Őszi-téli ruhavásár 2.

Ezentúl a túl nagy halat is vissza kell dobni

Sírhatnak a preparátorok és a rekordlisták összeállítói, teljesen megváltozik ugyanis a horgászat rendje, többé nincs gigantikus döglött hal a falra akasztva, és megszűnik a kecsege horgászata.

Thermoruhák 640
hirdetés

 Alapjában átalakítja a magyarországi horgászatot az új halgazdálkodási törvény végrehajtási rendelete, amiben a konkrétumokat elrejtették. Azt már a múlt hét, a törvény elfogadása óta tudni lehetett, hogy megnyílik a lehetőség a felső mérletkorlátozás bevezetésére. A Népszabadság most megszerezte a rendeletet, innen tudni, hogy az illetékesek nem haboztak kihasználni a lehetőséget. A hetven centisnél nagyobb pontyot, a 80-nál hosszabb süllőt és a métert meghaladó csukát ugyanúgy vissza kell dobni, mint a méreten aluli kis példányokat. Ugyanilyen rendszer működik például sok helyen az Egyesült Államokban.

Ekkora halakat a magyar horgászok 90 százaléka soha életében nem fog, ezért sokkal mélyebben fogja érinteni a tömegeket, hogy másfél hónapos tilalmi időt, illetve 15 centis alsó- és 45 centis felső méretkorlátozást vezetnek be a dévérkeszegre, amit a nemhorgászok balatoni sült keszeg néven ismertek, míg a sütödéket el nem foglalta a hekk. A dévérkeszeg a leggyakrabban fogott hal Magyarországon. Ez a rendelkezés indirekt módon nagyot fog dobni az átlagpecás tájékozottságán, a dévérnek van ugyanis két, rá erősen hasonlító rokona, a karika- és a lapos keszeg, amikre nem fog vonatkozni semmiféle korlátozás.

A legtöbb halfajta legkisebb kifogható mérete általában akkora, amekkorát normális ember amúgy sem vinne haza, mert értelmetlenül kicsi. Egy kivétel lett, a csak télen feléledő, ezért kizárólag a hidegtűrő pecások által ismert menyhal, aminél 30 centi lesz a méret, ami szép példánynak számít. Itt az lehetett a logika, hogy menyhalból eleve kevés van nálunk, annyira, hogy amióta az olcsó ledes lámpák és a korszerű téli aláöltözetek elterjedésével divatba jött a horgászata, baromira megritkult. Míg tíz éve egy átlagos csoportos pecán is lehetett fejenként 2-10 darabokat fogni, az utóbbi időkben annak is híre ment, ha egy társaságból egynél többb horgász fogott akár 1-1 nyamvadt menyhalat.

Történelmi hagyomány szakad meg azzal, hogy védett hallá minősítik, így többé nem lehet horgászni a kecsegét, a téli gereblyézők kedvenc halát.

Vicces, hogy a Népszabadság cikke milyen vehemesen támadja a váratlan progresszív rendeletet, csak azért, mert fideszesek hozták meg. A legjobb, amikor szakértőt is bevetve ekézik a felső méretkorlátot azzal, hogy a legnagyobb, legöregebb halak már nem produktívak, és nagy táplálékhalakat esznek. Jó, hogy nem javasolják a bizonyos hossznál nagyobb halak deportálását.

Ha kívácsi vagy, mit jelent a manipuláció a médiában, olvasd el ezt a rövid bekezdést:

A lapunk által megkérdezett halbiológus szakértő szerint nem lehet működőképes az a szabályozás, amely éppen a leginkább szaporodóképes, a táplálékot a legnagyobb hatékonysággal hasznosító halgenerációkat távolítja el a vizekből (az új szabályozás pont ezeknek az egyedeknek a hazavitelére adna lehetőséget), mivel gyorsan felborítja majd az intenzíven horgászott tavak és folyók biológiai egyensúlyát.

Na, leesett már? Igen, pontosan, a helyzet az, hogy a Népszabadság által siratott "a táplálékot a legnagyobb hatékonysággal hasznosító halgenerációkat" a mai szabályok szerint pont ugyanúgy el lehet vinni, mint a leendő rendszerben. Vagyis miért borítaná fel hirtelen a vizek egyensúlyát valami, ami mindig is pont ugyanúgy volt, mint ahogy az új rendszerben lesz? Irtó érdekes lehet ilyen vonalas lapnál dolgozni, és a legkisebb szaktémában is azon agyalni, hogy mniért a Fidesz a hibás.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

:oD

31
Fishmageddon
6 éve

Én a lápi pócokkal vagyok így. Ha akarok, egy szatyorral is tudok belőle fogni. Aki nem tud, az nem is igazi horgász. Vicc!

30

És a kecsegét miért vesszik be a védett halfajok alá azért mert nem tudnak fogni vagy mi???? Érdekes ha én kimegyek este kecsegezni mindig megfogom a három darabot! Csak ismerni kell a vizet!! Vicc az egész

29
hirdetés (x)
cdaragics
6 éve

hát csesszék meg a hüje törvényüket ,és mi az a kijelentés ,hogy sirhatnak a rekordlista összeállitói.Én ugyanugy lefogom fotozni a szép példányokat az nem azt jelenti hogy meg is tartom azokat.

28
goldenbloggoldenblog (fikanick)
6 éve

És ugye tudod, hogy ezzel bűncselekményt követ el?

27

Ismerősöm a Tiszán, Szolnoknál, sötétedéskor bemegy csónakkal a folyó közepére lehorgonyoz, és bogárral (kérész) egy óra hossza alatt általában 4-5 kecsegét fog! Szinte semmi másra nem kap rá, mondja.

26
krisrob
6 éve

Ma különösen kemény vagy, Csoki!:-)
Egyébként éppen az zajlik: meghatározzák az elvihető hal fajtáját és mennyiségét. Lesznek, akiknek fájni fog... És meg fogják szabni az árát is.
üdv
kr

25
pipispipis (fikanick)
6 éve

Barátom!Te csendre csak a szüleidet intheted,az engedély árát és az elvihető hal fajtáját és mennyiségét bízd az okosabbakra.

24
krisrob
6 éve

Off: Értem én, mi volt a cél a fikanick-kel, de jó lenne egy olyan oldal, ami nem agyonmoderált az üzleti érdekek miatt, és mégis megtart egy vállalható színvonalat. Személyes véleményem szerint intelligensebb és kulturáltabb az olyan véleménynyilvánítás, ami személyesen is vállalható, felelősséggel írott. Tudom, utópia.
Off vége: pipis, mennyit fizetsz évente az engedélyedért? 15-20ezret? 30-at? Oké, hazavihetsz 15-20 kilót, fajtól függően. De aztán csend legyen! Köszönöm
üdv
kr

23
sllőmágussllőmágus (fikanick)
6 éve

szortírozzuk ki a szecskákat hogy ne keljen már válogatni az apraját a rabsicoknak alakul ez .....

22
pipispipis (fikanick)
6 éve

Nagyon sajnálom,ha 15 éve nem fogtál kecsegét,nem lavorba kell pecázni.Taknyoskám,te még apucinál voltál rabságba,mikor én már pecáztam,és az ilyen tudálékos faszok nevezik a másikat húshorgásznak,akik egy lépést sem mernek tenni a valódi ún.rapsicok ellen!Többek között gyere le a Tiszára,ott találsz kecsegét,ha ismered!

21
Fishmageddon
6 éve

Én is egyetértek Gyilokkal. Kecsegét már vagy 15 éve nem fogtam, mégcsak nem is láttam. Régen pedig sokat fogtunk belőle, csak elhordták a pipishez hasonló húshorgászok.

20
pipispipis (fikanick)
6 éve

Gyilok barát!A legközelebbi hozzátartozódat idiótázd le!!Keszegezni meg menjél ahol tudsz nyugodtan!

19
insiderinsider (fikanick)
6 éve

Balin gyilkok jól mondja. Hozzáteszem: a kecsege nem védett lesz, hanem "csak" nem fogható. Azaz ahhoz nem kell zöldhatósági engedély, hogy valaki szaporítsa és telepítse, ahogy ahhoz sem, hogy ívóhelyet fejlesszen és/vagy vermelőhelyet megóvjon. Ehhez elég lesz a halászati hatóság engedélye. És ha mindezt megteszi, és ennek nyomán lesz olyan kecsegeállomány a vizében, ami elbírja fenntartható hasznosítást, akkor kap engedélyt a hasznosítására, azaz ott fogható lesz a kecsege.
Ma országos szinten se a kecsege, se a széles kárász nincs olyan helyzetben, hogy a hasznosíthatósága általánosságban adott legyen.

18
balin gyilokbalin gyilok (fikanick)
6 éve

Hát persze, hogy tévedésben vagyok. Biztosan mindenki huszasával fogja a kecsegét, már egy rendeset keszegezni sem lehet tőlük, annyi van. Idióta.

17
pipispipis (fikanick)
6 éve

Idefigyelj gyilok barátom!Valószínű,hogy tévedésben vagy a kecsegével kapcsolatban is,a másik pedig hogy még igen messze állunk a nyugattól ahhoz,hogy a példájukat kövessük,de te csak menjél Párizsba,ha olyan jól állsz de rajtad kívül még igen sokan vannak,akik nem azért váltanak nem kis pénzért engedélyt,hogy a halat visszadobják.Én láttam évekkel ezelőtt a T.dobi holtágon a "felső,most modernizálni akaró vezetőket villannyal "horgászni!Úgyhogy tárgytalan ezen vitatkozni.

16
balin gyilokbalin gyilok (fikanick)
6 éve

pisis, a kecsege azért lesz védett, mert gyakorlatilag kihalt a Dunából, és a Tiszában is alig van.

abszolút modernizálás, hiszen a húshorgászat (és a halászat) ellenében, a sporthorgászat mellett lép fel. ráadásul olyan nyugati mintákat követ, amik nyugat-európában már beváltak (20-30 éve ott is úgy néztek ki a vizek, mint itt, most meg hemzsegnek a haltól, Páris közepén elvétve már lazacot is fogni)

Dani, a gébeket most is dobhatod a macskának, nem védi őket semmilyen korlát.

15
allstar
6 éve

Nálunk Szlovéniában már régen benne van a törvényben, hogy a nagyobb méretű halakat is vissza kell engedni, nem csak a kisebbeket. Épp e-evbén egy ismerősemnek nem adták ki az evés horgász engedélyt, mert tavaly haza vitt egy 11kg- os pontyot, ami persze tilos.

14

Amit hiányolok:A gébeket minden méretben a macskáknak kell adni!!Már második éve szinte csak gébeket fogok a Dunában!!A géb behurcolt ikrarabló hal!Szinte teljesen kipusztítják a többi halat!!----Ráadásul még kannibál is!!Ha ráteszem a horogra halszeletként,akkor is a társai zabálják le!A már arasznyi géb az ragadozó is!!

13
pipispipis (fikanick)
6 éve

Csak arra gondolok,hogy a nagy halpusztulás miatt tilos a kecsege horgászata,mert más ésszerű okot mondjál Te!A másik pedig az,hogy szerinted ez halá-
szati törvény modernizálás?

12
balin gyilokbalin gyilok (fikanick)
6 éve

Mi köze a román ciányszennyezésnek a magyar halászati törvény modernizálásához?

11
pipispipis (fikanick)
6 éve

És szerinted mi?A legnagyobb agancs ,vagy mi?A kecsegehorgászat tilos,a románokkal mi lett a vége a
2000.évi ciánszennyezésnek?Milyen jóvátételt fizettek,
vagy korlátozzuk most a magyar horgászokat.Rendben van hogy kell egy ésszerű korlátozás,de nem minden áron.

10
bodro
6 éve

Ez egy nagyon jó törvény!! Csak nagyon kevesen fogják be tartani sajna. Pl duna, ahol semmi ellenőrzés nincsen.

9
Fishmageddon
6 éve

dehogynincs

8
pipispipis (fikanick)
6 éve

A vadászatban nincs méretkorlátozás?

7

Számomra eddig túlélhető a szabályozás. Valamit-valamiért. Úgy gondolom, ha a nagy halrablók dolgát nehezítik, akkor el tudom fogadni, ha kicsit nekem is nehezebb lesz. Sajnos az éves kifogható kvótáról nem olvasok, pedig az is nagyon fontos lenne. Minden vízre, éves, maximálisan kifogható mennyiség.

6
Mókica
6 éve

Én csak azt sajnálom,hogy a halászatról szó sem esik benne!!! Azért azt is le kellene szabályozni egy kicsit. Ott az igazi RABLÁS!!!!!

5
Fishmageddon
6 éve

Persze, hogy uszítás.
"név nélkül nyilatkozó" "halbiológus szakértő"... muhaha

4
:):) (fikanick)
6 éve

A fidesz mindenképpen hibás, ez kérdésen felül áll:D A kérdéses témában viszont valóban nem értő, aki a cikket irta, és igy uszitas feelingu valoban.

3
Fishmageddon
6 éve

Ugyanúgy, ahogy a méreten aluli halat is vissza kell engedni, ha mélyre nyelte a horgot (és esetleg megdöglött), a méreten felülivel is nyilván ezt kell majd tenni.
Gondolj bele, ha nem így lenne: a húshorgászok MINDEN kifogott halat fejbebasznának és hazavinnének, mondván, hogy "mélyre nyelte, megdöglött, nem tápláljuk döggel a vizet".

2

Részben jó ötlet részben nem! A nagyhalakat védeni kell! De mi van ha a 80 centinél nagyobb süsü mélyebbre nyeli a horgot és esetleg olyan sérülést szenved amit nem élne túl? Akkor kicsit felesleges döggel táplálni a vizet vissza! De alapjába az ötlet jó!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés