Horgász akciók 920

ABU botok, melyekkel 2016-ban fogunk horgászni!

Már jó néhány hete teljesen komplett az ABU Garcia következő szezonra összeállított pergető bot kollekciója. Szeretném bemutatni ezeket a sorozatokat kiemelve a legfontosabb tulajdonságaikat, és megfogalmazva némi gyakorlati ajánlást is.

Már jó néhány hete teljesen komplett az ABU Garcia következő szezonra összeállított pergető bot kollekciója. Szeretném bemutatni ezeket a sorozatokat kiemelve a legfontosabb tulajdonságaikat, és megfogalmazva némi gyakorlati ajánlást is.

Van teljesen új top szériája, a Villain, mely most mutatkozik be, van olyan sorozat is, nevezetesen a Veritas mely nagy népszerűségnek örvendett, és az új évadra megújult, de szerencsére megmaradtak azok a családok is, melyeket változatlan minőségben találunk majd meg, mint például a Veracity, Vendetta vagy a Venerate.

Devil Spin

Ez a sorozat egy igen kedvező árú botcsalád, mely bőven 10.000 Ft alatt indul. A bot anyaga carbon composite, de nagyon szép parafa nyelet kapott, és könnyített SIC gyűrűk biztosítják, hogy akár fonott zsinórral használva is hosszú legyen a zsinórvezetők élettartama. Sok gyártónak van hasonló árú botsorozata, a különbséget a minőség adja. Ahogy az angol fogalmaz: "very good value for money", azaz ezért a pénzért egy nagyon jó kis botot kap a vásárló.

A Devil sorozat két nagyon jól kalibrált casting botot is soraiban tudhat. A rövidebb 216 centis, 5-20 grammos, a hosszabb 243 centis és 10-30-as. Ezek is 10.000 Ft körüli botok. Kiváló választás lehet kezdő multisoknak, akik elsőre nem szeretnének vagyonokat fizetni egy ilyen botért. A botok karaktere "megbocsátó" valóban abszolút alkalmasak arra, hogy megtanuljon velük az ember casting orsóval horgászni.

Diplomat

Az ABU évtizedek óta kínál Diplomat néven olyan pergető botokat, melyek kifejezetten (repülőgépes) utazásokhoz ajánl, igen kis szállítási hosszal. Ezek a nyelek általában 4 részesek és maximum 70-80 centiméteres szállítás hosszal rendelkeznek. a 24 tonnás carbon alapanyag mutatja, hogy komolyan is veszi a gyártó ezt a speciális sorozatot, szép a külalak, svéd design itt is működik.

Valamennyi rövid modellhez nagyon szép és praktikus kemény tok jár, melyben könnyű és biztonságos a szállítás. Nem kis tervezői feladat, hogy a sokrészes botok karakterisztikáját úgy állítsák be, hogy a többszörös toldás ellenére élvezetes horgászatot biztosítsanak.

Az ABU ebben régóta élen jár, és sokan nem hinnék el milyen népszerűek ezek a botok.

Venerate Spin

Az ABU a kommunikációjában is kiemelte, hogy ez az a botszéria, amelyet a legnagyobb mennyiségben értékesít. Ennek érdekében egy kifejezetten mutatós külalakba öltöztette azt a technológiát, mely ár/érték arányban a legjobb vétellé teszi ezeket a botokat. Hogy tényleg igazi széles körben népszerű bot lehessen, nem kevesebb, mint 19 változatot kínál belőle. Ebből 3 modell egyrészes, a többi 16 pedig kétrészes változatban kapható. Egészen a 168 centis UL bottól a 374 centis, 40-140 grammos harcsázóig terjed a skála. Ebben a gazdag kínálatban tényleg mindenki megtalálhatja azt, amely számára a legmegfelelőbb. A botok remek 24 tonnás carbonból készülnek, könnyített SIC gyűrűkkel szereltek, és top minőségű EVA nyelet kaptak.

 

Már több, mint egy éve értékesítjük ezt a sorozatot, és egyetlen egy sem jött vissza töréssel - ennél nagyobb dicséret nem kell! Az ára racionális, ez egyik oka a nagy népszerűségnek.

A Venerate szériában nem kevesebb, mint 8 darab multis bot is kapható. Két egyrészes és hat darab kétrészes. Mind anyagválasztásban, mind külcsínben, nem kevésbé a használhatóságban ugyanaz igaz rájuk, mint a peremfutókhoz való sorozatról. Kifejezetten szép, modern design-t kapott és nagyon jól kiválasztott hosszokban és dobósúlyokban érhetők el.

Magam azt a modellt választottam ki, mely kissé ki is lóg a választékból. A hagyományos botok mellett található egy kétrészes Jerk változat 192 centivel, 60-100g-os dobósúllyal. Elsősorban csukás jerk csalik dobálásához szereztem be, de a Dunán, ahol a legtöbb harcsa nem kapitális, ezzel bottal horgászok rájuk vertikálisan. Hangsúlyozom, hogy nem a nagy öregekhez való, de a leginkább fogható 5-20 kg tartományhoz kompromisszum nélkül használható. Hatalmas előnye a keményebb harcsás botokkal szemben, hogy mindössze 182 gramm az önsúlya, ami nagyon sokat számít egy egész napos horgászat során. Nagyon megszerettem 2015-ben!

Vendetta Spin

Ez a sorozat is nagyon érdekes, mert a bot elemei már nagyon-nagyon minőségi választások. A 30 tonnás alapanyag sokkal drágább botoknál is megfelelne, a cirkónium betétes gyűrűk, nagyon könnyűek, de horgászatban előforduló hatások kárt nem tudnak tenni bennük - lényegében örök életűek. Ráadásul a kiváló bot alapanyagot egy ún. IntraCarbon™ Technology eljárással építik fel, amelynek során különböző irányú carbonszálakat rétegeznek egymásra. Ennek hála a bottest ugyanolyan erő és rugalmasság mellett jelentősen vékonyabb lehet, ami az önsúlyt is csökkenti. Emiatt lehetséges, hogy legrövidebb 2-10 grammos Vendetta mindössze 81 g. A Vendetta botok kifejezetten gerinces, gyors pálcák - nagyon magas vevői elégedettséggel!

 

Van a sorozatban 3 db, ha úgy tetszik amerikai típusú, EVA nyeles, kétrészes bot -25, -30, és -40g-os dobósúllyal. A botok nagy része viszont kifejezetten esztétikus parafa nyéllel kerül a horgászok kezébe, ezekből 12 változatot kínál az ABU. Itt is elmondható, ami a Venerate sorozatnál is, hogy a változatok sokaságából biztosan akad olyan, ami a hazai igényekhez bárkinek megfelelhet a középerős pergetés kategóriájában.

A Vendetta is felsorakoztat 6 féle casting botot, plusz a Venerate-nél is bemutatott 60-100-as Jerk botot is hozza. A széria a jobb botanyag-választás és drágább felépítmények miatt árban felülmúlja a Venerate-et, de még abszolút jó ár/értékben marad.

Veritas V2

A Veritas sorozat világszinten a legnépszerűbb széria. A hazánknál jobb fizetőképes kereslettel rendelkező országokban ezt a családot keresik leginkább. Sőt, az amerikai fekete sügeres profik tucatjai kezében látható verseny körülmények között is. A Veritas blankja hihetetlenül feszes és gyors. Itt is 30 tonnás carbont használ a botépítéshez az ABU, de az egyik legfejlettebb, ún. Spiral Core Construction Process technológiát alkalmazva az első szériás Veritashoz képest a tesztek során nagymértékű erő növekedést tapasztaltak hasonló önsúlyú és tulajdonságú botokat összehasonlítva. A bot egészét tekintve a töréshatárig 22%-kal nagyobb terhelést bír a V2, a botspicc tekintetében az erősödés még jelentősebb, több, mint 30%-osnak bizonyult.

 

A 14 darab spinning botból 3 db egyrészes, és 11 db kétrészes változat érhető el. Az egyrészesek és három darab kétrészes bot amerikai mintára dobósúly felső értékkel van ellátva. Ezek jelölése -30g, -40g, stb. További 8 változat európai mintára tól-ig dobósúly jelöléssel érkezik. A 3-15-ös, és 4-12-es light botoktól a 40-100-as heavy-ig terjed a választék.

A multis Veritasok is nagyon széles választékban érhetők el. 3-3 egyrészes és kétrészes pálca mellett, 2 db nagy dobósúlyú Jerk bot is színesíti a kínálatot. Utóbbiak akár vertikális harcsahorgászathoz is használhatók.

Az összes Veritas V2 botra jellemző az elképesztő feszesség és gyorsaság nagyon könnyű önsúly mellett. Az ABU fehér színű sorozata már az első változattal is nagy elismerést vívott ki magának, ez a megújult, jelentősen tovább javított változattal még nagyobb sikerre számíthat.

Veracity Spin

A 2015-re bemutatott prémium kategóriás ABU sorozat már 36 tonnás carbonra épül, és ennél a minőségi szintnél lép be a nanotechnológia a botépítésbe. Amit az ABU kihoz ebből az alapanyagból adott botfal-vastagság mellett, az valóban bámulatra méltó. 100g alatti és alig 100g feletti botokról beszélünk, melyek szó szerint zavarba ejtően könnyűek. Helyenként a súlyuk nem sokkal több, mint kétharmada a legmagasabb polcra helyezett 2016-os újdonsághoz, a Villain botokhoz képest! Nem sok bot esetén írok ilyet, de kézbe fogva annyira nincs súlya, hogy alig hiszi el az ember, hogy bírja azt, amit kiszabott rá a gyártó.

 

Pont ez teszi a különbséget a hasonlóan könnyű, de törős botszériákkal összehasonlítva. Ezeket úgy hajtogattuk, hogy törjön, ha törnie kell, biztatott az ABU mérnöke, hogy még-még bátran, csak húzzam. Elképesztő élmény volt! Olyan érzésem volt, mintha egy acél lapot teszteltem volna. Stabilitás, rugalmasság, és meg se kottyan neki! S nem győzöm hangsúlyozni, mindezt olyan könnyű önsúllyal, ami még pár éve is lehetetlen lett volna!

A casting botok közül három modell teljesen amerikai változat oz-ban megadott dobósúlyokkal, ezek mind egyrészesek, míg a 4 európai változat mind kétrészes. Itt is a spinninghez hasonló a felszereltség: titán-ötvözet gyűrűtartó elemek, és minden szinten prémium összetevők.

A Veracity a korábbi a Fantasista sorozatokat is beleértve minden idők egyik legjobb ABU bot szériája!

Villain Spin

Amerikában már egy éve elérhető volt az ABU legmagasabbra pozícionált botszériája. A 2016-os évadra (már kapható!) Európában is elérhetővé tették. Ezért van az, hogy néhol feltűnik a nevében a 2.0, ami a második generációra utal, pedig a legtöbb európai horgász csak most találkozhat vele.

 

A 40 tonnás carbon alapanyag már elképesztő tulajdonságokkal bír. A V Wrap™ carbon construction eljárás nem csak a külalakban mutatkozik meg egy dupla, váltakozó sűrűségű keresztirányú erősítés képében, de a botnak is elképesztő erőt biztosít. A gyűrűtartók titán-ötvözetből készültek, a betétek cirkóniumból. Abszolút top. Az orsótartója a legújabb Fuji termék, mely a korábbi ún. skeletor orsótartókhoz hasonló elven lehetőséget teremt arra, hogy a horgász keze a bottesthez érjen, és a kapásokat, ütéseket azonnal, közvetlenül érezze; viszont ezt sokkal ergonomikusabban, sokkal kézre szabottabban teszi meg, így bot fogása az extra funkcióval együtt is tökéletesen kényelmes és racionális.

A Villain nem a extra könnyű önsúlyra gyúrt rá, hanem a hihetetlen rugalmasságra és az erőre. Valamilyen erővel minden bot törhető, de "normál" horgászat során ezt szériát nagyon nehéz lesz zavarba hozni. A 2-10g-os modellt volt szerencsém huzamosabban is kézben tartani, s próbára tenni ésszerű keretek között. Az első benyomás az orsótartó zseniális volta. Ahogy a legtermészetesebben a rányúlok, úgy tökéletes, ahogy van. Mintha egyedileg gyártották volna a kezemre. A bot erejét nem mertem a végletekig tesztelni, de a 2-10-essel egy 30-as harcsát, megfelelő (nem rávaló) zsinórvastagság esetén 5 percen belül csónakba penderítenék vele. Terhelésre mintha nyúlna, érzi az ember, hogy már az orsótartó is görbül, de az egész meghajlás dinamikájából az jön le, hogy kétszer ekkora erővel se törne még. Nem tudom, hova fokozható a technológia a botgyártásban, de ha egy mákszemnyit nem fejlődne a jövőben, már akkor is azon a szinten van, aminél halandó nem kívánhat jobbat. Teljesen felesleges.

A casting változatokból kizárólag 1+1-es, ún. "nyélbetoldós" variációk léteznek, szám szerint 5 darab. Az 5-20 grammtól a 40-100g-ig.

A Villain a profi horgászok választása. Minden eleme a legfelső polcról származik. S ezt meg is kell fizetni. Akinek rendelkezésére áll egy ilyen összeg egy botra, az feltétlenül nézze meg!

Kapcsolódó írások:

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett AKCIO

hirdetés