Szezonindító horgász akciók 920

A 4 kedvenc balin csalim

Így a szezon kellős közepén összeszedtem nektek a 4 legjobbnak gondolt balinos csalimat, kiemelve, hogy milyen víztípuson, milyen fényviszonyok között, melyik évszakban milyen mélyen tartózkodó balinok esetén javaslom.

S persze az adott családban a megfelelő színek kiválasztása is fontos, ebben is próbálok segíteni.

Crankster 45
Nem tudom kihagyni a dunai "mindenes" wobbleremet, a 45 mm hosszú Sebile Crankstert. Ez a duci wobbler alakjának és a terelőlemez szögének köszönhetően nagyon jól dobható, remek távolságok érhetők el vele.

A dobótáv a balin horgászatában időnként fontos lehet. Főleg állóvízen, Tisza-tavon, Balatonon vannak bizonyos periódusokban kissé túlhorgászva az őnök, aminek az egyik tünete, hogy nem engednek magukhoz közel, vagy ha igen, akkor gyanakodnak, és rá se hederítenek a műcsalikra. Ilyenkor jellemző, hogy a a távoli dobások és a nagyobb távolságban bekövetkező kapások hozzák a halat.

A Crankster csörgős wobbler, így nem egészen tiszta vízen, sőt éjszaka is nagyon szépen húzza a balint. Amikor a szemére már kevésbé hagyatkozhat, akkor a csörgés igazítja útban a vélt táplálék tartózkodási helyét illetően. Akkor fogok jól Cranksterrel, ha a balin a felszín közelében tartózkodik.

Így a késő őszi, téli időszakban ez kevéssé jellemző, de már kora tavasszal, még tilalom előtt elkezdi szállítani a ragadozókat, s tilalom utántól ősz közepéig nagyon jól teljesít. Kedvenc színem az "O" az "NBG" és a Q2.

Flatt Shad 50 XH
Ez a típus egyszerűen lenyűgöz. Az egyik olyan wobbler, amit egész évben tudok balinra használni. Az "XH" itt Extra Heavy (különösen nehéz) jelzést jelent. Nem abszolút értékben kell érteni, hisz alig 10 grammról beszélünk, hanem a süllyedési sebessége miatt extra leginkább.

Mivel egy terelőlemez nélküli, viszonylag vékony, kompakt modellről van szó, ha dobás után kivárunk, gyorsan süllyed az aljzat felé. Akár a fenékről is indíthatjuk, így ősszel, és télen az alsóbb rétegekben összeállt őnöket is elérhetjük vele. Viszont ha a becsobbanás után azonnal húzni kezdjük, a legfelsőbb vízrétegben is vezethető, ahol a gyorsabb sebesség miatt igen jellegzetes veretésbe kezd.

Emellett ez is csörög. Így ez is alkalmas éjszakai horgászatra és a zavaros vizekben is különösen jól teljesít. Épp ezen tulajdonságai predesztinálták arra, hogy nálam minden idők egyik legjobb balinos csalijává tudott válni. Húzhatom a legmelegebb nyárban a felszín alatt, aztán télen akár 5-6 méter mélybe leküldhetem a halak után.

A színválasztéka jellemzően különbözik a Crankstertől. Itt megtaláljuk a NK2 színt, ami tiszta vízen jó fényviszonyok között az egyik kedvencem. Kapható belőle FTG szín is, ami sokfelől ismerős "Fire Tiger" ami kevésbé jó átlátszóságnál és éjjel nyerő. (S persze a csukáknál is.) Sőt akár tűzpiros fekete sávos "K5" változatot is találhatunk. Persze az ezüst oldalú klasszikus "O", vagy a fehér "Q2" is fogós.

Spin Shad
Ha balinról beszélünk az ilyen nehéz, kanál trélerrel ellátott műcsali, mint a Spin Shad sem maradhat ki a felsorolásból. Ez a modell is egy nehéz fajsúlyú csali, így kifejezetten messze dobható. Ha a Flatt Shad esetében hangsúlyoztam, hogy ugyanúgy elhúzható a felszín közelében, mint a mélyebb rétegekben, akkor itt is feltétlenül meg kell jegyeznem. Gyorsabb sebességgel szinte a felszínt karcolhatjuk vele, s ahogy mondani szoktam, tiszta vízen nem tudjuk olyan gyorsan húzni, hogy a balin utol ne érje!

Nagy előnye, hogy a zsinórt alapvetően nem csavarja, hisz az elülső nehéz része nem fordul könnyen a tengelye körül. Nagyon vad sebesség mellett azonban képes elfordulni. Ha így használjuk, akkor nem árt egy forgókarikás kapocsba rögzíteni, hogy a zsinórunkat kíméljük a becsavarodástól. Persze ez semmi egy körforgó villantóhoz képest, de azért ne hallgassuk el. Szóval alap esetben az első traktus nem fordul el, csak aki trailer, a kanál kalimpál és villog mögötte - ez viszont forgókarikán van rögzítve. Ezt nagyon szeretik a balinok.

Kifejezetten jól teljesít állóvízen. A Balaton egyik legjobb balin csalija a 7 és a 14 grammos kivitel. Elárulom, hogy nem egy nap volt, amikor finnyásan ették a klasszikus wobblereket, és a Spin Shad húzott ki a csávából. Utolsó mentsvárként gyakran brillírozik. Nem úgy hatásos, mint a terelőlemezes wobblerek, ezért gyakran fordul elő, hogy azok nem kellenek neki, míg a Spin Shad igen.

Erre is jellemző, hogy a téli mélyebb vízen történő tiszai balinozások alkalmával is remekül teljesít, ilyenkor gyakran használom a 22 grammos modelleket.

A másik végén, az apróságoknál, a 3,5 grammos mini változata a versenyzők kedvence lehet, hisz gyakran a kis balin is fontos versenyhal, és ebben a méretben nemigen van konkurenciája a Spin Shad-nek.

A színek tekintetében, az "O" az "LV" általában megoldja, szeretem a fehér "Q2"-t is.

Nem maradhat ki a balinos dobozomból!

Puncher
Utoljára hagytam a legújabbat, a Sebile Punchert. Azért egy sneci alakú, klasszikus minnow típusú wobbler beletartozik a legjobb balin csalik közé. Segíti dolgunkat, hogy kétféle kivitelben érhetők el a Puncherek. Az FL jelzésűek felszíniek, könnyebb a súlyuk, míg a SK, azaz süllyedő változatok nehezebbek és mélyebbre is leengedhetők. Akik olvastak már a Puncherről, tudják, hogy ez is csörgős modell, igazi folyóvízi specialista. A terelőlemeze kicsi, nem veret túl nagy sodrásban sem, általában stabilan jön, nem tör ki oldalra.

Szokás szerint, ha a botunk spiccét kissé magasabban tartjuk és a zsinór beesési szögét emeljük, miközben a visszatekerés sebességét kissé növeljük, akkor a felszíni 30-50 centiben is elvezethető még a süllyedő modell is. Kifejezetten balinra az SK típust szeretem, mert nehezebb, jobban repül és messzebb dobható.

Nagyon gazdag méretválasztékban érhető el a Puncher, nekem a 60-as és a 70-es vált be leginkább a balinra.

Az új modellel új színek is érkeztek a Sebile választékába. Igazából, ha nagyon szigorúak vagyunk, akkor három színnel megoldható szinte minden körülmények közt a balin becsapása. A "Bleak" a csupa ezüst balin gyilkos nagyon sok szituációban elég. Reggel, este brutál jó! A Dunán a letisztult vízen magas nap állásnál érzem azt, hogy már túl fényes a balinnak, akkor vetem be a "Ghost Purple" színűt (persze jó ám máskor is), ami nem csillogós ezüstös oldalú, hanem tompább, kevésbé rí le róla, hogy "mű".

A háta se annyira sötét, jobban hasonlít a magát elrejteni kívánó táplálékhalra. Nagyon szeretik a balinok. Ez a modell nálam a 2015-ös év felfedezettje.

A harmadik, amit előszeretettel használok, a Mat Tiger elnevezésű élénk zöld főszínnel kombináló éjszakai, vagy zavaros vizes modell. Ahol keveset pergetnek balinra, vagy ahol valami váratlant, vagy szokatlant kell dobni, ott nap közben is jó lehet, de valójában ez a kevés fényű szituációk műcsalija.

A Seblie márka esetében nem panaszkodhatunk, nagyon sok kiváló műcsalija közül a legtöbb ragyogóan működik a hazai vizeken. Balinra pedig kifejezetten specialistának számít a Sebile márka, abszolút értelemben, más gyártók csalijaival összehasonlítva is remekül teljesít.
 

 

Ezekre szükséged lehet:

új színek!Flatt Shad Extra Heavy 50 wobblerSebile Flatt Shad Extra Heavy 50 FTG [021404986]Sebile Flatt Shad Extra Heavy 50 O [021309340]Sebile Flatt Shad Extra Heavy 50 Q2 [021309342]Sebile Flatt Shad Extra Heavy 50 OG (Natural Gold Shiner) [021309341]Sebile Flatt Shad Extra Heavy 50 Natural Perch [021404994]Sebile Flatt Shad Extra Heavy 50 Natural Shiner [021404988]Sebile Flatt Shad Extra Heavy 50 Green Back Ghost [021404995]
Sebile
Flatt Shad Extra Heavy 50 wobbler

9.5gr, 50mm

2.699 Ft / darab
Spin Shad 14gSebile Spin Shad 76 DD4 [021250961]Sebile Spin Shad 76 O [021250967]Sebile Spin Shad 72 OG [021250964]Sebile Spin Shad 72 Q2 [021250965]
Sebile
Spin Shad 14g

14gr, 76mm

2.199 Ft / darab
új színek!Puncher 60 SKSebile Puncher 60 SK Mat Tiger [021358782]Sebile Puncher 60 SK Ghost Purple [021345899]Sebile Puncher 60 SK Bleak [021345898]Sebile Puncher 60 SK Native [021345896]Sebile Puncher 60 SK Fario[021345895]Sebile Puncher 60 SK Ghost Rainbow[021345897]Sebile Puncher 60 SK Brook Trout[021345900]Sebile Puncher 60 SK Ghost Brown[021358783]Sebile Puncher 60 SK Natural Shiner [021407559]
Sebile
Puncher 60 SK

5 gr

2.990 Ft2.490 Ft / darab

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

krisrob
5 éve

Szia Attila!
Persze, igazad van, tudom, egy-két tízes gyorsan el tud hussanni.
Én csak arra próbáltam utalni, hogy amit nem ismerek, nem próbáltam, abból először csak óvatosan veszek.
A vásárlói szokások is különbözőek, én. pl elég sokat jövök-megyek, külön költségek nélkül eljutok sok horgászboltba, webshopról ritkán vásárolok. Mondjuk ez a 0 Ft szállítási díj most azért elég csábító:-)
üdv
kr

17
belenyessy
5 éve

Hello, nekem SpinShad, FlatShad es egy 35 crankster-em van. A Spinshad es a Flatshad-el jo tapasztalataim vannak, jol mozognak, jol dobhatok es halat is fognak, viszont a 35 Crankster hasznalhatatlan ott ahol en szeretnem, zugok alatti orvenylo vizekben, oldalaz es kiugrik a vizbol.

16
zoldfulu
5 éve

Kedves jurinovics,

Köszönjük az értékes hozzászólásokat, most valóban ingyenes, amikor meg rendeltem, nem volt ingyenes, csak 6000 Ft felett. Máshol meg annyival olcsóbban vettem, hogy ha elköltöttem a 6000-et olcsóbb lett fizetős szállítással, mint innen ingyenessel.
Hozzáteszem, azért remélem te sem gondolod, hogy az idők végezetéig ingyenes lesz innen a szállítás...

15
hirdetés (x)
jurinovics
5 éve

De hiszen a Fishing Time-nál ingyenes a szállítás! :) Bocs, magas labda volt...

14
zoldfulu
5 éve

Szia Robi,

Természetesen az ember nem feltétlenül költ el súlyos tízezreket csalikra. Ha a szomszédos horgászboltban rendben megtalálható minden, amit szeretnénk, ez simán is megy. ha viszont nem, jön az internet, a szállítás, és mikor a csali árával összemérhető a szállítási költség, akkor rögtön elkezd az ember azon morfondírozni, hogy OK, de ha beválik, akkor megint fizethetem azt is, ráadásul ezekből a Sébile cuccokból ha az ember csak két színt és két méretet vesz, ami azért nem tűnik első nekifutásra szentségtörésnek, már könnyedén ott van 10 ropi környékén, ha éppen nem lépte túl. És akkor még csak egy típusról beszéltünk, mondjuk Cranksterről, a Spin Shad-et, meg a Flatt Shad-et meg el is felejtettük...

13
Zalán
5 éve

Akkor én is leírom a tapasztalataimat, hogy szinesítsem a képet.
Spin Shad: a 3,5g és 7g-s modelleket próbáltam a Dunán partról. Nem vagyok nagy ismerője a víznek, minden hal egy ajándék itt, de mindkettővel fogtam halat és ahhoz képest, hogy mennyit dobáltam, kifejezetten sokat. Szerintem remek csalik, bár a kis mérete miatt nem éppen kapitális halakat fogtam vele, de ez másodlagos. Idővel ki fogom biztosan próbálni a nagyobb méreteket is.
Crankster: két méret van nekem belőle a 35-ös és a 45-ös. A két csali nagyon különböző, ezért külön írnék róla:
35-ös: be kell látni, ez nem lett a Sebile csúcsterméke. Úgy értem, hogy egy ilyen pici wobbler esetében a sikerességet és felhasználhatóságot nagyban befolyásolja, hogy sodrásban hogyan tartja magát a csali. Ezen a területen sajnos vannak hiányosságok, nem szereti az erős sodrást még vékony cuccal sem, nem stabil, nem tartja magát. Vannak barátaim akik nagyon profik domolykóban, sokat és nagyokat fognak, nekik is az a véleményük, hogy húzós vízre nem való. Persze biztosan meg lehet találni azokat a körülményeket, helyeket ahol ez a csali kiváló, de úgy gondolom, hogy nem ez a méret hozza meg itthon a sikert a Sebile-nek.
45-ös: ez viszont kb pont az ellentéte a kis testvérének. Rendkívül stabil, partról még nem sikerült olyan helyet találnom a Dunán ahol ne tudnám elvezetni, nem dobja ki a sodrás. Szerintem ez remek csali és teljesen más kategória, mint a kistestvére. Ismerősök is szépen fogtak vele, szerintem aki erre panaszkodik az vagy kifogott egy hibás példányt, vagy valamit nagyon rosszul csinált.
A többit még nem próbáltam ami a cikkben szerepel, így azokról nem nyilvánítanék véleményt.
Zolit meg szerintem nem kell védeni. Aki ismeri az tudja, hogy nem szokott senkire szart rásózni. Ami tanácsot és infot kértem tőle eddig az mind korrekt volt. A cikkben sem látok semmi olyat ami eltérne a saját tapasztalatomtól.

12
krisrob
5 éve

Sziasztok!
Azt gondolom, nincs az a cikk, beszámoló, írás, akár szponzorált, akár nem, ami alapján (és csak az alapján) be szabad vásárolni nagyobb mennyiségű műcsalit. Hacsak nem számít a pénz.
Még akkor sem, ha hibátlanok a csalik, hisz a sikerességük nagyon sok mindentől függ. Ld. thrill. Sokan rommá fogják magukat vele, más meg rányúlásig sem jut.
Korábban lestem mindenhol az infót, hogy mivel fogják mások a halat.
Aztán elkezdtem magam készíteni a wobblereket, egy évet szinte csak azokkal dobáltam, és ugyanúgy fogtam, mint a gyáriakkal (ez azóta is így van). Azóta a műcsalik misztikuma kicsit alább hagyott bennem...
Egyébként általában ugyanott, ugyanazzal a csalival, felszereléssel sem működik ugyanúgy a peca, hisz egy valami sosem lesz egyforma: aki húzza a csalit, azaz a bevontatás "milyensége".
Én vettem 1 db Crankster 45 -öt és 1 db Koolie Minnow 76-ot.
A crankster oldalaz, de egy fogó ezen némileg segít, és attól még ha olyanja van, üti a jász. A koolie-n meg nem nagyon lehet horgot cserélni, csak ha nem zavar, hogy a felúszóból süllyedő lesz.
De sebaj, nyilván nem arra találták ki, amire én szántam. Attól még előbb-utóbb össze lesz halazva:-)
Hozzáállás kérdése az egész...
üdv
kr

11
zoldfulu
5 éve

Bocs, még egy dolog. Idézet Szarvas Zoltán írásából:

"99%-ban ezzel a négyféle csalival balinozok. Sose állítottam, hogy mással nem lehet fogni, én csak arról tudok beszámolni, hogy én hogyan csinálom. "

Azt hiszem megcáfolhatatlan igazság, hogy mindenki azzal fog halat, amivel pecázik. Ha viszont össze akarjuk hasonlítani a csalikat, akkor érdemes lehet olyannak a véleményét is meghallgatni, aki nem csak 1%-ban horgászik másfajta csalikkal.

10
zoldfulu
5 éve

Szerintem ezeknek a beírási lehetőségeknek részben az is az értelme, hogy a szponzorált írásokban található hiper-szuper mindig fogó csalikról, orsókról, botokról olyan is elmondhassa a véleményét, akit esetleg nem a gyártó szponzorál, nem kap pénzt az írásaiért, de esetleg kipróbálta, és eltérő tapasztalata volt, mint a szerzőnek.
Ez abszolút nem jelent elfogultságot, rosszindulatot, mindössze egy figyelemfelhívás, hogy lehet ez másként is, mint a rózsaszín borítós írásban, és ha valaki az ártatlan vásárlók közül nem ver el több tízezer Ft-ot olyan csalira, ami később nem válik be, akkor már megérte a billentyűzetünket koptatni.
Én a crankstert nem próbáltam, a Spin Shad-et és a Flatt Shad-et igen. Az a pálya, ahol próbáltam, egy abszolút pihekönnyű pálya, ha az ember el tudja juttatni a csalit abba a távolságba, ahol a balinok lakomáznak.
A Spin Shaddel ez sikerült, ennek ellenére nem sikerült balint fognom vele. Próbáltam visszaemlékezni, hogy milyen balincsalival jártam hasonlóan, és hosszú ideig csak a Spin Shad jutott eszembe. Aztán eszembe jutott a fehér Asp is, illetve pár wobbler, amik viszont nem repültek el a megfelelő távolságra, de egy biztos, a leggagyibb csalikkal is hülyére tudja itt magát fogni az ember, a Spin Shad-del nekem nem sikerült.
Természetesen mindenkinek a maga dolga, hogy milyen csalikkal koptatja az orsóit. Ha valaki Sébillel, tegye kedvére, ha valkinek viszont nem jött be, joga van ezt is beírni.
Végül hozzáteszem, a cikk írójával ellentétben engem nem szponzorál senki, a beírásaimért nem fizet senki, és semmilyen anyagi előnyöm nem származik abból ha akár jót, akár rosszat írok egy csaliról.
Hozzáteszem, természetesen tévedhetetlen sem vagyok.

9
bevettem
5 éve

Orbit! Valós névvel, nevet tartalmazó email címmel regisztráltam, az üzemeltetőknek rendelkezésre áll. Mivel itt kevés valós nevet látok, ezért én sem ekként írtam alá. Ha elolvasta a hozzászólásom fogtam a Cranksterrel balint, kettőt is, le is írtam, beesőre.
Bocsánat a kérdésért, az Orbit az Ön vezeték vagy keresztneve?

Kedves Zoltán!
Köszönöm a részletes választ!
Jó sok halat fogtam egy időben az élő Tiszán egy bizonyos wobblerrel, de szépen lassan elfogytak. Beszereztem belőlük egy kellően méretes készletet, de az elmúlt két évben szinte alig fogtam vele halat, és érezhetően máshogy is mozognak. Pedig neves márka, prominens terméke. Mondhatjuk azt is, hogy kiismerték a ragadozók, de mivel egyik hétről a másikra történt a "váltás", ezt nem hinném. Következtetésem, hogy valami történt a termékkel, vagy esetleg sikerült nem eredetit vennem.

A felszereléssel (xzoga blank, kb 20gr dobósúly, 8-as nano, 20-as mono előke, kis kapocs forgó nélkül) nem sok gond lehet, és jelzem, úgy a halfogásommal sincs semmiféle probléma. Kifejezetten nincs...:) És az évtizedes tapasztalat is megvan. Kb 3,5-szer...
A behúzás sebessége valós felvetés, igen ezzel van problémán, illetve az oldalirányú sodrás, és a behúzás sebessége nem az, mint amit vártam. Ennyi, nem több, és nem is kevesebb.
Kifejezetten nem írtam, hogy használhatatlanok a csalik! Kifejezetten írtam, hogy fogtam velük halat. A mondjuk úgy "korlátozott" használat mellett viszont kitartok, és ebben Jurinovics hozzászólása is megerősített.

További eredményes horgászatokat kívánok, tisztelettel....
((( A héten készítek felvételt a "problémámról", ha sikerül, és ha kapok egy e-mailt az üzemeltetőnél meglévő címemre, akkor elküldöm Önnek. )))

8
Orbit
5 éve

Bírom az ilyeneket, nagy műgonddal regisztrál, de a saját nevét elfelejti ezidő alatt. Így aztán névtelenül lehet alázgatni a szerzőt és a márkát.

A konkurenciaharc a nemzetközi helyzettel együtt fokozódik.

Aki nem tud a négy és felesw Cranksterral balint fogni, az nyugodtan ..szon egy gilisztát a ugyanarra a botra, és lehet törpézgetni. Valószínűleg arra való a cucc.

7

Kedves "bevettem",

a cikkben megemlített 4 csaliért kezeskedem. Ha ezek olyanok lennének, mint említi, elég nehezen foghattam volna velük a húzós Dunán, sok száz balint.(És foghatott volna velük sok-sok ismerősöm még többet.) A 45-ös Crankstert max. 12-es fonottal, max. 30-as fluorocarbonnal húzom, megfelelően kis kapoccsal (forgókarika nélkül). Az egyik legstabilabb wobbler, amit valaha húztam. A pici 35-ös esetében (amit sokkal ritkábban használok) nagyon gyors vízen, vagy vastagabb főzsinórnál, és/vagy nagyobb kapocsnál előfordul az oldalra kitörés. Ezt kizárólag 0,06-os Nanofillal, és 0,17-es fluorocarbonnal húzom. (Ez utóbbiról egyébként nem írtam a cikkben. Egyértelműen a 45-ös az univerzális.)

A Spin Shad, és az említett Puncher mind remek csalik, egyikhez sem kell különleges felszerelés, vagy évtizedes tapasztalat, hogy halat fogjon velük az ember. Itt egy cikk, melyben felsorolom, hogy én milyen csalikkal fogom a legtöbb balint. Szerencsére GoPro kamerás felvételek garmadája áll rendelkezésre, melyen vágatlanul látszik a csali kapocsba kötése, a dobás, a rávágás, a fárasztás, a csali szabadítása, majd a hal visszaengedése. Elég sokféle szituációban.

99%-ban ezzel a négyféle csalival balinozok. Sose állítottam, hogy mással nem lehet fogni, én csak arról tudok beszámolni, hogy én hogyan csinálom.

Érzek a hozzászólásban egy olyan felhangot, hogy ilyen-olyan megfontolásból ajánlok MEGVÁSÁRLÁSRA használhatatlan műcsalikat. Ezt azért hadd kérjem ki magamnak. Ilyen cikket kizárólag olyan termékről vagyok hajlandó megfogalmazni, melyek fogósságát, működését, tartósságát egy bizonyos időn keresztül megtapasztaltam.

Talán el lehetne gondolkodni, lehetséges-e, hogy a zsinóron, behúzás sebességén, vagy egyéb körülményen kellene változtatni az eredményesebb horgászat érdekében, és nem a szerzőt hazugsággal vádolni.

6
jurinovics
5 éve

Amúgy nálam is volt hasonló tapasztalat Cranksterrel (mármint hogy kitört oldalra), főleg akkor, amikor nagyobb sodrásban partról merőlegesen (mármint a sodrásnak merőlegesen) dobtam. A kisebb kapocs néha segít ilyenkor. Ha teljesen párhuzamosan húzom a sodrással, és nem túl gyorsan, akkor nem tér ki.
Ja, és csak a kis méretű Crankster viszonylag vastag zsinór párosnál tapasztaltam. (Gondolom az oldalrl jövő víznyomás a vastagabb zsinórba jobban belekap és a kisebb csali nehezebben kompenzál.)

