Horgászboltos tájékoztatta félre, megbűntették

2016.06.22. forrás: balatonihal.hu

A kérdéssel már többször foglalkozott a BHNp Zrt. honlapján, azonban egy tegnapi eset miatt újra "elő kell vegyék" a témát. Történt ugyanis, hogy egy horgásztársunk arra hivatkozva tartotta meg az általa fogott kősüllőt, hogy a helyi horgászboltos tájékoztatása szerint már nincs rá tilalom...

Garmin halradarok 640hirdetés

A horgászat szabályozását elsősorban a halgazdálkodási törvény (2013. évi CII. törvény és a hozzá kiadott 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet) szabályozza, melynek legfontosabb részeit kivonatolva tartalmazza az állami jegy és fogási napló. Itt megtalálhatóak feltüntetve a méretkorlátozások és tilalmi idők is.

Emellett az egyes vizeken az országos törvényi szabályozástól eltérő rendelkezéseket a helyi horgászrendek tartalmazzák, amelyeket a vízkezelő köteles feltüntetni a területi jegyen - a Balatoni Horgászrend ennek megfelelően minden balatoni jegyen szerepel.

Amennyiben év közben változás történne (pl. a Balatonon ilyen a ponty tilalmának feloldása), arról a honlapjukon adnak hivatalos tájékoztatást.

Tehát a horgász számára csak és kizárólag a fent megnevezett források szolgálhatnak hivatalos információként!

Ha ezekkel ellenkező, ellentmondásos információról hallanak a Kedves Horgásztársak, kérik ne engedjék magukat félrevezetni! Ha nem biztosak valamely szabályban ne a szomszéd horgásztól vagy a horgászboltos eladótól érdeklődjenek, hanem a Társaság nyilvános elérhetőségein!

A bevezetőben említett eset egyébként igaznak bizonyult, egy tihanyi horgászboltban valóban tévesen függesztették ki a kősüllő tilalmi idejének végét - de ez nem minősül hivatalos tájékoztatásnak, a szabályszegő horgász állami jegyében pedig helyesen volt feltüntetve a tilalmas időszak, tehát a horgásznak számolnia kell a törvénysértés következményeivel (eltiltás és bírság).

Egyúttal kérik a kedves jegyértékesítő és horgászboltos eladókat, hogy az érdeklődő horgászokkal a fent nevezett információkat közöljék!

Haswing elektromos csónakmotorokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »