Szezonindító horgász akciók 920

A mai ABU Garcia orsók

A svéd ABU Garcia ma már itthon is legalább olyan híres a multipikátoros orsóiról, mint a peremfutókról, én most mégis inkább az utóbbi szegmens nagyobb érdeklődésre számot tartó modelljeit mutatnám be.

2015-ben is megjelent jó pár újdonság, ezek esetében jelezni fogom, hogy korábban még nem találkozhattak ezekkel a szerkezetekkel a horgászok. Igyekszem a különféle specifikációval (és árfekvéssel) rendelkező sorozatokat összehasonlítani, hogy megkönnyítsem a döntést egy esetleges vásárlási szándék esetén.Hadd kezdjem ezúttal a legjobb árú termékekkel, mert komoly meglepetések is vannak.

Cardinal 50FD

Itt van mindgyárt egy vadiúj, erre az évre tervezett sorozat, a Cardinal 50-es. Kifejezetten olcsó szegmens, már ami az árát illeti, mert ár-érték arányban kiváló ajánlat, ahogy az angol mondja, "value for the money".

Nagyjából 5-7000 Ft közötti összegért kapunk egy kifejezetten jól kinéző, a hagyományos ABU peremfutós külcsínyt követő, fémdobos, elsőfékes orsót. A csapágyak száma 3, s a futása nyilván nem vetekszik a top szegmens darabjaival, de több, mint amire a legtöbben számítanának. Már ennek a sorozatnak is lassú oszcillációs a dobemelése, és nagyon szép zsinórprofilt képez. Külön ki lehet emelni, hogy a 20-as mérettől felfelé minden modellnél 7,2 kg-os fékerő áll rendelkezésre, ami a szegmensben nem jó, hanem brutál módon kiemelkedő. Biztosan állítom, hogy normál használatban senkinek nem lesz szüksége ennek a lehetséges maximális fékerőnek a kétharmadára sem. Tudom szubjektív, és a használat szempontjából pont indifferens, de ez egy szép orsó, szívesen láttam volna ezt a dizájnt akár sokkal drágább variációknál is!

Azoknak ajánlható, akik nem feltétlen horgásznak többször egy héten, de egy megbízható, neves márkától szeretnének egy orsót birtokolni - remek áron.

Cardinal S
Nézzük mi többet kínál az S sorozat. Itt már 4 csapágyat kapunk a pénzünkért, és a lassú oszcilláció mellé már megérkezik az ún. Everlast, azaz végtelencsigás meghajtás is.

Az orsóház könnyű grafit. Ez a szegmens az egyik legnépszerűbb, ezért az ici-pici UL mérettől (5-ös), kapható első fékes változatban egészen a 60-asig. Ennél a modellsornál diverzifikálták a kínálatot a hátsófékes (RD) változatokkal is, ebből a fajtából négy méretet kapunk 20-as és 60-as között.Ez még mindig egy nagyon kedvező árú sorozat, s ha a Cardinal 50-eseknél azt mondtam, hogy nagyon megéri a pénzét, erről a szériáról is pontosan ez a véleményem.

Cardinal SX
Ha tovább haladunk felfelé a képzeletbeli létrán, a Cardinalok középre pozícionált, SX  szériája következik. Az "S" modellekhez képest kettővel több a csapágy, már 6 db-ot találhatunk a belső szerkezetben.

Az orsó fém dobja kikönnyített, perforált peremmel érkezik. Az SX-nél már egy grafit pótdob is kerül a dobozba, ami sokak számára vízválasztó.

Cardinal STX

A triumvirátus hétcsapágyas tagja, mely a korábbi modelleknél felsorolt jellemzőkön felül, már alu hajtókarral bír, de még grafitból készül az orsóház. Viszont a kikönnyített fém dobon felül már a pótdob is alumínium. Meg kell jegyezni, hogy a külalak, az orsók formája nagyon hasonlatos.

Mindhárom sorozatnál (S, SX, STX) a fékrendszer azonos, a felkapókar, a rotor nagyon egyformának tűnik. A különbséget és az árbeli diferenciát a kiemelt többletszolgáltatások indokolják.

Orra II S
Ez a második generációs család 2015-re készült el. A minőségi alkatrészek sora ezeknél az orsóknál tovább gyarapszik. Csak a rend kedvéért, lassú oszcillációs dobemelés, végtelencsigás meghajtás, Carbon Matrix Hybrid fékrendszer, speciális nemesacél főtengely, ún. ARC-6-os váz (alumínium és C6 karbon vegyesen), s a csapágyak kapcsán egy új fogalommal is ismerkedünk, a HPCR csapágyak só-, víz- és korrózióálló anyagból készültek, és teljesen gondozásmentesek.

Ebből 6 db van az orsókban, plusz egy nemesacél csapágy hetediknek. A dob formája a lassú oszcillációs dobemeléssel együtt egy úgynevezett Rocket Line Management Systemet alkot, mely a zsinór tökéletes felcsévélését teszi lehetővé, ami egyben a leghosszabb lehetséges dobásokat is jelenti a zsinór orsón való súrlódásának minimalizálásán keresztül. Az alu hajtókar, a könnyített, fonott zsinórra optimalizált fém dob itt már alap. Ez a család már egy igen erős versenyző, komolyabb horgászoknak ajánlott, akik gyakran nyúzzák a felszerelésüket!

Orra SX

Minden benne van, amit az Orra S sorozatnál említettünk. A speciális fém dobjára közvetlenül tekercselhető fel a fonott zsinór, nem fog elcsúszni, megforogni rajta. Immár 9 csapágy biztosítja a hibátlan futást és a hosszú élettartamot.

Az orsó ház meghatározó része egyetlen fém darabból áll, ami a belső szerkezetet nagy precizitással öleli körbe, így a kotyogás, vagy kikopás okozta lötyögés, sokkal később fog jelentkezni. Az áttétele a közepesen gyors 5,8:1-hez, ami kiváló pergető orsóvá teszi.

Ez már egy igen kiváló, megbízható tartós pergetőorsó.

Revo S
Amit az ABU manapság a legjobbnak gondol a peremfutó orsók háza táján, abból a top minőséget kapták a Revo sorozat orsói.

A 7 csapágyas S szériából használok egy 10-es méretűt már jó ideje, és nagyon elégedett vagyok vele. Igen megbízható darab, kiváló fékkel, könnyed meghajtással és nem hibázó felkapó-karral. Az eddig orsóknál felsorolt összes extra benne van, plusz a váz érdemi, meghajtást stabilizáló része X-Cräftic™ Aluminiumból van, a többi helyen a súlycsökkentés érdekében C6-os carbont és speciális polymert használnak.

A főtengelyen túl, a meghajtás több eleme is speciális nemesacélból készül, ahol nem ez van, ott pedig a ABU-nak kifejlesztett Duragear™ anyagokat találunk. Ez megint csak szubjektív, de a fekete-fehér színét szerintem nagyon eltalálták.

Revo SX

Az ABU csúcsmodellje 9 csapágyas, és az egyéb belső értékei nagyon hasonlatosak az S szériához. A külalakban kapott még finomságokat, pl. az EVA fogantyú díszei ilyenek, vagy a piros-fekete színvilág általában.

Álljon itt összegyűjtve, hogy mi minden jó került bele:
•    végtelencsigás meghajtás
•    lassú oszcillációs dobemelés
•    8+1 HPCR (só-, víz- és korrózióálló, topminőségű) csapágy
•    X-Cräftic Aluminium orsóház
•    szabadalmaztatott, Duragear anyagú forgó elemek
•    nemesacél tengely
•    Carbon Matrix Hybrid fékrendszer
•    fonott zsinórra tervezett dobok

Összefoglalva elmondható, hogy már a kifejezetten olcsó, belépő szinttől versenyképes orsókkal jelentkezik az ABU, de a legdrágább peremfutói sem kerülnek csillagászati összegbe. (Akár 5-6-szor ennyiért is vehetünk orsót, ha nagyon akarunk.)  A top modellek már prémium anyagokkal és prémium megoldásokkal nyújtanak az orsóknak igen hosszú élettartamot, a horgászoknak pedig sok-sok élményt, és a könnyed horgászat lehetőségét.

Ha megfelelő eszközök vannak a kezünkben a kedvenc hobbink gyakorlása közben, akkor az egész tevékenységet kerekebbnek, teljesebbnek éljük meg. A kevés szabadidőnket töltsük el olyan horgászfelszerelések között, melyek minőségükkel segítenek a horgászathoz kapcsolódó érzések kiteljesítésében. Az ABU nekem (a botjaival együtt) mindig valami hasonló volt.

 

Ezekre szükséged lehet:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Norbert, ár/árték arányban egy nagyon jó orsó. Ahogy mondani szoktam, a saját ligájában kell versenyeztetni. Ha kb. ennyit szánsz rá, szerintem nagyon jó vétel!

26

sziasztok akkor csak annyit mivel hétvégén tönkre ment az orsó amit kaptam vennem kell egyet,5990 az első tious megéri ugye?

25
hirdetés (x)
kajakcanoe
5 éve

A hozzászólásokból szerintem látszik, hogy eléggé elment a téma: senki ,sem kelleri, sem jómagam nem azt vitattuk, hogy az Abu milyen ligában játszik, milyen és mennyire drága orsó kell egyáltalán halat fogni. Volt egy mondat, mely konkrétan - aki egy picit is többet olvas, olvasott magának a horgászatnak a történelmi áttekintésében - butaság volt. A cikkíró is belátta, hogy két szó beszúrásával maga a mondat nyert értelmet (köszönjük).
A moderálásról....ha jól emlékszem, annyit írtam - amit a cikkíró törölt - , hogy ennyi és annyi idővel ezelőtt, volt lehetőségem, ABU teszterként működni, tök jó kapcsolatot kialakítani a gyárral stbstb., teljes márka-fan voltam '93-'95 körül (pláne, a multik miatt) és, hogy nagyon sajnálom, kvázi szégyennek tartom, hogy olyan márkanevet devalválnak, mint a Cardinal, mikor is, ez valamikor "A" peremfutó orsó szinonimája volt... Ha ez olyan tragikus hozzászólás, hát, Istenem... :D

24
DobrádiDobrádi (fikanick)
5 éve

Én se értem miért kell sajnálni azt aki suzukit használ ráadásul egy Samurait ami bárhol elmegy ott is ahol már más autó nem :) Én például nem halat fogni járok hanem horgászni de az már egy másik történet :)

23

nem tudom, miért kell megszólni azért, mert nekünk nem telik drága felszerelésekre

22
Orbit
5 éve

Sajnálom, hogy egy Suzukit használsz 20 éve, de ezek szerint bírja.

21
DobrádiDobrádi (fikanick)
5 éve

Én autóval is így vagyok 20éve egy suzukit használok semmi gond vele :) nem kell ide több milliós elvisz ez is bárhova :) vezetési élmény meg kit érdekel

20

mi évek óta használunk Abu-t a feleségemmel és semmi probléma nem volt vele
nem kell ide több tízezres orsó, ezzel is meg lehet fogni a halat (a hal nem tudja, milyen orsó van a boton)
Asszony 14 kilós amúrt is fogott, ott azért kellett a fék rendesen

19
Orbit
5 éve

Hú de sajnállak, valaki fegyvert fog a fejedhez, hogy naponta többször hozzászóljál. Birom az ilyen kreténeket, akik napi több hozzászólásban bizonygatják, hogy nem járnak ide.

18
DobrádiDobrádi (fikanick)
5 éve

Csak azt nem értem mi köze a nicknek a moderáláshoz? :) eleinte még gondolkodtam, hogy regisztrálok de amióta webáruház meg reklám lett az egész még kevesebbet nézek fel bocsi.

17
Lessi
5 éve

Haha, haldorádó szintű? Szerintem menjél oda kommentelni nyugodtan!

Láttál te ott fikanicket (tudod, amin te is inkognitóban maradhatsz)? Vigyél bele egy kis észt!

16
DobrádiDobrádi (fikanick)
5 éve

Ez a moderálosdi kezd haldorádós szintű lenni :)

15
kelleri
5 éve

Egy percig sem gondolom, nem is mondtam, hogy adott árkategóriában az Abu peremfutók ne lennének jók. Egyszerűen megakadt a szemem azon a mondaton és szerintem te írsz olyan jól, hogy ebbe bele lehessen kötni.

14

No, egy kicsit "vihar a biliben" szituációnak értékelem a helyzetet. A felütéssel arra gondoltam, hogy a multis kutúra Magyarországon évtizedekig arányaiban elhanyagolható volt, a horgászok hatalmas hányada kizárólag peremfutóval horgászott. Az utóbbi évtized, de lehet, hogy helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy az utóbbi néhány év jelentősen feltornázta a casting módszer kedvelőinek számát, és nem mellesleg a hazai multis cuccok eladási számaiban is látványos az erősödés. Hogy egyértelmű legyen, beszúrtam az első mondatba a "itthon is" frázist.