5
bevettem
5 éve

Kedves Crankster (fikanick)!
Ha nekem szólt a tanácsod, akkor köszönöm! Ilyenek azok a zseniális életlátásra, és bölcsességre alapozott hozzászólások, amelyek miatt érdemes egy fórumon olvasónak, hovatovább hozzászólónak lenni! Köszönöm, és bízom benne, hogy ezáltal talán valamivel eredményesebb horgász lehetek! De tényleg, köszönöm!

Másoknak, és Szarvas Zoltánnak: Állításom az, hogy a hozzászólásomban nevesített három termék gyors folyású vízben, illetve gyors bevontatásra nem működik megfelelően. Ettől még beesőre jó lehet, vagy jó lehet lassabb vezetésre, vagy gyengébb folyásban is. Szerintem. Még egyszer: szerintem.
Én nem így, illetve nem ilyen jellegű vizeken horgászom, ezért számomra csalódás. Csalódás egyrészt a termékkel-, másrészt a cikkel szemben, mert ha ez a tulajdonság reálisan leírásra kerül, akkor nem tizen ezer forinttal könnyebben mentem volna a horgászatomra (jelzem, én is hibáztam, próbaként egyet kellett volna vennem). Értem én hogy minden termékleírásban, méltató cikkben (kis túlzással írom) általában az szerepel a termékekre, hogy minden halra minden körülmények között végzetes, mert így potenciálisan több horgász érdeklődését keltheti fel az adott cucc, de egy szakcikkben azért lehetne árnyaltabban fogalmazni. Ennyi, és nem több az észrevételem.

Egyébként javasolom a Cranster-t, és más crank típusú wobblert is megnézni oldalról, olyat aminek hasonló méretű, és dőlésszögű a terelőlemeze. Egyértelműen látható, hogy a Sebile Cranksternél magasabban indul ki a testből a terelőlap, mint általában más crank-eknél. Szerintem emiatt nem elég sodrásálló. Hangsúly a szerintemen van.
Mindenkinek jó, és eredményes horgászatot!

4
crankstercrankster (fikanick)
5 éve

Próbáld meg, hogy nem fenekezel velük, hanem bedobod aztán kitekered.... XDDD

3
bevettem
5 éve

Kevés dolog váltja ki nálam azt, hogy végigcsináljam a regisztrációt egy hozzászólásért, a sebile, és Szarvas Zoltán ezen termékekről szóló írásai viszont csak elérték ezt a szintet. Őszinte tisztelettel olvastam írását a dunai jászokról, hihetetlennek tűntek a fogások, hiszen évek alatt én nem tudtam elérni a biztos, és tömeges jászfogást a Dunán. A Tiszán könnyedén. Nyilván nem magamban, és vízismeret hiányában láttam a problémát, viszont könnyen azonosultam a sebile "csoda csali" hiányával.
Ezen könnyű volt segíteni, következő horgászatomra tizenezer forinttal könnyebben, és maréknyi sebilel gazdagabban mentem. Úgy adódott, hogy ez a Tisza lett, kifejezetten rossz vízzel, áradás után apadással, de még zavarosan. Ilyen vízen a harcsa már nem, a süllő még nem, talán a balin, vagy a jász, de a napi harminc centis apadás miatt leginkább semmi. Ilyenkor egy jó menekülő út lehet a fokok visszafolyói, de ha már abból sem folyik a víz, akkor már az sem mentsvár. Egy még éppen csordogáló visszafolyót találtam, érzékelhető halmozgással, némi sneci, és időnként közéjük rabló balin, jász. Csali egyértelműen az új szerzemény, a délutáni órákat neki szántam. Szembe, kicsit felfelé horgonyoztam a kifolyóval. Kezdtem a Cransterrel. Valóban jól dobható, pontosan ért célba, a kisebb és a nagyobb darab is. Behúzásra viszont mindkét példány kifordult a húzásból, erősebb húzásra felfeküdt a vízre. Hmmm.... Folyás irányba dobva lassan húzva tartotta az irányt, de egy "balinos" behúzásra szintén kifordult. Hűha....
Az új szerzemények közt volt egy Flatt Shad is, a legkisebb példány, elő vele. A dobásig minden rendben volt, de ez is húzhatatlan volt, nulla iránytartással, kifeküdt ez is a vízre. Hűha...
Elő a 100% balinnal (neves horgászbarátom mondta erre a csalira, hogy 95% balin, a többi a harcsa és a süllő, de ez nálam 100% balin. Csak balin, az viszont szinte 100%...) Viszont már nem gyártják, egy darabom van még belőle. És itt is 100% volt. A kipróbált Sebilek itt és most, nálam egészen pontosan 0%. Újra fel a Crankster, továbbra is húzhatatlan. A felszerelés éppen dobás előtt kézben, rablás pont folyás szerint alattam, repült a Cranster, amit vízbeérkezéskor klasszikusan levert a balin. Bő kettes. Hűha!!! :)
Pár perc múlva ugyanez a visszafolyásban, rablás, dobás azonnal, egy kisebb balin.
Na most akkor mi is a véleményem? Csak azért is kitartóan Sebille....
Végig akartam dobálni velük a hajnalt is, a klasszikus csorgós partolós pergetéssel, de folyamatos küzdés a kifordulással. Kizárólag alig mozgó vízben tudtam értelmezhetően vezetni.
Próbáltam a Punchert is, ugyanez. Ez a műcsali elérte nálam azt, hogy amikor egy dobásnál felakadt a fára meg sem próbáltam visszamenni érte, érősen belehúztam, szakadt. Sajnáltam a kis kapcsot, és az újrakötés idejét.
Hasonlóan jártam a Dunán is, nyilván az instabilitást nem a Tisza okozza. Annyi volt a különbség, hogy az ott és akkor nem nagy kihívásnak a Cranster nem felelt meg. A kihívás az volt, hogy a vízbe hulló eper mozdulatlanságát utánozza a műcsali, várva azt, hogy a sodródó eper imitációt leszívja a jász. Ez több cuccnak sikerült, igaz azok színe közelebb állt a lila eperhez, mint a fehér Cransternek.
Kedves Zoltán, értem én értem a dolog lényegét, és azt is elfogadom, hogy messze az én tudásom az Önéhez képest, de azért mégiscsak.....

Jelzem semmilyen termék forgalmazásában nem vagyok érdekelt, a sebillel semmi bajom, a vertikális csaliját használom ("pergetés 1.nulla" idézet Gégény Viktortól), valóban kiváló! Viszont az általam próbált három darabot alig folyó vízben, és leginkább beeső csalira rabló hal esetben tudom elképzelni eredményesnek. Csalódás.

2
zoldfulu
5 éve

Ma próbát tettem a Spin Shad-del. Korábban ugyan már egyszer dobáltam az egyik holtágon mindenfajta eredmény nélkül, de ott elég finnyásak a balinok, nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget a dolognak.
Ma viszont a Tiszára mentem le, az egyik kedvenc helyemre, és a balinok szemmel láthatóan ott voltak...
A 14 g-ossal kezdtem, viszonylag jól dobható, így nem okozott gondot valamivel túldobni a "fortyogó" részen, de ahogy elkezdtem a bevontatást, a szokásos rávágás teljesen elmaradt. Nem értettem, a kedvenc Asp-ommal ilyenkor 10-ből 8-szor, vagy 9-szer odavág neki, itt meg semmi. Mintha kukoricát huzigáltam volna.
Végül viszonylag hosszú idő alatt 3-szor megcsipkedték a farkát, vagy oldalba bökték, vagy valami olyasmit csináltak, amivel a horog még véletlenül sem került a szájukba így némileg megkeseredetten tettem vissza a dobozba.
Kontrasztként feltettem egy Spinmad csalit, a színe ugyan nem volt 100-as legalábbis ez a szín nem tartozik a legfogósabbak közé ezen a részen, ennek ellenére pár dobás után kettő akadt, egy szívott egy kis friss levegőt is, a másik elköszönt viszonylag gyorsan. Mivel a Spinmad csali kisebb méretű volt, gondoltam megpróbálom a 7 g-os Spin Shad-et is, de az még a 14g-osnál is kevésbé kellett nekik.
Igényes csalik, a minap bevásároltam belőlük, mert le voltak értékelve, lehet, hogy előbb próbálgatni kellett volna...

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Szezonindító horgász akciók 1200

hirdetés