Adunk egy 1.500 Ft-os kupont, ha feliratkozol hírlevelünkre! Részletek »

Máris módosult a halászati törvény végrehajtási rendelete

2014.04.17. forrás: Fishing Time

A 2013 decemberében hatályba lépett 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet első komolyabb módosítása máris aktuálissá vált! A változások egy része a mindennapi horgászatunkra és az azzal kapcsolatos adminisztratív kötelességekre is hatással van!

Szezonindító akciókhirdetés

Minden bizonnyal sok horgásztársunk számára könnyebbséget fog okozni, hogy ezentúl a horgászat megkezdése előtt csupán a naptárban kell a megfelelő napot beikszelni. Bármilyen további adminisztrációra csak akkor kell sort keríteni, ha megtartani kívánt halat fogunk. A rendelet így fogalmaz:

A 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet 28. §
(21) A horgászat vagy a halászat során, legkésőbb a kifogott hal tömegének feljegyzésekor a fogási napló fogás összesítő táblázatában
fel kell tüntetni a nyilvántartott halgazdálkodási vízterület megnevezését.

Tehát továbbiakban a víztérkódot sem kell minden egyes fogási soron feltüntetni, csupán a vízterület megnevezését.

Ez a változás pl. a C&R horgászok számára azt jelenti, hogy indulás előtt beikszeli a naptárban az adott napot, és semmiféle más adminisztrációra nincs szüksége - amennyiben visszaengedi a fogását.

Változott a halászati hasznosításba nem volt vízterületeken való horgászat szabályozása is:

15. § Ha a Hhvtv. és a végrehajtására kiadott rendeletek másként nem rendelkeznek, nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, továbbá olyan nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, amelyen a halgazdálkodási jogot az állam nem engedte át, tilos a halászat, valamint az őshonos halfajok bármilyen halász- vagy horgászeszközzel, illetve -módszerrel történő kifogása, kivéve az engedélyezett halmentés és kutatás eseteit. Nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, továbbá olyan nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, amelyen a halgazdálkodási jogot az állam nem engedte át, horgászni csak állami horgászjegy birtokában, őshonos halakra csak azok megfogása és visszaengedése céljából, a horgászatra vonatkozó jogszabályok betartásával lehet. Ezeken a halgazdálkodási vízterületeken az idegenhonos halfajok kifoghatók.

Tehát a nem hasznosított területekre a halász csak halat menteni, vagy kutatási engedély birtokában kutatni mehet. A horgászok itt az őshonos halakra horgászhatnak, de vissze kell helyezni a fogást, elvinni tilos, kivéve a invazív, vagy nem őshonos halakat, melyekre nem vonatkozik korlátozás.

Fontos változást fogalmaz meg a következő passzus is:

A 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet 28. § (15)–(17) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„(15) Horogra kívülről és nem a fejrészen akadt halat megtartani tilos.

Tehát a nem szájban, de fejrészen történő akadás még szabályosnak minősül. Ebben az esetben enyhítést jelent a változás a korábbi szabályozással ellentétben.

Szintén hasznosnak tűnik a horgászvizsgáztatás kapcsán eszközölt változtatás.

21. § (10) A sikeres állami horgászvizsgát követően, a kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága, vagy az általa vizsgáztatásra feljogosított szervezet az 5. mellékletben foglalt tartalmú állami horgászvizsga bizonyítványt állít ki, amelyet a vizsgáztató ad át a vizsgázónak.

Korábban kizárólag a " kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága" szerepelt a rendeletben, értelmezésünk szerint így - végre - jelentősen bővülhet és egyszerűsödhet a horgászvizsgáztatás folyamata.

A teljes rendelet itt olvasható. A bal szélen piros jelöléssel szerepelnek a megváltozott szakaszok!

Ingyenes szállításhirdetés


Horgászhírek

Még több horgászhír »