kategóriák  
Online ingyenhitel
Bot+orsó kedvezmény

2016-ban végleg megszűnhet a kereskedelmi halászat vizeinken?

2014.11.12. forrás: Fishing Time

Egyszer, s mindenkorra véget vethet a kormány az ősi mesterség álcája mögé bújtatott kizsákmányoló halászatnak. De miért is lenne másként, hisz már 2006-ban is ez volt a cél.

Deeper Chirp 2020.03hirdetés

Magazinunk információi szerint a "X. A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény módosítása" végleg kizárná a vizeinket gátlástalanul évtizedekig fosztogató kereskedelmi halászatot, s végre a horgászati hasznosításra, a horgászturizmusra koncentrálna.

A horgászok és halászok között évek óta hatalamas ellentét feszül. Folyóvizeink jelentős hányadán halászati hasznosítás zajlik. A hasznosító joga és kötelezettsége többek között a halőrzés, telepítés, területi engedélyek kiadása vagy a halálományra káros kormorán riasztása, gyérítése. Ennek ellenére a horgászok beszámolói szerint a vizeken szabadrablás zajlik, a halászok tilalmi időben is hálóznak, a kormoránoktól fekete a víz, orvhalásszal, tilosban járó halásszal sűrűbben találkozni, mint halőrrel, nem is beszélve a fantom telepítésekről. Míg a Balatonon, Tisza-tavon egymást követik a halőrök által megbuktatott orvhalászokról szóló hírek, addig a halászati hasznosításban lévő folyókon nagy a csend, mintha ott minden rendben volna, pedig korábban a Baja-Hal Kft. még pályázati összeget is nyert halőrzési eszközök beszerzésére, ennek ellenére általános, és elfogadott 3 bottal horgászni a bajai Dunán.

Az új törvény kimondja, hogy a közelgő vízjogi pályázatok elbírálásakor halászattal szemben előnyt élveznek majd a horgászati hasznosítók. Ráadásul a 2013-as törvényt azzal egészítenék ki, hogy:

2016-os évtől kezdve kereskedelmi célú halászatra jogosító engedély nem lenne kiadható.

 

Okuma orsó vásárhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »