Őszi-téli ruhavásár 2.

Máris módosult a halászati törvény végrehajtási rendelete

A 2013 decemberében hatályba lépett 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet első komolyabb módosítása máris aktuálissá vált! A változások egy része a mindennapi horgászatunkra és az azzal kapcsolatos adminisztratív kötelességekre is hatással van!

Thermoruhák 640
hirdetés

Minden bizonnyal sok horgásztársunk számára könnyebbséget fog okozni, hogy ezentúl a horgászat megkezdése előtt csupán a naptárban kell a megfelelő napot beikszelni. Bármilyen további adminisztrációra csak akkor kell sort keríteni, ha megtartani kívánt halat fogunk. A rendelet így fogalmaz:

A 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet 28. §
(21) A horgászat vagy a halászat során, legkésőbb a kifogott hal tömegének feljegyzésekor a fogási napló fogás összesítő táblázatában
fel kell tüntetni a nyilvántartott halgazdálkodási vízterület megnevezését.

Tehát továbbiakban a víztérkódot sem kell minden egyes fogási soron feltüntetni, csupán a vízterület megnevezését.

Ez a változás pl. a C&R horgászok számára azt jelenti, hogy indulás előtt beikszeli a naptárban az adott napot, és semmiféle más adminisztrációra nincs szüksége - amennyiben visszaengedi a fogását.

Változott a halászati hasznosításba nem volt vízterületeken való horgászat szabályozása is:

15. § Ha a Hhvtv. és a végrehajtására kiadott rendeletek másként nem rendelkeznek, nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, továbbá olyan nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, amelyen a halgazdálkodási jogot az állam nem engedte át, tilos a halászat, valamint az őshonos halfajok bármilyen halász- vagy horgászeszközzel, illetve -módszerrel történő kifogása, kivéve az engedélyezett halmentés és kutatás eseteit. Nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, továbbá olyan nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, amelyen a halgazdálkodási jogot az állam nem engedte át, horgászni csak állami horgászjegy birtokában, őshonos halakra csak azok megfogása és visszaengedése céljából, a horgászatra vonatkozó jogszabályok betartásával lehet. Ezeken a halgazdálkodási vízterületeken az idegenhonos halfajok kifoghatók.

Tehát a nem hasznosított területekre a halász csak halat menteni, vagy kutatási engedély birtokában kutatni mehet. A horgászok itt az őshonos halakra horgászhatnak, de vissze kell helyezni a fogást, elvinni tilos, kivéve a invazív, vagy nem őshonos halakat, melyekre nem vonatkozik korlátozás.

Fontos változást fogalmaz meg a következő passzus is:

A 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet 28. § (15)–(17) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„(15) Horogra kívülről és nem a fejrészen akadt halat megtartani tilos.

Tehát a nem szájban, de fejrészen történő akadás még szabályosnak minősül. Ebben az esetben enyhítést jelent a változás a korábbi szabályozással ellentétben.

Szintén hasznosnak tűnik a horgászvizsgáztatás kapcsán eszközölt változtatás.

21. § (10) A sikeres állami horgászvizsgát követően, a kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága, vagy az általa vizsgáztatásra feljogosított szervezet az 5. mellékletben foglalt tartalmú állami horgászvizsga bizonyítványt állít ki, amelyet a vizsgáztató ad át a vizsgázónak.

Korábban kizárólag a " kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága" szerepelt a rendeletben, értelmezésünk szerint így - végre - jelentősen bővülhet és egyszerűsödhet a horgászvizsgáztatás folyamata.

A teljes rendelet itt olvasható. A bal szélen piros jelöléssel szerepelnek a megváltozott szakaszok!

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

horgaszapukahorgaszapuka (fikanick)
5 éve

Végre! Most már az ifi horgászok is kedvezményesen, 1000 ft-ért vizsgázhatnak a korábbi 3500 ft helyett. Van akinek ez is számít!
http://www.peca.hu/hirek/1000_ftos_kedvezmenyes_vizsgadij_ifihorgaszoknak/

13
hirdetés (x)
krisrob
5 éve

K. geza.jakab.54!
A Vhr. 28 §

"(15) Horogra kívülről és nem a fejrészen akadt halat megtartani tilos."
és
"(17) Az őshonos halállomány védelme érdekében máshonnan származó degenhonos halakat a vízbe engedni, és az inváziós idegenhonos halakat - a (15) bekezdés szerinti kívülről akadás, valamint a 30. § (2) bekezdése szerinti esetet kivéve - visszaengedni tilos. Idegenhonos hallal csalizni kizárólag azon a halgazdálkodási vízterületen szabad, ahol a nem őshonos hal kifogásra került."

pontok alapján ez eléggé egyértelmű helyzet.
üdv
kr

12

Tisztelettel kérdezném a jogalkotókat: ha pergetés közben fogok egy fehér busát,mondjuk az oldalába-farkába, stb..., akkor a visszaengedése során, melyik törvényi előírást szegem meg?

11
klacika01
5 éve

Nos! itt a törvényi változások keretein belül válaszoljon nekem valaki, hogy a fogási naplóba mit kell bejegyeznem, ha olyan helyre megyek horgászni, amely egy Tangazdaság területén van, bekeritett, biztonsági szolgálattal örzött terület, ahol egy ismerősöm bérel egy vizterületet, tavat, amibe saját költségén halakat telepit. Csak a saját kedvtelésére horgászik benne, illetve a barátait és a rokonait hivja meg , hogy ott horgászhatnak!
Szóval, akárki nem léphet a területre, és akárki nem horgászhat ott!

Várom megtisztelő válaszotokat!!

Lacika

10
GaberGaber (fikanick)
5 éve

Most akkor a Nagy-Dunán tilos halászni? Bocs az értetlenségértt.

9
kreten.bela
5 éve

Partra dobni a halat és ott hagyni még állat kínzás is. Ezt a rendeletet egy hozzá nem értő "tintásujjú" idióta írta. Az Őshonossággal menjenek a q...a anyjukba.
Ezen az alapon kukorica, paprika, kiirtandó, Ezeket a törvényhozókat kellene hazaküldeni.

8
partistapartista (fikanick)
5 éve

"A horgászat vagy a halászat során, legkésőbb a kifogott hal tömegének feljegyzésekor a fogási napló fogás összesítő táblázatában fel kell tüntetni a nyilvántartott halgazdálkodási vízterület megnevezését. "

Hát nem b@sztam magam hanyatt ettől a módosítástól.Ugyanúgy be kell irkálni, csak a kódot hagyhatom el. Akkor most újra előjön Pl; a Duna II, stb elnevezés? Még mindig nem értem, hogy ha nem akarok halat elvinni, mi a fenének kell beírni, hogy hol horgásztam. Én tudom hol voltam, ha ellenőr jön ő is tudja, a statisztika meg hülye.

7
Fishmageddon
5 éve

Meg kell enni ott a parton. ;)

6
lucius
5 éve

DE én még mindig nem értem..
MI A FENÉT CSINÁLJAK AZZAL A TÖRPE HARCSÁVAL AMIT NEM AKAROK HAZA VINNI ,DE VISSZA MEG NEM LEHET ENGEDNI ?
Ha a partra dobom az meg etikátlan....

5

Épp ideje volt! Nem is értettem miért nem elég csak x-ni a naptárt a Sporthorgászoknak!

3
lucius
6 éve

Nem csak te. Nemrég voltunk Tiszacsege térségébe pecázni,de a víztér kőd nincs rajta se a napi se az éves engedélyen.((
Miskolcon a horgász boltban is csak néztek, majd közölték ,hogy ,ha jönnek ellenőrizni kérdezzük meg őket !!!

2

véééégre.... :) sokat szenvedtem a kódokkal... :)

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés