gyűjtése nálam kimerül egy csónakba helyezett nagy fedeles etetőanyag-keverő dézsában. Ebben, ha jó ritmusban jön a hal, pár darab hal begyűjthető egy fotó kedvéért. De a halak nagy részét azonnal visszateszem.

Legutóbb egy ritka, nagy becsben tartott halfajt, egy szépséges leánykoncért is sikerült kifognom. Ez volt az első életemben, így különös gonddal kezeltem, és természetesen vissza is helyeztem. Védett halfaj, tanuljuk meg felismerni, hadd gyarapodjon az állománya!

Ajánlom egyébként a pergetőhorgászoknak is, hogy kóstoljanak bele a dunai feederezésbe, mert időnként nagyon szép halakkal, és sok-sok élménnyel kecsegtet ez a módszer is. Sokkal ritkább a betli, mintha műcsalikkal próbálkozunk. A Duna jelenlegi állomány-összetétele is támogatja az ilyen tapasztalatokat.

 

Ezekre szükséged lehet:

KIFUTÓ!FLUID FeederMitchell FLUID Feeder 330
Mitchell
FLUID Feeder

330-360cm

14.490 Ft-tól / darab
Folyóvízi feeder kosárFolyóvízi feeder kosár
Silstar
Folyóvízi feeder kosár

20-30g

100.000.000 Ft-tól / darab

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

GubinovGubinov (fikanick)
5 éve

Szevasztok! Kb. 4 éve pecázok a Dunán, nekem is voltak komoly fogásaim 4,1 Márna , 2 fölötti Dévérek. Nem a csónak az isten,jó ha van, de nem létszükséglet. És ha jól tudom bizonyos teljesítményig vizsga mentes.

28
hirdetés (x)

Egyébként pont a Duna az a folyó, ahol a partszél nagyon sok halat tart. Főleg a pergetőknek. A kövekre szépen ki lehet gyalogolni. A csónak kétségtelenül előny, de rengeteg parti pecás van, aki nagyon sok halat fog.

27
Fishmageddon
5 éve

Te tényleg azt hiszed, hogy ez a Duna fővárosi szakaszáról szól? A csodaszép erdős-fás hátterekről gondolod, amik eltakarják a parlamentet? :)

Amúgy a cikkben többször is hangsúlyozta az író a csónak fontosságát....

26
asztáciumasztácium (fikanick)
5 éve

Duna!

de átkűrt, vagy simán csak egy hiszékeny hülye vagyok

nem az etetőanyag fontosságával meg a mitchell botokkal kéne ámitani a kezdőket, hanem kerek perec leirni, hogy amig nincs csónakod, jogsid rá, és egyebek, addig el se kezdd és ne is álmodj normál halról

a hajóról, hajójogsiról (mert gondolom kell) egy szót nem irtak, mennyibe kerül, hol van a tanfolyam, vizsga, kikötő meg ilyenek

estleg egy cikk erejéig ezt is bincolgathatnák a szerzők

tanulság: dunán az első lépés a csónak, aztán az engedély, aztán jöhetnek a horgászfelszerelések

25
DunaDuna (fikanick)
5 éve

Radon!

A Dunában van ha , nem kevés... Az hogy nem tudsz fogni egy dolog.. Nem kűrt át senki... Egy-két év dunai horgászatból ne számíts brutális fogásokra...ja, csónak az kell

24
radonradon (fikanick)
5 éve

1
én is egy rakás horgász-szakirodalmat olvastam, filmeket néztem főként dunai horgászatról, ezektől megjött a kedvem

levizsgáztam, kiváltottam az évest a fővárosira, sokat gyakoroltam még a télen (hogy az akadókkal boldoguljak)

az elején még a gébek is elszórakoztattak, fogtam sügért, durbincsot, bodorkát, később sneciket (nem vittem haza, csak a snecit meg a gébet)

aztán később többre vágytam, kijárkáltam éjjel "márnázni", különböző napszakokban pergetni: sokszor, sokat, sok helyen

eredmény: egy 20 cm körüli márna, 2 méretes 30 cm-s jász kb 6 olyan alkalomból amikor már tudtam, hogy a hajnal a legjobb időszak ezekre a halakra

ja, a pergetéssel meg eddig soha semmi
végignéztem egy rakás oktatófilmet, bejártam a duna fővárosi szakaszának jórészét, próbáltam wobblerrel, twisterrel, meg a jóég tudja mi minden van a pergetőkészletben, de kapás se volt soha (mondjuk hajóm az nincs)

lényeg a lényeg: jól átkúrtak a halbő fővárosi szakasz mitoszával, még ha ráérek néha kimegyek, de szerintem jövőre nem váltok engedélyt, mert ez igy elkeseritő

ja, és nem szégyellem, télen, kora tavasszal még volt minimum 30 nullázásom, de akkor még a tapasztalatlanságomnak tudtam be

kiadtam egy rakás pénzt a felszerelésekre, hogy a pincében porosodjanak a fene se tudja hány kiló ólmot szakajtottam be

ennyi halat ami a cikkben szerepel lefotózva, a dunán egy év alatt sem fogok

a kockatavat is kipróbáltam, az a másik véglet
többet nem próbálom

23
ellendrukkkkkkerellendrukkkkkker (fikanick)
5 éve

K.jános!Nagyon benéztél!Egyáltalán nem vagyok megkeseredve!Inkább mérges és szomorú vagyok.30 éve horgászom a Dunát.Olyan fogásaim voltak,vannak ami kevés horgásznak adatik meg.Ha szerinted rendben van az,hogy Sz.Zoli 3 hónap alatt nem jut kapáshoz és egy többszörös priuszos ember a halőr-halász,aki napi szinten ipari módszerekkel termeli ki a maradék halat a vízből,akkor dőlj hátra és tapsikoljál.

22

Jaj istenem ellendrukker, röhögni rajtat röhögünk. Neked aztán mindegy, hogy kit-mit csak szidhass valakit, valamit! Van neked egyáltalán egy boldog napod, vagy tényleg annyira megkeseredett vagy, hogy már csak a kötözködés boldogít vagy ezért fizetnek ? Mindegy is mi a válasz, rossz lehet így élni  Szevasz !

21
ellendrukkkkkerellendrukkkkker (fikanick)
5 éve

Jól van pecajani!Jófej vagy!Nekem csak 3 helyem van.A Duna,a Tisza,meg a Balaton.

20
Pecajani
5 éve

Igen, nagymenő vagyok mert 6 helyem van. Zavar? Az egyiket szívesen neked adom. De lehet hogy adok neked kettőt is.

19
ellendrukkkkerellendrukkkker (fikanick)
5 éve

Természetesen nem a szakírók a hibásak alapvetően.A kiszipolyozott folyót kár ennyit reklámozni.
Pecajani!Tényleg 6 helyed vagy?Nem 5 vagy 7?Igazi nagymenő lehetsz!:-)))

18
ellendrukkkkerellendrukkkker (fikanick)
5 éve

Sporttársak!
Ne röhögtessétek már ki magatokat!Ki bántotta itt Zolit annyira,hogy eluralkodjon ez a "szabadítsátok ki willyt"hangulat?!!Ez a nagy gondotok,amikor amperbéla a halőr/halászotok???Heti 5-6 északát van vízen!!Van pofája antirapsic feliratú polóban császkálni a vízen?Beszívjátok a dörgölőzős,mézesmázos dumáját?Kérdezzétek csak meg az RSD fegyelmi bizottságának a(volt?)vezetőjét,hányszor csípték meg orvhalászattal!Aki nem néhány éve horgássza a szakaszt,az tudja,mi változott itt azóta,hogy ő a halász.Figyelőszolgálat??Ki bántja itt szerencsétlen Zolit?Azt figyeljétek ki,hol rakja ki a villanygépét.Mert nem ott,ahol kisólyázik.Leányfalutól a városig szinte halmentes a folyó.A tavaszi löttyenéseknél 2 m-es szájnagyságú jelöletlen varsák voltak kint pl.Lupánál.Ezekre figyeljetek!

17
Pecajani
5 éve

Aha, értem már. Az előzőekben említett blogot a barátom azért csinálta, mert 2007-ben egy több napos horgászatot kapás nélkül fejezett be egy agyon reklámozott tavon. Akkor döntötte el, hogy csinál egy blogot, amin miután meglátogatta a tavat leírja a független véleményét. Hiába volt sok hal, ha bunkó volt a halőr, vagy az előre egyeztetett dolgokat a vízkezelő nem teljesítette, fel került az internetre. Pénzt, időt, autót nem kímélve bejárta az országot, horgászott és írt. Persze őt is kapott a tógazdáktól hideget meleget, perrel fenyegették. Olyan is volt, hogy amikor másodszor horgászott a tavon, akkor a tógazda oda ment hozzá, és "tudom ám hogy ki vagy" szöveggel meg állt mellette... Természetesen mindig mindenkinek csak a szája volt nagy. A pereskedésig nem jutott el egyik sem. Nincs is értelme, mert a szólás szabadságnak az a lényege, amíg valakit identitásába, nemébe, származásába stb. meg nem sértesz, addig rád is vonatkozik.

16
Fishmageddon
5 éve

Szerintem Zoli nem a fikanickes idiótákra gondolt, hanem a vízkezelőre:
"ellendrukker, látom a legutóbbi Magyar Horgász cikkemet nem olvastad. Most épp a vízkezelő fenyeget perrel, mert leírtam, hogy mennyire megfogyott a hal, hogy nulla az ellenőrzés, nincs info a telepítésről, nincs ivadékmentés, stb. "

15
Pecajani
5 éve

Persze, semmi gond, csak nem értettem amit írtál. Általában ezeket a kritikákat fickanick név mögé bújva írják. Véleményem szerint ennyire kell komolyan venni a véleményük értékét is. Én amúgy 20-22 éve olvasom a horgászszakírók cikkjeit, azóta kialakítottam magamban egy magán véleményt róluk, és a Szarvas Zoliról ez pozitív. Igazából nem is értem, hogy mire jó az állandó mocskolódás. Egy barátom szintén horgászblogot készít, és nem lacafacázik, amikor kezdődik az írásbeli köpködés, egyszer figyelmezteti az illetőt, aztán törli a bejegyzéseit. Ennyi.

14

Szia Pecajani. Ne haragudj, de biztos megérted, hogy nem tisztem a Zolit ért ( inkább nevezem a továbbiakban egyenlőre atrocitásnak, nehogy valaki szó szerint értse a támadás szót ) atrocitásokról nyilatkozni, azonban a bekövetkezett atrocitások már jóval túlmutatnak az olvasói negatív kritikák határain, táborán. Zoli hivatott eldönteni, hogy milyen módon kíván reagálni az Őt ért atrocitásokra. Amit én tudok, hogy Zolinak, cikkének, az abban megfogalmazott véleményének támogatói percről, percre nőnek. A Zolit ért atrocitásoknak, futótűzként híre ment a parton és támogatói nem fogják szó nélkül hagyni, hogy az atrocitások tovább folytatódjanak. Ahogy én látom ez az agyongyötört, „kis” horgászközösség most elégelte meg az elmúlt évek gyötrelmeit. Mindig is voltak hangjukat hallató elégedetlenkedők, de ez most más!

13

Pecajani,
magam is horgászom a fővárosi szakaszt, igaz, elég ritkán. Ha írsz egy emilt az info@fishingtime.hu -ra, fel tudjuk venni a kapcsolatot, biztos én is tudok neked újat mondani.
Üdv, SZZ

12
Pecajani
5 éve

Zoli! Ha van egy fél napod, szívesen megmutatom a bevált helyeket a Bp.-i szakaszon. Engem nem érdekel ez a mese, hogy nem marad hely a Dunába, meg nem tudok leülni, mert ez nem igaz. A Duna nem magán tulajdon, mindenki számára elérhető horgász víz. És ne felejtsük el, hogy egyszer nekünk is megmutatta valaki, hogy hol-és hogyan kell pecázni rajta. Komlós János! A Zolit ért támadások alatt mit értesz? Az Ellendrukker által leírt hozzászólást? Ezt a horgászírókat fikázó hsz-okat elég gyakran olvasom, pedig akik ezekre az oldalakra rákeresnek, a sztorikban, leírásokban bővelkedő cikkeket akarnak látni. Szerintem ez elég nagy kapufa a köpködőknek. A Figyelő szolgálatot csak helyeselni tudom.

11

Szia Kisrob ! Igazad van, 4 év kevés lehetne ennek megítéléséhez, - bár a jelenlegi áldatlan állapotoknak köszönhetően már ez is bőven elég idő egy tapasztalt horgásznak - azonban Zoli nem csak a saját tapasztalatait írta le cikkében, hanem egy olyan legalább 1000 fős közösségét, amelynek olyan idős horgászok is a tagjai, akik még nagyapámmal, apámmal együtt kezdek el horgászni. Ha csak a közösség kemény magját nézzük az is több száz főre tehető, akik mind egyetértenek Zoli cikkében leírt állapotokkal. Az elmúlt napokban Zolit ért támadások miatt a közösség például aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a támogatásáról biztosítsa. Figyelő szolgálatot alakított, ami egyébként nem újdonság, mert az ívó területek is igen gyakran védelemre szorulnak. Figyeljük Zoli csónakját, Őt magát a vízen, hogy elejét vehessük, és segíthessük, dokumentálhassuk az eseményeket, ha szükség úgy kívánja.

10
krisrob
5 éve

Szia Zoli!
Meg ne haragudj, de szerintem 4 év a Dunán nem elég tendenciát megállapítani, talán még akkor sem feltétlenül, ha 150-200 horgászott napja van az embernek évente, kevesebbel meg pláne.
Én 2004 óta "gyúrom" a szakaszt, pergetek, de nem tudom azt mondani, hogy romlana, és nem azért, mert annyira rossz volt mindig is...
Még a tisztelt hasznosító szervezet tevékenysége sem romlik, az ugyanis nincs és nem is volt...
A halőrük szerint megpályázzák újra, hiába nem lesz kereskedelmi halászat...
üdv
kr

9

Jani, a fővárosi szakasz egy nagyságrenddel jobb, mint az attól északra fekvő, és felette a Dunakanyar is sokkal jobb! Ez van... Persze jön-megy a hal, sokminden vízállás-függő, de a tendencia ezen a szakaszon nem jó.

8
Pecajani
5 éve

Szerintem a Duna még most is nagyon jó. Én 6 helyre járok horgászni a folyón, vízállástól függően választok hogy hova indulok. Az esetek 90 %-ban fogással zárom a napot. Nem érzem úgy, hogy ".Már mozdulni sem lehet a millió horgásztól,akivel elhitettétek,hogy rablóhallal teli a folyó." A Duna valóban rablóhallal teli. Sőt, ez csak egyre jobb lesz, mert több éve már hogy a bp.-i szakaszon levitték az elvihető darabszámot 1-re.

7

Zoli, az ügyvédi irodám a rendelkezésedre áll ugyan úgy, mint én, aki ott volt veled és a látottaktól a szavam el ált, a gyomrom görcsbe rándult és a kezem ökölbe szorult. Ha botrányt akarnak hát legyen, de akkor boruljon a bili. Tilalmi időben védett halat áruló, vagy méreten alulit áruló, csarnokos halárustól, a teljes szélességű meder vagy öbölzárást végző beszállítóikon keresztül, az ismert villanyászokkal együtt és természetesen a tisztelt vízirendőröket, körzeti megbízottakat se felejtsük ki a sorból, akik pénzhiányra hivatkozva rendre nem teszik a dolguk vagy ha mégis sikerül kiimádkozni őket meleg zugaikból elfordítják a fejüket pár kiló halért. Koronaként tegyük fel az egyesület elnökét is a szarkupac tetejére, aki hosszú éveken át látta el a környékbeli vendéglősöket friss dunai hallal. Ja és ne felejtsük ki azt a rengeteg TISZTELT horgászt se, akik 3-4 bottal vagy éppen évek óta engedély nélkül horgászi.
45 évemből, 39. éve élek együtt ezzel a gyönyörű folyóval, hosszú éveken keresztül a hátán fogadott a nap és munka után, ott búcsúztattam is, de ma már örülök, hogy pár éve ellopták a csónakom, így nem látom nap mint nap ahogy kifosztják, tönkreteszik !

6

Ja, ellendrukker: Decemberben csak azért nem nullázhattam 20-at, mert 10 se horgásztam. De súlyosabb, hogy kb. december közepétől február végéig jóformán semmit sem fogtam a Dunán. Ha halat akartam látni, a Tiszára mentem.

