Horgász akciók 920

Sebile wobblerek a gyakorlatban (x)

Immár a harmadik szezon kezdődik, amikor Sebile wobblerekkel horgászom. Egy kedves meghívás a legutóbbi Multis baráti találkozóra, s az ott tapasztalt érdeklődés megmutatta, hogy érdemes ezekről a műcsalikról kicsit részletesebben is beszámolni. A találkozón tartott Sebile bemutatóm irányvonalát követve szeretném néhány modell erősségét kiemelni, s a gyakorlati tapasztalataimat is hozzátenni.

Érdemes feltenni a kérdést, ki is az a Patrick Sebile, aki mindezt létrehozta? Franciaországban született, de mindig is világpolgár volt. Ma már a legtöbb időt az USÁ-ban tölti, de utazásairól sem mond le. Mindig a saját, és baráti körének igényei hatására nagyon aprólékos számítógépes tervezés, és hosszas gyakorlati tesztek után jött létre egy-egy modell. Ahogy ezt oly sokszor tapasztaljuk, először csak saját részre, majd egyre növekvő baráti körnek, később "üzletszerűen" készültek a műcsalik.

Patrick Sebile életformájára jellemző, hogy sorra járja a világ legjobb édes és sós vizeit - és perget. Ő az, aki eddig több, mint 700 halfajt fogott már, s ezzel világcsúcstartó. Olyan ember, aki nem egy íróasztal mögül mondja meg, hogy mi a jó, hanem állandóan vízen van. Irigylésre méltó a napirendje!

Általában elmondható a Sebile műcsalikról, legyenek azok wobblerek, vagy soft baitek, hogy kialakításuk, festésük a legmagasabb elvárásoknak is megfelel. Beszélhetünk az alapvető színválasztásról, melybe nehezen lehetne belekötni, és legalább ilyen fontos a külalak tartóssága, hogy minél tovább élvezhessük a csali kiváló tulajdonságait. Csodálatos festések, új formák, nagyon jó méretek és innovatív megoldások jellemzik ezt a márkát.

Bennük van az a plusz, amivel a konkurensek fölé nőnek, és ezt már "szárazon" is érezni lehet. Kivétel nélkül valamennyi modellben van valami extra, amitől jobb, mint a tucat termékek. Ez az abszolút első osztály! Vannak wobblereik, melyek sűrű flitteres folyadékkal vannak megtöltve. Némelyik tényleg olyan, mintha vérezne. Máshol puha, gumiszerű alapanyagokkal találkozunk, melyek átmenetet képeznek a gumihalak felé, és tökéletesen rejtett horgaikkal a legsűrűbb növényzeten is átvezethetők. Ott van a kreatív elme mindegyik típusban. Ha vannak termékek, melyekre az innovatív jelző kompromisszum nélkül illik, akkor ezek biztosan azok!

Nézzünk hát néhány családot kissé részletesebben!

Sebile Crankster

A Sebile Crankster egy duci kis modell, tipikus crankbait, mely több más márkából is világsiker lett már. Az alakja mégis speciális, és a testhez képest a kis terelőlemez is úgy áll, hogy nagyot lehessen vele dobni. 

Különleges az egyensúlya, ezt teszi egyedülállóvá a nagy frekvenciájú mozgását. Az MR változat úszó modell, mely a víz felső rétegeiben vezethető lesúlyozás nélkül. Csörgős változat. A legkisebbek, mindössze 3,5 cm-esek, ezek 30-100 cm mélyre merülnek (álló- és folyóvíz függvényében). A 4,5 és az 5,5 cm-esek a középkategóriába tartoznak, míg a 6,5 cm-esek már akár harcsára is használhatók, és akár 2 méter alá is könnyedén lejutnak. 

Ritka, hogy ilyen "sűrű" legyen a méretezése egy családnak, de szemre és súlyra is indokolt. Így a legfogósabb tartományban biztos, hogy megtaláljuk, ami a feladatra a legmegfelelőbb. Abszolút univerzális műcsali, a legkisebbek domolykóra, jászra, akár nagyobb sügérekre valók, a 45 mm-es a nagy jászok kedvence, de az Ipoly domolykói is kedvelik, az 55-ös az, amit bátran nevezhetünk univerzálisnak, hisz a balinoktól kezdve a csukákon át a fekete sügérig szinte minden közepes testő ragadozó imád.

A 65-ös méret viszont már tekintélyes, leginkább harcsára javasolható. A márka egyik legnépszerűbb, legelterjedtebb családja.

Sebile Koolie Minnow

A Sebile Koole Minnow egy klasszikus "minnow típusú" hardbait. Nyolcféle hosszban érhető el, az apró 7,6 cm-től a 19 centis óriásig. Háromféle terelőlemez-változattal szerelik.

Ebből az igazi felszíni a "Medium Lip" (ML), a mélyjáratú pedig a "Long Lip" (LL) változat. A harmadik típus közepesen mélyre megy, amit egy rövidebb, de széles terelőlemezzel ér el, ez a "Big Round Lip" (BRL). Valamennyi modellben kis golyók találhatók, tehát csörgős variáció. Tucatnál is több színvariáció nehezíti a választást.

Itt megtalálhatjuk az ún. likvid belsős wobblereket. A lényeg, hogy a wobbler belsejében közepes viszkozitású folyadék van. Ezek egy részének a belsejében átlátszó folyadékban vérre emlékeztető pirosas-bordós olajszerű gömbök találhatók, mint a lávalámpákban. Ezek a wobbler dőlésének megfelelően mozognak. Nem kevésbé látványos a flitteres olajjal töltött wobbler, melyben a mozgás hatására önálló életre kelnek a flitterek, és aktív csillogást kap a műcsali.

Az elmozduló belső struktúrák nem csak látványosak, de a simább dobásokban is szerepet játszanak. A lendítéskor minden folyadék a wobbler hátsó részébe áramlik, így a wobbler farokrésze túlsúlyozódik a dobás idejére, és egyenletesebb repülést tesz lehetővé, ami egyértelműen növeli a dobótávolságot. Ahogy a wobbler vizet ér, azonnal elkezd visszaállni az eredeti állapot, s míg egy hosszú pillanatig áll a műcsalink, a belseje álltában is mozog. Nagyon eredeti ötlet. A Koolie Minnow elsősorban süllőre ajánlható, de a kisebbek remek balincsalik is egyben, miközben a nagyokkal simán lehet csukára és a harcsára is dobálni. 2010-ben az AFTA a "BEST HARD LURE" (legjobb wobbler) díjával jutalmazta. A Dunán ez a modell az egyik kedvenc süllős csalim, amikor a felszín közelében kell a halat keresni.

Sebile Onduspoon

Ennek személyesen is hihetetlenül örültem. A Sebile Onduspoon egy kanálszerű hard bait, ami ugye wobblernek nehezen lenne nevezhető, mégis van vastagsága, ráadásul apró golyócskák vannak benne, így még csörög is! Ez a klasszikus támolygó kanalak kiváltására egy rendkívül jó választás. Azt is megmondom miért: a rafinált belső súlyeloszlásának köszönhetően egyáltalán nem csavarja a zsinórt!

Az Onduspoon filigrán nyolcasokat ír le, nagyon szépen illegeti magát, de a nem fordul át a hossztengelye körül, rendre visszatér a kiindulási helyzetébe. Nagyon kitalált háromféle méretben és kilencféle színben kapható. Ez volt az első Sebile műcsali, amit anno elvittem bevetésre. A lakóhelyemhez nagyon közel található meg az Omszk-tó, itt vetettem be elsőre a csalit. Van benne csuka, azért nem Kánaán, általában meg kell küzdeni a halért. Ragadozót évek óta senki nem tett bele szervezetten, csak hordta el, akinek sikerül fogni. 2011-től a Óbudai Kalász horgászegyesület bérli a tavat a budakalászi önkormányzattól, napijegyes lett a tó. Ragadozót nem hoztak bele, csak pontyot...

Ennek ellenére lemegyek néha dobálni egy kicsit, a fekák és a csukák miatt. Még soha nem vittem el belőle halat, és nem is tervezem. De az elképesztően tiszta vize nagyon csábító. Ide persze nem azok a csillogó-villogó kanalak kellenek, amikkel egy átlagos vízen horgászunk. Ide pont a Sebile rafináltabb színei megfelelők. Most nem akarok sztorizgatni, annyira nagyok a halak sem voltak, de már első alkalommal sikerül 3 csukát becsapni a legkisebb, 6,5 cm-es Onduspoonnal (NRT színkód - a képen). Egy másik alkalommal a közepes, 9,5 cm-es, ’04’ színkódú (élénk kék hát, sárga közép, ezüstös has) kanállal fogtam kettőt, olyan ketteseket. Hamar megszerettem őket, megbízhatóan mozognak, kiválóan dobhatók. Amit ezek a vastagabb testtel is tudnak 16,5 gramm súlyban, azt egy fém csak jóval könnyebb változatban képes teljesíteni. Gondolok itt a süllyedésre. Egy nádszéli kisvizes keresgélés alkalmával az Onduspoon érezhetően lassabb bevontatással sem fogja meg az aljzatot úgy, ahogy egy vas. Több extra mozgatási lehetőséget tartogat, hosszabb időt hagy a csukának a támadásra. Nálam abszolút hiánypótló modellek ezek, nem volt hasonló sem a kezemben soha.

Sebile Spin Shad

Ehhez rendkívül hasonló elven működnek a különböző "ASP" elnevezésű spin bait-ek. Van egy viszonylag nehéz, felső bekötő szemmel ellátott test, amihez egy kis kanál csatlakozik. Ez a tuti balingyilkos!

A Sebile Spin Shad-del hatalmasat lehet dobni, ha a becsapódás után kivárunk, akár mélyebben is vontatható. Mondanom sem kell, ezt is azonnal vízre vittem! Nem kevesebb, mint 4 méret van belőle. A legkisebb mindössze 3,5 gramm, és azokon a versenyeken, ahol kis balint kell fogni, meggyőződésem, hogy nem igazán van párja! Az apró villantóknál jóval messzebb dobható, nagy sebességnél is stabilan jön. Van belőle 7, 14 és 22 grammos változat is. A Tisza-tó árterén használtam sekély vízen. Nagy ritkaság, hogy vízeresztés előtt összeállt rajra bukkanjak méteres vízen, de ez történt. Vagy 10-12 darab balin bánta a Spin Shad-et. Nagyon ették.

Azóta a Dunán is rendszeresen horgászom vele, és ha balin van a környéken, a rávágás biztos nem marad el! 2009-ben ez a műcsali nyerte el az ICAST "Best Hard Lure" díját!

Sebile Flatt Shad

A Sebile Flatt Shad a márka másik zászlóshajója ez az igen népes család. Érdemes tudni róla, hogy a Sebile márka ezzel a műcsalival indult el. Terelőlemez nélküli hibrid változat, melynek a bekötő szeme a tetején található. A változatok számára jellemző, hogy 2 grammostól a 70 grammosig terjed a választék, 4 féle kialakításban (süllyedő, suspending, extra heavy és snagless), mindezt több, mint 20 féle színben. Ami jó szín létezik a Sebilnél, az itt megtalálható! A titka a kétféle felhasználási módban rejlik. Használhatjuk vertikális csaliként, és rendesen kidobva és behúzva is. Nagyon fontos, hogy egyik felhasználási mód sem tartalmaz kompromisszumokat, mindkettőre tökéletes.

Egy ártéri csukázás alkalmával magam is kipróbáltam egy 7,7 cm-es Fighting Tiger (FTG) színű Flat Shad-et a normál süllyedő verzióban. A pusztulóban lévő, de még álló töklevelesek kis tisztásaiba dobtam be, és ezekben emelgettem. Már-már mártogatva, a spiccet fel-le emelgetve húztam magamhoz egyre közelebb. Igazából csak arra voltam kíváncsi, hogyan mozog. Bedobva határozottan, kissé előre haladva süllyed, mindvégig a vertikális csalik csaliktól magától értetődő módon "áll" azaz a háta fent, a hasa lent helyezkedik el, és ez nem változtatja meg semmiféle rángatás. A súlypontja egyértelműen lent van, nem lehet bukfencre bírni, vagy egyéb módon elfektetni.

Emelve nagyon erősen rezonál, a megindítás után azonnal megkezdi a remegését. Nagyon stabilan hozza, amit tud. ha egy lukba beereszti az ember, és fel-le emelgeti, a középvonaltól mindig más irányba kezdi meg a süllyedését, s mintegy kúp alakban bejárja a területét. Nagyon meg is lepődtem, amikor egy felhúzás alkalmával a csónaktól egy méterre szedte le egy két és feles csuka. Azonnal kitört, majd a rövid száron szaltózott, de a horog stabilan tartotta. Rövid, de nagyon intenzív fárasztás után kaptam el a tarkóját.

Kidobva és behúzva azt látjuk, hogy kissé előre dőlve jön vissza, nagyon jó frekvenciával veretve. Nem hajlamos bármi koszt összeszedni, mert ugye nincs terelőlemeze, ráadásul a horgai is inkább mögötte jönnek, mint alatta. Ha véletlenül mégis összeszed valamit, azonnal érezni a veretése megváltozásán, és gyorsan ki lehet tekerni, megtisztítani. Minden víztípuson bevált, ahol kipróbáltam. Az Ipolyon az összes(!) kisméretet elvitték tőlem a csukák, nem volt ráírva, hogy domira megyek...(azóta persze pótoltam a készleteket).

A közepes méretűeket szeretik a jászok, balinok, a kicsit nagyobbak valók csukára, míg a legnagyobbak, a harcsák vesztét okozhatják.

Van még egy, ún. Flatt Shad Snagless típus, amin csak egyetlen, felfelé álló kettős horog van, ami lehetővé teszi, hogy akadós helyeken, vagy komolyabb növényzet között is elhúzzuk.

Valamennyire jellemző, hogy a fajsúlyosabb műcsalik közé tartoznak, nagyon könnyedén, jó távolságra dobhatók. A színválasztéka, ahogy már említettem igen gazdag, itt is megtaláljuk a likvid belsős modelleket, s egyébként is van egy-két unikális, sehol máshol nem látott összeállítás.

Sebile Magic Swimmer

A Sebile Magic Swimmer kihagyhatatlan a felsorolásból. Terelőlemez nélkül tudja azt, amit néhány terelőlemezes modell sem. Egy háromrészes, duplacsuklós műcsali, mely valódi kígyómozgással hívja fel magára a figyelmet. Elképesztően élethűen utánozza a kishalat. A Sebile amerikai honlapján érdemes ezt a kis videót megnézni: http://www.sebileusa.com/in-action.html

A folyamatos bevontatás nem is a legcsábítóbb módja a felkínálásnak. Ez leginkább egy twichbait, tehát apró rántásokkal kell visszahúzni. Minden kis rántásra megtesz egy félkört, majd egy másikat az ellenkező irányba. Hitelesen imitálja a sérült, magatehetetlen kishalat, könnyű préda képét mutatva a ragadozók felé.

Mindegyik Magic Swimmer süllyedő. Van belőle "slow sinking", "sinking" és "fast sinking". Szintén a személyes kedvenceim közé tartozik. Leginkább csukára és fekete sügérre voltam eredményes vele. Tipikusan az műcsali, mely nem feltétlen a rezgésével, hanem a látványával hívja fel magára a ragadozók figyelmét. tehát ez nem a zavaros vizek, vagy az éjszaka optimális csalija. Tiszta vízben azonban olyan játékra képes, melynek még a túlhorgászott vizeken sem tudnak a ragadozók ellenállni.

Sebile Magic Swimmer Soft

Az előző modell plasztik változata. Ezt egy praktikus csomagban lehet megvásároln, melyben három darab plasztik csalit találunk.

A pakk tartalmaz egy nagyméretű worm horgot, amire az egyik csali fel is van szerelve, továbbá megtalálhatjuk a zseniális "Soft Weight System" puha tungsten alapú súlygyűrűit is. Ezeket az apró súlyokat körkörösen mozgatva a horogra tudjuk felhúzni, mielőtt teljesen elkészítenénk a védett horgos montázst. Ez ugyanis a lényege a soft változatnak. Az háromrészesre tagolt, de egy darabból álló műcsali ugyanúgy mozog, és ugyanazt a szerepet tölti be, mint az eredeti hardbait. Az első elem azonban úgy van kialakítva, hogy magába fogadja a nagyméretű worm horgot. 

A Sebile Magic Swimmer Soft tetején egy kis árok van, ami elrejti a horog hegyét. A növények, vagy az akadók között úgy átsiklik, mint a selyem az ember ujjai között. Amikor viszont elragadja a csuka, vagy a fekete sügér, egy erőteljes bevágás hatására előbukkan a horog és megakasztja a ragadozót. A kis mobilis súlyok számának és elhelyezkedésének függvényében mindenféle vízmélységen használható. Elkészíthetjük fejnehézre, vagy kiegyensúlyozhatjuk, hogy vízszintesen álljon. Súlyok nélkül Texas-rigen is felkínálhatjuk.

A soft változatok színei is telitalálatok, csukázók figyelmébe ajánlom a kis csukát mintázó változatot - nagyon fogós! Ahogy a hard változatot, ezt is imádják a fekete sügérek. Csendes hajnalokon bedobom a közepesen sűrű hínarasokba, s onnan indítom a behúzását. Ha van a környéken feka, szinte biztosak lehetünk benne, hogy nekitámad. A kapás gyors és határozott, s jellemzően nem "ül rá" a hal, hanem rohan vele. Látványos és őszinte fárasztásokra számíthatunk.

Ez a kis bemutató tényleg csak egy ízelítő, akit érdekelnek ezek az újdonságok, áttanulmányozhatja a 2013-as katalógust. Akit érdekelnek a további fogások és lehetőségek, itt a Fishing Time virtuális hasábjain értesülhetnek róla első kézből.

(Ezúton is köszönöm Györke Zé Zoltánnak a találkozón készített remek képeket!)

Szarvas Zoltán (X)
 

 

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 1200 34e

hirdetés