Horgász akciók 920

Mini csalik, csíkos testek

A sügérhorgászat sosem volt nálam az első sorban, de sosem utasítottam vissza, ha sok kapásra és jó szórakozásra volt kilátás. Azért, ha van esély süllőre vagy csukára, ritkán indulok el kifejezetten sügérezni.

De a sügér fontos versenyhal, és szerencsére vannak helyek hazánkban is, ahol nagyobb példányai is megfoghatók, itt azért szívesebben próbálkozik az ember.

A sügérekre többféle csalival is horgászhatunk, jók a vasak, a körforgók, vagy a mini blade csalik, de szeretik a kisméretű wobblereket, ahogy a plasztik csalikat is. Ha csak tehetem, plasztikokkal horgászom sügérre. Egyszerűen élvezem a jigelve kapott kapásokat, s ha épp nem eszik a sügér látványosan, tanulni is lehet az esetekből - mit, hogyan kell változtatni a kapások kicsikarása érdekében.

A sügérek csapatban vadásznak, különösen a téli időszak az, amikor nagyon össze tudnak állni. Követik a táplálékaikat, általában ott bandáznak, ahol az ivadékok is bevackolják magukat a téli nyugalomba. Ezek általában a vizek mélyebb részei. Emlékszem azonban a fiatalkori lékeléseinkre, melyek során nem egyszer méteres, vagy még sekélyebb vízen vágott lékekből sorozatban fogtuk őket. Ennek magyarázata egyébként valószínűleg az volt, hogy a átlátszó vízen a növényzet télen is megmaradt valamennyire, s ezek között az ivadék is jól érezte magát. A sügérek pedig követték őket.

Azért egy nagyobb kiterjedésű vízen a sügérek jellemzően a mélyebb szakaszon érhetők tetten a hűvös időszakban. Bár folyamatosan táplálkoznak, de mozgásuk (emésztésük), bioritmusuk lelassul a nyárhoz képest. Ezt feltétlenül figyelembe kell venni, ha meg szeretnénk fogni őket.

A sügérek kifejezetten szeretik a gyorsan megmozduló csalikat, láttam az orosz Volgán, hogy jerkelnek a felszín közelében a profik apró wobblerekkel. Lényegében berángatták szakaszosan a műcsalit. Normál bevontatásra rá se hederítettek a kis csíkosok, de a rángatásra sorozatban érkeztek. Ugyanez a helyzet a vertikális technikákkal. A felfelé megugrasztott csalikra nagyon jól mozdulnak. Magam is ezeket a módszereket veszem elő elsősorban, de van, amikor ez nem lehetséges.

Ha partra kényszerülünk, akkor a lineáris technikákkal kell beérnünk. Amióta a cseburashkát megismertük olyan 10-12 évvel ezelőtt, előnyben részesítettem ezt a speciális jigfejet. Képes a műcsalinak egy olyan periodikus plusz mozgást adni, ami segít a kapások kicsikarásában. A cseburashka előnyei igazából a lassabb módszereknél domborodnak ki. Ha már rángatós jigelés van soron, akkor a hagyományos jigfej is elég.

A téli lassabb lineáris horgásztat kifejezetten lágy plasztikokat kíván. A Berkley FLEX legkisebb tviszter formájú csalija, a Grub Shad sok szép sügeret adott már, ahogy a mini Cutt Shad is. De van egy csali, amit a Berkley japánból "importált", a Shrug Minnow, mely méltatlanul kevés publicitást kapott. Ennek egyik oka, hogy kizárólag kis méretben kapható, leginkább a sügér és a kősüllő horgászatában jöhet szóba.

A Shrug Minnow egyik specialitása, hogy a faroknyele igen vékony, nagyon könnyedén intenzív veretésbe kezd a mini korongja. A másik, egyéb műcsaliknál nemigen látható megoldása, a két oldalsó szárnyacska, ami a behúzás irányával szemben nyílik ki, így lassítva, és rezonanciával dúsítva a műcsali mozgását. A ragadozók nagyon kedvelik, nagy bánatom, hogy nincs egyelőre nagyobb méretű változata. Ezen az őszön jó pár alkalommal próbáltam a Shrug Minnow-t, és a korábbi tapasztalataimmal megegyezően nagyon jó benyomást tett rám.

Ez a csali igencsak alkalmas a parti, lassabb sügérezésre. Időnként a bevontatásban tarthatunk pár másodperc szünetet, majd szinte maszatolva húzhatjuk tovább. Eleinte így is megeszik a sügérek, de ha nem folyamatos cserkelésben vagyunk, melynek során sorra változtatjuk a helyünket, egy idő után megszokják a módszert, és a kapások kiváltásához valami mást kell kitalálnunk.

Ekkor fordulok a gyorsabb belerántósabb behúzás felé. Ehhez a módszerhez nagyobb jigfejet használjunk, mely ha hagyjuk, gyorsabban az aljzatra juttatja a csalinkat a belerántások szünetében. A gyorsan elindított csalinak sokkal gyakrabban nekimegy a már nem teljesen éhes sügér is.

A hazai sügér állományban a teljes hosszt tekintve a 30 cm már igen jónak számít. Ahol ilyen méretű halakkal rendre találkozunk, ne feledjük, hogy a mini csaliknál időnként már eredményesebbek a kicsivel nagyobbak, sőt van egy bizonyos nagyra szelektálás szerepe is a méret ugrásnak. Utóbbi időben látótérbe került néhány kristálytiszta vizű tó, köztük a Majosházi új projekt, ahol érdemes lesz majd a sügéreket is keresni.

Kapcsolódó írások:

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45

hirdetés