Őszi-téli ruhavásár 2.

A horgászat előnyt élvez a halászattal szemben

– Talán jobb lesz, mint az előző – jegyezte meg a hivatalosan szeptember elsején életbe lépett, ám megfelelő rendelet híján még nem végrehajtott halgazdálkodásról és a halvédelemről szóló új törvényről Fülöp József, a horgászegyesületek megyei szövetségének elnöke a szervezet vasárnapi választmányi ülésén.

Thermoruhák 640
hirdetés

Melynek egyik programpontjaként a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) képviselője tájékoztatta a jelenlévőket a törvény változásairól. A horgászok szempontjából a legfontosabb az 5. paragrafus első és második bekezdése, , melyek szerint a jövőben a horgászat előnyt élvez más hasznosítási formákkal szemben, illetve halászat és haltermelés csak akkor végezhető önálló tevékenységként, ha horgászatra nincs mód a hasznosítandó vízterületen. A MOHOSZ tájékoztatójából az is kiderült, az új jogszabály meglehetősen sok feltételhez köti majd a kereskedelmi halászatot, a vízhasznosítóknak kíméleti területeket – vermelő- és ívóhelyeket – kell kijelölniük, ami szintén kedvez a horgászoknak, s a tervek szerint a kormoránok elleni fellépésre is kötelezik őket.

A törvény végrehajtási rendeletét elvileg október közepére ígérték az illetékesek, ám még mostanra sem készült el, ami egyfelől jó a horgászoknak, hiszen tovább lehet finomítani az elképzeléseket, másrészt viszont sok idő már nem maradt a rendelet csiszolgatására, ugyanis területi engedélyek, a tilalmi rendszerek, vagy éppen a 2015-ben lejáró vízhasznosítási jogok pályáztatása miatt a hónap végére el kellene készülni vele.

– Szerencsére nemcsak országos szövetségi szinten, hanem egészen a helyi egyesületekig véleményezhettük a végrehajtási rendelettervezetet – mondta Fülöp József. – Kikerült belőle például a fehér húsú halak minden fajtájára vonatkozó legfelsőbb méretkorlátozás. A kisegyesületeknek nem jó, az adminisztrációt viszont megkönnyíti, hogy az 500 fősnél kisebb egyesületek nem adhatnak ki állami jegyet.

A megyei szövetség elnöke szerint talán a Balatonnál is kevesebb vita lesz a horgászok és a halászati cég között, hiszen a jogszabály alapján mostantól nem lehet természetes vízből máshová halat telepíteni, illetve a törvény foglalkozik az őshonos halfajták visszatelepítésével is.
A választmányi ülésen döntöttek a jövő évi megyei horgászszövetségi tagdíjról is.

Kétszáz forinttal, 1800-ról 2000-re nő a jövő évtől a megyei horgászszövetségi tagdíj. A résztvevők 19 igen, s hét nem szavazattal elfogadták az elnökségi előterjesztést, hogy 1800 forintról 2000-re emeljék a tagdíjat. Az előterjesztés szerint erre azért volt szükség, mert így az ifjúsági horgászoknak nem kellene tagdíjat fizetniük, vagyis költségüket átvállalnák a felnőttek. Az ötlet ellen többen felszólaltak, általában a horgászok rossz anyagi helyzetére hivatkozva, ám végül a többség elfogadta az indítványt. A nagyjából nyolcezer tagú megyei szövetség költségvetésében az emelés körülbelül 1,6 millió forintos pluszt jelent.

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 


hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés