Horgász akciók 920

Mitchell botok, melyekkel 2015-ben fogunk horgászni

Így év vége felé nem csak összegezni szoktuk a mögöttünk álló esztendőt, de már egyre gyakrabban előre is tekintünk, hogy mi vár ránk 2015-ben. Most a Mitchell botok közül szeretném bemutatni az új évad szortimentjéből a saját szubjektív listám legjobbjait.

Hadd kezdjem személyes kedvencemmel, azzal a botsorozattal, mely minden bizonnyal a márka legnépszerűbb családja lesz az előttünk álló hónapokban.

MAG PRO ADVANCED

A rendkívül sikeres Mag Pro botok utódjának, továbbfejlesztett változatának tekinthető a Mag Pro Advanced botcsalád. A vadonatúj design alatt egy teljesen új blank feszül. A tavalyi 24T (24 tonnás tömörítésű) botanyagot tovább reszelgették. Egy kicsit még könnyebb lett, de a teherbírását is sikerült javítani. Könnyű (fonott zsinórokra tervezett) LTS gyűrűkkel szerelik, kiváló minőségű EVA nyelet kapott és a felülről beszorítható orsótartójára sem lehet panasz. Valamennyi pergetőpálca kétrészes, az illesztést stücnivel oldották meg. A külalakját nagyon trendire vették, fekete alapon fehér "street fishing" minták sorakoznak rajta. Ez ugye szubjektív tulajdonsága a nyeleknek, ízlésről nem vitatkozunk. A pergetőbotokat a megelőző évi modellekhez hasonló dobósúlyokban dobták piacra. Kétféle hosszúságú 2-8 grammossal indul, ezek önsúlya szenzációs 102 és 105 gramm, a legkeményebb a 15-50-es, ami 237 cm hosszúságban érhető el. Vagyok olyan szerencsés, hogy valamennyi pergető modellt a kezembe kaphattam a franciaországi központban. Azt gondolom, hogy mindenki, aki majd ezt megteszi, egyet fog velem érteni, hogy nagyon jó egyensúlyú, gyors, feszes botokról beszélünk.

Magamnak a 8-32 grammos, 2,10-es modellt választottam, mert ezt gondoltam a legmegfelelőbbnek az őszi csukázásokhoz, és a dunai, "komolyabb" gumis süllőzésekhez. Nagyon kézre áll, a dobósúly-tartománya valós, tényleg a gyárilag megadott tartományban optimális.

A sorozathoz készítettek egy casting modellt is. A 10-40-es dobósúlyával és a 207 cm-es hosszával, egy erős allround castingbot született. Ez is kétrészes a könnyebb szállíthatóság kedvéért. Aki a multis botokhoz húz, annak érdemes megnézni, mert meglepően jó!

Jó hír, hogy a tavalyi modellekhez képest a fejlesztésekkel együtt is olcsóbb lett, érdemes az árakat lecsekkolni, mert ebben a kategóriában elképesztő jó ár-érték arányról beszélhetünk.

MAG PRO EXTREME

Nem szabad megfeledkezni 2015-ben az immár egyéves Mitchell csúcsmodellről sem. Az EXTREME egy 36 tonnás, csúcsminőségű blankra épített sorozat. A botot alkotó egyéb komponensek is a felső polcról érkeznek, Fuji Alconite K gyűrűk, hi-grade EVA nyél némi parafa mixszel, egyedi orsótartó, és még jobban kikönnyített nyélszakasz. Kétrészesek ezek is! Ami szembetűnő, hogy elképesztő karcsú a bottest. Nehéz beleképzelni azt az erőt, ami mégis benne lakozik. Az összeillesztő stücni is olyan vékony, amivel csak a mai top anyagok korában mernek dolgozni. Ehhez képest olyan feszesek a botok, amilyeneket a legtöbb konkurens csak jókora felárral tudna piacra dobni. Valódi prémiumot érzünk, és kapjuk is a minőséget! Az egy év, amióta ezek a nyelek a piacon vannak, arra is jó, hogy tökéletesen látszik, hogy nem törős a sorozat, sőt, marginális a visszakerülő botok száma. Tehát úgy elképesztő könnyű, hogy bírja is a strapát. Pestiesen szólva, ez a nem mindegy!

A pergető sorozatban - Mitchell mintára - itt is a 2-8-as az induló dobósúly, viszont a 15-50-esből (a másik végén) kétféle hosszúságot is kínálnak, 2,40-es és 2,70-es méretben is kapható. A legfinomabbak önsúlya 92 és 99 gramm (érts jól, 10 deka alatt), ami abszolút prémium adat!

Két speciális bot is található az EXTREME szériában, a DropShot és a Vertic. A DS egy 2,10-es, 5-18 grammos klasszikus, amit magam is nagy megelégedéssel használok, kiválóan közvetíti a kapást, a nyél a közepétől begyorsul, jó vele fárasztani!

A sorozat számomra legértékesebb darabja az egyrészes, 180 centis Vertic. Ún "ceruza" nyéllel, hogy a speciális vertic-nyéltartás kényelmes és hasznos legyen. 10-40-es dobósúlya telitalálat a módszerhez. Az egyensúlya példás, gyorsasága kiemelkedő! Súlya 98 gramm. Kilencvennyolc. Ez leírva is édeskevés, de aki ezt a nyelet kézbe veszi, annak mosolyra húzódik a szája. Ha létezne vak botteszt (mondjuk egyen színűre festett és nyelezett blankokkal) 100.000 Ft feletti botokra izguló sznobok számára, oda küldeném versenybe ezt a modellt is. Lenne meglepetés, biztos nagyon élvezném. Ez a bot valójában huszonezres kategóriában játszik, és ebben a szegmensben nem tudok olyat, ami akár meg tudná szorítani. Aki szán ennyit egy minőségi botra, annak ez brutál jó vétel!

Fájhat a multisok szíve, ebből a sorozatból nem terveztek casting változatokat.

AVOCET POWERBACK


Következzék az a sorozat, mely vadonatúj, a 2015-ös esztendőre készült, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kifejezetten kedvező árával sok-sok szimpatizánsra találjon az előttünk álló szezonban.

Ebben a hatalmas botcsaládban a pergető modelleken túl lényegében minden horgászmódszerhez megtalálhatjuk a megfelelő nyeleket. A közös bennük a 24 tonnás carbon alapanyag, a könnyített LTS gyűrűk, az EVA nyél és a ritkán látható, nehezen összetéveszthető - a marketingesek szerint modernen fiatalos - ezüstös alapszín.

A pergető sorozat már 0-4 grammos dobósúlytól indul (ennek a botnak a hossza mindössze 152 cm), és 2,70-re fut ki a szokásos 15-50-es paraméterrel. A köztes dobósúlyok viszont némileg eltérnek a Mag Pro Advanced és a EXTREME sorozatokban szereplőknél, így bizonyos értelemben ki is egészítik azokat. A dobósúlyok átfogása kissé szélesebb, ez utal arra, hogy a botok karakterisztikája (kiemelve, hogy az előző kettőhöz képest) kissé kevésbé feszes, ami kedvező lehet azok számára, akik kevésbé tudnak megbarátkozni a mai kor talán túlságosan is feszes botépítési koncepciójával. Különösen fonott zsinórral használva, a nagyon feszes botok a dobáskor kint lévő zsinórral együtt minimális nyúlási rugalmasságot mutatnak.

Ez a kevésbé gyakorlott kezekben, időnként halak elvesztéséhez vezethet. A gyengébb akadások alkalmával a túl feszes, nyúlásmentes zsinóros rendszer a gyors irányváltást, vagy agresszív fejrázást egy keményebb fékbeállítás mellett nem képes minden alkalommal lekövetni, vagy csak nagyon "könnyű" csuklójú horgászok kezében, s a nem tökéletes akadás miatt idő előtt távozik a hal. Ha módunkban állna ugyanezt a fárasztást monofil zsinórral, vagy egy kicsit kevésbé feszes bottal abszolválni, az elveszetett halak egy része minden bizonnyal elérhetné a szákot! A POWERBACK sorozat ebből a szempontból sokkal jóindulatúbb a kezdő horgászokhoz. Sok olyan hibát kivédhet, amit a drágább, sokkal feszesebb botokkal nehezebben kivitelezhető. (A kifejezetten - nem kapitális - pisztrángra szánt botoknál találhatunk olyan "taknyos" modelleket, hogy a nagyhalas pergető rendesen kiröhögi. Nem véletlenül olyan, a nagyon hevesen védekező, és nagy frekvenciával dolgozó pisztrángok mozgását ez védi ki legjobban. Mára oda jutottak, hogy a speckó pisztrángos wobblerek első horgának rögzítését úgy tervezik, hogy az elfordulhasson a hossztengelye körül. Magyarán a hal tud rajta úgy pörögni, hogy a wobbler nem fordul el, csak a horog- tokostul.)

Ezért is az egyik legfontosabb tanácsom a kezdő horgászok számára, hogy kár a topminőségű botokra a sok pénzt elkölteni. Nem fogják tudni maradéktalanul élvezni annak előnyeit, és ad abszurdum, simán előfordulhat, hogy kevesebb halat fognak meg vele, mint egy olcsóbb, de kevésbé feszes pálcával.

A POWERBACK családban találhatunk feeder és heavy feeder botokat is. Ezek klasszikusnak számító 3,60-as és 3,90-es hosszban érhetők el. A sima feeder 60-120 grammos gyári dobósúllyal jön, amit én jóindulattal érzek nagyjából 50-100-nak. A heavy változat gyári dobósúlya 80-180 gramm, ez felel meg egy normál erős feedernek. Akik nagyobb kosarakat dobálnak messzire, azoknak az utóbbi javasolt.

Van a nagy családban matchbot, többféle teleszkópos változat is, de nem hiányzik a háromrészes 3 librás pontyozóbot, vagy a kőkemény, rövid harcsázó bot sem.

AVOSEA

Ezt a sorozatot azért említeném meg külön, mert itt erős, nagyhalas, főleg harcsás botokat találunk, melyek carbon alapanyaga a PENN-től érkezett. A 2014-re (marketing okokból, hogy tudniillik muszáj időnként megújulni) megszűntették a rendkívül magas reputációval rendelkező, és tengeri horgász körökben legendássá váló PENN Overseas sorozatot. Ennek a blankját kapta meg egy az egyben a Mitchell Avosea sorozat. Itt mutatkozik meg, mennyit számít egy szép külalak. Szerintem a horgászok hatalmas hányada választaná a Penn Overseas-t a Mitchell Avoseavel szemben, hiába tudja gyakorlatilag ugyanazt (hisz tök ugyanaz a blank). A design jobban sikerült a PENN esetében. Azért merem mégis ajánlati a Mitchell Avosea sorozatot, mert kuttyogató botom van ebből. Kifejezetten nagyhalas, öreg jószágokhoz. Nagyon bevált, mindent bír! Vannak nagyon jó hosszabb modellek is, behordós, vagy egyéb fix élőhalas módszerekhez, és nagyon-nagyon jó az áruk! Vicces, hogy a PENN a garancia ehhez a Mitchell sorozathoz. Ha már a Pure Fishing konzorcium tagjai mindketten, kihasználják a szinergiákat.

Nézzetek szét a Mitchell 2015-ös katalógusában - érdemes!

Felszerelés mustra sorozatunkat nemsokára további érdekességekkel folytatjuk!

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 1200 34e

hirdetés