Horgász akciók 920

A 4 kedvenc balin csalim

Így a szezon kellős közepén összeszedtem nektek a 4 legjobbnak gondolt balinos csalimat, kiemelve, hogy milyen víztípuson, milyen fényviszonyok között, melyik évszakban milyen mélyen tartózkodó balinok esetén javaslom.

S persze az adott családban a megfelelő színek kiválasztása is fontos, ebben is próbálok segíteni.

Crankster 45
Nem tudom kihagyni a dunai "mindenes" wobbleremet, a 45 mm hosszú Sebile Crankstert. Ez a duci wobbler alakjának és a terelőlemez szögének köszönhetően nagyon jól dobható, remek távolságok érhetők el vele.

A dobótáv a balin horgászatában időnként fontos lehet. Főleg állóvízen, Tisza-tavon, Balatonon vannak bizonyos periódusokban kissé túlhorgászva az őnök, aminek az egyik tünete, hogy nem engednek magukhoz közel, vagy ha igen, akkor gyanakodnak, és rá se hederítenek a műcsalikra. Ilyenkor jellemző, hogy a a távoli dobások és a nagyobb távolságban bekövetkező kapások hozzák a halat.

A Crankster csörgős wobbler, így nem egészen tiszta vízen, sőt éjszaka is nagyon szépen húzza a balint. Amikor a szemére már kevésbé hagyatkozhat, akkor a csörgés igazítja útban a vélt táplálék tartózkodási helyét illetően. Akkor fogok jól Cranksterrel, ha a balin a felszín közelében tartózkodik.

Így a késő őszi, téli időszakban ez kevéssé jellemző, de már kora tavasszal, még tilalom előtt elkezdi szállítani a ragadozókat, s tilalom utántól ősz közepéig nagyon jól teljesít. Kedvenc színem az "O" az "NBG" és a Q2.

Flatt Shad 50 XH
Ez a típus egyszerűen lenyűgöz. Az egyik olyan wobbler, amit egész évben tudok balinra használni. Az "XH" itt Extra Heavy (különösen nehéz) jelzést jelent. Nem abszolút értékben kell érteni, hisz alig 10 grammról beszélünk, hanem a süllyedési sebessége miatt extra leginkább.

Mivel egy terelőlemez nélküli, viszonylag vékony, kompakt modellről van szó, ha dobás után kivárunk, gyorsan süllyed az aljzat felé. Akár a fenékről is indíthatjuk, így ősszel, és télen az alsóbb rétegekben összeállt őnöket is elérhetjük vele. Viszont ha a becsobbanás után azonnal húzni kezdjük, a legfelsőbb vízrétegben is vezethető, ahol a gyorsabb sebesség miatt igen jellegzetes veretésbe kezd.

Emellett ez is csörög. Így ez is alkalmas éjszakai horgászatra és a zavaros vizekben is különösen jól teljesít. Épp ezen tulajdonságai predesztinálták arra, hogy nálam minden idők egyik legjobb balinos csalijává tudott válni. Húzhatom a legmelegebb nyárban a felszín alatt, aztán télen akár 5-6 méter mélybe leküldhetem a halak után.

A színválasztéka jellemzően különbözik a Crankstertől. Itt megtaláljuk a NK2 színt, ami tiszta vízen jó fényviszonyok között az egyik kedvencem. Kapható belőle FTG szín is, ami sokfelől ismerős "Fire Tiger" ami kevésbé jó átlátszóságnál és éjjel nyerő. (S persze a csukáknál is.) Sőt akár tűzpiros fekete sávos "K5" változatot is találhatunk. Persze az ezüst oldalú klasszikus "O", vagy a fehér "Q2" is fogós.

Spin Shad
Ha balinról beszélünk az ilyen nehéz, kanál trélerrel ellátott műcsali, mint a Spin Shad sem maradhat ki a felsorolásból. Ez a modell is egy nehéz fajsúlyú csali, így kifejezetten messze dobható. Ha a Flatt Shad esetében hangsúlyoztam, hogy ugyanúgy elhúzható a felszín közelében, mint a mélyebb rétegekben, akkor itt is feltétlenül meg kell jegyeznem. Gyorsabb sebességgel szinte a felszínt karcolhatjuk vele, s ahogy mondani szoktam, tiszta vízen nem tudjuk olyan gyorsan húzni, hogy a balin utol ne érje!

Nagy előnye, hogy a zsinórt alapvetően nem csavarja, hisz az elülső nehéz része nem fordul könnyen a tengelye körül. Nagyon vad sebesség mellett azonban képes elfordulni. Ha így használjuk, akkor nem árt egy forgókarikás kapocsba rögzíteni, hogy a zsinórunkat kíméljük a becsavarodástól. Persze ez semmi egy körforgó villantóhoz képest, de azért ne hallgassuk el. Szóval alap esetben az első traktus nem fordul el, csak aki trailer, a kanál kalimpál és villog mögötte - ez viszont forgókarikán van rögzítve. Ezt nagyon szeretik a balinok.

Kifejezetten jól teljesít állóvízen. A Balaton egyik legjobb balin csalija a 7 és a 14 grammos kivitel. Elárulom, hogy nem egy nap volt, amikor finnyásan ették a klasszikus wobblereket, és a Spin Shad húzott ki a csávából. Utolsó mentsvárként gyakran brillírozik. Nem úgy hatásos, mint a terelőlemezes wobblerek, ezért gyakran fordul elő, hogy azok nem kellenek neki, míg a Spin Shad igen.

Erre is jellemző, hogy a téli mélyebb vízen történő tiszai balinozások alkalmával is remekül teljesít, ilyenkor gyakran használom a 22 grammos modelleket.

A másik végén, az apróságoknál, a 3,5 grammos mini változata a versenyzők kedvence lehet, hisz gyakran a kis balin is fontos versenyhal, és ebben a méretben nemigen van konkurenciája a Spin Shad-nek.

A színek tekintetében, az "O" az "LV" általában megoldja, szeretem a fehér "Q2"-t is.

Nem maradhat ki a balinos dobozomból!

Puncher
Utoljára hagytam a legújabbat, a Sebile Punchert. Azért egy sneci alakú, klasszikus minnow típusú wobbler beletartozik a legjobb balin csalik közé. Segíti dolgunkat, hogy kétféle kivitelben érhetők el a Puncherek. Az FL jelzésűek felszíniek, könnyebb a súlyuk, míg a SK, azaz süllyedő változatok nehezebbek és mélyebbre is leengedhetők. Akik olvastak már a Puncherről, tudják, hogy ez is csörgős modell, igazi folyóvízi specialista. A terelőlemeze kicsi, nem veret túl nagy sodrásban sem, általában stabilan jön, nem tör ki oldalra.

Szokás szerint, ha a botunk spiccét kissé magasabban tartjuk és a zsinór beesési szögét emeljük, miközben a visszatekerés sebességét kissé növeljük, akkor a felszíni 30-50 centiben is elvezethető még a süllyedő modell is. Kifejezetten balinra az SK típust szeretem, mert nehezebb, jobban repül és messzebb dobható.

Nagyon gazdag méretválasztékban érhető el a Puncher, nekem a 60-as és a 70-es vált be leginkább a balinra.

Az új modellel új színek is érkeztek a Sebile választékába. Igazából, ha nagyon szigorúak vagyunk, akkor három színnel megoldható szinte minden körülmények közt a balin becsapása. A "Bleak" a csupa ezüst balin gyilkos nagyon sok szituációban elég. Reggel, este brutál jó! A Dunán a letisztult vízen magas nap állásnál érzem azt, hogy már túl fényes a balinnak, akkor vetem be a "Ghost Purple" színűt (persze jó ám máskor is), ami nem csillogós ezüstös oldalú, hanem tompább, kevésbé rí le róla, hogy "mű".

A háta se annyira sötét, jobban hasonlít a magát elrejteni kívánó táplálékhalra. Nagyon szeretik a balinok. Ez a modell nálam a 2015-ös év felfedezettje.

A harmadik, amit előszeretettel használok, a Mat Tiger elnevezésű élénk zöld főszínnel kombináló éjszakai, vagy zavaros vizes modell. Ahol keveset pergetnek balinra, vagy ahol valami váratlant, vagy szokatlant kell dobni, ott nap közben is jó lehet, de valójában ez a kevés fényű szituációk műcsalija.

A Seblie márka esetében nem panaszkodhatunk, nagyon sok kiváló műcsalija közül a legtöbb ragyogóan működik a hazai vizeken. Balinra pedig kifejezetten specialistának számít a Sebile márka, abszolút értelemben, más gyártók csalijaival összehasonlítva is remekül teljesít.
 

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Deeper Chirp 1200

hirdetés