Horgász akciók 920

Kötelező Sebile modellek és a 2014-es újdonságok

Pár nappal ezelőtt a FEHOVA keretein belül több Sebile wobbler bemutatót is tartottam, ahol az érdeklődők megtudhatták a legfontosabb ismérveket és megfigyelhették a medencében a műcsalik mozgását.

A kiállítás ideje alatt nagyon sokan érdeklődtek, így elhatároztam, hogy írásban is közreadom, amit ott a gyakorlatban bemutattam. Van jó pár újdonság, amivel a Sebile márka ismerői sem biztos, hogy találkoztak, ezeket is sorra fogom venni!

Magic Swimmer Snagless

A már jól ismert hardbait a Magic Swimmer és a Soft változatának testvére érkezett meg a Snagless, azaz elakadásmentes modell képében. Az eredeti hardbait-hez képest annyi látszik, hogy összesen egy horgot kapott, az csak kétágú, s a horgok ágai felfelé görbülnek. Így a nem kívánt elakadások száma jelentősen csökkenthető. A hátsó horog helyén csupán egy tollas trailer található, mely az igazi hal farokúszóját hivatott utánozni, és a van némi egyensúlyozó szerepe is a műcsali mozgását tekintve.

Háromféle méretben, 11cm-es, 14,5 cm-es és 19 cm-es hosszban, 8 féle színkombinációban kapható. Elsősorban csukára, fekete sügérre ajánlható.

Csak áttekintésképpen így néz ki az eredeti Magic Swimmer, ami kapható már 8,2 cm-es hossztól gyorsan, vagy lassan süllyedő változatban:

Ez pedig a Magic Swimmer Soft, mely offset horoggal szerelt plasztik változat a rejtett horgos rendszerek egyik alapmodellje:

Flatt Shad Extra Heavy

Az egyik személyes kedvencem és a leguniverzálisabb modell, a Flatt Shad 2014-re az extra nehéz modellekből rukkolt elő újdonságokkal. Nagyobb méretből eddig is volt ilyen változat, de most a 4,2 cm-es, és az 5 cm-es méretsávban is elérhetővé tették. A jelentősége a mély állóvizeken van, de én nagyon fogom értékelni gyorsabban merülő tulajdonságát az élő Dunán is! A gyorsabb süllyedés lehetővé teszi húzósabb vizeken is a mélyebb területek kivallatását. Alig várom, hogy a jászoknak megmutassam.

Ez a "hátbaakasztós", hagyományos lineáris, és vertikális horgászatra is alkalmas család minden egyes Magyarországon fogható ragadózóra megfelelő lehet. Ezekkel a méretekkel már a jász és a domolykó is megcélozható (4,2 cm), de a balinok, süllők és csukák is odavágnak a nagyobb modellekre. Fogtam már velük ezen kívül csapót, fekete sügért és harcsát is.

Élénk színű, sárgás, narancsos színkombinációi csukahorgászataim alkalmával rendre előkerülnek, de mentette már meg a becsületünket a Flatt Shad Pergető OB fordulón is!

2013 őszén a nagy Tisza-tavi "harcsa mészárlást" jobbára ennek a modellnek a 77-es és 96-os változataival követték el. Az új modellek 6-6 féle színvariációban érhetők el, de elrettentésül itt egy kis színkavalkád a Flatt Shadok háza tájáról. Elképesztő!

AT Minnow

A Sebile szortiment első tappancsos gumihala hallgat erre a névre. Az "AT" az "All Terrain" kifejezést takarja, ami a műcsali rendkívül széles felhasználási lehetőségeire utal. Pontosan ebben rejlik az ereje. A plasztik csali testét úgy alakították ki, hogy azok vájatok, slotok, be- és kilépési pontok sokasága szerepel. Mindezt annak érdekében, hogy számtalanféle végszerelék, rig elkészítéséhez rendelkezzen előre gyártott csatornákkal.

Nem kell a csali testét szétdúlni, hogy egy offset horog kerüljön bele, de még a sima jighorognak is megvan benne a helye. A műcsali zsenialitása, hogy az összes fontos rigelési metódushoz be van csatornázva, így a kívánt végszerelék elkészítésekor nagyon könnyű dolgunk lesz! A gyártó Patrick Sebile 20 féle végszereléket említ, de már ránézésre látszik, hogy a hazánkban legfontosabb és használatos módszereket ki tudja szolgálni.

Hatféle színnel indult el az AT Minnow, megvannak a slágerek ezek között, a fehéres-kagylós szín, a zöld, és a flitteresek is nagyon ígéretesek. Biztosak lehetünk benne, hogy folyamatosan bővülni fog színválaszték.

A méretezése jól eltalált, kezdődik a 6,5 cm-es mini csalinál, a középmezőnyben játszanak a 8,5 és 10 centisek, kissé már nagyobb a 12 centisek mezőnye. Aki nagy vadra megy, akár 15 és 25 centis variációban is megrendelheti, bár ezek inkább tengerre szánt méretek, vagy kifejezetten harcsára ajánlhatók.

Bonga Minnow

Az újdonságok sorát gyarapítja a WTD csalik közé sorolható Bonga Minnow apró 6 centis változata. Ez a méretezés kifejezetten ritka, így új csalikat dobhatunk a domik, jászok, balinok és persze a fekete sügérek elé!

Ez a modell kifejezetten felszíni wobbler, megfelelő szakaszos bevontatás mellett jobbra-ballra cikázó mozgást végez a felszínen. Egy speciális módszer speciális csalija.

A gyártó kiemeli, hogy a Bonga Minnow-val nagyon könnyű a kívánt mozgást elérni - ellentétben sok más konkurensével.

Ghost Walker

A Sebile a Ghost Walkerrel hasonlót cselekedett, mint a Bongával, csak még kisebb modellre szavazott. Az 5,2 cm-es apróság, ami 2014-től kapható, már akár a csapó sügérek horgászatához is megfelelő lehet. Ez aztán tényleg egy tipikus WTD csali, csak a nagyon ritkán (talán sehol máshol nem) látható 3,5 grammos súlyban.

Speciális kialakításának köszönhetően kisebb hullámzásban sem törik meg a mozgása, szinte felmászik azok tetejére. Négy jó színben került piacra.

Egyébként elérhető még a Ghost Walker 9,5 és 11 centiméteres hosszban is.

Vibrato

Szintén az európai piaci igények miatt született meg a Vibrato kisebb változata. Az eddigi 14, 21, és 28 gramm mellé csatlakozott a 10 grammos kistestvér.

A viszonylag egyszerű külalak, és a "mi ebben a különleges" hozzáállás sok horgászt megfoszt attól, hogy ezt a zseniális csalit kipróbálja. A Vibrato igen kompakt, fajlagosan nehéz, hatalmas dobástávolság érhető el vele. A frekvenciája visszahúzáskor igencsak karakteres. A botspicc úgy remeg, mint semelyik más csalival sem. Minden olyan halfajra alkalmas, mely szereti és kívánja a gyors csalikat. Hatása hasonló egy balinóloméhoz, vagy kisebb pilkeréhez, viszont azok "no action" csalik ehhez képest. Ez az egyedülálló frekvencia akár harcsák horgászatára is alkalmassá teszi, még teljesen zavaros vízben is. Nyilván nem az apróbb változatokkal, hanem a nagyobbakkal.

A 10 grammos csali a lékhorgászat titkos fegyvere is lehet, mert vertikálisan ugyanolyan remekül megoldja a faladatát. Sügérre, süllőre, csukára is jó lehet!

Ezek azok a 2014-es újdonságok, melyekkel a hazai piacon számolni kell. Persze ne feledkezzünk meg továbbra sem a Sebile márka zászlóshajójáról, a Cranksterről, vagy a egyrészes wobblerek táborát erősítő, rendkívül jó méret- és színválasztékkal rendelkező Koolie Minnow-ról, vagy a magasabb profilú Acast Minnow-ról sem.

Nálam továbbra is az egyik legjobb balin csali marad a Spin Shad, és egy jó fekete sügérezés sem képzelhető el a Sebile Splasher nélkül. Utóbbi kis popperek többször is a legjobb csalinak bizonyultak a nyári hajnalokon.

 (x)

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 1200 34e

hirdetés