5

ellendrukker, látom a legutóbbi Magyar Horgász cikkemet nem olvastad. Most épp a vízkezelő fenyeget perrel, mert leírtam, hogy mennyire megfogyott a hal, hogy nulla az ellenőrzés, nincs info a telepítésről, nincs ivadékmentés, stb.

Fisher,
a bizonyos cikkem nyomán kezdődtek az ellenőrzések. Tegnap beszéltem Istvánnal a szentendrei elnökkel, aki mondta, hogy ideje volt, hogy történjen valami. Jön az országos halőrkommandó, a halászokat ellenőrzi a Nébih, a rendőrség is aktívabb lesz. Ámen.

Hátha a villanyosokból is kevesebb lesz az éjszakában...

4
FisherFisher (fikanick)
5 éve

Pár hete a Bp.-i Dunán megszaporodott az ellenőrzés, van ahol naponta többször jönnek, örvendetesen megritkultak a "horgászok".

3
pkobak
5 éve

Üdv!

Én nem bántanám ezért Zoltánt, mert nem egyedül van a szakmában és nem csak a szakíró, hanem a horgász is hibás ebben a történetben.

Az biztos, hogy a téma számos (horgász) etikai kérdést felvet.

Én azért kezdtem Tokaj és környékén kb. 10 éve horgászni (jórészt pergetni) mert megfogott a Tisza-Bodrog, és nem utolsó sorban utáltam a kockatavak hangulatát, "közönségét".

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy ehhez a Gégény Viktor írásai is adtak egy löketet.

Viktor írásait, fényképeit nézve gondoltam, hogy na itt, meg ott,ugyan ezt fogom csinálni, azt majd jön a hal.

A fényképek alapján még a helyeket is be tudtam lőni, aztán persze nem értettem, hogy hol a hal. Aztán 1-2 év alatt rájöttem sok mindenre, fogtam is. De nem csak én voltam ezzel így.

Egyre többen jöttek/jönnek, új szakíró is van a környékről Szalai Gábor személyében, így vonzzák a pergetőket a "beígért" hatalmas jászok, folyamatosan fogható csukák, kisebb-nagyobb harcsák és süllők ígérete, na meg Viktor vendéghorgászattal kapcsolatos oldala.

Már ott tartok, hogy inkább szabadságot veszek ki, hogy ne hétvégén a tömegben kelljen horgásznom, vagy a nyugalom miatt kilométereket motoroznom a Tiszán/Bodrogon.

Mint az életben sok minden, ez sem fekete, vagy fehér, itt is nehéz lenne igazságot tenni, de hagy ne olvassak már egy nyilvánvalóan reklám-cikkben olyat, hogy "híres Tisza-tavi harcsa mészárlás". Aztán csodálkozok, hogy mindenki emelget......

Vagy egy olyan fénykép alá - melyen a Tokaji híd alatt mindenki (tisztelet a kivételnek) szedi és rakja el a süllőt mérettől és darabszámtól függetlenül - ne írjuk már, hogy "horgászünnep".

Nekem ez nem volt ünnep, fogtam egyet én is és húztam onnan, mert nem bírtam nézni ami ott folyik.

Nem akartam senkit megbántani, elővenni, nagyon sok érv és ellenérv van ebben a témában, lehet megérne egy cikket is.

üdv, pk.

2
ellendrukkerellendrukker (fikanick)
5 éve

Kedves Zoltán!
Csaba barátoddal együtt rászabadítottátok a Dunára a plebs-et..Már mozdulni sem lehet a millió horgásztól,akivel elhitettétek,hogy rablóhallal teli a folyó.Éjjel nappal szól a kuttyogató,repülnek a műcsalik..Csaba is sír,hogy követik,lesik a helyeit.Mégis mit vártatok,meleg hógolyót??A város fölött ráadásul a halőr-halász amperbéla is ott tevékenykedik.Csapjátok csak a reklámot csak ennek a szétnyúzott,kisemmizett víznek!A technikai részéről csak annyit,hogy még egy tiszai horgászt sem láttam,aki boldogult volna itt.A jobb dunaiak viszont a Tiszán is boldogulnak.Hajrá kedves szakírók!Azt is írd le,hogy decemberben kb.20-at nulláztál.Ez nem az Ebro.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Delphin EF8 bojlis ágy 1200

hirdetés