Kétségtelen, hogy az ABU ár és minőség tekintetében multis vonalon kínál termékeket a legfelső polcig. Henger multiban és tojás multiban megvannak azok a termékek, melyek a világ legjobb orsóival vannak egy szinten.

Peremfutóban ez nincs így! Ez az árakban is megmutatkozik. Ennek okairól lehet sokat vitázni. Ez egy üzleti döntés. Viszont nagyon fontos, hogy amit jelenleg kínálnak, azt megfelelő ligában versenyeztessük. Az utóbbi 15 év ABU orsóit kivétel nélkül használtam. Nagyon szerettem, és a mai napig harcsás botjaimon ott virít a csupa fém 700-as, és 800-as sorozat 1-1 darabja, de a bővel 100ezer Ft feletti Neos orsók is nálam jártak először az országban annak idején. Volt nekem a C3-4-5-ösökből is 20 évvel ezelőtt. Sokan imádták, de pl olyan szar volt a felkapókar rugója, hogy annyiszor cseréltem, h sötétben hegesztőszemüvegben is meg tudtam volna csinálni. De nem az volt benne a fontos.

Szóval tény, hogy bizonyos szegmensekben nem kínál az ABU peremfutót, reméljük ez változni fog, és hogy minőségi darabok érkeznek majd ezekre a helyekre. De még egyszer: a jelenlegi kínálatot a megfelelő konkurensekkel kell összehasonlítani. A maguk ársávjában és minőségi osztályában ezek az orsók versenyképesek. Nem a Stellával kell összemérni, vagy a 200 ezres Daiwákkal. Aki olyat akar, úgyse ezeket nézegeti.

13
kelleri
5 éve

Oké. Szóval ha azt mondom, hogy ma már tudok magyarul, az szerintetek azt jelenti, hogy mindig is tudtam?

12
Zalán
5 éve

Elolvastam már sokszor azt az első mondatot, de sehol nem szerepel benne, hogy peremfutót gyártottak először és utána multit.
Jelenleg felső kategóriát csak multiból gyártanak, ez igaz, de ez miért lényeges? Régi szériáik között voltak olyan legendás peremfutó modellek amiket időnként újra elővesznek és a japán piacon limitált példányszámban, horror áron árulják még ma is. Mindezt úgy, hogy sok-sok évvel ezelőtti modellekről van szó, mégis van rá igény, hogy újra legyártsák őket. Szóval a régi modelljei simán feljogosítják az Abut arra, hogy híresnek nevezze magát a peremorsói miatt is.
Emellett ez egy reklám amit a helyén kezelve kell olvasni. Szerintem semmi olyan nincs a cikkben ami ne férne bele ebbe a kategóriába.

11
kelleri
5 éve

Nincs ezen mit kiforgatni. Ha valami ma már híres valamiről, az azt jelenti, hogy tegnap nem volt az. (A Ferrari ma már ugyanúgy híres az autóiról, mint a baseball sapkáiról, de most nézzük a sapkákat.) Nem vagyok az Abu krónikása, de azt tudom, hogy évtizedes multis múlt után csináltak peremfutókat. És ma is vitán felül áll, hogy csúcsminőséget csak multiból gyártanak. Pont mostanában olvastam egy Megabass Evoluzion tesztet a tackletouron, ahol azt írja a szerző, hogy a teszt felénél lecserélte a Shimano multit a saját Abu Mörrumára, mert a Shimi nem volt méltó a bothoz. Na ilyet Abu peremfutóról nem fogsz olvasni. Egyébként eszem ágában sem lett volna megjegyezni, ha nem a márka arca írja ezt, ráadásul rögtön a cikk felvezetéseként. Azt sem gondolnám, hogy nem kedvesen vetettem fel a problémát.

10
krisrob
5 éve

Van olyan igazság, aminek adott körülmények között nincs komoly jelentősége, legfeljebb az ellenkezője fáj kicsit a tudóinak. Persze van ami bele fér, és van aminek nem lenne szabad beleférnie...
Az írásban nincs szó arról, melyik orsót gyártotta előbb az ABU.
A moderált hsz-ok ismerete nélkül nehéz megítélni a moderálás jogosságának mértékét.
Csak azért moderálni, mert rávilágítottak a hibámra, tévedésemre, nem szép dolog.
Szerintem Sz. Zoli reagálni fog, nem gondolom, hogy aki normális, azt itt lesza...nák...
písz
kr

9
kajakcanoe
5 éve

"(...)sehol nem írta a szerző, hogy az ABU előbb gyártott volna peremet, mint multit(...)" Nem, csak az első mondatban... :-P
Érdekes, de ketten, egymástól függetlenül - úgy, hogy fogalmunk sincs, ki a másik - is ezt szúrtuk ki...
Mindenkinek az "jön le," amit ki szeretne venni... ;)
A szerző több írásából nekem az "jön le," hogy ő az ABU, Berkley és ált, a Pure Fishing márkáinak utolsó tíz évét ismeri a nyilvánvaló sales-es attitűd mellett. Egy berkley-s példa: valamelyik írásához kommentként hozzáfűzte, hogy a Pulse öt évvel ezelőtti, első szériája volt a legjobb... Odaírtam, hogy a Pulse kb. '97 környékén jött ki először, volt peremes és multis változatban, tök jó volt anno stbstb. Véleményem szerint, ha valaki, valamelyik cégnek a reklámarca, az értékesítője, akkor gáz, ha fogást találhatnak rajta a potenciális vevők. Nem hiszem, hogy kapálózás, ha kérdőre vonja valaki, valaKIK, hogyha el akar adni valamit (ABU orsók), akkor legalább legyen képben és ne állítson nettó ostobaságot. Márpedig, láthatod két, egymástól független ember is "felszisszent" emiatt... A kettő meg majdnem reprezentatív mintavétel... Písz!

8
Fishmageddon
5 éve

szerintem meg részedről ez ilyen "forgassuk ki a szavait, hogy beleköthessünk" dolog
sehol nem írta a szerző, hogy az ABU előbb gyártott volna peremet, mint multit
de te próbálod a szájába adni, mert mindenáron hangoztatni akarod, hogy mekkora hozzáértő vagy

bocs, de nekem tökre ez jön le ebből a kapálózásból, amit csinálsz

(mellesleg utálom az abut, mert csúnya)

7
kajakcanoe
5 éve

Szerintem, te sem gondolod komolyan, hogy ez egy cikk... Ez írás, termekbemutató És ezzelnincs is baj, még ha pártos is. A moderálassal viszont igen: vagy ne lehessen kommentelni a termékleírásokat, vagy ne önhatalmúan tegye ezt a reklámarc, mikor valakik abszolút udvariasan, de még is helyreigazítják, pont azért, hogy ne legyen fals dolog a honlapján. Kultúrkörben, ezért "köszönömöt" szokás mondani, s nem törölni az epítö kritikát. Utóbbi, amolyan '50-es évek stílusa...

6
Fishmageddon
5 éve

amúgy nem tudom, mit tudálékoskodtok
rendben van ez a cikk, az a félmondat is, amibe megpróbálsz belekötni

5
kajakcanoe
5 éve

Kelleri! Pont ugyanezt írtam le, ráadásul, dátum szerint, kronológiai sorrendben, hogy mi és mikor, milyen néven jelent meg, erre moderálták... :DDD
Rosszmájú, trágár megjegyzéseknek a nyoma sem volt benne!
"Érdekes" és egyoldalú a cikkíró hozzáállása: ahelyett, hogy felvértezné magát minimális alapinformációkkal, inkább törli annak a hozzászólását, aki erre felhívja - udvarias formában! - a figyelmét...

Javaslat Szarvas Zoltán úr részére: amennyiben nem szeretné, hogy az elektronikus médiá(já)ban esetlegesen megmosolyogják, akkor intézze el az IT-s szakemberével, hogy ne lehessen kommentelni.

Üdv.: P. Zoltán Szilárd

4
kelleri
5 éve

Minden tiszteletem Szarvas Mesteré, de ez azért erős felütés:

A svéd ABU Garcia ma már legalább olyan híres a multipikátoros orsóiról, mint a peremfutókról.

3
tonoka11
5 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

2
kajakcanoe
5 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Carp Spirit sátor - 1200

hirdetés