Őszi-téli ruhavásár 2.

Már a halastavakon is kötelező állami horgászjegyet váltani

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a horgászok figyelmét, hogy 2018. január 1-jétől már a halgazdálkodási létesítményeken, halastavakon történő horgászat esetén is kötelező állami horgászjegyet vagy turista állami horgászjegyet váltani. Az engedélyváltás elmulasztása súlyos szankciókat von maga után. A vonatkozó jogszabályok ismeretének hiánya senkit sem mentesít az előírások betartása alól.

Thermoruhák 640
hirdetés

 A hatályos jogszabályok alapján hazánkban horgászati tevékenységet halgazdálkodási vízterületen és halgazdálkodási létesítményben kizárólag állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy birtokában lehet folytatni. Ennek hiányában a jogosulatlan horgászat halvédelmi bírság kiszabását és a horgászjegy váltásától történő eltiltást vonja maga után.

Nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen (víztérkóddal rendelkező vizek) az állami vagy turista állami horgászjegy mellett a halgazdálkodásra jogosult által kiadott területi jegy megváltása is szükséges, és – a jogszabályi előírásokon túl – a halgazdálkodásra jogosult által meghatározott feltételek betartása is kötelező.

Nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen (nincs víztérkódja és nem halastó) az állami vagy turista állami horgászjegy birtokában lehet horgászni, illetve onnan elvinni csak idegenhonos halfajokat lehet. A Nébih felhívja a horgászok figyelmét, hogy a jogszabályban előírt kötelezettségek betartása alól a magántulajdonban lévő úgynevezett „horgásztavak” (nem összekeverendő a halastóval) sem mentesülnek!

A halastavak esetében (szintén nincs víztérkódja), amennyiben nem egyértelmű, hogy a horgászni kívánt víz nem nyilvántartott vízterület vagy halastó, az üzemeltetőtől kell felvilágosítást kérni, hogy a létesítmény rendelkezik-e FELIR azonosítóval. A FELIR azonosító megléte a haltermelési létesítmények esetében kötelező.

A megtévesztő, túlzottan kecsegtető hirdetéseket érdemes kétkedve fogadni. Javasoljuk, hogy a bizonytalanságok eloszlatása, valamint a jogsértések, szankciók elkerülése érdekében kérdéseiket juttassák el az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címre!

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Üzenet a Mura-Üzenet a Mura-"projektezőknek"! (fikanick)
2 éve

https://www.zaol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/soha-nem-latott-fejlesztesek-mura-menten-2272379/

Euro-lobbi, lobbi Eurók...

Ami öröm lehet a(z urbánus) többségi(?) alkalmi kirándulók számára, újabb méreg lesz a sok éve, évtizedek óta a Mura érintetlen vadoni nyugalmához szokott horgászok és ún. (ősibb!) "kis-szerszámos" (engedélyes) halászok számára.
Miért is?
2013 nyarára elkészült az a bizonyos "Hódvár Vízitúra Kikötő" a 'szemenyei "nagy kanyarulat" partjánál ugye. Előre aggódtam, attól is. Nyugtatott ám az illetékes (L. A.) és ő örömmel jósolta, hogy inkább "rend lesz a parton, végre nem szórják el a szemetet és főleg majd az ott (bent az épületben) megépülő vécéket használják!"...
Eltelt 4-5 év és bebizonyosodott, hogy sokkal többen érkeznek azóta oda, de a szemetüket többnyire hátrahagyják! (A csónakháztól nyugatra a nagy fűben "elcsapáztam" tavaly is pl. a 2 zsáknyi szemetüket oda rejtőket!)
Ám az még semmi ahhoz, hogy a vízitúrázó csoportok töredéke kéri el csak az objektum kulcsait! A vécék is bent vannak! - Mert ugye az pénzbe kerül(ne) nekik...
Tehát: Maradt a folyóparti (horgász-halász) gyalogösvény köré az emberi ürülékek hátrahagyása! Csak már hatványosabban, mert a "kikötő" vonzza az urbánus tömeget ugye.

Örvendezik a fotóriporter a hódrágás nyomainak?
("Besenyő Pista" mondana erre valamit, én inkább nem írom le azt.)
Annyira túlszaporodott az egyesek által "kívánatos" hódállomány, hogy az utóbbi években nem csak a vizek partján tesznek hatalmas károkat a faállományban, de a halfogó sportok megszállottjait is ellehetetlenítik, egyre inkább!
A horgászokat is zavarják, hiszen a hal elriad a hódok jelenlétével onnan, de a kis-szerszámos halászt napnyugtától napkeltéig túlzottan, agresszív módon bosszantják. Ráúszva a szerelékre, de már 10 percenként egy-egy példányuk, felváltva! Közben meg a mángorlófa szerű farkukkal úgy verik a vizet, mintha betonnal dobálna valaki a folyóba!
Sejtem, ez nem hat meg senki mást, csak minket, a halas sportok szenvedélylényeit.

Olvasom, hogy: "Kis-Mura"!?
Lemaradtam valamiről?
Mert "a csónakház mögötti területen" a Mura holtága érkezik, alatt torkollik bele az élő folyóba. De ha eztán "Kis-Mura" nevet kapott - mivel 2016 tavaszán átszakadt az élő folyó partja a nagy-szemenyei (felső) sóderbánya tórendszer partjával ugye és már a holtágba jut az a víz is és áramlik(!) azóta... Szóval, ha átminősítenék a holtágat "Kis-Mura" nevű élővízzé(!?), akkor szóljanak már az illetékes megyei halászati (horgászati) felügyelet szerveinek is!
Mert nem mindegy ám! (Tanár úr, ott Zalaegerszegen, olvasod ezeket?)

Nagyon megköszönném, ha ez a hozzászólás maradhatna és elolvashatnák azok is, akiknek szántam. Tisztelettel. "

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés