Horgász akciók 920

jig címkével megjelölt cikkek

 

Sok ezer süllőt fogtam már, de tízezret még biztos nem, ha megfogom a tízezrediket, esküszöm, ugyan úgy magamba szippantom majd illatát, mint az összes többinek. Különös varázsa van ennek a halnak, mert még a legzordabb időjárásban is képesek vagyunk kajtatni utána. Mínuszok, északi jeges szél, jég, lefagyott, csúszós hajó, dróttá fagyott horgonykötél és ezer, meg ezer betlis óra.

Tamás barátom - híres mohácsi horgász - jóvoltából többször horgászhattam a hazai Al-Dunán. Régóta fontolgattuk, hogy viszonozom baráti vendéglátását és meginvitálom egy közép-dunai süllőzésre. Figyeltem a vízállást és az időjárás előrejelzést is, majd mikor ideálisnak ígérkezett a horgászat egyeztettünk mindenről, gyakorlatilag azonnal indult.

Minden kapitális süllőben több ezer dobás, több száz vízen eltöltött óra van. Egyszerre kell, hogy jókor, jó helyen, a megfelelő felszereléssel, módszerrel és csalival horgásszunk. Ha bármelyiket elrontjuk, sosem tudjuk meg, mi várt ránk a mélyben.

Azon a napon három értékelhető méretű halat fogtam, de nem jött könnyen az eredmény. A szokásos méretű csalira meg sem mozdultak, váltani kellett.

Mikor elindultunk kövesezni, két dologban bíztam, hogy nem hordták haza még az összeset, és hogy rommá fogjuk magunkat. Bejött, de ebből csak egy az, ami még most is igaz.

Bizonyára vannak páran, akik több kapitális süllőt fogtak nálam, ez az írás nem is nekik szól, hanem azoknak, akiknek még egyáltalán nem vagy már volt a horgon, de valahogy mindig a nagy ment el.

Nem divat, sőt, inkább öngól versenyzőként arról írni, hogyan készülünk fel egy adott fordulóra. Ezeket az infókat kevesen osztják meg szívesen, így a téma szokatlan, de bízom benne, hogy sok horgászt (nem csak versenyzőket) érdekel. Már csak azért is, mert egy ilyen felkészülés során gyakran kell teljesen ismeretlen vizeket „dekódolni”, amivel minden pergető szembesül valamikor az életében. Ez a feltérképező hadművelet bizonyára versenyzőnként változó – így nyilván csak a saját, viszont már többször is eredményes keret-stratégiánkat, ha úgy tetszik, gondolatmenetünket tudom bemutatni, aktuálisan a most induló pergető OB pátkai edzése kapcsán, amit barátommal és versenytársammal, Tóth Lackóval küzdöttünk végig az eső és a szél ellenében.

Az elmúlt években volt szerencsém harcsákhoz a Dunán, és a Ráckevei- (Soroksági) Duna ágon is. Egyik helyen nappal, a másikon éjjel akadtam bele több alkalommal a márványos testű, titokzatos halunkba. A harcsánál fokozottan érvényes, hogy mindig tanul, tapasztal az ember, néha a halról, olykor a haltól, lássuk...

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett AKCIO
hirdetés

Még télen Gáborral a Dunán, addig nyáron a Balatonon hajtjuk a süllőket, így kiegyenlítődnek az erőviszonyok, mindenki horgászhat hazai pályán...

Mostanában divatos a feketesügéres technikákhoz kötni, abból származtatni a védett horoggal történő gumicsalis horgászatot. Bár bizonyos helyzetekben az offset horog és a texas rig szerelési mód verhetetlen, úgy vélem, indokolatlanul lettek elfelejtve a hagyományosan, drótszállal védett jigfejek. Igaz, alkalmazásuk sosem volt elterjedt, egyrészt azért, mert nincs bennük kereskedelmi potenciál, másrészt pedig amiatt, mert sokakban létezik némi aggály a védett horog akadását illetően. Vélt vagy valós félelem ez? – írásomban erre adok választ az elmúlt másfél évtized gyakorlati tapasztalatai alapján.

 

Aki régóta követi írásaimat, bizonyára észrevette már, hogy a finomabb pergetőmódszerek nem igazán kaptak szerepet horgászataim során. Előfordult ugyan egy-egy kósza peca, amikor sügérek, kősüllők kerültek a célkeresztbe, de inkább a termetesebb halaknak szánt, nagyobb műcsaliknak szavaztam bizalmat kalandjaim során. Idővel azonban be kellett látnom, hogy vannak olyan szituációk, amikor egy érzékenyebb bottal, vékony zsinórral, apró jigekkel sikeresebben érvényesülhet az ember adott körülmények között. Ez okból rendszeresítettem eszköztáramban idén egy rövid, 10-30 grammos dobósúlyú jigger pálcát, melyre 2000-res peremfutó orsó és 0,08 as nanofil zsinór került. Az elkövetkezőkben elmesélek nektek két történetet, amikor kifejezetten a finomabb módszerek javára billent el a mérleg nyelve. Számomra igen tanulságosak voltak ezek az úttörő próbálkozások. Tovább »

Hány dobás kell ahhoz, hogy fogj egy jó süllőt? Hány kell ahhoz, hogy a kezedben tartsd életed krokodilját? Mennyiből van meg a balin, amiről biztosan tudod, hogy már ott vár a nád mellett a hajnali Balatonon? ...és életed harcsája? Nos, amíg a válasz az egyiknél 1, a másiknál 100000! ...de várjunk csak... valakiket kihagytam... igen, van akikhez 0 dobás szükségeltetik! Tovább »

A február végén átélt felejthetetlen dunai harcsás kaland után, mondanom sem kell, keményen ráfeszültünk a bajuszosok gumival való becserkészésére. A kezdeti sikereket azonban több betlis próbálkozás követte. Hiába pihentek az ismert helyen a harik, ha egyszerűen nem volt kedvük falatozni... bizony napokig kapásig sem jutottunk. Zoli barátommal folyamatosan lesegettük, az időjárás- és vízállás előrejelzést, illetve a légnyomásváltozás összefüggéseit, de csak egy törvényszerűség látszott biztosnak, akárhogy is alakulnak a feltételek, a harcsák akkor táplálkoznak csak, amikor kedvük szottyan. :o) Így nincs más lehetőség, mint kitartóan korbácsolni a vizet és várni, hogy a csillagok végre újra együtt álljanak. Végül elérkezett a március egy kellemes felmelegedéssel, mi pedig útra keltünk, hogy még egyszer utoljára rápróbáljunk az öreg folyóra, mielőtt a harcsák végleg kiugranak a gödörből és megindulnak az ívó keszegek után a sekélyebb részek felé. Tovább »

Volt egy kis dolgom arrafelé, így lecsípve a munkaidő végét 5 körül már a kikötőben nézelődtem. Tovább »

Beindultak a süllők, esznek rendesen. Pergetve jönnek-jövögetnek, legyezve idén még nem próbáltam. Tovább »

Február második felére végleg elengedtük a süllőzést. A beköszöntő felmelegedés és az enyhe áradással bezavarosodó víz végérvényesen lezárta az amúgy sem túl eseménydús téli gumihalas szezont. Ám, az új körülmények új lehetőségeket szültek. Ahogy elmaradoztak a koppintós kapások, egymás után jelentkeztek horgainkon az ébredező bajuszosok. A hónap végére világosan kirajzolódott, mely gödrök, törések adják a harcsákat ebben az évben a Duna érintett szakaszán. Igaz a zöme nem volt túl nagy példány, de mindig benne van a pakliban egy-egy jobb harcsa megakasztásának lehetősége is. Ugyanakkor a két-három kilós bajuszosok is kemény, brutális kapásokat produkáltak az előttük lebegtetett gumihalra, illetve csónakba emelésüket is rendkívüli élmény volt átélni ez után, a kapásban sivár időszak után. Tovább »

Általában a zord téli hónapok kecsegtetnek a legszebb süllőkkel a Dunán... na de hogyan is indult ez az esztendő? Hát horgászati szempontból bizony katasztrofálisan. :o( Az év elején beköszönő erőteljes felmelegedés magával húzott egy zavaros árhullámot, ami egészen elsőfokú árvízig csúcsosodott, hosszú hetekre elvágva a gumihalas pergetés lehetőségét előlünk. Felmerül bennünk egy tiszai horgásztúra ötlete is, de ott meg a befagyott tározóról alvízre húzódó kormoránok 1500-2000-es raja szállta meg a folyót, megtizedelvén a békésen vermelő halakat. Szinte lehetetlen, de egész januárban sarokba kényszerült pergető botom, én pedig inkább más programokat szerveztem magamnak a horgászat helyett. Ám, minden nap lesegettem a vízállás előrejelzést, mikor jön végre el az idő, hogy újra próbára tehessem szerencsémet szeretett folyómon. Tovább »

Élénk ébredést követően szinte másodperc pontossággal ugyanaz a cselekvéssorozat játszódik le velem, mint egy hete ugyanezen a napon, ugyanezen időpontban. Mintha csak tegnap történt volna... de jó is volt... tizenkét darab... egy számomra idegen szépséges holtágon. Vajon ma összejön e ez a darabszám... és lesz e köztük nagyobbacska, mert ha azt a környéket vallatjuk akkor a halfogás ténye felől nincs egy szemernyi kétségem sem. Révedezésemről az odakint ólálkodó valóság rántja le a haszontalan leplet. A lépcsőház előtt parkoló autók az éjszakától festésükön túl mind kvarchomokként ezüstösen csillogó fényezést kaptak extraként ajándékba, tejüveg szélvédőkkel. Nem kicsit fagyhatott és ez még fokozódni fog, ha kel a nap, de ez még nem is lenne olyan nagy probléma. A probléma az, hogy a ház előtt őrködő szélerősség megbecslésére is alkalmas fák most nem integetnek nekem csupasz karjaikkal. Magyarul nincs légmozgás és ebből akár cumi is lehet. Tovább »


hirdetés

Míg e tétova január lomhán, kínlódva vánszorog és a fagyos hidegen fénylő holdtól ónszínű szikrázó éjszaka új reményekről álmodik, illetve a nappalok erőltetettnek tűnő szeszélyes váltakozásai végső elkeseredéseiben egy - egy nyugodt pillanat régi szép emlékek között lépked felötlenek bennem és a mai napig eleven emlékek képsoraiként peregnek le agyamban gyermekkorom lázas horgászatai és az arravaló felkészülései. Tovább »

Az őszi csukaszezon igen gyengén sikerült számomra. A Tisza-tavon kifogtunk egy zavaros áradást, ami szinte ellehetetlenítette a horgászatot, a Balatonon idő előtt távozott az idei, talán legnagyobb krokim, a Dunán pedig egyszerűen bottal ütöttük a csukák nyomát. Ez azt jelenti, hogy igazából nem is fogtam csukát az öreg folyón és holtágain. Tovább »

 

A mai naptól nincs viharjelzés a Balatonon, Velencei-tavon, és a Tisza-tavon. Tovább »

 

Tovább a Fishing Time-ra »
D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett AKCIO

hirdetés