Szezonindító horgász akciók 920

Cseburaskás gumizás

Csebu, cheburashka, cseburaska… Sokan még kiejteni sem tudják mégis egyre népszerűbb a plasztikcsalis horgászok körében, ez az írás a kezdő pergetőknek ad támpontot használatának előnyeiről, módjáról. Talán nem tévedek nagyot, ha azt állítom, a végtelenségig finomított UL horgászatnál van a legnagyobb jelentősége e módszernek.

A cheburashka-t (továbbiakban cseburaska) plasztikcsalis pergetéshez fejlesztették ki. Leginkább ólomból öntik, de tungtsen súly is elérhető azok számára, akik hajlandók erre többet áldozni és óvni a vizeket. Azt sem nem árt újra és újra eszünkbe vésni, hogy az ólom az emberi testbe jutva mérgező hatású. A tungsten (volfrám, svédül nehéz kő) fajsúlya nehezebb az ólomnál, így ugyan azt a nehezéket kisebb méretben lehet előállítani, mint az ólomból. A tungsten 19,25g/cm3 szobahőmérsékleten, míg az ólom majdnem a fele ennek 11,34 g/cm3. Előnye a tungsten nehezéknek az ólommal szemben ebből fakad, kisebb felülete miatt tovább finomíthatjuk szerelésünk (könnyebb letenni a fenékre) és a vizet sem szennyezi úgy, ha beszakítjuk.

Visszatérve a hazánkban is használatos ólom cseburaskákra, számos formában kaphatók a hagyományos gömb mellett megjelent a lövedék és a vasalófej is. A lövedék formájú köves helyen előnyösebb, nem akad el olyan könnyen, a vasaló vagy stand up angolos neve is árulkodó, fixen le tudjuk tenni a talajra úgy, hogy nem dől egyik oldalára sem és horog kevésbé fekszik el a fenéken, mint a többi formánál.

 

Minden előnye a cseburaskának abból származik, legyen az bármilyen formájú is, hogy a horog nincs fixálva az ólomban. De miért jó ez?

Több fontos tulajdonságát ki lehet emelni a hagyományos jigfejekkel szemben, ha az előnyeit taglaljuk. Az egyik, hogy a súlyok szabadon cserélgethetők a felhorgozott csalikon, ha változik a meghorgászott mélység vagy sodrás, akkor nem kell a plasztikot szurkálni, le-fel húzogatni a horogról, hanem nemes egyszerűséggel, ahogy a képen is látható, egyszerűen az ólmot húzzuk le a drótról, és csak azt cseréljük kisebbre vagy nagyobbra. Kevesebb gumit fogunk elhasználni, már csak ezét is jobban járunk.

A másik hatalmas előnye, ami szintén abból fakad, hogy a horog nincs befixálva, hogy a csali szabadabban tud mozogni, nem korlátozza le a ráaggatott nehezék, külön életet tud élni a fej nélkül, ezáltal ingerlőbb, figyelemfelkeltőbb. Azt is meg kell említsem, hogy kapáskor, amikor megszívják a csalit a ragadozók, sokkal könnyebben jut a szájába a horog, mintha közvetlenül rajta volna öt vagy tíz gramm.

Milyen horgot, csalit válasszunk hozzá?

Mindenképpen füles horog kell legyen, ugyanis kötésre nincs mód, gyakorlatilag egy kapocsra kell felfűznünk azt, amit az ólomtestbe tolunk bele. A horog fajtáját, méretét a csalihoz válasszuk. Szóba jöhet mindenféle féreghorog, drop shot horog, tényleg a csali határozza meg formáját, méretét. Fontos szempont, nyilván a horog mérete és anyagának vastagsága. Karcsú, pici szakállú horgot válasszuk, de az sem hátrány, sőt, előny, ha lenyomjuk a szakállát, sokkal több halunk fog jól, biztonságosan megakadni, ha a fárasztás alatt végig tartjuk a kontaktust feszes zsinórral, nem fog lefordulni. Kisebb fárasztási rutinnal rendelkezők inkább tartsák meg a szakállt, míg nagyobb gyakorlatuk lesz benne. A vastag horoghoz durung bot kell, és még úgy sem 100% a jó akadás.

A shad formájú gumihalakhoz mélyebb öblű offset horgot, a karcsúbb férgekhez, mint a giliszta is egyenes offset vagy drop shot horgot párosítsunk.

Számos gumihal már gyárilag úgy készül, hogy a horognak kialakítják a helyét a könnyebb szerelés és akasztás reményében, és hogy akadós terepen el lehessen azt bújtatni benne. Egy hagyományos jigfejből csak komoly munka árán tudunk bokorugró változatot kreálni és más is, ezért meglehetően borsos áruk van, bár jigfejből is van olyan forgalomban, ami offset horogra öntöttek.

A legkézenfekvőbb, ha eleve olyan csalit választunk, ami offset horoghoz készült, például az Illex Method Shad, a Sebile AT Minnow, de bármelyik puha plasztikcsali alkalmas lehet ehhez a módszerhez.
A kemény, mélyebb hasú plasztikok, mint például a Berkley Pulse Shad okozhat némi fejtörést, ehhez erősebb anyagú, egyenes horgot válasszunk, ilyen az Illex Straight Hook Red, de ebbe ne rejtsük el a horgot, hanem toljuk ki a hátán.

A kisméretű apró csalikhoz, mint például a nimfa, twister vagy akár toll formájú shadekhez a legoptimálisabb, ha drop shot horgot használunk, válasszuk az Illex Finesse Down Shot-ot vagy ahhoz hasonló horgokat.

Természetesen a cseburaskás plasztikkal bármilyen ragadozóra eredményesen horgászhatunk, legyen akár süllő, harcsa, sügér stb. Ha valaki ráérez, csúnya munkát tud vele végezni, több száz halat összeszúrkálni, akár bezsákolni is! Ne feledjük, annyi halat vigyünk haza, amennyire szükségünk van, ne annyit, amennyit a lakótelep elbír és ha rendszeresen rájárunk a bandára, nyomjuk le a horog szakállát.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

vasscsaba
5 éve

Ennyi, ez a videó mindent elárul.

6
zoldfulu
5 éve

Nem süllő, hanem csuka, ami azért jellemzően falánkabb, kevésbé óvatos. Sok wobbler van benne, de akad gumi is. Érdemes megnézni, hogy mennyit nyelegetik a csalit...

https://www.youtube.com/watch?v=g9eITRSFi2c

5
vasscsaba
5 éve

Simán meglehet, hogy kifújja, ahogy a ponty is, szerintem legalább olyan jól meg tudja különböztetni, mint ha mi vennénk a szánkba egy plasztik kiflit. Ilyenkor kell a vékony fonott, érzékeny, gyors bot, h minél előbb reagáljunk a kapásra.

4
hirdetés (x)
zoldfulu
5 éve

Szia Csaba,

Erre utalóan én is akartam írni egy kisebb esszét, aztán kitöröltem. Meggyőződésem mostanában, hogy miután a süllő beszippantja a csalit, nagyon sok esetben gyanút fog, és megpróbál szabadulni tőle. Ezt mutatja egyébként, hogy az üres bevágásaimnál szinte sohasem érzem a terhelést a boton, amit a hal jelentene, vagyis gyakorlatilag nincs a szájában a csali. Ilyenkor eléggé egyértelmű, hogyha kilóg a tűhegyes horog a csaliból, lényegesen nagyobb esélye van az embernek, hogy ez valahol megakad a szájüregben, mintha nem lóg ki a horog.
Az egyik környékbeli tavon volt olyan tapasztalatom, hogy az egyik ismerős rejtett horoggal nyomta, voltak kapásai, de nem akadt egy sem, nekem meg számtalan esetben nyelte a nem is túl nagy süllő garatra a 10 centis gumihalat. Pedig nyilván nem a kilógó horog miatt nyelte olyan mélyre, hanem egyszerűen amiatt nem tudott megszabadulni tőle.
Aztán vannak pecások, akik még nyeletik is a gumit. Hát, nyelessék...

3
vasscsaba
5 éve

Szia Szabolcs, régebben gyártottam magamnak citerahúrból bokorugrót, ott mondhatom, hogy 100% nem befolyásolt semmit. Ebben a testbe bújtatott horogban ugyan ezt nem érzem, szerintem így nem ugyan olyan jó az akadás. Hozzáteszem, nem akadós terepen kitolom a hátán a horgot, ha nem kell, nem rejtem el.

2
tisza444
5 éve

Kedves Csaba,
Azt szeretném megtudni mi a tapasztalatod a képeken bemutatott "rejtett" horgos tűzési módot illetően.
Milyen az akadási arány?
Köszönöm előre is!
Üdv,Szabolcs

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Carp Spirit sátor - 1200

hirdetés