Motoros üldözés a Dunán

2016.10.21. forrás: Hofesz-Hvdsz Halászati Őrszolgálat

A szabálytalankodó horgászok, amint meglátták a halőröket, nagy gázzal próbáltak meglépni a törvény elől. Rövid üldözés után meglettek.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

"Amikor szűk a rublika, sok a köves és sietni kell ..."

Kedves Olvasónk !
A tegnap délutáni-esti hajós szolgálat során mindössze egy intézkedése volt Viktor és Zoltán halászati őröknek, de az meglehetősen mozgalmas és összetett volt.
Kora este kapta Szolgálatunk a bejelentést egy társadalmi halőrünktől, hogy Szalkszentmárton térségében egy motorcsónakból ketten horgásznak. Tucatnyi kősüllőt fogtak és raktak el. A bejelentő, mivel Ő a parton volt, kérte, hogy a halőrök hajóval siessenek oda és tegyék a dolgukat.

Kollégáim a járőrszolgálatot megszakították és haladéktalanul a Fóka Öbölbe indultak.
A motorcsónak utasai épp pakolás közben voltak, amikor észlelték az őrhajót. Azonnal indultak és átszáguldottak a Dunán. Kollégáim utánuk. Tekintettel arra, hogy az üldözött hajó erősebb motorral rendelkezett, mint a "Harcsa", jelentős előnyre tettek szert. Ezt azonban a Dunaújvárosi Öbölben elvesztették és sikerült beérni őket. (Persze lehet, hogy addigra már intézkedés képesek voltak, ezért álltak meg, de erről később...)

Kollégáim ellenőrzés alá vonták a hajó vezetőjét. Ő rendelkezett horgászati okmányokkal, de a társa nem. Állításuk szerint a társ nem is horgászott. Ennek ellenkezőjére tanú van, majd kiderül.
A zsákmány ellenőrzésére is sor került. A tanú által elmondott tucatnyi kősüllőből már csak 3 db-ot sikerült előtalálni a drótszákból, melynek használatát az országos horgászrend egyébként kerülendőnek tartja.
Amennyiben hihetünk a tanúnak a darabszámot illetően is - és miért ne hihetnénk ? - úgy tűnik, sikerült megszabadulni a felesleges mennyiségtől.

Azonban a hajó tüzetes átvizsgálásakor előkerült egy 28 cm-es, elpusztult fogas süllő a hajó fenekében lévő gumiszőnyeg alól !
A frappáns válasz azonnal érkezett: állításuk szerint ezt egy rosszakarójuk vagy egy állat, netán a vidra tette oda !

Az intézkedő halőr lemérte a süllőt, 28 cm volt. Épp nyúlt a fényképező gépért, hogy megörökítse, amikor a horgász megfogta a kicsi süllőt és a halőr elől - meglehetősen pofátlanul - a vízbe hajította ! Azonban két hivatásos halászati őr látta a mérést, így a bizonyíték fotó nélkül is megállja a helyét.
A fogási napló vezetése is hagy némi kívánni valót maga után. Ahogyan látható, a nagy sietségben egy rublikába igyekeztek bezsúfolni a 3 db méretkorlátozással védett kősüllőt, amely szintén szabálytalan. Az állami- és a területi jegy bevonásra került, a szabálysértési feljelentés elkészült.

Lesz feladata a halgazdálkodási felügyelőnek, hogy a számos - sokszor ellentmondó - tényből, eseményből kihámozza a lényeget és megalkossa a korrekt határozatát. Úgy tűnik, hogy tanúmeghallgatás sem kerülhető el. Szerencsére a társadalmi halőr belevaló és odateszi magát. Köszönjük segítségét ! És köszönjük a Kollégáknak is a sikeres munkát !
/Az intézkedésről több fotó és az üldözésről videó is készült. Azonban az elkövető hajója annyira jellegzetes, közismert, hogy annak bemutatásával már feszegetnénk a személyiségi jogsérelem határait, így közlését mellőzzük./

(Pfeifer Rikárd)

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »